Cum să verificați o fractură la efectuarea primului ajutor

Evaluarea unei situații de urgență care necesită prim ajutor poate fi stresantă și dificilă, mai ales atunci când căutați sau încercați să evaluați rănile sub piele. Cele mai multe situații de urgență pe care probabil că le veți întâlni implică un fel de traume, cum ar fi o cădere, un accident de mașină sau o altercare fizică. Ca atare, verificarea semnelor unui os rupt în timp ce administrează primul ajutor de bază este importantă deoarece vă poate ajuta să stabilizați zona și să pregătiți persoana pentru îngrijirea medicală instruită.

Pași

Partea 1 din 3:
Identificarea semnelor unei fracturi osoase
  1. Imagine intitulată Verificați o fractură la efectuarea primului ajutor Pasul 1
1. Verificați pentru un limbaj strâmb. În timp ce unele fracturi grave se împrăștie prin piele (numită o fractură deschisă), cele mai multe rămân ascunse sub piele (numite fracturi închise). Aruncați o privire la membrele și gâtul persoanei rănite și verificați unghiurile sau pozițiile nefiresc care indică probabil o fractură sau o dislocare. Căutați un membru care arată mai scurt, răsucite sau îndoite într-un mod nenatural.
  • Este important să nu mutați gât, cap sau coloană vertebrală Dacă pare strâmb sau aliniat greșit deoarece ați putea cauza leziuni ale nervilor permanente și să facă mai rău situația.
  • În timp ce căutați deformări, comparați partea laterală (piciorul stâng la piciorul drept) pentru a observa mai bine ceva ciudat sau neobișnuit, ceea ce indică un os rupt.
  • Observarea unei fracturi deschise este mult mai ușoară datorită faptului că a ieșit din piele. Fracturile deschise sunt considerate mai grave din cauza pierderilor semnificative de sânge și a riscului de infecție.
  • Este posibil să trebuiască să slăbiți sau să eliminați niște haine pentru a verifica bine, dar asigurați-vă că cereți permisiunea dacă persoana este conștientă.
  • Imagine intitulată Verificați o fractură la efectuarea primului ajutor Pasul 2
    2. Căutați umflături și roșeață. Un os fracturat este un prejudiciu major care necesită o mulțime de forțe, așa că se așteaptă să vadă umflarea, roșeața și / sau vânătăi. Inflamația și schimbările de culoare se dezvoltă rapid în apropierea site-ului de fractură, deci nu ar trebui să așteptați foarte mult să le vedeți. Din nou, unele îndepărtări de îmbrăcăminte este probabil necesar pentru a vedea umflarea.
  • Umflarea produce o lustruire vizibilă, umflarea sau balonarea țesutului în jurul osului rupt, dar nu o greșeală pentru depozitul de grăsimi. Umflarea face pielea strânsă și caldă la atingere, în timp ce grăsimea este jiggly și se răcește la atingere.
  • Umflarea și schimbările de culoare se întâmplă din cauza vaselor de sânge rupte care sângerează în zonele înconjurătoare sub piele. Roșu, violet și albastru închis sunt culori comune asociate cu oasele sparte.
  • O fractură deschisă provoacă sângerări externe (vizibile), care ar trebui să fie ușor de văzut, deoarece va scădea cu cele mai multe tipuri de țesături destul de repede.
  • Imagine intitulată Verificați o fractură la efectuarea primului ajutor Pasul 3
    3. Încercați să evaluați durerea. Deși oasele sparte tind să fie foarte dureroase (chiar și fracturi mici de păr / stres), folosind durerea de a măsura o leziune într-o situație de urgență poate fi dificilă. În primul rând, persoana se poate simți diferite grade de durere peste tot corpul ei, în funcție de ceea ce sa întâmplat cu ea. În al doilea rând, persoana poate fi inconștientă sau în șoc și poate să nu răspundă la întrebările dvs. sau să identifice orice durere. Deci, întrebați cu siguranță persoana vătămată cu privire la durerea ei, dar nu vă bazați pe ea pentru a verifica o fractură.
  • Atingeți ușor (palpate) membrele și torsul persoanei (în special în jurul coastelor) și căutați orice câștigare dacă este conștientă, dar nu comunicând clar.
  • Dacă persoana este inconștientă, atunci o evaluare a durerii nu poate fi făcută.
  • Senzațiile de durere pot fi îmbunătățite foarte mult (de la frică) sau reduse (de la adrenalină) când oamenii sunt răniți, deci nu este întotdeauna fiabilă pentru o evaluare a vătămării.
  • Imagine denumită verificarea unei fracturi la efectuarea primului ajutor Pasul 4
    4. Observați dificultatea mișcării părților corpului. Dacă persoana vătămată este conștientă și alertă, cereți-i să deplasați cu atenție și încet brațele, mâinile, picioarele și picioarele. Dacă are o mulțime de dificultăți și durere cu mișcare, atunci este posibilă o fractură sau o dislocare. De asemenea, puteți auzi un zgomot de grătare sau cracare, ceea ce indică bucățile rupte ale osului se mănâncă împreună.
  • Cere-i să înceapă să-și rătăcească degetele de la picioare, apoi să-și îndoi genunchii, apoi ridicându-și picioarele de pe pământ, apoi își mișcă mâinile și brațele.
  • Chiar dacă persoana poate mișca membrele sale (sugerând că măduva spinării nu a fost rănită), pot apărea deteriorarea oaselor coloanei vertebrale. Cu excepția cazului în care este necesar să scoateți persoana din pericol imediat, pacienții nu trebuie mutați până la evaluarea unui profesionist medical datorită riscului de paralizie a unui pacient.
  • Pierderea puterii într-un membru, chiar și cu unele mișcări, este o altă indicație a unei fracturi sau dislocări sau a unei leziuni ale coloanei vertebrale sau a nervilor.
  • Imagine intitulată Verificați o fractură la efectuarea primului ajutor Pasul 5
    5. Întrebați despre amorțeală și furnicături. În mod tipic, atunci când un os este rupt, în special oasele superioare superioare ale brațelor și picioarelor, nervii sunt, de asemenea, răniți sau cel puțin întinși și iritați. Acest lucru produce dureri de tip electric, dar și amorțeală sau "pini și ace" Sub site-ul prejudiciului. Cereți persoanei rănite despre senzațiile din mâini și picioare.
  • Pierderea senzației în membrele indică un anumit tip de implicare a nervilor, fie într-un nerv periferic care rulează în jos pe picior / braț, fie într-un nerv spinal în coloana vertebrală.
  • În plus față de amorțeală și știfturi și ace, ea poate simți, de asemenea, schimbări de temperatură ciudate - fie senzații fierbinți prea reci, fie arzătoare.
  • Partea 2 din 3:
    Abordând osul rupt
    1. Imagine denumită verificarea unei fracturi la efectuarea primului ajutor Pasul 6
    1. Nu mișcați osul fracturat. Dacă credeți că o persoană vătămată are o fractură osoasă (sau o articulație dislocată), ar trebui nu mutați-l pentru a evalua sau a trata acest lucru. În schimb, trebuie să continuați cu tratamentul de bază de prim ajutor în timp ce osul rupt este în poziția pe care l-ați găsit sau o poziție mai confortabilă aleasă de persoana vătămată. Fără formare medicală de urgență, mutarea unui os rupt este prea riscant.
    • Descuraja persoana rănită să se deplaseze prea mult. Poziția ușor de schimbare a confortului este bine, dar încercarea de a se ridica (mai ales dacă este în șoc) riscând un prejudiciu suplimentar.
    • Sprijinirea părții corpului rănit pentru confort sau pentru a opri persoana care se mișcă este bine. Utilizați o pernă, pernă sau o jachetă sau un prosop.
  • Imagine intitulată Verificați o fractură la efectuarea primului ajutor Pasul 7
    2. Opriți orice sângerare. Nu puteți face prea multe pentru a opri sângerarea internă care apare invariabil cu o fractură închisă, dar oprirea sau încetinirea sângerării dintr-o fractură deschisă este necesară și poate fi economisirea vieții. Aplicați presiune la rana deschisă cu un bandaj steril, o cârpă curată sau o bucată de îmbrăcăminte curată până când se oprește sângerarea și începe să se cheme - poate dura până la cinci minute sau mai mult, în funcție de rană și pe care vasele de sânge sunt deteriorate.
  • Protejați-vă și pacientul de la boala provocată de sânge prin purtarea mănușilor. Introducerea în contact cu sângele persoanei rănite vă pune la risc pentru bolile cum ar fi hepatita, HIV și alte infecții virale.
  • Chiar dacă fractura este închisă, pot apărea tăieturi și abraziuni înconjurătoare care sângerează și au nevoie de atenție.
  • Pentru o fractură deschisă, odată ce sângerarea este sub control, acoperiți rana cu un pansament steril sau ceva curat (pentru a preveni infecția și resturile de intrare acolo) și fixați-o cu un bandaj. Nu scoateți bandajul sau cârpa pe care ați folosit-o pentru a opri sângerarea - pur și simplu puneți noua dressing peste vechime.
  • Puteți clăti ușor rana cu apă pentru a îndepărta murdăria sau resturile, dar nu o curățați viguros pentru că o va face să sângereze mai mult.
  • Imagine intitulată Verificați o fractură la efectuarea primului ajutor Pasul 8
    3. Imobilizați zona rănită. Nu încercați niciodată să realinați un os rupt sau împingeți-l înapoi în organism dacă se lipsește. În schimb, imobilizați (sigur) osul rupt cu a atelă sau praştie, Mai ales dacă ați avut un fel de formare medicală de urgență. Materialul potențial pe care îl puteți utiliza pentru agitare include ziare sau benzi de lemn. Nu uitați să imobilizați zona atât deasupra și sub fractură.
  • Asigurați-vă atenele în jurul brațului sau piciorului cu bandaje elastice (ace sau bandaje de tensor), frânghie, o centură sau benzi de pânză sau obiecte de îmbrăcăminte. Nu-l legați prea strâns și tăiați circulația.
  • Pumping Spărturile cu pânză sau bandaje mari pot ajuta la reducerea disconfortului.
  • Luați în considerare făcând o sling simplă pentru a susține un braț spart. Utilizați o cămașă și legați mânecile din jurul gâtului persoanei pentru sprijin.
  • Dacă nu aveți nicio idee despre ce este o aripă sau o sling, atunci este probabil să nu încercați să le faceți. Stick cu controlul sângerării și așteptarea serviciilor de urgență.
  • Imagine denumită verificarea unei fracturi la efectuarea primului ajutor Pasul 9
    4. Monitor pentru circulație. Dacă decideți să susțineți un picior sau un braț spart cu o aripă și asigurați-o cu un bandaj de ace sau cu centură, trebuie să verificați circulația la fiecare câteva minute până când sosește ajutorul. Legarea zăpezii pe tăietura prea strânsă a alimentării cu sânge a țesuturilor din aval de rănire și poate duce la moartea țesutului din cauza lipsei de oxigen și a nutrienților.
  • Simțiți un impuls în încheietura mâinii cu un braț spart și zona gleznă pentru un picior fracturat. Dacă nu puteți simți un puls, slăbiți legăturile de pe axă și verificați din nou.
  • De asemenea, puteți verifica vizual. Apăsați ferm peste piele în aval de la locul de fractură. Ar trebui să fie mai întâi "Blanch" alb și apoi întoarceți roz din nou în aproximativ două secunde.
  • Semnele de circulație slabă includ: pielea palidă sau albastră, amorțeală sau furnicături și pierderea pulsului.
  • Imagine denumită verificarea unei fracturi la efectuarea primului ajutor Pasul 10
    5. Aplicați terapia la rece dacă este posibil. Dacă aveți vreo gheață, geluri înghețate sau pungi de legume înghețate în apropiere, aplicați-le peste rana acoperită pentru a ajuta la reducerea (sau limitarea) inflamației și amorțiți durerea. Gheața provoacă micile vase de sânge să se micșoreze puțin atât de umflarea. Gheața va ajuta la oprirea sângerării unei răni deschise.
  • Nu uitați să nu aplicați gheață (sau ceva rece) direct pe piele. Întotdeauna înfășurați gheața într-un prosop subțire, bucată de pânză sau un alt material înainte de ao aplica la o vătămare.
  • Lăsați gheața pe timp de aproximativ 15 minute sau până la sosirea personalului medical de urgență.
  • Partea 3 din 3:
    Prioritizarea tratamentului de prim ajutor
    1. Imagine denumită verificarea unei fracturi la efectuarea primului ajutor Pasul 11
    1. Suna pentru ajutor. Dacă întâlniți o situație medicală de urgență în care oamenii sunt răniți, solicitați imediat o ambulanță dacă nimeni altcineva nu are. Timpul este esențial, deci obțineți ajutor în primul rând, apoi evaluați rănile și furnizați prim ajutor de bază în timp ce așteptați să ajungeți la sosire. Minutele pierdute prețioase pot face diferența între viață și moarte, indiferent de nivelul dvs. de formare de prim ajutor.
    • Chiar dacă oamenii nu sunt aparent răniți grav, ar trebui să apelați în continuare 9-1-1 pentru ajutor, deoarece nu veți putea să faceți un diagnostic adecvat din cauza lipsei de formare sau a echipamentului medical necesar.
    • Nimeni nu vă așteaptă să jucați doctor și să remediați leziuni. Concentrați-vă pe obținerea de a ajunge la sosire și de a face elementele de bază - oprindu-se orice sângerare gravă, oferind suport și încercarea de a preveni șocul (vezi mai jos).
  • Imagine denumită verificarea unei fracturi la efectuarea primului ajutor Pasul 12
    2. Anchetați scena. Înainte de a vă aborda persoana vătămată pentru a administra primul ajutor, trebuie să faceți o clipă pentru a vă uita în jur și asigurați-vă că nu există nici un pericol imediat. Dacă vă grăbiți într-o scenă fără a verifica amenințările la adresa siguranței dvs. - ca o sârmă electrică descendentă, resturile care se încadrează sau o persoană periculoasă - vă puteți răniți. Apoi tot ceea ce ați realizat este de personal de urgență Două oamenii să salveze în loc de unul.
  • Imagine denumită verificarea unei fracturi la efectuarea Primului ajutor Pasul 13
    3. Determină dacă persoana respira. Odată ce este numit ajutor medical de urgență instruit și pe drum, evaluați dacă o persoană vătămată este inconștientă și / sau nu respirația. Dacă persoana nu respiră, dându-i CPR este prioritatea dvs. de top. Verificați căile aeriene ale persoanei pentru a vedea dacă este blocat înainte de a da CPR. Nu verificați oasele rupte până când persoana nu este revigorată și respirație.
  • Dacă nu aveți pregătire CPR, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la administrarea respirației de salvare - concentrați-vă pe comprimările pieptului în schimb. Dacă sunteți instruiți și încrezători în abilitățile dvs., continuați cu CPR care include respirația de salvare.
  • Poziționați cu grijă persoana de pe spate și îngenunchează lângă ea, lângă umerii ei.
  • Așezați călcâiul mâinii pe pieptul persoanei, între sfarcurile ei. Plasați cealaltă mână pe partea de sus a primei mâini și utilizați toată greutatea corporală pentru a apăsa în jos pe piept.
  • Administrați comprimări în piept la o rată de aproximativ 100 de pompe pe minut (imaginați-vă că apăsați pe ritmul cântecului Bee Gee "Supravituiesc").Acordați comprimări în piept până la sosirea ajutorului. Dacă vă obosiți, vedeți dacă cineva se poate opri cu dvs.
  • Dacă sunteți instruiți în CPR, verificați căile respiratorii ale persoanei după 30 de comprimări și începeți să furnizați respirația de salvare.
  • Imagine denumită verificarea unei fracturi la efectuarea primului ajutor Pasul 14
    4. Urmăriți-vă şoc. Odată ce ajutorul este pe drum, persoana respira, sângerarea este sub control și ați stabilizat orice oase rupte, trebuie să rămâneți vigilenți pentru șoc. Șocul este un răspuns fiziologic la pierderea de sânge, rănire și durere, care poate deveni rapid fatal dacă nu este abordată în mod corespunzător. Semne de a privi pentru a include: senzație de respirație slabă, rapid superficială, tensiune arterială scăzută, confuzie, comportament ciudat / inadecvat, pierderea conștiinței.
  • Pentru a combate șocul: controlul sângerării mai întâi, puneți persoana în jos cu capul ușor mai mic decât trunchiul său, ridicați-i picioarele, păstrați-l cald cu o pătură și îi oferă lichide pentru a bea dacă este capabil.
  • Calm-l în jos, fără a vă înfrunta și asigurați-vă că știe că ajutorul este pe drum.
  • Liniștiți-l că va fi bine (chiar dacă nu credeți că va fi) și îl distrage să se uite la rănile lui.
  • sfaturi

    Uneori, oamenii răniți raportează auzul sau simțind o lovitură / crack / crunch / pop în timpul accidentelor lor și pot identifica unde, ceea ce vă permite să verificați rapid zona pentru a confirma suspiciunile acestora.
  • Dacă nu sunteți sigur dacă o zonă este fracturată, stabilizați zona oricum.
  • Nu aplicați un turnichet strâns la o extremitate pentru a opri sângerarea, dacă nu pune viața în pericol.
  • Nu mutați o persoană rănită care are o leziune potențială a coloanei vertebrale.
  • Avertizare

    • Dacă există o deformare osoasă, nu încercați să o îndreptați. În schimb, asigurați-l în poziția pe care o găsiți.
    Partajați pe rețeaua socială:
    Similar