Cum de a alege un stabilizator de dispoziție

Alegerea unui stabilizator de dispoziție depinde de mulți factori pe care trebuie să le discutați în profunzime cu psihiatrul sau furnizorul dvs. Stabilizatorii de dispoziție sunt adesea prescrise pentru persoanele diagnosticate cu tulburare bipolara și scopul de a reduce simptomele și severitatea asociată cu mania și cu dispozițiile fluctuante. Adesea, indivizii au nevoie de medicamente suplimentare pentru a trata depresia, anxietatea sau psihoza. În timp ce medicamentele pot ajuta la ușurarea simptomelor, ele vin adesea cu efecte secundare sau pot interacționa cu alte medicamente, deci este important să discutați cu psihiatrul dvs. înainte de a alege un medicament.

Pași

Partea 1 din 3:
Având în vedere stabilizatorii disponibili disponibili
  1. Imagine intitulată Alegeți un stabilizator de dispoziție Pasul 1
1. Vorbește despre luarea litiului. Majoritatea persoanelor diagnosticate cu tulburare bipolară vor lua litiu la un moment dat sau pe tot parcursul tratamentului. Beneficiile lui litium includ swing-urile de staționare, tratarea depresiei și mania și prevenirea maniei. Litiul pare să aibă proprietăți puternice antisucide, care pot fi benefice în tratament. Litiul durează aproximativ 10 - 14 zile pentru a intra în vigoare și aproximativ 50% din persoanele de observare a persoanelor în cauză la luarea litiului. O altă experiență de 40-50% experiență atunci când alte medicamente sunt adăugate la litiu.
  • Nu luând litiu în mod regulat sau brusc oprirea utilizării poate crește șansele de a vă simți rău sau de a avea nevoie de spitalizare.
  • Efectele secundare comune includ creșterea în greutate, setea, gura uscată și ușoară.
  • Litiul este disponibil ca tabletă, capsulă și lichid și trebuie administrat de două până la patru ori pe zi.
  • Fiți conștienți de faptul că toxicitatea litiului este un risc. Simptomele includ greață, vărsături și diaree. Beat de inimă neregulată, leneșitate, dificultate cu coordonarea, confuzia și agitația.
  • Nu luați litiu dacă sunteți însărcinată, deoarece acest lucru pune fătul la risc pentru defectele inimii.
  • Imagine intitulată Alegeți un stabilizator de dispoziție Pasul 2
    2. Uită-te în valproat. De asemenea, cunoscut sub numele de acid Valproic sau Depakote, valproatul funcționează cel mai bine pentru cei care sunt cicliști rapizi și persoane cu o istorie de depresie cu manie mixtă. Persoanele cu bipolar care beneficiază de valproat includ cei cu o istorie de traume cap, abuz de substanțe sau au dizabilități intelectuale. Valpriatul poate trata episoadele maniacale care includ psihoza și este folosit în cea mai mare parte pentru a trata episoadele maniacale. În general, durează șapte până la 14 zile pentru ca medicamentul să înceapă efecte, iar psihiatrii nu vor ajusta doza înainte de trei săptămâni.
  • Efectele secundare frecvente includ creșterea în greutate, căderea părului sau senzație de rău. Dacă dezvoltați vânătăi sau sângerări, notificați imediat psihiatria dvs.
  • Valproatul este disponibil ca o capsulă, tabletă și lichid, livrată o dată la două ori pe zi.
  • Imagine intitulată Alegeți un stabilizator de dispoziție Pasul 3
    3. Luați în considerare carbamazepina. Carbamazepina (denumită și tegretol) este uneori prescrisă pentru persoanele care nu răspund favorabil la litiu. Se pare că funcționează favorabil pentru persoanele care suferă de bipolar rapid de ciclism. Acesta tratează în primul rând episoade maniacale și episoade mixte. Unii oameni iau carbamazepină împreună cu litiu. Acest medicament durează în general șapte până la 14 zile pentru a intra în vigoare și dacă nu se observă niciun efect în termen de trei săptămâni, medicul dumneavoastră poate încerca un alt medicament. Carbamazepina poate interacționa cu alte medicamente sau poate avea un efect mai mic în timp, motiv pentru care nu este prescris la fel de ușor ca și alte medicamente.
  • Carbamazepina are nevoie de mai puține efecte secundare decât litiul, dar poate include greață, amețeli, somnolență și senzație de rău.
  • Acest medicament este disponibil ca o pastilă, masticabilă, capsulă sau lichid, luată de două până la patru ori pe zi.
  • Imagine intitulată Alegeți un stabilizator de dispoziție Pasul 4
    4. Gândiți-vă la lamotrigine. Lamotrigina (lamictală) este prescrisă în primul rând pentru a trata depresia severă și adesea dată pentru a trata tulburarea bipolară II. Dozele trebuie să fie crescute încet și nu pot crește brusc. Mai multe cercetări sunt necesare pentru a evalua eficacitatea tratamentului cu tulburarea bipolară, se pare că trata în mod eficient depresia și episoadele maniacale. Este folosit în principal pentru a trata convulsiile și epilepsia.
  • Efectele secundare ale lamotriginei includ somnolență, cefalee, diaree, insomnie, erupție cutanată și senzație de rău.
  • Medicamentul este disponibil ca tabletă, tabletă dizolvată și mestecabilă, luată o dată sau de două ori pe zi.
  • Partea 2 din 3:
    Consultanță cu un psihiatru
    1. Imagine intitulată Alegeți un stabilizator de dispoziție Pasul 5
    1. Faceți o întâlnire cu medicul curant. Nu puteți obține un stabilizator de dispoziție fără o rețetă. Majoritatea oamenilor aleg să vadă un psihiatru pentru a gestiona prescripțiile privind sănătatea mintală, efectele secundare și simptomele. Un psihiatru este instruit să monitorizeze și să trateze simptomele de sănătate mintală și să aibă mai multă experiență de tratare a problemelor de sănătate mintală decât un medic generalist.
    • Găsiți un psihiatru prin apelarea furnizorului de asigurări sau a clinicii locale de sănătate mintală. De asemenea, puteți obține o sesizare de la medicul dvs. general sau puteți cere o recomandare de la un prieten.
  • Imagine intitulată Alegeți un stabilizator de dispoziție Pasul 6
    2. Verificați în mod regulat cu psihiatrul tău. La începutul tratamentului, vorbește cu psihiatrul dvs. în mod regulat despre medicația dvs.Permiteți medicului dumneavoastră să știe despre orice efecte secundare sau efecte adverse pe care le puteți experimenta. Urmăriți-vă starea de spirit, somnul, obiceiurile alimentare și bunăstarea generală și releu la orice modificare înapoi la furnizorul dvs. Păstrați întâlniri regulate cu psihiatrul dvs. pentru a monitoriza eficacitatea medicamentelor dvs.
  • Când vă vedeți pe medicul dumneavoastră, lăsați-i să știe cum faceți pe medicamente și dacă trebuie să-l ajustați sau să faceți modificări.
  • Imagine intitulată Alegeți un stabilizator de dispoziție Pasul 7
    3. Ajustați medicamentele dacă sunteți planificarea familială. Dacă doriți să rămâneți gravidă, sunteți însărcinată sau alăptați, este important să discutați opțiunile de tratament cu medicul curant. Unele medicamente pot fi asociate cu defectele congenitale și pot fi transmise copilului prin intermediul maternului dvs. lapte.
  • Dacă trebuie să faceți modificări la medicamente, întotdeauna vorbiți cu medicul curant.
  • Imagine intitulată Alegeți un stabilizator de dispoziție Pasul 8
    4. Fii deschis la alte opțiuni. În timp ce stabilizatorii de dispoziție sunt utilizați în general pentru a trata bipolar, acestea nu sunt singura opțiune. Unii prescriptori pot alege să vă trateze bipolar cu medicamente antipsihotice, care includ risperidonă, olanzapină sau clozapină. Acestea sunt utilizate în cea mai mare parte pentru a trata fazele maniacale ale tulburării bipolare, dar pot, de asemenea, să trateze depresia severă și alte diagnostice de sănătate mintală. De asemenea, puteți lua medicamente antidepresive.
  • Dacă medicul dumneavoastră vă recomandă un antipsihotic, nu este pentru că sunteți "nebun."Este una dintre numeroasele opțiuni dacă nu cred că stabilizatorii de dispoziție sunt o potrivire bună pentru dvs.
  • Partea 3 din 3:
    Monitorizarea simptomelor și medicamentelor
    1. Imagine intitulată Alegeți un stabilizator de dispoziție Pasul 9
    1. Urmăriți-vă starea de spirit și simptomele. O modalitate de a monitoriza progresul dvs. asupra medicamentelor este de a urmări zilnic starea de spirit și simptomele. Ia în considerare păstrarea unui a Simptome bipolare și jurnal de dispoziție pe care îl actualizați în mod regulat pentru a include somnul, emoțiile și reacțiile medicației. Adresați-vă prietenilor și familiei să indice cu ușurință orice dispoziție fluctuantă sau schimbări în comportamentul dvs.
    • Înscrieți-vă ajutorul familiei și al prietenilor, întrebându-mă: "Fac tot posibilul pentru a-mi gestiona starea de spirit și simptomele și am început să folosesc medicamente. Vă rog să-mi spuneți dacă observați orice schimbări mari în comportamentul meu sau în starea de spirit?"
  • Imagine intitulată Alegeți un stabilizator de dispoziție Pasul 10
    2. Exercițiu răbdare. Unele medicamente au nevoie de luni pentru a lua pe deplin efect. Dacă aveți reacții adverse, medicul dumneavoastră va schimba probabil un medicament la un moment dat. Este posibil să fie necesar să ajustați dozajul dvs. sau să ajustați medicamentele pe baza efectelor secundare și a simptomelor. Este posibil să găsiți că un medicament funcționează bine, dar provoacă efecte secundare incomod, care ar putea avea nevoie de un alt medicament. Rămâneți răbdători și descrieți întotdeauna simptomele către medicul dumneavoastră.
  • Poate fi frustrant gestionarea efectelor secundare și simptome. Rămâneți pozitiv că veți găsi o potrivire bună pentru corpul vostru.
  • Poate dura luni pentru a obține combinația potrivită de medicamente pentru tratamentul dvs.Să fie conforme cu medicamentul dvs. și să o luați întotdeauna așa cum este prescris.
  • Imagine intitulată Alegeți un stabilizator de dispoziție Pasul 11
    3. Obțineți teste regulate de sânge. Mulți stabilizatori de dispoziție vă pot afecta funcția hepatică și renală și este important să se monitorizeze sănătatea pe tot parcursul tratamentului. Acest lucru este efectuat în mod obișnuit printr-un simplu test de sânge. La începutul tratamentului, este posibil să aveți nevoie de teste de sânge frecvente (săptămânal sau bi-săptămânal), care poate deveni mai puțin frecventă în timp (o dată pe an).
  • Adresați-vă medicului dumneavoastră despre orice riscuri de sănătate asociate cu medicamentele. Poate doriți să includeți testele de sânge în timpul examinării fizice anuale.
  • sfaturi

    Factorul major de risc pentru antipsihotice include dezvoltarea malformațiilor fetale în timpul sarcinii.Medicamentele de la cel mai mare la cel puțin factor de risc includ valproatul, carbamazepina, litiul și lamotrigina.
    Partajați pe rețeaua socială:
    Similar