Cum de a determina dacă un deget este rupt

Falangele fracturate - sau degetele sparte - sunt una dintre leziunile cele mai frecvent observate de medicii de urgență. Dar înainte de a vă îndrepta spre spital, poate fi o idee bună să încercați să determinați dacă degetul dvs. poate fi într-adevăr rupt. O ruptură de entorsă sau ligament va fi destul de dureroasă, dar nu necesită excursii în camera de urgență. O privire cu un mic medic poate fi văzută dacă degetul este răsturnat sau are o lacrimă ligamentului. Un os rupt, pe de altă parte, poate duce la sângerări interne sau alte deteriorări care necesită îngrijire medicală imediată.

Pași

Partea 1 din 4:
Recunoscând semnele unui deget rupt
  1. Imaginea intitulată Determinați dacă un deget este întrerupt pasul 1
1. Verificați durerea și sensibilitatea. Primul semn al unui deget fracturat este durerea. Experiența dvs. de durere și depinde de severitatea fracturii degetului. După ce ați susținut o vătămare a degetului, tratați-o cu atenție și păstrați-vă la nivelurile de durere.
  • Poate fi greu să se identifice dacă aveți o fractură cu degetul imediat, deoarece durerea acută și sensibilitatea sunt, de asemenea, simptome de dislocări și de cusur.
  • Căutați alte simptome și / sau căutați asistență medicală dacă nu sunteți sigur de severitatea rănirii dvs.
  • Imaginea intitulată Determinați dacă un deget este întrerupt pasul 2
    2. Verificați umflarea și vânătăi. După susținerea unei fracturi la degetul dvs., veți observa durerea acută care este urmată de umflături sau vânătăi. Aceasta face parte din răspunsul natural al corpului dvs. la rănire. După fractură, corpul dvs. activează răspunsul inflamator urmat de umflarea cauzată de lichid eliberată în țesuturile din jur.
  • Umflarea este adesea urmată de vânătăi. Acest lucru se întâmplă atunci când capilarele din jurul rănirii se umflă sau izbucnesc ca răspuns la presiunea crescută a fluidului.
  • Poate fi greu de știut dacă degetul tău este fracturat la început, așa cum încă mai poți să-l muți. După ce încercați să vă mutați degetul, umflarea și vânătăi încep să devină evidente. Umflarea se poate răspândi, de asemenea, la alte degete sau în palma mâinii.
  • Este posibil să observați umflarea și vânătăi de 5-10 minute după primele senzații de durere în deget.
  • Cu toate acestea, umflarea minoră sau absența vânătăi imediate pot fi indicative pentru o entorsă în loc de o fractură.
  • Imaginea intitulată Determinați dacă un deget este întrerupt pasul 3
    3. Căutați deformarea sau incapacitatea de a muta degetul. O fractură a degetelor constă dintr-un segment al osului care este spart sau rupt în unul sau mai multe locuri. Deformitatea osoasă poate apărea ca niște umflături neobișnuite pe deget sau un deget care indică într-o direcție diferită.
  • Dacă există semne de dezaliniere, degetul este probabil spart.
  • De obicei, nu vă puteți mișca degetul dacă este fracturat deoarece una sau mai multe secțiuni ale osului nu mai sunt conectate.
  • Este, de asemenea, probabil că umflarea și vânătăi fac degetul prea rigid pentru a vă deplasa confortabil după orice vătămare.
  • Imaginea intitulată Determinați dacă un deget este întrerupt pasul 4
    4. Știți când să vedeți asistență medicală. Mergeți la cel mai apropiat departament de accident și de urgență dacă credeți că aveți o fractură cu degetul. Fracturile sunt leziuni complicate, iar severitatea lor nu este evidentă din simptomele externe. Unele fracturi necesită un tratament mai implicat pentru a se vindeca corect. Dacă nu sunteți sigur dacă o vătămare este o fractură, este mai bine să greșești pe partea de prudență și să vezi un doctor.
  • Dacă aveți dureri semnificative, umflarea, vânătăi sau orice deformare sau mișcarea scăzută a degetului dvs., solicitați asistență medicală.
  • Copiii cu leziuni cu degetul ar trebui să vadă întotdeauna un medic. Oasele tinere și în creștere sunt mai susceptibile la rănirea și complicațiile dacă aceste leziuni nu sunt tratate în mod corespunzător.
  • Dacă fractura dvs. nu este tratată de un profesionist medical, atunci este posibil ca degetul și mâna să rămână dureros de rigid când încercați să mutați degetul.
  • Un os care re-tricotă din alinierea corespunzătoare poate împiedica utilizarea dvs. de succes a mâinii.
  • Partea 2 din 4:
    Diagnosticarea unui deget rupt la cabinetul medicului
    1. Imaginea intitulată Determinați dacă un deget este întrerupt pasul 5
    1. Obțineți un examen fizic. Dacă bănuiți că o fractură a degetului, solicitați asistență medicală. În timpul unui examen fizic, medicul dumneavoastră vă evaluează rănirea și determină severitatea fracturii.
    • Medicul dumneavoastră va lua o notă despre gama de mișcare a degetului, cerându-vă să faceți un pumn. Ea va căuta, de asemenea, semne vizuale, cum ar fi umflarea, vânătăi și deformări osoase.
    • Medicul dumneavoastră va examina manual degetul pentru a căuta semne de flux sanguin redus în zonă și impingement nervos.
  • Imaginea intitulată Determinați dacă un deget este întrerupt pasul 6
    2. Cereți un test de imagistică. Dacă medicul dumneavoastră nu poate determina în timpul unui examen fizic dacă aveți un deget fracturat, ea poate recomanda un test de imagistică pentru a diagnostica fractura. Acestea includ x-ray, scanare CT sau un RMN.
  • Radiografii sunt adesea primele teste de imagistică utilizate pentru a diagnostica o fractură. Medicul dumneavoastră vă plasează degetul fracturat între o sursă de raze X și un detector cu raze X, apoi trimite valuri de radiații la nivel scăzut prin deget pentru a crea imaginea. Acest proces este finalizat în câteva minute și este fără durere.
  • O scanare de tomografie CT sau computată este construită prin punerea unor raze X care scanează diferite unghiuri ale unui prejudiciu. Medicul dumneavoastră poate decide să utilizeze un CT pentru a crea o imagine a fracturii dvs. dacă rezultatele inițiale ale razei X sunt neconcludente sau dacă medicul dumneavoastră suspectează că există și vătămări de țesuturi moi legate de fractură.
  • Un RMN poate fi necesar dacă medicul dumneavoastră suspectează că aveți o linie de păr sau o fractură de stres, tipul de fractură produs după leziuni repetate în timp. RMN-ul produce detalii mai fine și poate ajuta, de asemenea, diferența medicul dumneavoastră între rănile de țesut moale și fracturile părului în deget.
  • Imaginea intitulată Determinați dacă un deget este întrerupt pasul 7
    3. Întrebați dacă aveți nevoie de o consultare chirurgicală. Pot fi necesare consultări chirurgicale dacă aveți o fractură severă, cum ar fi o fractură compusă. Unele fracturi sunt instabile și necesită o intervenție chirurgicală pentru a pune fragmente osoase înapoi în loc cu SIDA (cum ar fi fire și șuruburi), astfel încât osul să se poată vindeca în mod corespunzător.
  • Orice fractură care împiedică în mod serios mobilitatea și pune mâna departe de aliniere, probabil necesită o intervenție chirurgicală pentru ca degetul să-și recâștige mișcarea articulată.
  • S-ar putea să fiți surprins de cât de greu este să executați sarcini de zi cu zi fără să utilizați pe deplin toate degetele. Profesioniști precum chiropracticieni, chirurgi, artiști și mecanici necesită utilizarea pe deplin a competențelor motorii lor pentru a-și îndeplini cu exactitate locurile de muncă. Astfel, îngrijirea fracturilor cu degetul este vitală.
  • Partea 3 din 4:
    Tratarea unui deget rupt
    1. Imaginea intitulată Determinați dacă un deget este întrerupt pasul 8
    1. Gheață, compresie și ridică. Gestionați umflarea și durerea prin glazură, comprimarea și ridicarea degetului. Cu cât mai repede după leziunea pe care o dați acest tip de prim ajutor, cu atât mai bine. Asigurați-vă că vă odihniți degetul.
    • Gheață degetul. Înfășurați o pungă de legume înghețate sau a unui picpac într-un prosop subțire și aplicați-l ușor la degetul dvs. pentru a vă ajuta să vă reduceți umflarea și durerea. Aplicați gheața imediat după susținerea prejudiciului timp de cel mult 20 de minute după cum este necesar.
    • Comprimați rănirea. Înfășurați ușor, dar în siguranță, degetul cu un bandaj elastic moale pentru a ajuta la gestionarea umflăturii și imobilizați degetul. La întâlnirea inițială cu medicul dumneavoastră, întrebați dacă este potrivit să vă păstrați degetul înfășurat pentru a reduce riscul de a aduce umflarea suplimentară și de a păstra împiedicarea mișcării altor degete.
    • Ridicați mâna. Când este posibil, țineți degetul ridicat deasupra inimii voastre. S-ar putea să vă găsiți cel mai confortabil să stați pe o canapea cu picioarele peste perne și încheietura mâinii și degetelor care se odihnesc pe spatele canapelei.
    • De asemenea, nu ar trebui să utilizați degetul rănit pentru activitățile de zi cu zi până când este șters de medicul dumneavoastră.
  • Imagine intitulată Determinați dacă un deget este întrerupt pasul 9
    2. Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă aveți nevoie de o aripă. Armele sunt folosite pentru a imobiliza degetul fracturat pentru ao menține de la dezvoltarea deteriorării suplimentare. O splint improvizat poate fi fabricat dintr-un stick de popsicle și un bandaj liber până când ajungeți la medic pentru o ambalare mai bună.
  • Genul de axe de care aveți nevoie variază în funcție de degetul este fracturat. Fracturile minore pot beneficia de "tovarășii de amici", care constă în imobilizarea degetului rănit prin atingerea degetului de lângă el.
  • O splint de extensie dorsală vă menține degetul rănit de la îndoire înapoi. O splint moale este plasată pentru a vă menține ușor degetul rănit și ușor curbată spre palmă și este ținută în poziție cu fixări moi.
  • O aripă în formă de U aluminiu este o axă de aluminiu inflexibilă care păstrează degetul rănit să se extindă. Este plasat pe partea din spate a degetului rănit pentru ao menține imobiliară.
  • În cazuri mai severe, medicul dumneavoastră poate aplica o aripă de fibră de sticlă inflexibilă care merge de la degetul tău la încheietura mâinii. Este în esență ca un mini-turnat pentru degetul tău.
  • Imaginea intitulată Determinați dacă un deget este întrerupt pasul 10
    3. Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă aveți nevoie de o intervenție chirurgicală. Chirurgia este necesară pentru a trata și vindeca în mod corespunzător o fractură atunci când imobilizarea și timpul nu o pot rezolva efectiv. În general, fracturile care necesită intervenții chirurgicale sunt mai complicate decât cele care necesită numai imobilizare.
  • O fractură compusă, o fractură care este instabilă, fragmente osoase libere și o fractură care compromite o îmbinare a tuturor necesită o intervenție chirurgicală, deoarece piesele rupte trebuie să fie ghidate înapoi în poziție pentru ca osul să se vindece în configurația corectă.
  • Imaginea intitulată Determinați dacă un deget este întrerupt pasul 11
    4. Ia medicamente de durere. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda să luați medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pentru a ajuta la gestionarea durerii asociate cu un deget rupt. AINS funcționează prin reducerea efectelor negative ale inflamației pe termen lung și ameliorarea durerii și a presiunii puse pe nervi și țesuturile asociate. AINS nu inhibă procesul de vindecare.
  • Medicamentele NSAID comune utilizate pentru gestionarea durerii de fractură includ Ibuprofen (Advil) și naproxen sodiu (Aleve). De asemenea, puteți lua acetaminofen (Tylenol), dar nu este un AINS și nu reduce inflamația.
  • Medicul dumneavoastră vă poate oferi, de asemenea, un medicament bazat pe codeine pentru gestionarea pe termen scurt, dacă aveți o durere majoră. Durerea este mai probabil să fie mai gravă la începutul procesului de vindecare, iar medicul dumneavoastră vă va reduce puterea de prescripție ca fiind vindecările osoase.
  • Imaginea intitulată Determinați dacă un deget este întrerupt pasul 12
    5. Urmăriți-vă cu medicul sau specialistul conform instrucțiunilor. Medicul dumneavoastră vă poate instrui să faceți o întâlnire de urmărire la câteva săptămâni după tratamentul inițial. Ea poate repeta X-Rays 1-2 săptămâni după rănirea pentru a vedea cum vindecă vindecarea. Asigurați-vă că păstrați numiri de urmărire pentru a vă asigura că sunteți în reparație.
  • Dacă aveți întrebări despre vătămarea dvs. sau orice altceva, contactați biroul medicului dumneavoastră.
  • Imaginea intitulată Determinați dacă un deget este întrerupt pasul 13
    6. Înțelegeți complicațiile. În general, degetele fracturate se vindecă foarte bine după consultarea cu un medic și o perioadă de vindecare de 4-6 săptămâni. Riscurile pentru complicații după o fractură cu degetul sunt minime, dar este încă bun pentru a fi conștient de ele:
  • Rigiditatea articulației poate apărea ca urmare a țesutului cicatricial care se formează în jurul site-ului de fractură. Acest lucru poate fi abordat cu terapia fizică pentru a întări mușchii degetului și pentru a reduce țesutul cicatricial.
  • O secțiune a osului degetului se poate roti în timpul procesului de vindecare, rezultând o deformare osoasă care poate fi abordată prin intervenție chirurgicală pentru a vă ajuta să înțelegeți lucrurile în mod corespunzător.
  • Cele două bucăți ale osului nu pot fi combate împreună în mod corespunzător, ducând la instabilitate permanentă în interiorul site-ului de fractură. Acest lucru este cunoscut sub numele de "nonunion."
  • Infecția cutanată poate apărea dacă există lacerații la locul de fractură și nu sunt curățate corespunzător înainte de intervenția chirurgicală.
  • Partea 4 din 4:
    Înțelegerea tipurilor de fracturi
    1. Imaginea intitulată Determinați dacă un deget este întrerupt pasul 14
    1. Înțelegeți fracturile degetelor. Mâna umană este formată din 27 de oase: 8 în încheietura mâinii (oase carponale), 5 în palma mâinii (oase metacarpale) și trei seturi de falange din degete (14 oase).
    • Falangele proximale sunt cea mai lungă parte a degetului care se află cel mai apropiat de palma mâinii. Intermediarul sau mijlocul, Falangele vin în continuare, iar apoi falangele distal sunt cele mai îndepărtate, formând "vârfurile" degetelor.
    • Accidente acute, cum ar fi căderi, accidente și leziuni sportive, sunt cele mai frecvente cauze ale fracturilor cu degete.Vârful degetelor dvs. sunt una dintre cele mai prelungite zone ale corpului dvs., deoarece acestea sunt implicate în aproape toate activitățile pe care le participați pe tot parcursul zilei.
  • Imaginea intitulată Determinați dacă un deget este întrerupt pasul 15
    2. Știți cum arată o fractură stabilă. Fracturile stabile sunt definite de un os rupt, dar puțin până la nici o deplasare la nici un capăt al pauzei. De asemenea, cunoscut ca o fractură nedispuloasă, fracturile stabile pot fi dificil de identificat și pot demonstra simptome similare cu alte forme de traume.
  • Imaginea intitulată Determinați dacă un deget este întrerupt pasul 16
    3. Știți cum arată o fractură strămudată. Orice os rupt în care cele două părți primare ale pauzei nu mai sunt atinse sau aliniate este considerată o fractură strămuiată.
  • Imaginea intitulată Determinați dacă un deget este întrerupt pasul 17
    4. Știți cum arată o fractură completă. O fractură în care osul rupt a fost deplasat și o porțiune din ea împinsă prin piele este menționată ca o fractură compusă. Din cauza severității deteriorării osului și a țesutului înconjurător, această vătămare necesită întotdeauna asistență medicală imediată.
  • Imaginea intitulată Determinați dacă un deget este întrerupt pasul 18
    5. Știți cum arată o fractură comutată. Aceasta este o fractură strămutată în care osul a fost spulberat în trei sau mai multe bucăți. Acest lucru este adesea, dar nu întotdeauna, asociat cu deteriorarea substanțială a țesutului. Durerea extremă și imobilitatea membrelor afectate, adesea asociate cu această formă de rănire, fac mai ușor de diagnosticat.
  • Avertizări

    Indiferent de recomandările de mai sus, dacă credeți că ați suferit o vătămare gravă, atunci trebuie să căutați îngrijiri medicale adecvate.
    Partajați pe rețeaua socială:
    Similar