Cum să contabilizați un contract de închiriere

Un contract de leasing este un acord între un locator și un locatar prin care locatorul va închiria un activ la locatar pentru o anumită perioadă de timp, cu plăți regulate datorate locului de utilizare a activului. Leasingurile sunt comune în mediul de afaceri pentru piese mari de echipamente și clădiri. Există două tipuri de contracte de leasing: leasinguri operaționale și leasing de capital. Metoda de contabilitate este diferită pentru cele două tipuri de contracte de leasing.

Pași

Partea 1 din 3:
Clasificarea contractului de închiriere
  1. Imagine intitulată Contul unui pas de închiriere 1
1. Adunați hârtia asociată cu leasingul. Toate informațiile financiare de care aveți nevoie, precum și informații despre tipul de leasing pe care le contabilizați, vor fi scrise în contractul de închiriere. Au acea la îndemână, astfel încât să puteți fi siguri că contabilizați corect totul.
  • În mod specific, veți avea nevoie de valoarea plății de leasing pe perioada de plată. De exemplu, contractul de leasing ar putea specifica o plată de 500 USD pe lună sau 1.000 de dolari pe an.
  • Imagine intitulată Contul pentru un pas de închiriere 2
    2. Asigurați-vă că înțelegeți termenii din acord. Va trebui să știți puțin, dar nu foarte mult, de jargon juridic pentru a ține cont în mod corespunzător pentru plățile de leasing.
  • Locator - Acesta este proprietarul activului care este închiriat. De exemplu, dacă dețineți un apartament și îl închiriați la cineva pentru o perioadă de 12 luni, atunci sunteți locatorul în această situație.
  • Locatar - aceasta este persoana care inchiria active de la locator. În mod eficient, aceasta este persoana care ajunge "utilizare" activul în cauză. De exemplu, dacă închiriați un apartament de la cineva pentru o perioadă de 12 luni, atunci sunteți locatarul în această situație.
  • Imagine intitulată Contul unui pas de închiriere 3
    3. Clasificați contractul de închiriere ca o leasing de operare sau de capital. Veți ține cont de plățile de închiriere diferite în funcție de faptul dacă contractul de leasing este un contract de leasing operațional sau un contract de leasing de capital, deci va trebui să înțelegeți diferența.
  • Un contract de leasing operațional are loc atunci când contractul de închiriere reprezintă un adevărat contract de închiriere. Majoritatea riscurilor și recompenselor asociate cu proprietatea asupra activului închiriat rămân cu locatorul, iar locatarul nu are nici o modalitate de a achiziționa activul. Un contract de leasing de operare reprezintă o cheltuială pentru locatar și venituri la locator.
  • Un contract de leasing de capital reprezintă un transfer material de proprietate. Aceasta înseamnă că locatarul a achiziționat, în esență, activul de la locator, iar plățile de chirie sunt mai precise clasificate ca un plan de finanțare. Un contract de leasing trebuie luat în considerare ca o leasing de capital dacă este adevărat 1 din următoarele 4 condiții: locatarul va câștiga titlul activului la sfârșitul contractului de leasing - locatarul va putea achiziționa activul pentru un preț sub piață Valoarea la sfârșitul contractului de închiriere - termenul (durata de timp) a contractului de leasing reprezintă 75% sau mai mult din durata de viață utilă a activului, iar valoarea actuală netă a tuturor plăților de chirie este egală cu 90% din mai mult din active valoare de piață.
  • Partea 2 din 3:
    Contabilitate pentru un contract de leasing operațional
    1. Imagine intitulată Contul unui pas de închiriere 4
    1. Determinați frecvența plății. Amintiți-vă, în pasul anterior ați verificat contractul de închiriere pentru a determina plata și frecvența (de exemplu, 1.000 de dolari pe an). Aceste informații vă vor spune cât de des veți avea nevoie de plata (de exemplu, lunar, anual, etc.).
  • Imagine intitulată Contul unui pas de închiriere 5
    2. Debiți contul corespunzător. În cazul unui contract de leasing operațional, locatorul primește bani în timp ce locatarul face o plată. De exemplu, într-un contract de închiriere, prin care ABC Corporation leagă o duzină de imprimante mari la compania XYZ timp de cinci ani în schimbul plăților de închiriere de 1.000 de dolari în fiecare an, ABC Corporation câștigă bani în timp ce compania XYZ înregistrează o cheltuială.
  • În acest caz, ABC Corporation (Locatorul) va debita numerar la primirea plății pentru compania de 1.000 $ și XYZ (locatar) va debita cheltuielile de închiriere pentru 1.000 de dolari.
  • Imagine intitulată Contul unui pas de închiriere 6
    3. Crediți contul corespunzător. Continuând cu exemplul de mai sus, fiecare companie trebuie să își echilibreze cărțile cu un credit egal cu valoarea debitului.
  • În acest caz, ABC Corporation (Locatorul) va credita veniturile de credit pentru 1.000 de dolari. XYZ Corporation (locatar), pe de altă parte, va credita bani pentru 1.000 de dolari.
  • Partea 3 din 3:
    Contabilitate pentru un contract de leasing de capital
    1. Imagine intitulată Contul unui pas de închiriere 7
    1. Determinați frecvența plății. Ca și în cazul contractelor de leasing operațional, va fi o frecvență de plată asociată cu leasingul de capital. Va trebui să știți această frecvență, astfel încât să puteți explica plățile la momentul potrivit.
  • Imagine intitulată Contul unui pas de închiriere 8
    2. Reprezintă valorile activelor la începutul termenului de leasing. În cazul unui contract de leasing capital, locatarul cumpără efectiv activele cu un plan de plată. De exemplu, luați în considerare un acord de închiriere de capital prin care ABC Corporation închiriază o duzină de imprimante mari la compania XYZ timp de cinci ani în schimbul plăților de închiriere de 1.000 de dolari în fiecare an. La sfârșitul acestui acord de închiriere, compania XYZ va deține imprimantele și nu au alte obligații în cadrul contractului de leasing. Aceasta înseamnă că tranzacția ar trebui să fie contabilizată ca o vânzare.
  • În acest caz, ABC Corporation (locator) debitele de creanțe de închiriere (un activ) pentru 5.000 de dolari la începutul contractului de leasing. Aceasta este suma totală a banilor pe care compania XYZ va plăti ABC Corporation pe baza termenilor contractului de leasing. ABC Corporation, de asemenea, creditează contul de imprimante (un alt activ) pentru 5.000 de dolari, de asemenea.
  • Compania XYZ (locatarul), pe de altă parte, debitează contul de imprimante (de asemenea, un activ) pentru 5.000 de dolari la începutul contractului de leasing. Compania ar fi, de asemenea, contracte de închiriere plătibilă pentru 5.000 de dolari pentru a menține cărțile în echilibru.
  • Imagine intitulată Contul unui pas de închiriere 9
    3. Înregistrați modificările pentru fiecare plată. Acum că aveți conturile configurate în mod corespunzător, trebuie să debitați și să creați fiecare cont cu fiecare plată. Amintiți-vă că termenii de plată sunt de 1.000 de dolari pe an.
  • ABC Corporation (Locatorul) va debita numerar pentru 1000 de dolari și creanțe de închiriere de credite cu fiecare plată.
  • Compania XYZ (locatar) va debita de debite plătibil pentru 1.000 de dolari și bani de credit pentru 1.000 de dolari cu fiecare plată.
  • sfaturi

    Exemplele de mai sus vor funcționa la fel de bine atunci când sunt exprimate în alte valute.

    Lucrurile de care veți avea nevoie

    • Creion
    • Hârtie
    • Software de contabilitate (opțional)
    • Calculator
    • Contract de închiriere
    Partajați pe rețeaua socială:
    Similar