Cum de a evita devine jenat

Este un sentiment pe care l-am experimentat cu toți: faceți sau spuneți ceva greșit și toți ochii sunt pe tine. Ești sigur că toată lumea te judecă și te gândești la greșeala ta. Fața ta începe să redden, inima ta începe să curgă, și vrei să fii în altă parte. Aceste sentimente de jenă sunt o experiență umană universală, dar chiar dacă sunt comune, ele nu sunt cu siguranță plăcute. Din fericire, puteți lua măsuri pentru a vă construi încrederea în sine, evitați situațiile jenante și să vă ocupați de jenă în acest moment.

Pași

Partea 1 din 3:
Construirea încrederii în sine
  1. Imagine intitulată Evitați obținerea pasului jenat 1
1. Concentrați-vă pe punctele forte. Acesta este primul pas pentru construirea încrederii în sine. Deoarece jena este legată de sentimentul inadecvat, amintindu-vă de calitățile dvs. pozitive vă poate ajuta să vă simțiți mai puțin jenați în situațiile sociale.
  • La ce ești bun? Care sunt cele mai bune atribute? Face o listă. Solicitați contribuția de la cei mai apropiați prieteni și membri ai familiei. Amintiți-vă să listați trăsăturile de personalitate, abilitățile și talentele, caracteristicile fizice, abilitățile sociale sau interpersonale și orice altceva vă puteți gândi. Citiți lista în fiecare dimineață și adăugați la ea!
  • Fii drăguț cu tine însuți și practică pozitiv auto-vorbe. Când te uiți în oglindă dimineața, zâmbește la tine și spune, "Meriți să fiți fericiți astăzi!" De asemenea, puteți alege o caracteristică fizică pe care o iubiți despre dvs. și să vă oferiți complimente. Încerca, "Buna dimineata draguta! Aveți cel mai bun zâmbet!"
  • Imagine intitulată Evitați obținerea pasului jenat 2
    2. Aflați-vă provocările, apoi stabiliți obiective. Identificați provocările care vă pot determina să vă simțiți nesigure sau inadecvate. Încercați să lucrați la aceste provocări și să se stabilească măsurabil, realizabil goluri Pentru a îmbunătăți în aceste zone cât mai mult posibil.
  • De exemplu, dacă sunteți ușor de jenat de discuții mici, deoarece nu vă considerați că aveți abilități puternice interpersonale, puteți lucra mai întâi la abilitățile dvs. interpersonale, apoi stabiliți un obiectiv pentru a vă provocați în acea zonă.
  • Dezvoltarea abilităților interpersonale începe prin a deveni conștienți de mesajele pe care le trimiteți și apoi practicând trimiterea diferitelor. Puteți echipei cu un prieten (de preferință cineva cu mari abilități sociale) și faceți un rol de rol pentru a vă îmbunătăți abilitățile. Asigurați-vă că verificați Dezvoltă abilități interpersonale Pentru a afla mai multe despre dezvoltarea abilităților interpersonale.
  • Stabiliți un obiectiv mic pentru a iniția conversația cu un coleg în fiecare săptămână. Treptat puteți crește numărul de conversații până când vă aflați până la una în fiecare zi.
  • Verifică Câștiga încredere Pentru mai multe sfaturi despre cum să vă dezvoltați încrederea în sine.
  • Imagine intitulată Evitați obținerea pasului jenat 3
    3. Mențineți relațiile care vă construiesc. Uneori, o lipsă de încredere în sine poate fi urmărită la prieteni sau membri ai familiei care vă bați sau pun prea mult accent pe lucruri superficiale, cum ar fi cele mai bune haine sau cele mai elegante make-up-uri. Recunoașteți dacă prietenii tăi apropiați și familia vă construiesc sau vă îndepărtează și nu vă fie frică să găsiți noi prieteni dacă vă provoacă durere.
  • Prietenii buni sărbătoresc cu dvs. când reușiți și vă provocați să încercați lucruri noi.
  • După ce vă petreceți timp cu un prieten, întrebați-vă cum vă simțiți: vă simțiți reînnoit și actualizat, gata să vă luați o altă zi? Sau te simți drenat și epuizat, ca și cum ar fi trebuit să faci o față? Starea dvs. emoțională după ce ați petrecut timpul cu cineva vă poate spune foarte mult despre efectul acelei persoane asupra încrederii dvs. de sine și a bunăstării generale emoționale.
  • Imagine intitulată Evitați obținerea pasului jenat 4
    4. Înțelegeți că toată lumea se simte jenă. Jena are loc cel mai adesea atunci când simțim că oamenii ne privesc și ne judecăm ca fiind inadecvați. Se poate întâmpla brusc (de exemplu, dacă călătoriți în public) sau se poate acumula (în timp ce pregătiți un discurs public), dar întotdeauna are rădăcinile sale în teama noastră de inadecvare și sentimente de nesiguranță. Recunoscând pur și simplu că toată lumea suferă de jenă este unul dintre cei mai importanți pași în a vă ajuta să vă depășiți singur.
  • Majoritatea oamenilor se luptă cu sentimente de inadecvare pe tot parcursul vieții lor, iar jena în situațiile sociale este o modalitate foarte frecventă pe care o manifestă. Încercați să vă uitați la celebrități cu ochi noi: Jim Carey, Kim Cattrall, iar William Shatner s-au luptat cu o fricțiune de scenă crimă, care aproape a deraiat cariera lor. Dar toți au continuat o carieră extrem de de succes.
  • Sentimentele de inadecvare sunt adesea urmărite până la copilărie. De exemplu, dacă ați simțit că trebuie să luptați pentru aprobarea sau atenția părintelui dvs., dacă ceea ce ați făcut nu a fost niciodată suficient de bun pentru a-și atrage atenția, sau dacă ați fi fost agresați de colegii voștri, ați putea lupta cu sentimente de inadecvare, chiar ca un adult. În unele cazuri, puteți beneficia de terapie pentru a face față problemelor din copilărie care contribuie astăzi la sentimentele dvs. de jenă.
  • Partea 2 din 3:
    Care se ocupă de situații jenante
    1. Imagine intitulată Evitați obținerea pasului jenat 5
    1. Recunoașteți declanșatoarele dvs. de jena. Ce tipuri de situații sunt cele mai jenante pentru tine? Ești cel mai jenat când simți că străinii te judecă, cum ar fi atunci când trebuie să dai un discurs la o audiență mare? Sau vă simțiți cel mai jenat când cei apropiați de tine văd că faceți ceva ciudat, ca atunci când mâncarea este blocată în dinți sau hârtie igienică pe picioare?
    • Unii oameni tind să experimenteze cea mai jenantă atunci când oamenii știu că le văd că fac ceva greșit. Acest sentiment este strâns legat de rușine.
    • Alte declanșatoare includ alți oameni spunând sau fac lucruri care par inadecvate (cum ar fi vorbi despre sex sau funcții corporale din jurul tău).
    • Alteori, jena vine de la sentimente generale de inadecvare. Acest lucru se poate manifesta ca o teamă de a întâlni oameni noi, jenă cu privire la aspectul dvs. sau de teama de a vorbi în clasă.
  • Imagine intitulată Evitați obținerea pasului jenat 6
    2. Recunoașteți că este bine să fii jenat. Fiecare persoană se confruntă cu jena - este o parte a oamenilor! Ca și cum ai face greșeli și învățând de la ei, situații jenante vă pot învăța multe despre cine sunteți ca persoană și ceea ce prețuiți. De asemenea, vă poate învăța despre zonele în care doriți să creșteți ca persoană.
  • Fiind ușor de jenat este o trăsătură de personalitate, o parte din ceea ce vă face cine sunteți. Oamenii care sunt ușor de jenat, de asemenea, tind să simtă profund alte emoții, făcându-le mari empatizatori și prieteni mari. Fii mândru de cine ești!
  • Adresați-vă prietenilor despre lucruri jenante care le-au întâmplat. Acest lucru vă va asigura că toată lumea trece prin momente jenante!
  • Imagine intitulată Evitați obținerea pasului jenat 7
    3. Uitați greșelile din trecut. Este ușor să locuiți pe lucruri jenante care v-au întâmplat și să vă imaginați că alți oameni se gândesc la acele lucruri când vă vor vedea. Adevărul este că majoritatea oamenilor au suficiente de propriile lor nesiguranță să se gândească fără să vă îngrijoreze problemele!
  • Ocazional, este în regulă să retrăiți jena trecută, dacă numai pentru a pune situațiile actuale de jenare în perspectivă. La urma urmei, ați trăit prin fiecare lucru jenant din trecut pe care l-ați făcut vreodată, de ce ar trebui să fie unul diferit?
  • Altfel, fii bun cu tine și permiteți-vă să uitați și să mergeți mai departe. Ce ai spune unui bun prieten care a fost în pantofii tăi? Amintiți-vă să fiți un prieten pentru tine.
  • Imagine intitulată Evitați obținerea pasului jenat 8
    4. Evitați situațiile pe care le cunoașteți vor fi jenante. Uneori, recunoscând tipul de jenă pe care sunteți cel mai predispus la vă puteți ajuta să evitați situațiile în care vă puteți întâlni cu declanșatorul.
  • Dacă trebuie să dați un discurs și vorbirea publică este declanșatorul dvs., încercați să utilizați un slideshow PowerPoint sau alt ajutor vizual. Acest lucru ajută la distragerea subtilă a oamenilor să vă privească pe măsură ce vorbiți. De asemenea, practică până când sunteți perfect familiar cu toate materialele dvs. - acest lucru vă va face mai încrezător că vă cunoașteți lucrurile.
  • Imagine intitulată Evitați obținerea pasului jenat 9
    5. Adresați-vă prietenilor pentru sprijin. Dacă aveți încredere în familia și prietenii dvs. pentru a nu profita de nesiguranța dvs. prin jenantă intenționată, vă puteți înscrie pentru a vă ajuta să evitați situațiile jenante. Lăsați prietenii dvs. să știe ce probleme sunt cele mai jenante pentru tine și să le cereți să vă ajute să le evitați.
  • Dacă prietenii dvs. tind să sublinieze că fața dvs. se întoarce roșu, cereți-i să se oprească. Studiile arată că pur și simplu spune cuiva că fața lor este roșie, își va face ca fața să devină roșeață!
  • Cereți oamenilor în care aveți încredere să vă opriți despre subiecte sensibile. Pentru unii oameni, cel mai jenant lucru este atunci când sunt tachinați despre o nesiguranță (ca un atribut fizic sau pe cineva pe care îl au o pasiune). Dacă cineva îi pasă de tine și învață că această problemă te deranjează, ei se vor opri teasing. Dacă nu se opresc, ar fi timp să găsiți noi prieteni.
  • Partea 3 din 3:
    Folosind strategii de coping
    1. Imagine intitulată Evitați obținerea pasului jenat 10
    1. Controlați răspunsurile fiziologice. Corpul înregistrează jena ca frică și inițiază un răspuns de frică constând din simptome ca o bătaie de inimă de curse, palme transpirate, obrajii roșii și o voce înfricoșătoare. Cu practică, puteți învăța să controlați aceste răspunsuri fiziologice, concentrându-vă atenția și să vă calmați mintea, folosind tehnici similare celor utilizate pentru a calma atacurile de panică.
    • Concentrați-vă atenția asupra ceva din camera care nu este amenințată, ca un ceas, poster sau chiar o fisură pe perete.Gândiți-vă la detaliile acelui lucru și apoi începeți să practicați tehnici adânci de respirație.
    • Respirați încet și profund, numărați la trei în timpul fiecărei inspirații și expirați. Concentrați-vă pe sentimentele aerului care vă umple pieptul și lăsându-vă corpul. Imaginați-vă stresul și anxietatea care pleacă în respirație.
    • Dacă situația jenantă este planificată ceva (cum ar fi un discurs sau întâlnirea părinților dvs. semnificativi), încercați să faceți ceva relaxant chiar înainte de a începe să înceapă. Mulți artiști de etapă au ritualuri pre-arată care îi ajută să se concentreze și să scape de frica de scenă de ultimă oră. Brian Wilson de la Beach Boys, de exemplu, primește un masaj și spune o rugăciune înainte de fiecare spectacol.
  • Imagine intitulată Evitați obținerea pasului jenat 11
    2. Recunoașteți jena. Dacă faci ceva neașteptat și jenant, cum ar fi vărsarea băuturii pe masa de sală de conferințe sau apelând șeful dvs. de nume greșit, recunoscând situația ajută la ușurarea stării de spirit.
  • Încercați să explicați de ce sa întâmplat situația. De exemplu, spuneți "Îmi pare rău că ți-am sunat numele greșit! Este pentru că a fost așa și a fost în mintea mea în această săptămână."
  • De asemenea, puteți încerca să solicitați ajutor. Dacă vărsați ceva sau călătoria pe teren, întrebați un privitor pentru a vă ajuta. În loc să râde de greșeala voastră, ei devin investiți într-o soluție la această problemă.
  • Imagine intitulată Evitați obținerea pasului jenat 12
    3. Râde de-a lungul. Dacă faceți ceva jenant în timpul unei întâlniri sau în clasă, șansele sunt bune pe care cineva din cameră îl va gipă. Râsul la situații ciudate este un răspuns uman natural și nu înseamnă că persoana gândește mai puțin de tine. Râzând de-a lungul arată că aveți un bun simț al umorului și nu vă luați prea serios.
  • Studiile arată că utilizarea umorului pentru a compensa situațiile jenante este cea mai eficientă soluție, astfel încât să învețe să râzi de tine. Puteți face o glumă dacă sunteți rapid pe picioare (de exemplu, dacă vărsați cafeaua pe un raport în timpul unei întâlniri, ați putea spune, "Sper că nu era nimic important acolo!"), dar dacă nu, zâmbiți și spuneți, "Ei bine, a fost ciudat!"
  • Imagine intitulată Evitați obținerea pasului jenat 13
    4. Recunoașteți dacă este mai mult decât jena. Uneori, tendința de a deveni jenată poate fi o trăsătură a unei personalități perfecționționiste. Dar, mai rar, sentimentele copleșitoare de jenă pot semnala a tulburare de anxietate sociala.
  • Dacă teama dvs. de a deveni jenată sau de a fi judecată de alții interferează cu activitățile de zi cu zi sau vă face dificil să vă bucurați de viața socială, ați putea avea o tulburare numită fobie socială (uneori cunoscută sub numele de tulburare de anxietate socială). În timp ce majoritatea oamenilor suferă de jenă dacă trebuie să dea un discurs public sau dacă se călăuzește în fața unei mulțimi, oamenii cu fobie socială ar putea fi jenați de lucruri simple de zi cu zi, cum ar fi comandarea la un restaurant sau mănâncă în public. Simptomele fobiei sociale apar, de obicei, în jurul pubertății.
  • Există mai multe opțiuni de tratament pentru persoanele care suferă de fobie socială, inclusiv psihoterapie sau medicamente. Discutați cu medicul dumneavoastră pentru a obține o trimitere la un terapeut sau la psiholog.
  • sfaturi

    Fiind jenat nu este cel mai rău lucru din viață, iar în afară de toată lumea se jenează uneori.
  • Privind înapoi la vremurile jenante este uneori un lucru bun pentru că puteți învăța din greșeli pe care le-ați făcut.
  • Partajați pe rețeaua socială:
    Similar