Cum se evaluează o fractură a nervurilor

O nervură fracturată (ruptă) este o leziune musculo-scheletică relativ obișnuită, care apare în mod obișnuit datorită traumatismului blunt (alunecare și cădere, accident de mașină sau fundal de fotbal), excesul de efort (swinging un club de golf) sau severe de tuse. Există grade diferite de severitate, variind de la stres minor sau fracturi de păr la fracturi mai grave ale nervurilor care implică mai multe piese cu capete jagged. Ca atare, complicațiile din fracturile nervurilor variază foarte mult de la disconfort ușor la condițiile care pun viața în pericol, cum ar fi un pneumotorax (plămânul perforat). Învățarea modului de a evalua o fractură potențială a nervurilor la domiciliu este utilă pentru a decide când să vadă un medic, dar numai profesioniștii din domeniul sănătății pot confirma un astfel de diagnostic. Deci, atunci când aveți îndoieli cu privire la o vătămare dureroasă care implică coastele, eroarea de pe partea de prudență și de a căuta îngrijire medicală.

Pași

Partea 1 din 2:
Evaluarea unei nervuri fracturate la domiciliu
  1. Imaginea intitulată Evaluați o fractură a nervurilor Pasul 1
1. Înțelegeți anatomia de bază. Aveți 12 seturi de coaste care funcționează pentru a vă proteja organele interne și pentru a permite numeroase mușchi să se atașeze pentru mișcare și respirație. Coastele se atașează la vertebrele toracice ale coloanei vertebrale din spate și cele mai converg și se conectează la piept (stern) în față. Câțiva "Floating" coastele de la partea inferioară protejează rinichii și nu se conectează la piept de sân. Coastele superioare sunt amplasate la baza gâtului (sub clavebone), în timp ce partea inferioară se află la câțiva centimetri deasupra oaselor de șold. Coastele sunt de obicei ușor detectate sub piele, în special în persoanele mai subțiri.
  • Cele mai frecvent fracturi coaste sunt cele mijlocii (coastele patru prin nouă). Acestea se rupe de obicei la punctul de impact sau în cazul în care curba este cea mai mare, care este cea mai slabă și cea mai vulnerabilă zonă.
  • Fracturile cu nervuri sunt mult mai puțin frecvente la copii, deoarece coastele lor sunt mai relaxate (mai mult cartilaj și mai puțin os, comparativ cu un adult) și necesită o forță considerabilă pentru a se rupe.
  • Un factor semnificativ de risc pentru fracturile nervurilor este osteoporoza, o condiție comună la persoanele de peste 50 și caracterizate de oase fragile de la pierderea mineralelor.
  • Imaginea intitulată Evaluați o fractură a nervurilor Pasul 2
    2. Căutați o deformare umflată. Cu cămașa îndepărtată, aspectul și simțiți-vă în jurul zonei trunchiului unde vine durerea. Cu o fractură mică a coastelor părului, nu veți vedea o deformare, ci ar trebui să poată identifica sensibilitatea și poate observa unele umflături - mai ales dacă a existat traumatismul blunt în zonă. Cu fracturi mai grave ale nervurilor (pauze multiple în coaste multiple sau coaste care au fost separate de restul peretelui), poate apărea un piept de flard. Pieptul de flal este un termen care descrie când peretele toracic spart se mișcă într-un mod care este opus restului pieptului în timpul respirației. Prin urmare, peretele toracic în zona de îngrijorare va fi aspirat atunci când persoana ia o respirație și pieptul se extinde și va fi împins atunci când persoana expiră și contractele de piept. Fracturile mai grave ale nervurilor tind să fie foarte dureroase, să creeze mai multe umflături (inflamație) și vânătăi rapide datorită vaselor de sânge rupte.
  • Un piept de flard este uneori mai ușor de văzut când persoana rănită se află pe spate cu cămașa sa oprit. Condiția va fi ușor de văzut în timp ce vizionați un pacient respira și mai ales atunci când ascultă plămânii săi.
  • Coastele sănătoase sunt, de obicei, destul de relasive atunci când puneți presiune asupra lor. Cu toate acestea, coastele sparte se simt instabile și pot fi deprimate cu presiune, ceea ce generează durere severă.
  • Imaginea intitulată Evaluați o fractură a nervurilor Pasul 3
    3. Vedeți dacă durerea crește cu respirații adânci. Un alt semn comun de coaste rupte, chiar fracturi mici de stres, este o sensibilitate crescuta sau durere cu respiratie profunda. Coastele se mișcă cu fiecare respirație, astfel încât inhalarea profund cauzează durere. Cu fracturi grave ale nervurilor, chiar respirația superficială poate fi foarte dificilă și extrem de dureroasă. În consecință, persoanele cu fracturi semnificative ale nervurilor au tendința de a lua respirații mai rapide și superficiale, ceea ce poate duce la hiperventilație și eventuale cyanoză (decolorare albastră a pielii din cauza lipsei de oxigen).
  • Imaginea intitulată Evaluați o fractură a nervurilor Pasul 4
    4. Verificați pentru mișcarea redusă. Un alt semn care indică o fractură a nervurilor este o gamă redusă de mișcare în tors, în special mișcările laterale la laterale rotative. Persoanele cu coaste rupte sunt fie incapabili, fie foarte ezitante să se răsucească, să se îndoaie sau să-și flexeze lateral corpul superior. Ribul spart și spasmul muscular asociat pot împiedica mișcările sau durerea poate fi suficient de severă pentru a acționa ca o descurajare a oricărei mișcări. Din nou, fracturi de stres mai puțin grave (părul) împiedică mișcarea într-o măsură mai mică, comparativ cu fracturile mai prejudiciabile.
  • Coaste care se rupe la intersecția cartilajului în care se atașează la nivelul sânului pot fi deosebit de dureroase, în special cu mișcările de rotație ale corpului superior.
  • Chiar și cu fracturi mici de stres, combinația de mobilitate redusă, capacitatea afectată de respirație și sensibilitatea relativă limitează în mod semnificativ capacitatea unei persoane de a exercita și a fi activă - sporturile sunt practic în afara întrebării până la vindecarea prejudiciului.
  • Partea 2 din 2:
    Obținerea unei evaluări medicale
    1. Imaginea intitulată Evaluați o fractură a nervurilor Pasul 5
    1. Vezi medicul de familie. Dacă aveți sau o altă formă semnificativă a avut o formă de traume care a provocat dureri persistente undeva în torsul dvs., apoi a văzut un medic pentru o examinare și o evaluare fizică aprofundată este cea mai bună strategie. Chiar dacă durerea este relativ ușoară, văzând un profesionist de asistență medicală este o idee bună.
  • Imaginea intitulată Evaluați o fractură a nervurilor Pasul 6
    2. Știți când să obțineți îngrijirea de urgență. Este esențial să obțineți atenția medicală imediată dacă aveți complicații care indică ceva care pune viața în pericol, cum ar fi un pneumotorax. Semnele și simptomele unui plămân perforat includ dificultăți severe de respirație, dureri în piept ascuțite sau înjunghiere (în plus față de durerea legată de cianoză de fractură) și anxietate extremă care merge împreună cu senzația de respirație.
  • Un pneumotorax apare atunci când aerul devine prins între peretele toracic și țesutul pulmonar. Acest lucru poate fi cauzat de o coaste rupte în țesutul pulmonar.
  • Alte organe care pot fi perforate sau lacerate de nervuri fracturate includ rinichii, splina, ficatul și inima (rareori).
  • Dacă aveți oricare dintre simptomele de mai sus, mergeți la cea mai apropiată cameră de urgență sau contactați serviciile de urgență.
  • Imaginea intitulată Evaluați o fractură a nervurilor Pasul 7
    3. Obțineți o radiografie toracică. Împreună cu o evaluare fizică, razele X pot vizualiza osul și sunt eficiente pentru diagnosticarea prezenței și severității celor mai multe fracturi cu nervuri. Cu toate acestea, fracturile de stres sau de păr (uneori menționate ca "Cracked" coastele) sunt dificil de vizualizat pe raze X datorită dimensiunii lor mici. Ca atare, ar trebui să fie luate o altă serie de raze X toracice după ce umflarea dispune (aproximativ o săptămână sau cam asa ceva).
  • Radiografiile toracice sunt, de asemenea, utile în diagnosticarea unui plămân prăbușit, deoarece lichidul și aerul pot fi vizualizate pe filmul cu raze X.
  • X-Rays pot detecta, de asemenea, oasele zdrobite, care pot fi confundate cu oasele sparte.
  • Dacă medicul are o idee bună în care este fractura, o radiografie mai focală a nervurii rănite poate fi luată pentru a obține o vedere mai mărită.
  • Imaginea intitulată Evaluați o fractură a nervurilor Pasul 8
    4. Obțineți o scanare CT. Fracturile părului coastelor nu sunt vătămări grave și, de obicei, necesită doar o utilizare pe termen scurt a analgezice sau antiinflamatori în timp ce se vindecă pe cont propriu. Scanările CT pot descoperi adesea fracturile nervoase pe care radiografiile regulate (razele X) pierd și rănile la organe și vasele de sânge sunt de asemenea mai ușor de văzut.
  • Tehnologia CT ia o varietate de raze X de la numeroase unghiuri și le combină prin intermediul tehnologiei informatice pentru a descrie felii secțiunii transversale ale corpului dvs.
  • Scanările CT sunt semnificativ mai scumpe decât razele X-Film obișnuite, astfel încât merită să verificați cu asigurarea dvs. de sănătate pentru a vedea dacă acestea sunt acoperite.
  • Imaginea intitulată Evaluați o fractură a nervurilor Pasul 9
    5. Obțineți o scanare osoasă. O scanare osoasă implică injectarea unei cantități mici de material radioactiv (radiotracer) într-o venă, care apoi călătorește prin sânge și în oasele și organele. Pe măsură ce radiotracerul se stinge, acesta dă un pic de radiații, care poate fi preluat de o cameră specială care vă scanează încet corpul. Deoarece fracturile arată mai strălucitoare pe o scanare osoasă, este un instrument bun pentru a vedea chiar și fracturi mici sau fracturi de păr - chiar și pauze noi care sunt încă inflamate.
  • Scanările osoase sunt eficiente pentru vizualizarea fracturilor mici de stres, dar deoarece acestea nu sunt semnificative clinic, efectele secundare potențiale legate de procedură nu pot fi justificate.
  • Principalele efecte secundare sunt legate de reacțiile alergice la materialul radioactiv (radiotracerul) care este injectat în timpul unei proceduri de scanare osoasă.
  • sfaturi

    În trecut, medicii au folosit în mod obișnuit împachetări de compresie pentru a ajuta la imobilizarea nervurilor rupte, dar nu mai sunt recomandate deoarece reduc capacitatea de a respira profund, ceea ce crește riscul de pneumonie.
  • Pentru cele mai multe fracturi nervoase, tratamentul implică odihnă, terapie la rece și utilizarea pe termen scurt a analgezicelor sau antiinflamatoriilor. Râurile sparte nu pot fi turnate ca alte oase.
  • A dormi pe spate este de obicei poziția cea mai confortabilă pentru coastele fracturate.
  • De asemenea, este recomandat să efectuați exerciții profunde de respirație de mai multe ori pe zi, în încercarea de a reduce riscul de pneumonie.
  • Îmbinarea peretelui toracic prin aplicarea presiunii peste coastele afectate poate ajuta la reducerea durerii acute legate de tuse, straini etc.
  • Avertizare

    • O evaluare personală a unei nervuri fracturate (sau orice vătămare) nu este niciodată un substitut pentru o evaluare medicală de către un profesionist de asistență medicală.
    Partajați pe rețeaua socială:
    Similar