Cum să calculați riscul de boală cardiacă

Există anumiți factori de risc care vă afectează șansele de a dezvolta boli de inimă. Unii dintre acești factori sunt dincolo de controlul dvs., cum ar fi îmbătrânirea, fiind bărbat, sau având o istorie familială a bolilor de inimă - cu toate acestea, alți factori pe care îi puteți controla, inclusiv hipertensiune arterială, colesterol ridicat, obezitate, suma dvs. de Activitatea fizică și dacă fumezi sau nu. Pentru a calcula riscul de a dezvolta boli de inimă, va trebui să vă uitați la mai mulți parametri diferiți și să calculați numerele de corelare. Apoi, veți adăuga scorul dvs. pentru a vedea cum reflectă riscul de a dezvolta boli de inimă.

Pași

Partea 1 din 3:
Calcularea factorilor de risc
  1. Imaginea intitulată Calculați riscul de boală cardiacă Pasul 1
1. Vizitați medicul dumneavoastră pentru o lucrare fizică și de laborator. Pentru a calcula riscul de a dezvolta boli de inimă, va trebui să testați anumite aspecte ale sănătății. Medicul dvs. ar trebui să poată face acest lucru în timpul unei întâlniri normale. Ea va atrage, de asemenea, un eșantion de sânge și va testa nivelurile anumitor substanțe.
  • Un lucru pe care medicul dumneavoastră o va măsura este tensiunea arterială. Tensiunea arterială este forța pe care sângele dvs. o percep pe pereții interiori ai venelor și arterelor pe măsură ce curge prin corp. Dacă este prea mare, sângele pune stres suplimentar asupra inimii și arterelor dvs., creând un risc mai mare pentru atac de cord sau accident vascular cerebral.
  • Medicul dumneavoastră poate lua, de asemenea, o mostră din sângele dvs. și poate să o trimită la laborator. Un lucru pe care ar trebui să-l caute este nivelul de glucoză din sânge - adică cantitatea de zahăr din sânge. Un nivel normal de glucoză din sânge este de 7.8 mmol / l (140 mg / dl) două ore după masă. Niveluri mai ridicate - 11.1 mmol / l sau mai mult (200 mg / dl sau mai mult) după masă - poate indica diabetul. (Nivelurile țintă vor fi diferite dacă luați testul în timp ce postați.)
  • Proba de sânge va testa, de asemenea, nivelurile de colesterol LDL și HDL. LDL este "rău" colesterolul care se bazează în artere, în timp ce HDL este "bun" colesterolul care acționează ca un fel de portar, ajutând corpul să proceseze colesterolul rău. Un nivel de LDL sănătos este, în general, sub 100 mg / dl, în timp ce un HDL sănătos este de aproximativ 40 mg / dl.
  • Imaginea intitulată Calculați riscul bolii cardiace Pasul 2
    2. Luați în considerare vârsta dvs.Boala cardiacă este relativ neobișnuită la persoanele cu vârsta sub 30 de ani, dar riscul crește odată cu vârsta atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Femeile au un risc ușor mai scăzut de boli de inimă decât bărbații de aceeași vârstă de vârstă.
  • Calculați pentru vârsta dvs. Adăugați sau scăzați de la o linie de bază de zero. Dacă sunteți bărbat, scădeți 1 punct dacă aveți între 30 și 34 de ani. Adăugați un punct pentru fiecare 5 ani. Adică dacă aveți între 65 și 69 de ani, adăugați 6 puncte. Grupul de vârstă cea mai mare (în vârstă de 70 și 74 de ani) ar trebui să adauge 7 puncte.
  • Dacă sunteți femeie, scădeți 9 puncte de la o linie de bază de zero dacă aveți între 30 și 34 de ani. Scade 4 pentru 35-39 și 0 pentru 40 până la 44. Adăugați 3 puncte pentru 45 până la 49, 6 pentru 50 până la 54, 7 pentru 55 la 59 și 8 timp de 60-74 ani.
  • Imagine intitulată Calculați riscul de risc al bolii cardiace Pasul 3
    3. Adăugați la nivelurile dvs. LDL. Colesterolul LDL sunt lipide care sunt rele pentru inima și vasele de sânge. Ele sunt depuse pe pereții arterelor dvs. coronare (vasele de sânge în inimă) și provoacă formarea plăcii. Această placă împiedică fluxul sanguin și poate duce la boli de inimă.
  • Continuați să adăugați sau să scăpați de răspunsurile de mai sus. Dacă sunteți bărbat, scădeți 3 puncte dacă nivelul LDL este sub 100 mg / dl. În mod similar, adăugați 0 puncte pentru 100 până la 159 mg / dl, 1 pentru 160 până la 190 mg / dl și 2 pentru mai mult de 190 mg / dl.
  • Dacă sunteți de sex feminin, scădeți 2 puncte dacă nivelul LDL este sub 100 mg / dl. Adăugați 0 puncte pentru 100 până la 159 mg / dl și 2 pentru mai mult de 160 mg / dl.
  • Imaginea intitulată Calculați riscul de boală cardiacă Pasul 4
    4. Factorul în colesterolul HDL. Colesterolul HDL este cunoscut sub numele de colesterol bun, deoarece vă ajută să vă reduceți riscul de boli cardiovasculare. Este considerat "bun" pentru că transportă lipidele răi înapoi la ficat, unde sunt spălate din corp.
  • Dacă sunteți bărbat, adăugați 2 puncte dacă nivelul HDL este sub 35 mg / dl. În mod similar, adăugați 1 punct pentru 35 până la 44 mg / dl, 0 pentru 45-59 mg / dl și scade 1 punct pentru mai mult sau egal cu 60 mg / dl.
  • Dacă sunteți de sex feminin, adăugați 5 puncte dacă nivelul HDL este sub 35 mg / dl. În mod similar, adăugați 2 timp de 35 până la 44 mg / dl, 1 timp de 45 până la 49 mg / dl, 0 pentru 50 până la 59 mg / dl și scade 2 pentru mai mult sau egal cu 60 mg / dl.
  • Imaginea intitulată Calculați riscul bolii cardiace Pasul 5
    5. Luați în considerare tensiunea arterială, deoarece se referă la boli de inimă. Tensiunea arterială ridicată este un factor major de risc pentru boala coronariană. Tensiunea arterială are două valori: valoarea superioară se numește "presiune sistolică" și valoarea inferioară "Presiunea diastolică."Tensiunea arterială ideală pentru adulți este mai mică de 120/80 mm-HG (120 pentru systolic și 80 pentru diastolic). Tensiunea arterială care este mai mare de 140/90 se numește hipertensiune arterială. Tensiunea arterială țintă pentru persoanele care au diabet, hipertensiune arterială și boală renală cronică este chiar mai mică.
  • Adăugați 0 puncte dacă sunteți bărbat și tensiunea arterială este mai mică de 130/85. Adăugați 1 pentru o lectură de 130/85 - 139/89. Adăugați 2 pentru o lectură de 140/90 - 159/99. Adăugați 3 pentru presiune mai mare sau egală cu 160/100.
  • Dacă sunteți femeie, scădeți 3 puncte dacă tensiunea arterială este mai mică de 120/80. Adăugați 0 puncte pentru o lectură 120/80 - 139/89. Adăugați 2 pentru presiunea sistolică 140/90 - 159/99. Și adăugați 3 pentru tensiunea arterială mai mult sau egală cu 160/100.
  • Luați lectura mai mare dacă presiunile dvs. sistolice și diastolice se încadrează în diferite intervale. De exemplu, dacă sunteți bărbat și presiunea dvs. sistolică este de 170/90, adăugați 3 puncte, mai degrabă decât 2.
  • Imaginea intitulată Calculați riscul de boală cardiacă Pasul 6
    6. Contul pentru posibile diabet zaharat. Diabetul este puternic legat de bolile de inimă. De fapt, diabeticii sunt de două ori mai probabil ca non-diabeticii să dezvolte boli de inimă la un moment dat în viața lor. Acest lucru se datorează parțial deoarece diabeticii sunt mai susceptibili de a avea și tensiune arterială ridicată, în timp ce nivelurile ridicate ale zahărului din sânge cresc depozitele grase și placa din artere și riscul de înfundare.
  • Dacă nu aveți diabet zaharat, adăugați 0 puncte (bărbat sau femeie).
  • Dacă aveți diabet sau luați medicamente anti-diabetice, adăugați-vă dacă sunteți bărbat și 4 puncte dacă sunteți femeie.
  • Partea 2 din 3:
    Scăderea pentru factorii de protecție
    1. Imaginea intitulată Calculați riscul de boală cardiacă Pasul 7
    1
    Fă sport regulat. Unele comportamente cum ar fi exercițiile fizice vă pot oferi o protecție moderată împotriva bolilor de inimă. Fiind activi fizic, vă poate reduce tensiunea arterială, ajută la scăderea nivelului de colesterol și reduceți șansa de a avea un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Doctorii recomandă să vă propuneți cel puțin 30 de minute de exercițiu moderat (i.E. Plimbare, aerobic de lumină) de cinci ori pe săptămână sau 25 de minute de exerciții viguroase (alergare, baschet, ciclism) trei zile pe săptămână. În plus, ei recomandă formarea moderată până la intensă de forță de două zile pe săptămână.
    • Scade 1 punct dacă sunteți bărbat sau femeie și îndepliniți liniile directoare recomandate. Adăugați 1 punct dacă nu faceți acest lucru.
  • Imaginea intitulată Calculați riscul de boală cardiacă Pasul 8
    2
    Renunțe la fumat. Fumatul nu este doar teribil pentru plămâni, ci și crește șansele de a obține boli de inimă. Produse chimice din tutun afectează direct mușchii inimii și vasele de sânge, în timp ce fumatul în general promovează ateroscleroza, scade colesterolul HDL și ridică tensiunea arterială.
  • Adăugați 0 puncte dacă sunteți bărbat sau femeie și un non-fumător. Adăugați 2 puncte dacă sunteți fumător. Luați în considerare un fumător dacă ați fumat chiar o țigară, o țigară sau o țeavă de tutun în luna precedentă.
  • Imaginea intitulată Calculați riscul bolii cardiace Pasul 9
    3. Factor de dietă. Dieta este un alt factor ușor de protecție împotriva bolilor de inimă. Puneți pur și simplu, alimentele pe care le consumați pot controla tensiunea arterială, diabetul, creșterea în greutate și colesterolul ridicat. Pentru cele mai bune rezultate, încercați să mâncați o dietă bogată în legume, fructe, boabe întregi și proteine ​​slabe, cum ar fi pește, pui și fasole. Evitați zaharurile, carbohidrații rafinați și carnea roșie. Asigurați-vă că aveți o mulțime de fibre, de asemenea. Fibrele solubile, găsite în alimente cum ar fi fulgi de ovăz, este cunoscută pentru a reduce colesterolul "rău" în fluxul sanguin.
  • American Heart Association are linii directoare sănătoase. Verificați acestea și scădeți 1 punct dacă le cunoașteți (fie bărbat sau femeie). Adăugați un punct dacă nu faceți acest lucru.
  • Partea 3 din 3:
    Evaluarea rezultatelor
    1. Imaginea intitulată Calculați riscul de boală cardiacă Pasul 10
    1. Adăugați-vă punctele. Ați marcat acum toți parametrii pentru risc și prevenire. Adăugați punctele dvs. din secțiunile anterioare și vedeți scorul final.
    • De exemplu, dacă sunteți o femeie de 62 de ani (8 puncte), exerciții regulate (-1 puncte) cu dietă sănătoasă (-1 puncte), non-fumător (0 punct), diabetic (4 puncte) cu tensiune arterială 130 / 80 (0 punct), nivelul HDL 45 mg / dl (1 punct) și nivelul LDL 140 mg / dl (0 punct), scorul final va fi de 8-1-1 + 0 + 4 + 0 + 1 + 0 = 11.
    • Dacă sunteți un bărbat de 48 de ani (2 puncte) care nu exercită (1 punct), fumează (2 puncte), mănâncă prost (1 punct), are diabet (4 puncte) și are o tensiune arterială de 160/100 (3 puncte), HDL de20 mg / dl (2 puncte) și LDL de 220 mg / dl (2 puncte), scorul dvs. va fi 2 + 1 + 2 + 1 + 4 + 3 + 2 + 2 = 17.
  • Imaginea intitulată Calculați riscul de risc al bolii cardiace Pasul 11
    2. Calculați-vă riscul de boală de inimă dacă sunteți bărbat. Luați punctul total și apoi găsiți procentajul corespunzător. Acest procent reprezintă riscul de a dezvolta boli de inimă sau de a experimenta un eveniment cardiac în următorii 10 ani. Relația de risc-risc este diferită pentru bărbați și femei.
  • Dacă sunteți bărbat, un punct total de mai puțin de -3 reprezintă un risc de 1% de boli de inimă în următorii 10 ani. În mod similar, aveți un risc de 2% pentru -2 sau -1 puncte, risc de 3% pentru 0 puncte, 4% pentru 1 sau 2 puncte, 6% pentru 3 puncte, 7% pentru 4 puncte, 9% pentru 5 puncte, 11 puncte, 11 % pentru 6 puncte, 14% pentru 7 puncte, 18% pentru 8 puncte, 22% pentru 9 puncte, 27% pentru 10 puncte, 33% pentru 11%, 47% pentru 13 puncte, și mai mult de 13 puncte și mai mult de 13 puncte 56% pentru 14 puncte sau mai mult.
  • Bărbatul nostru de 48 de ani, de exemplu, are un scor de 17 ani. Aceasta înseamnă că riscul său de 10 ani este mai mare de 56%. Cu alte cuvinte, mai mult de 56 de persoane din 100 cu un scor similar vor avea un atac de cord sau un eveniment cardiac în următorii 10 ani.
  • Imaginea intitulată Calculați riscul bolii cardiace Pasul 12
    3. Calculați-vă riscul dacă sunteți de sex feminin. Dacă sunteți o femeie, un punctaj total de puncte de mai puțin de -2 reprezintă un risc de 1% de boli de inimă în următorii 10 ani. În mod similar, aveți un risc de 2% pentru -1, 0 sau 1 punct, 3% pentru 2 sau 3 puncte, 4% pentru 4 puncte, 5% pentru 5 puncte, 6% pentru 6 puncte, 7% pentru 7 puncte, 8 puncte, 8 puncte, 8 puncte, 8 puncte, 8 % pentru 8 puncte, 9% pentru 9 puncte, 11% pentru 10 puncte, 13% pentru 11 puncte, 15% pentru 12 puncte, 17% pentru 13 puncte, 20% pentru 14 puncte, 24% pentru 15 puncte, 27% pentru 15 puncte, 27%, 16 puncte și mai mult de 32% pentru 17 puncte sau mai mult.
  • Femeia noastră de 62 de ani are un scor de 11. Aceasta înseamnă că are un risc de 19% zece ani de boli de inimă. Deci, 13 din 100 cu un scor similar vor experimenta un atac de cord sau un alt eveniment cardiac în următorii zece ani.
  • Imaginea intitulată Calculați riscul de risc al bolii cardiace Pasul 13
    4. Faceți modificări pentru a reduce riscul. Dacă aveți o șansă de 20% sau mai mare de a avea o condiție cardiacă în următorii 10 ani, ar trebui să luați în serios luați în serios efectuarea unor schimbări de stil de viață. În timp ce nu vă puteți controla vârsta, puteți controla mulți dintre ceilalți parametri. De exemplu, dacă aveți colesterol înalt LDL, puteți reduce colesterolul dvs. exercită în mod regulat și luați medicamentele care coboară lipidele ca statinele.
  • Discutați cu medicul dumneavoastră despre sănătatea inimii, chiar dacă aveți un scor destul de bun. Ea va putea să recomande modalități prin care vă puteți îmbunătăți, inclusiv renunțarea la fumat, controlând tensiunea arterială, mâncarea și exercitarea mai bună sau scăderea colesterolului dvs. rău.
  • Medicul dumneavoastră poate dori să efectueze mai multe teste, cum ar fi verificarea markerilor din sânge care sunt asociate cu un risc mai mare de atac de cord sau accident vascular cerebral sau folosind instrumente de imagistică radiologică pentru a vedea dacă sunt acum colesterol placă în arterele tale.
  • sfaturi

    Riscul bolilor cardiace înseamnă posibilitatea de a avea un atac de cord (infarct miocardic), ischemie cardiacă (blocarea vaselor inimii prin placă aterosclerotică care duce la alimentarea slabă a mușchiului inimii și durerii toracice, în special pe activitate), insuficiența cardiacă (o condiție în care Inima ta nu poate pompa sânge adecvat pentru a furniza oxigen, ducând la scurtarea respirației și umflarea piciorului)
    Partajați pe rețeaua socială:
    Similar