Cum să se ocupe de un membru al familiei bipolare

Având un membru al familiei cu tulburare bipolară poate fi o provocare și are răbdare și compasiune. În coping cu tulburarea bipolară a unui membru al familiei, este important să vă susțineți membrul familiei, să aveți grijă de dvs. fizic și emoțional și să vă educați despre tulburarea bipolară.

Pași

Partea 1 din 3:
Sprijinirea membrului familiei
  1. Imagine intitulată Deal cu un membru al familiei bipolare Pasul 1
1. Înțelegeți că unele dintre comportamentele membrilor familiei dvs. sunt legate de tulburare. De exemplu, o persoană care se confruntă cu ea înșiși egoistă sau de lovire este, în mod normal, recunoscută ca arogant sau auto-centrat. Acest comportament într-o persoană cu tulburare bipolară este un semn al maniei, la fel ca și alte comportamente riscante care pot fi la fel de neîntemeiate pentru dvs. Recunoscând că acesta este un simptom al bolii, și nu un comportament intenționat de către membrul familiei dvs. este util în înțelegerea stării lor. Cu toate acestea, fiți precauți să nu asociați fiecare starea de spirit, membrul familiei dvs. cu boala lor - oamenii cu tulburare bipolară poate fi supărat și trist în moduri sănătoase.
  • Într-un fel puteți înțelege boala membrului familiei dvs. mai bună și puteți arăta sprijinul este pur și simplu să întrebați despre experiența lor. Asigurați-vă, totuși, că utilizați discreția și identificați dacă se simt confortabil vorbind cu dvs. înainte de a încerca să le angajați. Dacă acest lucru este prea amenințător, ați putea pur și simplu să întrebați cum fac și să câștige mai multe informații despre ceea ce trece în prezent.
  • Imagine intitulată Deal cu un membru al familiei bipolare Pasul 2
    2. Sprijiniți-vă membrul familiei în tratamentul lor de sănătate mintală. Deoarece tulburarea bipolară este tratată cel mai bine cu medicamente și terapie, este esențial să se sprijine membrul familiei dvs. angajând în tratament. O modalitate de a se implica este să participi la psihoterapia ta iubită. Terapia familială poate fi o resursă utilă în susținerea unui individ cu tulburare bipolară.
  • Comunicați cu furnizorul de servicii de îngrijire a sănătății mintale ale familiei dvs. Dacă iubitul dvs. a semnat o eliberare pentru a vorbi cu terapeutul sau medicul lor, puteți notifica acelei persoane despre posibilele preocupări sau probleme pe care le apar. De asemenea, puteți obține mai multe informații despre cum să vă ajutați membrul familiei.
  • Dacă membrul familiei dvs. nu primește în prezent tratament de sănătate mintală, le puteți încuraja sau ajutați să solicite tratament. PsihologieTodey.COM. și Asociația Americană de Psihologie (APA) sunt ambele resurse utile. Puteți căuta terapeuți sau psihiatri în zona dvs. care se specializează în tulburarea bipolară. Cu toate acestea, aveți grijă să nu împingeți tratamentul asupra membrului familiei dacă acestea sunt reticente (cu excepția cazului în care acestea sunt potențial dăunătoare pentru sine sau altora) - acest lucru le poate speria și vă poate întrerupe relația.
  • Imagine intitulată Deal cu un membru al familiei bipolare Pasul 3
    3. Ajutați monitorizarea conformității medicamentelor. Este comun pentru persoanele cu tulburare bipolară pentru a evita luarea medicamentelor de la "înălțimea" maniei se poate simți bine pentru ei. Dacă observați că membrul familiei dvs. a plecat de la medicația lor, primul pas ar fi notificarea psihiatrului sau a medicului său general cât mai curând posibil. Cel mai probabil, medicul va dori să vorbească cu cel iubit și vă va informa despre cum să continuați. Dacă nu sunteți în stare să vorbiți cu un medic, puteți să vă încurajați pe cei dragi să-și ia medicamentele sau să ofere stimulente (cum ar fi tratarea specială sau să facă ceva cu ei că le place) dacă sunt de acord să fie compatibilți.
  • 4. Să adere la un regim de medicamente. Rețineți că aderarea la un regiment de medicamente nu este neapărat doar o chestiune simplă și simplă de a alege dacă trebuie sau nu să ia o pastilă. Medicamentele utilizate în mod obișnuit pentru a trata tulburarea bipolară provoacă frecvent efecte adverse substanțiale, cum ar fi uitarea, somnolența, simptomele gastrointestinale, transpirația excesivă, creșterea substanțială în greutate, pierderea părului, erupțiile cutanate, problemele sexuale și alte simptome neplăcute și dureroase.
  • Dacă cineva pe care îl interesează și-a oprit medicamentul sau își exprimă dorința de a întrerupe medicamentele, ar putea fi util să se întrebe cu privire la motivul lor. Ar putea avea motive convingătoare, dincolo de "mă simt mai bine și nu am nevoie de ea". Alții pot pretinde că se bucură de înaltă de hipomanie și nu doresc să ia medicamente care să-și piardă sentimentul de euforie.
  • Efectele adverse sunt cele mai frecvent întâlnite la începerea unui nou medicament sau creșterea dozei, totuși acestea pot apărea în orice moment în tratament și pot fi o cauză a substanței sau a disconfortului individului. Dacă cei dragi nu se adresează la regimul lor de medicamente din cauza efectelor adverse, îi încurajați să vorbească cu medicul lor pentru a determina dacă o schimbare a puterii sau calendarului dozei sau un medicament alternativ ar putea să atenueze sau să minimizeze problema la un nivel tolerabil.
  • Imagine intitulată Deal cu un membru al familiei bipolare Pasul 4
    5. Asistență în timpul unui episod manic sau hipomanic. Dacă observați semne că membrul familiei dvs. poate experimenta un episod, este esențial să le angajăm în reducerea riscurilor.
  • Negociați pentru a reduce răul în timpul comportamentelor riscante (jocuri de noroc, cheltuieli excesive, abuzul de droguri, conducerea nesăbuită)
  • Păstrați copiii, persoanele cu dizabilități și alți oameni vulnerabili, astfel încât anticul să-i deranjeze
  • Vorbind cu clinicianul medical al iubitului dvs. sau cu o linie telefonică de ambulanță sau sinucidere dacă acestea sunt expuse riscului de a-și răni singuri sau alții
  • Imagine intitulată Deal cu un membru al familiei bipolare Pasul 5
    6. Planificați o criză. Este important să existe un plan de acțiune pentru a face față unei situații de urgență pentru a elimina efectiv o criză. Au informații de contact ale rudelor importante care pot ajuta, precum și numerele medicului și adresele spitalicești. Nu depozitați aceste informații în telefon în cazul în care pierde bateria - ar trebui să aveți aceste numere scrise în jos și pe dvs. în orice moment (cum ar fi într-un portofel sau pungă). Dați o copie membrului familiei dvs. Ați putea chiar să dezvoltați acest plan împreună atunci când membrul familiei dvs. este stabil din punct de vedere emoțional.
  • Imagine intitulată Deal cu un membru al familiei bipolare Pasul 6
    7. Ajutați-vă membrul familiei să evite declanșatoarele. Un declanșator este un comportament sau o situație care poate crește probabilitatea unui rezultat negativ, în acest caz, un episod manic, hipomanic sau depresiv. Posibilele declanșatoare includ substanțe precum cofeina, alcoolul și alte medicamente. Declanșatoarele pot include, de asemenea, emoții negative, cum ar fi stresul, o dietă dezechilibrată, neregulile de somn (dormind prea mult sau prea puțin) și conflicte interpersonale. Iubitul dvs. va avea propriile declanșatoare specifice. Puteți ajuta prin descurajarea membrilor familiei dvs. să se angajeze în aceste comportamente sau prin sprijinirea acordării acordării responsabilităților lor de reducere a nivelurilor de stres.
  • Critica și persoanele critice sunt declanșatoare bipolare comune.
  • Dacă locuiți împreună cu membrul familiei dvs., ați putea elimina substanțele, cum ar fi alcoolul din casă. De asemenea, ați putea încerca să promovați un mediu relaxant prin controlul nivelurilor de iluminare, muzică și energie.
  • Imagine intitulată Deal cu un membru al familiei bipolare Pasul 7
    8. Exercițiul de compasiune. Cu cât devine mai educați despre tulburarea bipolară, cu atât mai multă înțelegere și acceptare poate fi. Deși ar putea fi în continuare o provocare pentru a face față acestei tulburări în familie, îngrijorarea și grija dvs. pot merge mult în sprijinul membrului familiei.
  • O modalitate de a arăta că vă pasă este prin a lăsa pur și simplu membrii familiei dvs. să știe că sunteți acolo pentru ei și doriți să vă susțineți recuperarea lor. De asemenea, puteți oferi să le ascultați dacă doresc să vorbească despre boala lor.
  • Partea 2 din 3:
    Având grijă de tine
    1. Imagine intitulată se ocupă de un membru al familiei bipolare Pasul 8
    1. Practicați empatia. Pune-ți în pantofii membrilor familiei dvs. este o modalitate utilă de a vă mări înțelegerea comportamentului lor, precum și pentru a reduce emoțiile negative despre sănătatea lor mintală. Permiteți-vă să vă imaginați cum ar fi să vă treziți fără a fi conștienți dacă în acea zi veți fi scos în depresie sau ridicată într-o stare de energie freneză.
  • Imagine intitulată Deal cu un membru al familiei bipolare Pasul 9
    2. Concentrați-vă asupra sănătății dvs. mintale. Îngrijirea unui iubit cu tulburare bipolară poate duce uneori la stres și simptome depresive. Amintiți-vă că puteți începe doar să ajutați pe altcineva dacă vă mențineți mai întâi sănătatea fizică și mentală. Fiți conștienți de propriile comportamente și sentimentele dvs. de bază despre membrul familiei dvs.
  • Renunță la control. Este important să vă înțelegeți și să vă reamintim (fie cu voce tare, fie în mintea voastră) că nu puteți controla comportamentele membrilor familiei dvs. Au o condiție pe care nu o puteți repara.
  • Schimbați atenția spre a vă concentra pe nevoile dvs. De exemplu, ați putea face o listă a propriilor obiective personale și puteți începe să lucrați spre ei.
  • Utilizați resurse de coping. Resursele de copiere sunt modalități specifice de a face față unei anumite probleme și sunt vitale pentru auto-îngrijire. Strategiile de coping pot include activități de care vă bucurați, cum ar fi citirea, scrierea, arta, muzica, activitățile în aer liber, exerciții fizice sau sportive. Activitățile terapeutice pot ajuta, de asemenea, auto-îngrijirea, inclusiv tehnicile de relaxare (cum ar fi relaxarea musculară progresivă), meditația, păstrarea unui jurnal, a atenției și a terapiei de artă. O altă modalitate de a face față este de a crea distanță sau de a vă elimina din situațiile stresante când apar.
  • Imagine intitulată Deal cu un membru al familiei bipolare Pasul 10
    3. Luați în considerare ajutorul profesional. Dacă observați că aveți un timp dificil de a face față simptomelor membrului familiei dvs. de tulburare bipolară, acesta poate fi benefic să primiți propria terapie. Dovezile sugerează că obținerea de terapie familială, nu doar de educație, poate ajuta persoanele (în special îngrijitorii / părinții) să se ocupe de faptul că are un membru al familiei cu tulburare bipolară.
  • Partea 3 din 3:
    Înțelegerea tulburării bipolare
    1. Imagine intitulată se ocupă de un membru al familiei bipolare Pasul 11
    1. Recunoașteți că tulburarea bipolară este o condiție bazată pe biologie. Aceasta înseamnă că are o componentă genetică puternică și are tendința de a rula în familii. Prin urmare, nu este vina membrilor familiei dvs. mai mult decât ar fi dacă ar avea o afecțiune medicală. Tulburarea bipolară nu este ceva ce membru al familiei dvs. poate controla numai prin putere.
  • Imagine intitulată Deal cu un membru al familiei bipolare Pasul 12
    2. Să înțeleagă diferitele simptome ale tulburării bipolare. Există două tipuri principale de tulburare bipolară, tulburare bipolară I și tulburare bipolară II. Este important să identificați ce tip membru al familiei dvs. trebuie să înțeleagă simptomele și comportamentele lor specifice.
  • Bipolar I este evidențiat de o persoană care se confruntă cu episoade maniacale care, de obicei, durează o săptămână sau mai mult. Unele simptome ale unui episod maniacam includ: starea de spirit sporită / iritabilă, stima de sine exagerată, a scăzut nevoia de somn, creșterea vorbitorilor, discesibilitatea, creșterea activității direcționate și angajarea în comportamente riscante (cum ar fi jocurile de noroc sau de sex neprotejat cu mai multe parteneri).
  • Bipolar II este evidențiat de cel puțin un episod depresiv major, precum și cel puțin un episod hipomanic (asemănător cu un episod maniacal, dar mai puțin sever și poate dura mai puțin de patru zile).
  • Imagine intitulată Deal cu un membru al familiei bipolare Pasul 13
    3. Înțelegeți modul în care este tratată tulburarea bipolară. Tulburările bipolare sunt de obicei tratate cu o combinație de medicamente și terapie. Psihiatrii sau practicienii generali prescriu adesea stabilizatori de dispoziție, cum ar fi litiul pentru a reduce simptomele tulburării bipolare. Psihologii, căsătoria și terapeuții de familie (MFTS) și alți clinicieni ajută în mod obișnuit individul cu tulburare bipolară în gestionarea și copierea simptomelor lor. Tipurile tipice de terapii includ terapia comportamentală cognitivă (CBT), terapia familială și terapia interpersonală.
  • Imagine intitulată Deal cu un membru al familiei bipolare Pasul 14
    4. Obțineți educația cu privire la efectele tipice ale tulburării bipolare asupra familiei. Membrii familiei persoanei cu tulburare bipolară pot prezenta povară și lipsă de energie. În plus, soții indivizilor cu tulburare bipolară pot prezenta o lipsă de sprijin, iar mulți nu caută ajutor.
  • Dacă un membru al familiei consideră că persoana cu bipolar are controlul asupra bolii acestora, acest lucru poate duce la sentimente de povară și nemulțumire față de relația.
  • sfaturi

    Înțelegeți confidențialitatea. Amintiți-vă că puteți vorbi de obicei cu furnizorul de îngrijire a sănătății mintale ale familiei dvs. dacă membrul familiei dvs. este un minor sub custodia dvs. sau dacă au semnat o eliberare de informații. Cu toate acestea, dacă nici una dintre aceste condiții nu sunt îndeplinite, terapeutul poate refuza să vorbească cu dvs. pentru a proteja dreptul pacientului la confidențialitate.

    Avertizări

    Dacă puteți, într-o criză, încercați să apelați la o linie de asistență medicală profesională sau sinucidere înainte de a implica poliția. Au existat incidente în care intervenția poliției în cazurile de oameni din criza mintală au dus la traumatizare sau deces. Când este posibil, implicați pe cineva cu siguranță că are expertiza și formarea pentru a face față în mod specific cu sănătatea mintală sau crizele psihiatrice.
  • Dacă dvs. sau membru al familiei dvs. are gânduri despre rănirea sinelui sau a altora, vă rugăm să solicitați asistență imediată prin apelarea 9-1-1. De asemenea, puteți contacta un spital, un profesionist de îngrijire a sănătății sau o linie telefonică de sinucidere.
  • Partajați pe rețeaua socială:
    Similar