Cum să efectuați un studiu secundar al unei persoane vătămate

În timpul unui dezastru sau într-un loc de traumatism haotic, rănile sunt uneori pierdute, chiar și după o examinare inițială. De fapt, între 2% și 50% din răniri sunt ratate între rănile combinate de punere în pericol și care pune viața în pericol. Răni de traumatism (cum ar fi accidentele de mașină) și situațiile în care pacienții au fost inconștienți, sedați sau intubați în timpul examenului primar au fost mai susceptibile de a fi neglijate leziuni. Cu toate acestea, un sondaj secundar aprofundat (și un sondaj terțiar) scade șansa ca rănile să fie trecute cu vederea.

Pași

Partea 1 din 4:
Pregătirea de a efectua un studiu secundar
  1. Imaginea intitulată conduce un studiu secundar al unei persoane vătămate Pasul 1
1. Faceți pacientul confortabil. Dacă pacientul este treaz și alertă, explicați-i ce veți face și de ce. Cereți-i să descrie orice durere pe care o poate simți. Îndepărtați toate hainele și acoperiți pacientul cu o pătură (pentru căldură și modestie) în timp ce se examinează diferite zone. Dacă pacientul este inconștient, căutați răspunsuri involuntare (cum ar fi lipsa reflexelor sau a unui abdomen rigid) și a semnelor de leziuni primare (cum ar fi umflarea, roșeața, lacerațiile sau boala fizică).
  • Realizați că sondajele secundare sunt aceleași pentru copii ca și pentru adulți. Cu toate acestea, rețineți că sugarii nu vor putea să coopereze cu unele părți ale evaluării (cum ar fi examenul nervos cranial). Face cât mai mult posibil.
  • Imaginea intitulată conduce un studiu secundar al unei persoane vătămate Pasul 2
    2. Distinge între anchetele primare, secundare și terțiare. Atunci când se ocupă cu trauma, o abordare structurată a examinării rănilor este importantă. Această abordare începe cu un sondaj primar care recunoaște și tratează orice amenințări imediate la adresa vieții în câteva minute de sosire în Golful Traume. Apoi, sondajul secundar examinează pacientul de la cap la picioare pentru a diagnostica toate leziunile posibile înainte de a decide tratamentul. Tratamentul terțiar este evaluarea finală menită să prindă rănile pierdute.
  • Un sondaj terțiar este important deoarece mulți pacienți cu traume sunt imediat saturați în intervenție chirurgicală, sunt inconștienți sau nu își pot exprima durerea. De asemenea, uneori vor prezenta alte simptome după ce pacientul a fost tratat pentru leziuni primare.
  • Imaginea intitulată conduce un studiu secundar al unei persoane vătămate Pasul 3
    3. Au un plan de examinare a tuturor părților corpului. Pentru a prinde răni trecute cu vederea, va trebui să priviți metodic fiecare sistem și zonă a corpului. De obicei, veți începe sondajul secundar examinând partea din față a pacientului, logarea pacientului pe partea frontală și apoi verificați partea din spate a pacientului. În mod ideal, mai mulți oameni ar trebui să ajute la rularea pacientului într-o pătură pentru a proteja coloana vertebrală, când șansele de rănire a spinilor sunt scăzute.
  • Dacă puneți singur pacientul pe targă, tăiați îmbrăcămintea pacientului de-a lungul spatelui și expuneți coloana vertebrală în timpul rolei inițiale. Acest lucru vă va permite să căutați răniri în spate și nu va trebui să mutați din nou pacientul pentru a verifica mai târziu.
  • Purtați mănuși și aplicați o presiune blândă, dar fermă în timp ce evaluați spatele pacientului. Acest lucru vă poate permite să localizați zonele de durere, vânătăi sau sângerări.
  • Dacă bănuiți că pacientul are o vătămare spinării, așteptați să o rostogolească până când razele X pot determina dacă există fracturi vertebrale.
  • Partea 2 din 4:
    Analizarea părții anterioare (față) a pacientului
    1. Imaginea denumită conduce un studiu secundar al unei persoane rănite Pasul 4
    1. Inspectați capul, urechile, ochii, nasul și gâtul. Uită-te la aceste zone pentru orice lacerări (tăieturi), colectarea sângelui sau vânătăi. Simțiți-vă de-a lungul podului nasului pentru fractură. Deschideți gura și verificați maxilarul pentru aliniere, făcând clic sau fractură. Căutați dinți tăiați sau pierduți și deteriorarea limbii. De asemenea, ar trebui să vă uitați la oasele obrazului pentru fractură și vânătăi. Uită-te la elevii ochilor pentru a evalua dimensiunea lor (în milimetri), fie că sunt egali și dacă reacționează la lumină.
    • Fi bine atunci când verificați. De exemplu, veți dori să vă uitați în spatele urechilor pentru vânătăi și în interiorul canalelor și nărilor urechii (folosind un otoscop sau chiar o lumină de stilou și cu ochii tăi neasistați) pentru sângerare.
  • Imaginea intitulată conduce un studiu secundar al unei persoane vătămate Pasul 5
    2. Așezați un guler de col uterin în jurul gâtului. Ar trebui să faceți aproape întotdeauna acest lucru atunci când efectuați un sondaj secundar, deoarece nu cunoașteți încă amploarea rănilor pacientului. Schimbarea traheală poate fi verificată în multe cazuri în timp ce gulerul este încă aprins, datorită găurilor din gulerul greu. Nu eliminați dacă nu trebuie.Verificați traheea pentru orice schimbare spre stânga sau spre dreapta. Dacă trebuie să scoateți gulerul de col uterin (cunoscut și ca curățarea coloanei vertebrale de col uterin), pacientul trebuie:
  • Fii constient.
  • Să fie cooperativă.
  • Nu au nici o leziune distragătoare ca un picior fracturat.
  • Să fie sobru (nu sub influența drogurilor sau alcoolului).
  • Să fie capabil să se angajeze în evaluare.
  • Să nu raportați nici o durere înapoi sau gât..
  • Imaginea intitulată conduce un studiu secundar al unei persoane vătămate Pasul 6
    3. Inspectați pieptul. Asigurați-vă că pieptul este simetric și căutați semne de vânătăi sau traume (cum ar fi lacerațiile, rănile împușcate cu arme și rănile de ieșire). Ascultați plămânii pentru respirație de ambele părți pentru a vă asigura că un plămân nu sa prăbușit. Ascultați inima pentru orice sunete îndepărtate sau înfundate. Acestea ar putea însemna că există lichid sau sânge în jurul sacului de inimă (indicând tamponada pericardică).
  • Imaginea intitulată conduce un studiu secundar al unei persoane rănite Pasul 7
    4. Anchetați abdomenul. Căutați vânătăi și semnul lui Cullen care se umflă și vânătăi în jurul butonului buricului (sângerarea semnalizării de la o injecție). Simțiți abdomenul pentru rigiditate (rigiditate musculară) care poate indica și sângerări interne și infecții. Apăsați cele patru cadrane ale abdomenului prin plasarea degetelor de o mână pe fiecare cvadrant și apăsând pe degetele cu cealaltă mână. Apăsați într-o mișcare de rulare utilizând ambele seturi de degete pentru a evalua rigiditatea sau paza (înflorire din durere). De asemenea, urmăriți durerea când vă îndepărtați mâna. Ascultați sunetul de sânge de sânge (Bruits), care ar putea însemna că a fost o lacrimă din traume.
  • Acordați atenție altor semne, cum ar fi durerea când atingeți ușor abdomenul. Această reverberație ar putea fi intensă dureroasă.
  • Imaginea intitulată conduce un studiu secundar al unei persoane rănite Pasul 8
    5. Verificați răsucirea testiculară (torsiune) la un pacient de sex masculin. Simțiți zona pentru a determina dacă testiculele au răsucite (torsiune). Luați capătul metal al unui ciocan reflex și o rulați ușor de-a lungul coapsei interioare. Când faceți acest lucru, fiecare testicul ar trebui să crească în scrot, dacă nu există o torsiune testiculară (un prejudiciu care pune în pericol testiculele).
  • În acest moment puteți verifica și perineum pentru orice lacerații, arsuri sau răniri.
  • Imaginea intitulată conduce un studiu secundar al unei persoane vătămate Pasul 9
    6. Examinați zonele genitale și rectale la un pacient de sex feminin. Puneți un indice de gloved și lubrifiat și degetele mijlocii în vagin. În același timp, apăsați sau palpați împotriva abdomenului inferior utilizând mâna opusă. Verificați durerea. Cu toate acestea, dacă pacientul este însărcinată, trebuie să consultați un obstetrician înainte de a efectua un examen intern, deoarece pot fi necesare ultrasunete și monitorizarea fetală.
  • În acest moment, puteți verifica și perineum pentru orice lacerări, arsuri sau răniri.
  • Partea 3 din 4:
    Efectuarea unui examen neurologic complet
    1. Image denumită conduce un studiu secundar al unei persoane vătămate Pasul 10
    1. Efectuați o examinare inițială a reflexelor profunde ale tendonului. Utilizați un ciocan reflex pentru a verifica rezistența motorului, senzație și reflexele extremităților superioare și inferioare (brațe și picioare). Dacă observați ceva neobișnuit, cum ar fi scăderea acestor abilități, obțineți o consultare neurochirurgicală. Dacă nu găsiți nimic neobișnuit, puteți începe palparea celei șapte vertebre cervicale de-a lungul coloanei vertebrale. Verificați orice durere sau sensibilitate care acoperă oricare dintre vertebre.
    • Dacă există vreo durere, luați raze X ale coloanei vertebrale cervicale pentru a căuta orice fractură. Dacă razele X arată o fractură, obțineți o consultare neurochirurgicală emergentă înainte de a continua să verificați intervalul de mișcare.
  • Image denumită conduce un studiu secundar al unei persoane vătămate Pasul 11
    2. Evaluați motorul sau puterea musculară a pacientului. Înregistrați rezistența musculară pentru toate grupurile musculare ale extremităților superioare și inferioare. Evaluați rezistența de la paralizia flasc (0) la normal (5) cu - și + pentru clasele care se încadrează între ele. Comparați puterea din partea stângă spre partea dreaptă pentru a compara ceea ce este normal de bază pentru pacientul dvs. Utilizați următoarele grade pentru a evalua rezistența musculară:
  • 1: Contracția mușchiului, dar fără mișcare
  • 2: mișcare, dar nu poate rezista gravității
  • 3: mișcare, dar abia se opune gravității
  • 4: se poate mișca împotriva gravitației, dar nu a forței normale
  • 5: Forța normală
  • Imaginea denumită conduce un studiu secundar al unei persoane vătămate Pasul 12
    3. Verificați senzația pielii. Frecați o minge de bumbac peste piele pentru a determina atingerea moale, cu un tampon cu vârf de bumbac pentru a determina atingerea plictisitoare și cu partea ascuțită din lemn a unui tampon spart de bumbac pentru a determina atingerea ascuțită. Spuneți pacientului să-și închidă ochii și să alterneze între diferitele senzații pentru a vedea dacă ea poate distinge între ele.
  • Apoi, vedeți dacă ea poate distinge între un element și două elemente care o ating. Ochii pacientului ar trebui să fie din nou închise. Intreab-o, "Simțiți două puncte sau una?"
  • Imaginea intitulată conduce un studiu secundar al unei persoane rănite Pasul 13
    4. Testați nervii. Apoi, puteți testa nervii pacientului folosind câteva teste simple. Următorii nervi trebuie să fie testați:
  • Nervul olfactiv: întrebați dacă pacientul poate mirosi (încercați ceva de genul săpunului).
  • Optic nervos: Utilizați un funoscop pentru a examina interiorul ochiului. Opriți luminile și căutați neclaritatea discului optic (Papilatema). Acest lucru poate semnala sângerare în creier.
  • Nervii cranieni: acest lucru este deosebit de important dacă ar exista traume de cap.
  • Oculomotor nervos: verificați elevii pentru a vedea că sunt egale și reactive la lumină. Au pacientul să-și țină capul drept în timp ce vă mutați degetul. Ar trebui să se uite în timp ce își mișcă doar ochii.
  • Nervul trochlear: testați privirea descendentă și internă a ochilor.
  • Trigeminal nervos: atingeți ușor pacientul de pe obraz folosind degetul.
  • Abducens nervos: Verificați acest nerv când verificați mișcările extraoculare ale ochilor în toate direcțiile (lateral la lateral, în sus și în jos).
  • Nervul facial: Pacientul zâmbește mare, sau închide ochii strânși.
  • Nervul acustic: Verificați auzul prin șoptirea fiecărei urechi pentru a ridica deficite subtile.
  • Glossofaringieal și vagonerii nervilor: Având pacientul să bea o cantitate mică de apă și să testeze reflex gag cu un depresor al limbii.
  • Nervul accesoriu spinal: Pacientul ridică din umeri umerii ei.
  • Hipoglossal nervos: Pacientul îi lipiți limba drept înainte și spre stânga și spre dreapta, arătând puterea, împotriva obrazului.
  • Partea 4 din 4:
    Supravegherea părții posterioare (spate) ale pacientului
    1. Imaginea intitulată conduce un studiu secundar al unei persoane vătămate Pasul 14
    1. Log rolă pe pacient. Veți avea nevoie de doi sau trei oameni pentru a vă ajuta să rotiți pacientul pe spate. Spălați-vă mâinile înainte de rulare și explicați pacientului ce veți face (dacă este conștientă). Pacientul trebuie să se situeze pe o pătură sau o foaie de cotitură cu mâinile plasate pe piept. Toți ar trebui să țineți pământul sau foaia de pe partea laterală a pacientului care este cea mai îndepărtată de dvs. Trageți treptat foaia spre tine și peste pacient, întorcându-i pe spate.
    • Odată ce pacientul este pe spate, puteți examina pielea. Căutați orice vânătăi care ar putea indica traume, lacerări sau răni de armă.
  • Imaginea intitulată conduce un studiu secundar al unei persoane rănite Pasul 15
    2. Accesați spatele pacientului. Din moment ce ar fi trebuit să examinați deja și să eliminați coloana vertebrală cervicală, va trebui să apăsați (palpate) fiecare vertebre individuală a spatelui. În mod specific, palparea coloanei vertebrale toracice și lombare, simțind fiecare vertebre pentru durere care ar putea indica o fractură.
  • Nu uitați să verificați orice parte a sistemului musculo-schelet pe care nu ați putea fi examinat mai devreme. De exemplu, puteți cere pacientului să vă înțeleagă degetul cu mâna strânsă pentru a verifica controlul și puterea motorului, apoi cereți pacientului să vă spună fără a căuta ce deget al lor de a fi prins.
  • Palpați în jos lungimile brațelor și picioarelor, până la degetele de la picioare și degete pentru a simți pentru anumite fracturi. De asemenea, puteți face acest lucru atunci când faceți verificarea lanțului de jurnal al coloanei vertebrale ale pacientului.
  • Imaginea intitulată conduce un studiu secundar al unei persoane vătămate Pasul 16
    3. Treceți la un sondaj terțiar de traume (TTS). Odată ce sondajele primare și secundare sunt complete, efectuați un TTS. Această examinare extinsă ar trebui să aibă loc în termen de 24 de ore de la admiterea pacientului. Sau, faceți-o atunci când pacientul este treaz și suficient de alertă pentru a participa la examinare. Va trebui să obțineți diagrama medicală a pacientului care include toate datele de laborator și radiologice.
  • Aceste informații vor fi combinate cu opiniile consultanților pentru a face un plan de gestionare și îngrijire care este specific pacientului.
  • sfaturi

    Imobilizați capul și gâtul unui pacient dacă se suspectează o leziune a capului sau a măduvei spinării. Au un bystander deține capul persoanei încă dacă nu există bretele de gât sau consumabile mobile disponibile.
  • Avertizări

    Nu încercați să mutați un pacient care are un cap suspectat sau o rană spinală, cu excepția cazului absolut necesar pentru a păstra viața (pericol de incendiu sau resturi de scădere).
  • Purtați mănuși medicale în timp ce examinați pacientul pentru a proteja împotriva bolilor provocate de sânge, dacă este posibil.
  • Nu îndepărtați niciun obiect penetrant de la corpul unui pacient. Eliminarea unui obiect străin poate provoca sângerări incontrolabile (hemoragie). Susțineți obiectul în loc cu bandaje și tampoane de tifon pentru ao împiedica să fie jostled și deteriorarea în continuare a rănirii. Așteptați până când pacientul ajunge la spital pentru a elimina obiectul dacă este posibil.
  • Partajați pe rețeaua socială:
    Similar