Cum să se ocupe de jenă

Dacă v-ați simțit vreodată umflate despre ceva jenant care sa întâmplat sau zgâriat când vă gândiți la o amintire nefolositoare din trecutul dvs., nu sunteți cu siguranță singur! Noi toți facem uneori lucruri jenante și nu se simte minunat. Din fericire, este total posibil să dezarmați amintirile jenante, astfel încât să nu vă deranjeze cât mai mult și acest articol vă va arăta cum. Continuați să citiți să aflați cum vă puteți confrunta și să aruncați deoparte jena pentru totdeauna.

Pași

Metoda 1 din 3:
Care se ocupă de situații jenante
  1. Imagine intitulată Deal cu pasul 1
1. Evaluați situația. Cum vă ocupați de o situație jenantă depinde de ceea ce sa întâmplat să vă jenează. De exemplu, dacă ați făcut ceva greșit, cum ați făcut un comentariu necorespunzător unui prieten, vă puteți simți jenat pentru că nu ar fi trebuit să spuneți ce ați făcut. Dar dacă vă simțiți jenat pentru că ați făcut ceva accidental, cum ar fi declanșarea și căderea în fața unui grup mare de oameni, aceasta este o situație diferită. Fiecare situație necesită o abordare ușor diferită pentru a depăși sentimentele de jenă.
  • Imagine intitulată Deal cu jena Pasul 2
    2. Cere scuze dacă este necesar. Dacă ați făcut ceva greșit, va trebui să vă cereți scuze pentru greșeala dvs. A trebuit să-mi cer scuze ar putea să te simți mai jenat, dar este necesar să se ocupe de jena originală și să avansezi. Asigurați-vă că scuza dvs. este sinceră și directă.
  • Încercați să spuneți ceva de genul: "Îmi pare rău că am făcut / a spus asta. Nu am vrut să spun asta. Voi încerca să fiu mai grijuliu în viitor."
  • Imagine intitulată Deal cu pasul de jenare 3
    3. Iartă-te și nu te mai bate. După ce ați cerut scuze (dacă ar fi fost necesar), trebuie să vă iertați pentru ceea ce ați făcut sau ați spus. Ieritorându-vă este un pas important în a face față jena, deoarece vă va ajuta să vă opriți să vă bateți. Vă iertați, vă trimiteți mesajul că ați făcut o greșeală onestă și nu este nimic de ascuns.
  • Încercați să vă spuneți ceva asemănător ", mă iert pentru ceea ce am făcut. Sunt doar om și sunt obligat să fac uneori greșeli."
  • Imagine intitulată Deal cu pasul de jenă 4
    4. Distrage-te pe tine și pe alții. În timp ce nu doriți să ignorați lucrul jenant pe care l-ați făcut sau ați spus, după ce ați evaluat-o și ați tratat situația pe care ar trebui să o treceți mai departe. Nu mai petreceți timp în acest moment decât trebuie să aveți nevoie. Vă puteți ajuta pe voi înșivă și pe alții să treceți peste chestia jenantă prin schimbarea subiectului sau invitându-i să facă altceva.
  • De exemplu, după ce ți-ai cerut scuze și ți-ai iertat că ai spus ceva nepotrivit unui prieten, întrebați-i dacă au urmărit știrile aseară. Sau, plătiți-le un compliment. Spune ceva de genul: "Hei, îmi place costumul tău. De unde ai luat-o?"
  • Metoda 2 din 3:
    Care se ocupă de jena trecută
    1. Imagine intitulată Deal cu jena Pasul 5
    1. Reflectați asupra momentelor cele mai jenante. În timp ce poate fi dureros să revizuiți cele mai jenante lucruri care v-au întâmplat vreodată, vă poate ajuta să puneți alte momente jenante în perspectivă. Faceți o listă a primelor 5 lucruri cele mai jenante care v-au întâmplat vreodată și le comparați cu cea mai recentă jenă.
  • Imagine intitulată Deal cu jena Pasul 6
    2. Râde de tine. După ce ați făcut lista dvs. de momente jenante, permiteți-vă să râdeți de tine. Râzând la lucrurile pe care le-ați făcut poate fi o experiență de curățare. Privind la ele ca lucruri prostești care s-au întâmplat în trecut, vă puteți ajuta să mutați sentimentele din trecut de jenă.
  • De exemplu, dacă ați trecut odată prin camera de prânz cu fusta ascunsă în lenjeria dvs., încercați să râdeți de experiență. Încercați să o vedeți din perspectiva outsiderului și să vă îndepărtați de sentimentele negative. Realizați că a fost doar o greșeală proastă care probabil că oamenii fac o dublă luă sau, eventual, chiar și o scuipă.
  • Încercați să discutați momente jenante cu un prieten de încredere. S-ar putea să vă ușureze să râdeți de cineva dacă spuneți povestea cuiva care nu era acolo și poate fi, de asemenea, o modalitate bună pentru a vă afla despre momentele jenante ale altcuiva.
  • Imagine intitulată Deal cu pasul de jenă 7
    3. Fi plin de compasiune față de tine. Dacă nu vă puteți aduce să râdeți de ceea ce ați făcut, încercați să fiți compasiune față de dvs. Recunoașteți jena și discutați-vă ca un bun prieten. Dă-ți permisiunea să te simți jenat și să înțelegi durerea că această situație a provocat-o.
  • Încercați să vă reamintiți de cine sunteți și ce sunt valorile dvs. de bază. Acest lucru vă poate ajuta să vă împăsați și să periați niște jenă și cu auto-compasiune.
  • Imagine intitulată Deal cu jena Pasul 8
    4. Concentrați-vă pe prezent. Odată ce v-ați mângâiat prin râs sau compasiune, aduceți-vă înapoi în momentul prezent. Recunoașteți că momentul jenant este în trecut. Încercați să vă concentrați atenția asupra a ceea ce se întâmplă în viața dvs. chiar acum. Unde ești? Ce faci? Cu cine sunteți? Cum te simti? Schimbarea focalizării către aici și acum vă poate ajuta să vă opriți să locuiți asupra lucrurilor care v-au întâmplat în trecut.
  • Imagine intitulată Deal cu pasul de jenă 9
    5. Continuați să încercați să fiți cel mai bun. Deși jena poate fi dureroasă, poate fi, de asemenea, utilă pentru dezvoltarea personală. Dacă ați făcut sau ați spus ceva greșit, care te-a făcut să vă simțiți jenat, gândiți-vă la ceea ce puteți face pentru a evita sau a spune ceva similar în viitor. Dacă ați făcut o greșeală onestă care s-ar fi putut întâmpla oricui, recunoașteți că nu ați făcut nimic greșit și continuați.
  • Încercați să nu vă închideți ceea ce ați făcut sau ați spus că locuința pe ea poate fi mai dureroasă decât experiența inițială.
  • Imagine intitulată Deal cu jena Pasul 10
    6. Luați în considerare vederea unui terapeut. Dacă încă nu puteți trece peste sentimentele dvs. de jenă, în ciuda eforturilor cele mai bune, luați în considerare vederea unui terapeut pentru ajutor. S-ar putea să aveți de-a face cu ceva care necesită o muncă în desfășurare sau jena dvs. poate fi legată de alte modele de gândire, cum ar fi rumânarea sau, eventual, scăderea stimei de sine.
  • Metoda 3 din 3:
    Înțelegerea jena
    1. Imagine intitulată Deal cu jena Pasul 11
    1. Recunoașteți că jena este normală. Sentimentul jenat vă poate face să vă simțiți că ceva este în neregulă cu dvs. sau sunteți singuri, dar este important să vă amintiți că aceste sentimente nu sunt exacte. Jena este un sentiment normal ca fiind fericit, trist, nebun, etc. Când vă simțiți jenat, amintiți-vă că toată lumea se simte jenată la un moment dat.
    • Pentru a vedea că jena este ceva ce simte toată lumea, părinții asumați sau o altă persoană de încredere să vă spună despre un moment în care s-au jenat.
  • Imagine intitulată Deal cu jena Pasul 12
    2. Aflați că este în regulă dacă oamenii știu că sunteți jenat. Unul dintre cele mai grave lucruri despre senzație de jenă este când oamenii știu că sunteți jenat. Știind că alții știu că ești jenat poate face să se simtă chiar mai jenat. Acest lucru se datorează faptului că jena vă face să vă simțiți expuși sau vulnerabili din cauza temerii de a fi judecați de alții. Spre deosebire de rușine, care poate fi atât un eveniment public, cât și privat, jena este în mare parte un eveniment public. Încercați să vă reamintiți că nu este nimic în neregulă cu oamenii care știu că sunteți jenat de ceva pentru că este o emoție normală.
  • O modalitate de a aborda judecata percepută a altora este să fii realist și să te întrebi dacă ceilalți vă judecați sau dacă vă judecați.
  • Imagine intitulată Deal cu pasul de jenă 13
    3. Înțelegeți că o anumită jenă poate fi de ajutor. În timp ce vă este jenat, nu este niciodată o experiență distractivă, jena minoră ocazională poate fi de ajutor. Unele cercetări au descoperit că oamenii care se rochie când fac sau spun că ceva greșit poate fi văzut ca mai de încredere. Acest lucru se datorează faptului că acei oameni își demonstrează gradul de conștientizare a regulilor sociale. Deci, dacă vă rotiți ocazional când faceți o greșeală minoră, nu vă locuiți pentru că ar putea face ca oamenii să vă vadă într-o lumină mai pozitivă.
  • Imagine intitulată Deal cu jena Pasul 14
    4. Luați în considerare relația dintre jenă și perfecționism. Perfecționismul poate contribui la sentimentele de jenă. S-ar putea să vă țineți la standarde nerealiste înalte, care vă determină să vă simțiți că nu reușiți dacă nu vă ocupați de ei. Aceste sentimente de eșec pot duce la jenă, deci este important să se stabilească standarde realiste pentru dvs.
  • Amintiți-vă că sunteți cel mai mare critic al vostru. În timp ce se pare că lumea se uită și te judecă, asta nu este o perspectivă realistă. Gândiți-vă cât de mult acordați atenție lucrurilor mici pe care le spun și le fac alte persoane. Este puțin probabil să examinați pe alții în același mod pe care îl faceți.
  • Imagine intitulată Deal cu jena Pasul 15
    5. Gândiți-vă la relația dintre jenă și încredere.Persoanele convinse tind să experimenteze mai puțină jenă decât oamenii care nu au încredere. Dacă aveți încredere în sine scăzută, ați putea experimenta mai multă senzație de jenă sau mai severă de jenă decât ar trebui. Încercați să vă construiți încrederea în sine pentru a reduce cantitatea de jenă pe care o simțiți zilnic.
  • Dacă sunteți extrem de conștient de sine, vă puteți găsi chiar de-a face cu rușinea, care nu este același lucru ca și jena. Rușinea este rezultatul unei imagini de sine slabă, care poate fi cauzată de sentimentul adesea jenat. Luați în considerare vorbind cu un terapeut dacă vă simțiți ca jena te-a lăsat cu sentimente de rușine.
  • Expert Q & A

    Știați că puteți citi răspunsurile experților pentru acest articol?Deblocați răspunsurile experților prin sprijinirea WikiHow
    Căutare
    Adăugați o nouă întrebare
    • Întrebare
      Este normal să vă simțiți jenat?
      Donna Novak, Psy.D
      Donna Novak, Psy.D
      Licențiat psiholog clinic
      Dr. Donna Novak este un psiholog clinic licențiat cu sediul în Simi Valley, California. Cu peste zece ani de experiență, dr. Novak este specializată în tratarea anxietății și a relațiilor și a îngrijorărilor sexuale. Ea deține o BA în psihologie de la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA) și o diplomă de doctorat (PSY.D) în psihologia clinică de la Universitatea Internațională Alliant - Los Angeles. Dr. Novak utilizează un model de diferențiere în tratament care se concentrează pe creșterea personală prin creșterea conștiinței de sine, a motivației personale și a încrederii.Donna Novak, Psy.D
      Donna Novak, Psy.D
      Licențiat psiholog clinic
      Expert răspuns

      Sprijiniți WikiHow de cătreDeblocarea acestui răspuns expert.

      Fiind jenat este ceva foarte uman. Cu toții avem momente jenante care vin în viață.
      Mulțumiri!
      Da nu
      Nu utile 2helpful 5
    • Întrebare
      Dacă aș fi făcut ceva jenant în fața altcuiva?
      Donna Novak, Psy.D
      Donna Novak, Psy.D
      Licențiat psiholog clinic
      Dr. Donna Novak este un psiholog clinic licențiat cu sediul în Simi Valley, California. Cu peste zece ani de experiență, dr. Novak este specializată în tratarea anxietății și a relațiilor și a îngrijorărilor sexuale. Ea deține o BA în psihologie de la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA) și o diplomă de doctorat (PSY.D) în psihologia clinică de la Universitatea Internațională Alliant - Los Angeles. Dr. Novak utilizează un model de diferențiere în tratament care se concentrează pe creșterea personală prin creșterea conștiinței de sine, a motivației personale și a încrederii.Donna Novak, Psy.D
      Donna Novak, Psy.D
      Licențiat psiholog clinic
      Expert răspuns

      Sprijiniți WikiHow de cătreDeblocarea acestui răspuns expert.

      De obicei, când suntem jenați, credem că alți oameni se judecă. Realitatea este că ne concentrăm pe noi înșine mai mult decât alți oameni, așa că încercați să vă concentrați asupra a ceea ce vă aduce sentimentele.
      Mulțumiri!
      Da nu
      Nu este de ajutor 3helpful 5
    • Întrebare
      Cum mă opresc să mă gândesc la ceva jenant?
      Donna Novak, Psy.D
      Donna Novak, Psy.D
      Licențiat psiholog clinic
      Dr. Donna Novak este un psiholog clinic licențiat cu sediul în Simi Valley, California. Cu peste zece ani de experiență, dr. Novak este specializată în tratarea anxietății și a relațiilor și a îngrijorărilor sexuale. Ea deține o BA în psihologie de la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA) și o diplomă de doctorat (PSY.D) în psihologia clinică de la Universitatea Internațională Alliant - Los Angeles. Dr. Novak utilizează un model de diferențiere în tratament care se concentrează pe creșterea personală prin creșterea conștiinței de sine, a motivației personale și a încrederii.Donna Novak, Psy.D
      Donna Novak, Psy.D
      Licențiat psiholog clinic
      Expert răspuns

      Sprijiniți WikiHow de cătreDeblocarea acestui răspuns expert.

      Amintiți-vă că acest moment este temporar - nu va dura pentru totdeauna. Apoi, permiteți-vă minții să se deplaseze pe lângă următorul lucru pe care îl veți face. Intreaba-te pe tine insuti, "Cât timp vreau cu adevărat să fiu blocat în acest moment în care mă simt jenat?"
      Mulțumiri!
      Da nu
      Nu este de ajutor 3helpful 7

    Video

    Prin utilizarea acestui serviciu, unele informații pot fi împărtășite cu YouTube.

    sfaturi

    Când se întâmplă ceva jenant, nu provoca o scenă imensă. Acest lucru va face ca evenimentul să rămână în mintea altora. Rămâi calm și nu te sperie.
  • Râdeți-l cu colegii tăi. Acționează ca și cum nu te deranjează și nu vor crede că este o afacere atât de mare.
  • Nu obseda peste lucruri mici. Jena minore nu sunt nimic de a locui. Încercați să le spălați și să continuați să mergeți.
  • Dacă aveți un bun prieten, le puteți spune despre situația dvs. jenantă și râdeți împreună cu ea împreună.
  • Dacă cumpărați ceva jenant pentru dvs., puteți achiziționa o carte ieftină de ziua de naștere cu ea pentru a face ca acesta să pară că este un cadou.
  • Partajați pe rețeaua socială:
    Similar