Cum de a diagnostica vasculita

Vasculita este o boală care rezultă atunci când corpul tău atacă în mod eronat propriile pereți de vase de sânge, provocând inflamație. Mai degrabă decât o boală în sine, este, în general, un simptom al unei alte afecțiuni, cum ar fi arterita celulară gigant, vasculita de hipersensibilitate, polarterita nodosa sau boala Kawasaki. Cu toate acestea, procesul de diagnosticare este similar pentru aceste boli, deci urmăriți simptomele și apoi faceți o programare pentru a vedea medicul dumneavoastră.

Pași

Partea 1 din 3:
Vizionarea simptomelor
  1. Imagine intitulată Diagnosticarea vasculită Pasul 1
1. Acordați atenție febrei. Această condiție determină adesea o febră, ceea ce este din punct de vedere tehnic, peste temperatura normală a corpului de 98.6 ° F (37.0 ° C). Dacă vă simțiți cald și vă alternați între transpirații și frisoane, ar trebui Verificați temperatura cu un termometru.
  • Apelați medicul dumneavoastră sau vizitați îngrijirea urgentă dacă temperatura dvs. este de peste 103 ° F (39 ° C).
  • Imagine intitulată Diagnosticarea vasculită Pasul 2
    2. Observați că durerile de cap și alte dureri. Această condiție poate duce la dureri în diferite zone din interiorul corpului, inclusiv în mod obișnuit în abdomen, precum și orice articulații. De asemenea, puteți experimenta dureri de cap ca urmare a acestei condiții. În mod specific, puteți suferi dureri articulare, dar depinde de tipul de vasculită pe care o aveți.
  • S-ar putea să simțiți doar o înțelegere generală în corpul vostru sau puteți simți o durere specifică într-un anumit mușchi.
  • Imagine intitulată Diagnosticarea vasculită Pasul 3
    3. Căutați pierderea apetitului și pierderea în greutate. Este posibil să nu simțiți ca să mănânci cât de mult aveți această condiție, ceea ce poate duce la pierderea în greutate. Verificați-vă scala dvs. pentru a vedea dacă greutatea a ieșit sau ia notă dacă hainele dvs. încep brusc să se simtă mai slăbită fără să încerci să te subție.
  • Acest simptom poate indica o serie de condiții, dar ar trebui să vizitați oricum medicul dacă observați că pierdeți în greutate fără a dori să doriți.
  • Imagine intitulată Diagnosticarea vasculită Pasul 4
    4. Urmăriți oboseala și oboseala pe parcursul zilelor sau săptămâni. Desigur, toată lumea devine puțin somnoroasă sau purtată acum și apoi. Cu toate acestea, dacă aveți o oboseală mai pervazivă care se lipeste de săptămâni, făcându-vă să vă simțiți uzată, ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră.
  • De exemplu, poate că vă simțiți că tocmai ați tras picioarele în jur de câteva săptămâni, ca și cum nu aveți energie deloc.
  • Imagine intitulată Diagnosticarea vasculită Pasul 5
    5. Verificați pentru pete de sânge purpuriu, bulgări și ulcere pe piele. Cu această condiție, puteți dezvolta spoturi distincte roșu-purpuriu numite "Purpura," care sunt bazine mici de sânge create de vasele de sânge care izbucnesc sub piele. De asemenea, puteți observa bucăți sub piele sau ulcere în gură. Deși nu fiecare persoană cu vasculită dezvoltă o erupție cutanată, poate fi o indicație a stării.
  • Purpura poate fi mic, purpuriu pinpricks sau patch-uri mari. In timp ce "sparge vasele de sânge" poate suna disconcerte, petele în sine nu sunt dăunătoare.
  • Ulcerii din gură sunt mici pete dureroase care apar, de obicei, pe gingiile sau obrajii.
  • Punctele de sânge pot apărea și în urină.
  • Imagine intitulată Diagnosticarea vasculită Pasul 6
    6. Vizitați îngrijirea urgentă sau camera de urgență pentru scurtarea respirației. Plămânii pot fi afectați, făcându-vă să simțiți că nu puteți respira adânc. De asemenea, puteți dezvolta o tuse. Puteți chiar să arătați semne asemănătoare pneumoniei atunci când medicul ia o radiografie, chiar dacă este posibil să nu fie pneumonie.
  • Dacă aveți probleme grave de respirație, mergeți cu siguranță în camera de urgență.
  • Puteți chiar să tuse sânge. Dacă faceți, sunați-vă medicul. Dacă sângerarea nu se va opri, vizitați camera de urgență.
  • Imagine intitulată Diagnosticarea vasculită Pasul 7
    7. Observați furnicături și amorțeală peste corpul vostru. Dacă nervii dvs. sunt afectați, puteți experimenta furnicări ca și membrele voastre să se trezească de la a fi adormi sau alte senzații anormale. S-ar putea să aveți și o abilitate de amorțeală sau împiedicată să vă controlați mișcările, ceea ce poate fi puțin înfricoșător. Amorțeala înseamnă doar nervii dvs. sunt afectați de vasculita subiacentă.
  • În plus, vă puteți simți dureri de fotografiere în membrele dvs.
  • Partea 2 din 3:
    Vizitarea medicului
    1. Imagine intitulată Diagnosticarea vasculită Pasul 8
    1. Faceți o programare dacă întâmpinați simptome. Vasculita este dificil de diagnosticat, deoarece simptomele sunt comune și alte boli. Cu toate acestea, dacă întâmpinați o combinație a acestor simptome, ar trebui să vizitați în continuare medicul dumneavoastră pentru un diagnostic, chiar dacă testele dezvăluie că nu este vasculită.
    • Aduceți o listă a simptomelor cu dvs. Notă când le experimentați și cât de des. În acest fel, aveți lista la îndemână atunci când medicul dumneavoastră vă întreabă despre simptome și nu veți uita nimic.
  • Imagine intitulată Diagnosticarea vasculită Pasul 9
    2. Așteaptă o examinare fizică. Medicul dvs. va începe prin efectuarea unui examen fizic, inclusiv un test de tensiune arterială. Acest test este important în diagnosticul vasculitei, deoarece tensiunea arterială ridicată poate indica că aveți un tip de această afecțiune care afectează rinichii.
  • Imagine intitulată Diagnosticarea vasculită Pasul 10
    3. Fiți gata să dați o probă de urină. Atât un test de urină, cât și un test de creatinină serică sunt esențiale în diagnosticarea vasculitei. Va trebui să pipi într-o ceașcă pentru acest test și apoi să dați eșantionul medicului. Ajută la nu mergeți la baie înainte de a merge la biroul medicului dumneavoastră, deci aveți suficientă urină pentru eșantion.
  • Medicul va căuta niveluri neobișnuite de celule sanguine și / sau proteine ​​în urină.
  • Imagine intitulată Diagnosticarea vasculită Pasul 11
    4. Se așteaptă să dea sânge în timpul medicului. Medicul va dori, de asemenea, să ruleze teste de sânge, deci va trebui să aveți sânge desenat în timp ce sunteți acolo. Medicul va convoca complet și va căuta semne de inflamație în sângele tău.
  • De obicei, medicul va fi verificat dacă aveți suficiente celule roșii din sânge, precum și căutați anumiți anticorpi care indică diferite tipuri de vasculită. Medicul dumneavoastră poate conduce, de asemenea, o cultură de sânge, verificați funcția renală, ecranul pentru consumul de droguri și căutați condiții cum ar fi boala Lyme și Hepatita.
  • Partea 3 din 3:
    Folosind teste imagistice și alte diagnostice
    1. Imagine intitulată Diagnosticarea vasculită Pasul 12
    1. Așteptați una sau mai multe biopsii. Cea mai frecventă și mai precisă modalitate de a diagnostica această afecțiune cu certitudine este printr-o biopsie. O biopsie este atunci când medicul ia o probă mică de țesut din piele sau de la alte organe și apoi testează proba de piele într-un laborator. Ei vor solicita un anumit tip de biopsie bazat pe tipul de vasculită pe care o consideră că ai.
    • O biopsie a pielii este o procedură relativ simplă în ambulatoriu. Medicul vă va oferi anestezie locală și vă va aplica câteva cusături când ați terminat.
    • Alte biopsii, cum ar fi rinichiul, nervul super-soral și artera temporală, se fac încă sub anestezie locală, dar pot necesita o ședere spitalizată.
    • Cele mai complicate biopsii sunt plămânii și creierul, ceea ce va implica aproape cu siguranță un ședere spital dacă aveți nevoie de ele. Medicul dvs. va comanda doar o biopsie a acestor organe dacă consideră că aveți un tip de vasculită care o justifică. Ei pot folosi, de asemenea, aceste biopsii pentru a exclude alte boli.
  • Imagine intitulată Diagnosticarea vasculită Pasul 13
    2. Fiți gata pentru raze X, RMN-uri, scanări CT, scanări de animale de companie și / sau ultrasunete. Aceste instrumente de imagistică, care privesc diferite părți ale corpului dvs., vă pot ajuta medicul să-ți înguze starea. De obicei, ei vor folosi aceste tipuri diferite de scanări pentru a determina care dintre organele dvs. interne sunt afectate.
  • Testele comune de imagistică pentru această afecțiune includ o ultrasunete abdominale, radiografie toracică și o scanare RMN cu corpul întreg.
  • În general, aceste teste sunt externe, ceea ce înseamnă că nu necesită anestezie sau incizii.
  • Imagine intitulată Diagnosticarea vasculită Pasul 14
    3. Discutați dacă este necesară o ecocardiogramă (ECG). Acest test arată medicul o imagine în mișcare a inimii tale. Ei o folosesc pentru a vă asigura că inima ta este dimensiunea și forma pe care ar trebui să o fie și să se asigure că pompează corect.
  • Medicii efectuează ecocardiograme în moduri diferite, în funcție de tehnologia pe care o folosesc, cum ar fi Doppler sau ultrasunete.
  • În mod tipic, aceste proceduri sunt neinvazive, deși este posibil să aveți nevoie de o ecocardiogramă transesofagiană. În acest caz, un tub flexibil va fi hrănit în gât, astfel încât medicii să poată obține o imagine mai directă a inimii voastre.
  • Imagine intitulată Diagnosticarea vasculită Pasul 15
    4. Anticipați o raze X de sânge, cunoscută și ca o angiografie. Cu o angiografie, medicul sau tehnicianul va introduce mai întâi un cateter într-o arteră din picior. Odată ce este în, ei vă vor injecta vasul de sânge cu un colorant care va fi transportat pe parcursul vaselor de sânge, pe care le vor difuza x.
  • Acest proces oferă medicului o imagine completă a vaselor dvs. de sânge. În mod obișnuit, ei caută anevrisme, unde o mică parte din vasul dvs. de sânge pune puțin. Prezența anevrismelor poate indica polarteritis nodosa, un tip de vasculită.
  • Imagine intitulată Diagnosticarea vasculită Pasul 16
    5. Pregătiți-vă pentru studiile de conducere nervoasă. În plus față de alte teste, medicul dumneavoastră poate efectua studii de conducere nervoase dacă este prezent neuropatie. Acestea măsoară cât de repede impulsurile electrice călătoresc prin nervi. Astfel de studii se fac în general pe bază de ambulatoriu.
  • sfaturi

    O creștere a tensiunii arteriale poate apărea și cu vasculita.
  • Arterita celulară giant este observată în mod obișnuit cu vasculită mare vasculară, boala Kawasaki este observată în mod obișnuit cu vasculită medie vasculară, iar hipersensibilitatea este observată în mod obișnuit cu vasculită mică vasului.
  • Avertizări

    Vasculita poate imita alte boli. De aceea poate fi dificil de diagnosticat, mai ales dacă încercați să faceți acest lucru acasă. Asigurați-vă că vizitați medicul dumneavoastră dacă observați simptome ciudate.
    Partajați pe rețeaua socială:
    Similar