Cum să diagnosticați un deget rupt

Fracturile cu degetul mare pot varia de la o pauză destul de simplă, curată până la mai multe fracturi de-a lungul unei articulații care necesită o intervenție chirurgicală. Deoarece rănile la un deget mare pot avea efecte de-a lungul vieții asupra tuturor, de la consumul la ocupația dvs., leziunile ar trebui să fie întotdeauna luate în serios. Învățarea simptomelor unui deget rupt și ce să așteptați în ceea ce privește opțiunile de tratament este esențial pentru recuperarea corectă a rănirii.

Pași

Partea 1 din 3:
Identificarea unui deget rupt
  1. Imagine intitulată Diagnosticarea unui deget rupt Pasul 1
1. Rețineți orice durere severă în degetul mare. Este normal să experimentați durerea severă imediat după ce vă rupeți degetul mare. Durerea se întâmplă deoarece oasele tale au nervi care le înconjoară. Când o pauză osoasă, poate irita sau comprima nervii înconjurători, ceea ce provoacă durere. Dacă nu aveți dureri severe imediat după rănire, există o șansă ca degetul mare să nu fie rupt.
  • Veți avea, de asemenea, durere severă dacă ceva atinge degetul mare sau când încercați să îl îndoiți.
  • În general, cu cât durerea este mai apropiată de articulația în care degetul mare se întâlnește cu restul mâinii (cea mai apropiată de WindBing între degetul mare și arătătorul dvs.), cu atât mai mult cauza de îngrijorare și potențială complicație pentru prejudiciu.
  • Imagine intitulată Diagnosticarea unui deget rupt Pasul 2
    2. Căutați orice deformări la locul prejudiciului. Ar trebui să vă uitați să vedeți dacă degetul mare arată normal. Se aplecă într-un unghi ciudat sau răsucite într-un mod ciudat? De asemenea, trebuie să verificați dacă există vreun os proeminent din piele. Dacă observați oricare dintre aceste caracteristici, este foarte probabil că ați rupt degetul mare.
  • Degetul mare va avea, de asemenea, cel mai probabil să aibă vânătăi pe el, care este un semn că capilarele din țesutul degetului mare au fost rupte deschise.
  • Imaginea intitulată Diagnosticarea unui deget rupt Pasul 3
    3. Încercați să vă mutați degetul mare. Dacă v-ați rupt degetul mare, în mișcare, vă va face dureri grave și severe. Ligamentele dvs. care leagă oasele dvs. vor fi, de asemenea, cel mai probabil, nu pot funcționa corect, ceea ce poate face dificilă mutarea degetului mare.
  • În special, verificați dacă vă puteți mișca degetul mare înapoi. Dacă îl puteți mișca înapoi fără durere, probabil că aveți o entorsă mai degrabă decât un os rupt.
  • Imagine intitulată Diagnosticarea unui deget rupt Pasul 4
    4. Fiți atenți la orice amorțeală, furnicături sau răceli pe care le simțiți în degetul mare. În afară de a provoca dureri, nervii comprimați pot face ca degetul mare să fie amorțit. Degetul mare ar putea începe să se simtă rece. Acest lucru se datorează faptului că un os fracturat sau o mulțime de umflături pot bloca vasele de sânge care transportă sânge în degetul mare și țesutul înconjurător.
  • Degetul mare ar putea, de asemenea, să devină albastru dacă primește foarte puțin sau deloc sânge.
  • Imagine intitulată Diagnosticarea unui deget rupt Pasul 5
    5. Căutați umflarea severă în jurul degetului mare. Când spargeți un os, zona din jurul ei se va umfla din cauza inflamației. Degetul mare va începe să se umfle la cinci până la zece minute după ce le-a întâmpinat rănirea. După ce degetul mare se umflă, poate începe să se înțepenească.
  • Umflarea în degetul mare ar putea afecta, de asemenea, cele mai apropiate degete la degetul mare.
  • Partea 2 din 3:
    Având un medic să vă evalueze degetul mare
    1. Imagine intitulată Diagnosticarea unui deget rupt Pasul 6
    1. Vizitați medicul dumneavoastră sau mergeți la camera de urgență. Dacă credeți că ați rupt un deget mare, ar trebui să mergeți la camera de urgență, astfel încât un profesionist să o poată stabili. Dacă așteptați prea mult, umflarea cauzată de osul rupt poate face de fapt prea greu de realiniat oasele, ceea ce înseamnă că degetul mare ar putea fi îndoit permanent.
    • În plus, degetele rupte la copii pot afecta permanent creșterea lor prin deteriorarea plăcilor de creștere.
    • Chiar dacă bănuiți că vătămarea ar putea fi o entorsă (ligament sfâșiat), mai degrabă decât o fractură osoasă, ar trebui să vedeți un medic pentru un diagnostic precis. În plus, unele embleme serioase pot necesita încă un chirurg de mână pentru a repara. În cele din urmă, trebuie să lăsați deciziile finale de diagnostic și tratament la un profesionist medical.
  • Imagine intitulată Diagnosticarea unui deget rupt Pasul 7
    2. Trimiteți la un examen fizic. În plus față de a pune întrebări cu privire la simptomele de la partea întâi, medicul va examina fizic degetul mare. El vă poate testa puterea și mișcarea în degetul mare, comparând-o cu cea a degetului mare neinjurat. Un alt test include atingerea vârfului degetului mare la degetul arătător înainte de a aplica presiune la degetul mare pentru a vă verifica slăbiciunea.
  • Imagine intitulată Diagnosticarea unui deget rupt Pasul 8
    3. Obțineți o radiografie luată de degetul mare. Medicul va comanda probabil raze X de degetul mare dintr-o varietate de unghiuri. Acest lucru nu numai că va confirma faptul că diagnosticul, dar va arăta și medicului exact câte fracturi au susținut degetul mare, ceea ce va ajuta la determinarea celei mai bune opțiuni de tratament. Unghiurile pentru razele X includ:
  • Lateral: Vederea laterală este o radiografie cu mâna care se odihnește pe partea sa, astfel încât degetul mare să fie în sus.
  • Oblige: Vederea oblică este o radiografie cu mâna înclinată, odihnindu-se pe partea sa, astfel încât degetul mare să fie în sus.
  • AP: Vizualizarea AP este o radiografie a mâinii într-o poziție aplatizată, de sus.
  • Imagine intitulată Diagnosticarea unui deget rupt Pasul 9
    4. Discutați cu medicul dumneavoastră despre obținerea unei scanări de tomografie computerizată (CT). O scanare CT poate fi, de asemenea, menționată ca o scanare computerizată axială axială (CAT). O scanare CT utilizează raze X și un computer pentru a crea imagini despre ce interiorul părților corpului dvs. (în acest caz, degetul mare). În acest fel, medicul dumneavoastră poate obține o idee mai bună despre ceea ce este pauza și cea mai bună modalitate de a se stabili.
  • Spuneți medicului dumneavoastră dacă sunteți însărcinată deoarece scanările CT ar putea dăuna fătului.
  • Imagine intitulată Diagnosticarea unui deget rupt Pasul 10
    5. Documentul dvs. Diagnosticați tipul de pauză. Odată ce medicul dumneavoastră efectuează testele relevante, ea va diagnostica tipul specific de fractură pe care ați susținut-o. Aceasta va determina complexitatea opțiunilor de tratament disponibile.
  • Fracturile extra-articulare sunt cele care au loc de la o articulație de-a lungul lungimii uneia dintre cele două oase din degetul mare. În timp ce dureroase și necesită șase săptămâni pentru a se vindeca, aceste fracturi nu necesită în mod obișnuit intervenție chirurgicală.
  • Fracturile intra-articulare au loc de-a lungul articulației, care necesită adesea intervenția chirurgicală pentru a ajuta pacientul să păstreze cât mai multă mișcare în articulație după recuperare posibil.
  • Dintre fracturile intra-articulare, cele două cele mai frecvente sunt o fractură bennettă și o fractură a lui Rolando. În ambele, fracturile cu degetul mare (și probabil dislocați) de-a lungul articulației carpometacarpal (îmbinarea degetului mare de mână). Diferența majoră dintre cele două este că fractura unui Rolando implică trei sau mai multe fragmente osoase care necesită realiniere și, în timp ce o fractură de bennetts poate renunța ocazional pentru o intervenție chirurgicală, o fractură a lui Rolando aproape întotdeauna necesită tratament chirurgical.
  • Partea 3 din 3:
    Tratarea unui deget rupt
    1. Imaginea intitulată Diagnosticarea unui deget rupt Pasul 11
    1. A se vedea un chirurg ortoped. Un ortopedist se va uita la razele dvs. X și alte teste pentru a ajuta la determinarea celei mai bune opțiuni de tratament. El va lua în considerare tipul de fractură (intra- sau extra-articular), precum și complexitatea fracturilor lui Bennett față de Rolando).
  • Imagine intitulată Diagnosticarea unui deget rupt Pasul 12
    2. Întrebați despre opțiunile non-chirurgicale. În cazuri relativ simple (cum ar fi o fractură extra-articulară), medicul poate să înlocuiască manual fragmentele de fractură fără intervenție chirurgicală. Ea va oferi anestezie înainte de a încerca să realinieze fragmentele.
  • Această metodă (de asemenea, menționată ca o reducere închisă) constă în mod obișnuit din medicul care trage și trag de-a lungul pauzei pentru a le realinia în timp ce se utilizează o fluoroscopie (radiografie continuă, în timp real) pentru a vedea când fragmentele sunt realiniate.
  • Rețineți că unele fracturi ale lui Rolando, în special cele în care oasele sunt spulberate în prea multe bucăți pentru a fi înșurubați sau știri împreună, pot fi, de asemenea, tratate în această metodă cu chirurgul de turnare a fragmentelor la cele mai bune capacități (cunoscute ca o reducere deschisă).
  • Imagine intitulată Diagnosticarea unui deget rupt Pasul 13
    3. Luați în considerare tratamentele chirurgicale. Pentru fracturile intra-articulare (cum ar fi fracturile lui Bennett și Rolando), ortopedistul dvs. va sugera, de obicei, o intervenție chirurgicală. Tipul specific de intervenție chirurgicală va depinde de complexitatea fracturilor (fracturilor). Opțiunile tipice includ:
  • Folosind fluoroscopie pentru a plasa fire prin piele pentru a realinia fragmentele, cunoscute sub numele de fixare externă. Această opțiune se referă de la fracturile lui Bennett, unde fragmentele au rămas foarte aproape împreună.
  • Având un chirurg deschide mâna pentru a plasa șuruburi mici sau pini în oase pentru a le menține aliniate corespunzător. Aceasta este cunoscută ca fixare internă.
  • Complicațiile potențiale ale opțiunilor chirurgicale includ leziuni ale nervului sau ligamentului, rigiditatea și riscul crescut de artrită.
  • Imagine intitulată Diagnosticarea unui deget rupt Pasul 14
    4. Imobilizează degetul mare. Indiferent dacă cazul dvs. particular solicită o opțiune chirurgicală sau non-chirurgicală, medicul va plasa degetul mare într-o cizmă spica pentru a-l imobiliza și a păstra toate fragmentele perfect în timpul perioadei de recuperare.
  • Se așteaptă să poarte turnul de oriunde de la două la șase săptămâni, cu mai aproape de șase fiind norma.
  • Medicul dvs. poate, de asemenea, să programeze întâlniri de urmărire în acest timp.
  • Imagine intitulată Diagnosticarea unui deget rupt Pasul 15
    5. Vezi un terapeut fizic. În funcție de durata de timp pe care o cheltuiți în distribuție și mobilitatea dvs. la îndepărtarea distribuției, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să vedeți un terapeut fizic sau ocupațional. Un terapeut va fi în măsură să furnizeze un număr de exerciții flexibile și de prindere pentru a reconstrui rezistența datorită mușchiului atrofiat în timpul perioadei de imobilizare.
  • sfaturi

    Indiferent dacă este vorba de pauză sau o entorsă, este întotdeauna cel mai bine să mergeți la spital și să aveți grijă de tine în mod corespunzător.

    Avertizări

    În timp ce acest articol oferă informații medicale cu privire la un deget rupt, nu ar trebui să fie folosit ca sfat medical. Consultați întotdeauna medicul pentru un diagnostic adecvat și opțiuni de tratament pentru orice vătămare potențial gravă.
  • Spuneți medicului dumneavoastră dacă sunteți gravidă înainte de a avea o raze X. Copiii sunt mai sensibili la razele X, deci este mai bine să evitați această metodă de determinare dacă degetul mare este rupt sau nu.
  • Partajați pe rețeaua socială:
    Similar