Cum să fixați un umăr dislocat

Articulațiile dislocate, în special ale umărului, sunt răni dureroase care provoacă handicap imediat pe termen scurt - mișcarea articulației este, în esență, imposibilă până când este relocată sau resetată. Umărul este deosebit de vulnerabil la dislocare, deoarece este cea mai mobilă articulație din organism, iar oamenii tind să cadă cu un braț întins, ceea ce pune articulația într-o poziție ciudată. Este întotdeauna cel mai bine să aveți un umăr dislocat fix sau resetat de către un profesionist de sănătate instruit, deși pot exista circumstanțe neobișnuite (de urgență) care justifică încercarea de a face singur. Nu resetarea unui umăr dislocat într-un mod în timp util poate necesita în cele din urmă chirurgie pentru a remedia corect.

Pași

Partea 1 din 3:
Care se ocupă de un umăr dislocat
  1. Imagine intitulată Fix un pas de umăr dislocat 1
1. Recunoașteți simptomele. Un umăr dislocat este de obicei cauzat fie prin căderea pe un braț întins, fie pe umăr fiind afectată din spate. Vătămarea cauzează durere bruscă și severă, precedată de un sentiment și / sau sunet de popping. Umărul va arăta vizibil deformat sau în afara locului, iar umflarea și vânătăi apar repede. Mișcarea umărului nu este posibilă până când nu este relocată.
  • Un umăr dislocat atârnă mai jos decât partea neinvurată și puteți vedea de obicei o depresiune sau canelură în mușchiul lateral (deltim) al umărului.
  • O dislocare a umărului poate provoca amorțeală, furnicături și / sau slăbiciune în jos pe braț și în mână. Dacă vasele de sânge sunt deteriorate, brațul inferior și mâna de pe partea rănită se vor simți rece și vor transforma o culoare albăstrui.
  • Aproximativ 25% din dislocările de umăr pentru prima dată implică fracturi ale brațului superior (humerus) sau brâu de umăr.
  • Imagine intitulată Fix un pas de umăr dislocat 2
    2. Imobilizați-vă brațul. În timp ce așteptați să obțineți asistență medicală, este important să nu vă mișcați (sau să încercați să vă mișcați) un umăr dislocat, deoarece puteți face răul mai rău. O fractură osoasă, o nervură deteriorată sau o vase de sânge rupte poate fi implicată, astfel încât orice mișcare ar putea avea consecințe grave. În schimb, îndoiți cotul, înfășurați antebrațul în jurul zonei stomacului și țineți-l în poziție cu o sling.
  • Dacă nu aveți acces la o sling făcută, atunci face unul de la un caz de pernă sau articol de îmbrăcăminte. Puneți sling sub cot / antebraț și legați capetele în jurul gâtului. Curele imobilizate și protejează umărul de la vătămarea ulterioară și, adesea, reduc foarte mult gradul de durere.
  • Aproximativ 95% din dislocările umărului sunt în direcția anterioară, ceea ce înseamnă că osul brațului superior (humerus) este împins din priză.
  • Imagine intitulată Fix un pas de umăr dislocat 3
    3. Gheață umărul. Obținerea gheții sau ceva rece pe o articulație dislocată a umărului cât mai curând posibil este importantă pentru a inhiba inflamația, care de obicei se traduce într-o durere mai mică. Gheața provoacă o cantitate mică de sânge (îngustă), ceea ce limitează cantitatea de sânge și inflamație care poate curge în și în jurul zonei rănite. Aplicați gheața zdrobită la umăr timp de aproximativ 15-20 de minute la un moment dat (sau până când zona se simte amorțită) în fiecare oră.
  • Întotdeauna înfășurați gheața într-o cârpă subțire, prosop sau o pungă de plastic înainte de ao aplica pe pielea goală - va ajuta la prevenirea iritației de ferocite sau a pielii.
  • Dacă nu aveți acces la gheață zdrobită sau cuburi de gheață, utilizați unele legume înghețate de la congelator sau un pachet de gel înghețat.
  • Imagine intitulată Fix un pas de umăr dislocat 4
    4. Luați medicamente de durere. Odată ce umărul dislocat este imobilizat și acoperit într-o pungă de gheață, luați în considerare luarea unor medicamente în plus față de combaterea inflamației și a durerii. Durerea de la un umăr dislocat este adesea descrisă ca aproape insuportabilă datorită tuturor ligamentelor, tendoanelor și mușchilor sfâșiate care apar, în plus față de fracturile osoase potențiale și cartilajul cracat. Ibuprofenul (Advil, Motrin) și Naproxen (Aleve, Naprosyn) sunt probabil cele mai bune alegeri deoarece sunt puternice antiinflamatoare, deși acetaminofen (Tylenol) poate fi de asemenea util pentru controlul durerii.
  • Pentru un umăr dislocat care implică, de asemenea, sângerări interne semnificative (veți vedea o mulțime de vânătăi), evitați ibuprofenul și naproxen deoarece acestea au tendința de a "subţire" sângele și reduce capacitatea sa de coagulare.
  • Un medicament relaxant muscular ar putea fi, de asemenea, indicat dacă mușchii din jurul articulației dislocate sunt spanging. Cu toate acestea, nu amestecați niciodată diferite tipuri de medicamente - alegeți unul sau altul.
  • Partea 2 din 3:
    Relocarea în situații de urgență
    1. Imagine intitulată Fix un pas de umăr dislocat 5
    1. Relocați-vă umărul numai în situații de urgență. În majoritatea situațiilor, așteptarea unui ajutor medical profesional este cea mai bună idee și, cu siguranță, cel mai sigur mod de a merge, dar uneori nu este posibil. Dacă sunteți într-o situație izolată departe de asistența medicală (camping, alpinism montan, călătoriți în străinătate), riscurile potențiale de fixare a umărului propriu - sau a unui prieten sau membru al familiei - nu poate depăși beneficiile experienței durerii imediate și mobilitatea sporită a brațului / umărului.
    • Ca regulă generală de degetul mare, dacă puteți obține asistență medicală în termen de 12 ore, așteptați cu răbdare și încercați să reduceți disconfortul cu gheață, analgezice și o sling. Dacă este evident un timp de așteptare mult mai lung, mai ales dacă aveți nevoie de o mobilitate în umăr pentru a ajunge la un spital, atunci vă relocați umărul ar putea fi luată în considerare.
    • Principalele complicații legate de încercarea de a vă muta propriul umăr sunt: ​​mai continuând mușchii, ligamentele și tendințele - deteriorarea nervilor și vasele de sânge - sângerări care amenință viața - durere severă care are ca rezultat pierderea conștiinței.
  • Imagine intitulată Fix un pas de umăr dislocat 6
    2. Cereți ajutor în situații de urgență. Dacă sunteți obligat să vă gândiți la relocarea propriului umăr într-o situație de urgență, apoi realizați că punerea înapoi fără asistență este aproape imposibilă. Ca atare, cereți ajutor sau oferiți pentru a ajuta pe altcineva dacă într-o situație de urgență. Oamenii pot fi reticenți în a vă ajuta deoarece nu doresc să vă provoace mai multă durere sau riscați-vă mai mult umărul, așa că încercați să le asigurați și să le eliberați de orice răspundere.
  • Dacă aveți nevoie pentru a ajuta pe altcineva să-și relocheze umărul, asigurați-vă că obțineți consimțământul său și spuneți-i clar despre lipsa de formare medicală (dacă este cazul). Nu vrei să te confrunți cu niciun litigiu pentru că încerci să fii de ajutor dacă lucrurile merg prost.
  • Dacă aveți un telefon și puteți efectua un apel, încercați să contactați serviciile de urgență pentru sfaturi și asistență. Chiar dacă nu pot trimite imediat personal medical, pot fi capabili să ofere instrucțiuni utile.
  • Imagine intitulată fixează un pas de umăr dislocat 7
    3. Așezați-vă pe spate și răpiți-vă brațul. Probabil cea mai ușoară modalitate de non-profesioniști pentru a vă muta articulația umărului este dacă vă așezați pe spate cu brațul rănit departe de corpul dvs. la un unghi de 90 de grade. Apoi, faceți prietenul sau un bystander pentru a-ți lua cu fermitate mâna sau încheietura mâinii și încet (dar ferm) pe braț, care va crea tracțiune. Persoana poate să-și poziționeze picioarele împotriva trunchiului dvs. pentru o pârghie suplimentară. Tragerea brațului la acel unghi permite capul humerusului să alunece sub osul lamei umărului și înapoi în soclul său cu ușurință relativă.
  • Amintiți-vă să utilizați o tragere lentă și constantă (fără mișcări rapide sau jignioase) departe de corp până când umărul re-articulează. Dacă are succes, veți auzi a "Clunk" și simți că umărul se întoarce în poziție.
  • De îndată ce umărul se reocușește, nivelul durerii asociate cu vătămarea va reduce semnificativ. Cu toate acestea, umărul va fi încă instabil, așa că faceți o sling și imobilizați brațul dacă este posibil.
  • Partea 3 din 3:
    Obținerea asistenței medicale
    1. Imagine intitulată Fix un pas de umăr dislocat 8
    1. A se vedea un medic cât mai curând posibil. Noțiuni de bază la un medic (sau la un medic specialist instruit) este important atunci când se ocupă de un umăr dislocat, deoarece atunci când mușchii, tendoanele și ligamentele din jurul rănirii se strâng, capul humerusului devine foarte greu de mutat fără intervenție chirurgicală. Majoritatea medicilor vor dori probabil să raze X zona de umăr înainte de a face orice altceva pentru a exclude o fractură.
    • Dacă nimic nu este rupt sau sfâșiat prost, atunci medicul poate efectua o manevră de reducere închisă pe articulația umărului, deși este posibil să aveți nevoie de un sedativ, relaxant muscular puternic sau un anestezic general înainte ca manipularea fizică să se poată face datorită durerii severe.
    • O metodă comună de reducere pentru articulația umărului se numește manevra de hennepină, care utilizează rotația exterioară a umărului. În timp ce așezați plat, medicul vă va flexa cotul la 90 de grade și vă rotiți treptat umărul spre exterior (rotație externă). Unele împingând blând în timp ce în această poziție este de obicei suficient pentru articulația de a se muta.
    • Există o mână de alte tehnici de reducere pe care medicii le folosesc - depinde de ceea ce se simt confortabil cu.
  • Imagine intitulată Fix un pas de umăr dislocat 9
    2. Pregătiți-vă pentru posibilitatea de intervenție chirurgicală. Dacă umărul dvs. se dislocează în mod regulat (datorită unei deformări osoase sau a laxității ligamentului) sau dacă orice oase sunt fracturate sau nervi și / sau vase de sânge rupte, atunci veți avea nevoie de intervenții chirurgicale pentru a repara leziunea și a avea articulația umărului redusă. Chirurgia este uneori cea mai bună opțiune deoarece poate repara daunele interne și stabilizează articulația, ceea ce reduce foarte mult riscul de dislocare în viitor.
  • Există multe proceduri chirurgicale diferite, astfel încât depind de amploarea daunelor și nivelul de viață al pacientului / nivel de activitate cu privire la ce tehnică este utilizată.
  • Unele studii sugerează că chirurgicalul "deschis" Reducerea poate fi cea mai bună acțiune pentru adulții activi cu vârsta sub 30 de ani din cauza ratelor reduse de recurență și a rezultatelor mai bune a rezultatelor vieții.
  • Imagine intitulată Fix un pas de umăr dislocat 10
    3. Reabilitarea umărului. Indiferent dacă obțineți o reducere manuală închisă sau o reducere chirurgicală deschisă, ar trebui să obțineți o trimitere pentru fizioterapie și să vă întăriți articulația umărului. Terapeuții fizici, chiropracticienii și / sau terapeuții atletici vă pot arăta astfel de întinderi specifice pentru a-și recâștiga mobilitatea completă și a mișcării în umăr, precum și exerciții care consolidează și strânge articulația, astfel încât este puțin probabil să se dislocheze în viitor.
  • Deseori durează două până la patru săptămâni de recuperare înainte ca o trimitere la terapia fizică să fie adecvată. Purtând o sling, aplicarea gheții și preluarea medicamentelor contra-the-the-the-the este o parte a fazei de recuperare.
  • Timpul total de reabilitare și recuperare de la o dislocare a umărului variază de la trei la șase luni, în funcție de severitatea rănirii și dacă pacientul este un atlet sau nu.
  • Video

    Prin utilizarea acestui serviciu, unele informații pot fi împărtășite cu YouTube.

    sfaturi

    După câteva zile când durerea / inflamația au cedat, aplicarea unei călduri umede la umăr ar putea ajuta la relaxarea mușchilor strânși și răniți. Pungile de plante cu microunde lucrează bine. Cu toate acestea, limitați aplicațiile de căldură la 15 - 20 de minute la un moment dat.
  • Odată ce ați dezactivat articulația umărului o dată, deveniți mai puțin riscuri de dislocări viitoare, mai ales dacă participați la sporturile de contact.
  • Relocați-vă umărul cât de curând după accident, deoarece sunteți în măsură, ca dificultăți în relocarea acesteia crește cu timpul.
  • Un umăr dislocat este diferit de un umăr separat. Acesta din urmă este o entorsă de ligament la articulația care deține claviculă (claviculă) în partea din față a brâului de umăr - articulația glenohumerală nu este dislocată.
  • Avertizare

    • După relocarea unui umăr dislocat, trebuie să verificați întotdeauna pulsul în membrul afectat sub locul dislocării. Ar trebui să fie același ca și celălalt braț (membru neafectat). Dacă există un impuls mai lent sau nici un puls, atunci este o urgență medicală și necesită asistență imediată, deoarece moartea celulară începe repede și poate duce la pierderea brațului.
    Partajați pe rețeaua socială:
    Similar