Cum de a diagnostica biliara

Pietrele biliare apar în biliara biliară și în conductele comune ale biliarului, structurile utilizate de organism pentru a transporta și a furniza enzime digestive. Când există anomalii, pietrele biliare se pot forma în și în jurul vezicii biliare. Aceste pietre pot fi mai multe milimetri la mai multe centimetri în diametru și de obicei nu provoacă simptome. Mulți factori pot contribui la formarea de bilometri, inclusiv factori metabolici, genetici, imuni și de mediu. Plumbonii biliari sunt diagnosticați prin acordarea atenției simptomelor subtile și a bolilor care cauzează calculii biliari. Cu toate acestea, ar trebui să consultați un medic pentru un diagnostic oficial și un tratament adecvat.

Pași

Partea 1 din 4:
Recunoașterea simptomelor de bază
  1. Imagine intitulată Diagnosticarea biliară Pasul 1
1. Fiți conștienți de faptul că biliara sunt adesea asimptomatici. Plânsele pot exista fără efecte rele timp de zeci de ani. Majoritatea oamenilor nu au simptome atunci când au bilanțuri - de fapt, doar 5 până la 10% dintre oameni dezvoltă unele simptome de bilometri. Acest lucru poate face dificil să știți ce să căutați dacă bănuiți că aveți posibilitatea să aveți bilanțuri și să indicați în continuare importanța consultării unui medic pentru diagnosticarea oficială.
  • Mai puțin de jumătate din numărul de persoane care au de fapt bilanțuri chiar simt simptome.
  • Imagine intitulată Diagnosticarea biliară Pasul 2
    2. Notă Dacă aveți colic biliar. Persoanele cu bilometri pot prezenta o durere recurentă în zona superioară dreaptă a abdomenului (dureri de cadran superior superioare) sau în fața părții inferioare a sternului lor (durere epigastrică). Este posibil să existe o durere gnawing, greață și vărsături. Durerea, cunoscută sub numele de colic biliară, durează de obicei mai mult de 15 minute și uneori poate radia spre spate.
  • Pacienții vor avea, de obicei, episoade recurente de colic biliar după prima dată, care se confruntă cu durerea. În plus, colica biliară apare adesea și apoi dispare. Puteți simți doar această durere de mai multe ori pe an.
  • Acest simptom poate fi ușor de confundat cu alte dureri digestive sau abdominale.
  • Dacă credeți că suferiți de colic biliar, faceți o întâlnire pentru a vedea medicul dumneavoastră.
  • Imagine intitulată Diagnosticarea biliară Pasul 3
    3. Acordați atenție modului în care vă simțiți după ce mâncați o masă mare sau grasă. Observați dacă aveți dureri abdominale și / sau colicii biliari după ce ați mâncat mese mari sau grase, de exemplu ca un mic dejun gras cu slănină și cârnați sau o masă mare de vacanță ca la Ziua Recunoștinței. Acestea sunt momentele în care sunteți cel mai probabil să experimentați durerea și / sau colic biliar.
  • La unii pacienți, colic biliar minor, fără semne de infecție, poate fi tolerată fără intervenție medicală.
  • Imagine intitulată Diagnosticarea biliardului Pasul 4
    4. Urmăriți dureri abdominale severe care se întinde în spate sau umeri. Acesta este principalul simptom al inflamației vezicii biliare, care este adesea cauzată de calculii biliari. Durerea se agravează de obicei când trage o respirație.
  • Puteți suferi durere între lamelele umărului și în umărul dvs. drept specific.
  • Imagine intitulată Diagnosticarea biliară Pasul 5
    5. Testul pentru febră. Inflamația biliardului este mult mai gravă decât colica biliară, iar febra este cea mai bună modalitate de a distinge între cele două simptome, pe baza severității lor. Ar trebui să căutați atenția medicală imediat dacă vă temeți că aveți inflamație vezică.
  • Infecția se dezvoltă în aproximativ 20% dintre pacienți, cu o rată mai mare pentru pacienții cu diabet zaharat.
  • Infecția poate duce la gangrena și perforarea vezicii biliare.
  • Icterul poate, de asemenea, să însoțească febra. Icterul poate prezenta cu îngălbenire a albilor ochilor (sclera) și a pielii.
  • Partea 2 din 4:
    Înțelegerea factorilor de risc
    1. Imagine intitulată Diagnosticarea biliară Pasul 6
    1. Notați impactul vârstei. Riscul de a dezvolta elevii de biliari crește odată cu vârsta. De fapt, incidența biliară, când o persoană este în anii șaizeci și șaptezeci.
  • Imagine intitulată 3728548 7
    2. Înțelegeți rolul de gen. Femeile sunt mai susceptibile de a fi diagnosticate cu pietre biliate decât bărbații - există un raport de 2-3: 1 în această privință. Douăzeci și cinci la sută dintre femei vor avea o piatră de galilă până la 60 de ani. Acest dezechilibru de gen se datorează efectului hormonului estrogen, pe care femeile o au mai mult. Estrogen stimulează ficatul pentru a îndepărta colesterolul, iar multe bilometri sunt realizate din colesterol.
  • Femeile care iau pilulele de terapie de substituție hormonală experimentează o creștere a riscului de bilanțuri datorită estrogenului. Terapia hormonală poate dubla sau triplează riscul de a dezvolta bilometri. În mod similar, pilula de control al nașterii poate contribui, de asemenea, la formarea biliară din cauza efectului asupra hormonilor femeilor.
  • Imagine intitulată Diagnosticarea biliară Pasul 8
    3. Realizați că sarcina este un factor de risc. Așteptați probabilitatea crescută de biliari dacă sunteți gravidă. Femeile gravide sunt, de asemenea, mai susceptibile de a dezvolta simptome, cum ar fi cele enumerate mai sus, decât femeile care nu sunt însărcinate.
  • Căutați imediat opinia medicului dacă suspectați inflamarea colicii biliare sau a vezicii biliare.
  • Pietrelei pot dispărea după sarcină fără intervenție chirurgicală sau medicină.
  • Imagine intitulată Diagnosticarea biliară Pasul 9
    4. Acordați atenție markerilor genetici. Europenii de Nord și Hispanicii sunt grupuri cu risc ridicat pentru calculii biliari. Unii americani nativi, în special triburile din Peru și Chile, au instanțe foarte mari de pietre biliate.
  • Istoria familiei poate, de asemenea, contează. Având un membru al familiei cu calculul biliard poate indica că aveți un risc mai mare. Cu toate acestea, studiile nu sunt încă concludente cu privire la acest factor de risc.
  • Imagine intitulată Diagnosticarea biliară Pasul 10
    5. Luați în considerare condițiile sau bolile medicale preexistente. Consultați-vă medicul dacă suferiți de boala Crohn, ciroza sau tulburările de sânge, deoarece acestea sunt toți factorii de risc pentru biliari. Transplantul de organe și hrănirea prelungită a IV poate duce, de asemenea, la bilometri.
  • Persoanele cu diabet zaharat sunt, de asemenea, la un risc ridicat de a dezvolta atât biliari biliari, cât și boală biliară, fără pietre. Acest lucru este probabil datorită greutății și obezității.
  • Imagine intitulată Diagnosticarea biliară Pasul 11
    6. Fiți conștienți de faptul că factorii de stil de viață sunt, de asemenea, factori de risc. Obezitatea și dieta frecventă a accidentelor au fost găsite pentru a crește riscul de bilometri cu 12 până la 30%. La oamenii obezi, ficatul produce mai mult colesterol, iar aproximativ 20% din pietrele biliare sunt formate din colesterol. În general, câștigarea și pierderea în greutate poate provoca frecvent bilometri. Riscul este cel mai mare pentru persoanele care au pierdut mai mult de 24% din greutatea corporală și cei care pierd mai mult de 3.3 kilograme pe săptămână.
  • În plus, dietele care conțin niveluri ridicate de grăsime, precum și colesterolul pot fi baza pentru formarea de bilometri de colesterol (cel mai frecvent tip de piatră de biliară care apare galben).
  • Dacă sunteți inactivi și conduceți un stil de viață sedentar, aveți un risc mai mare pentru biliari biliari.
  • Imagine intitulată Diagnosticarea biliară Pasul 12
    7. Rețineți că anumite medicamente pot afecta dezvoltarea biliară. Utilizarea pilulelor de control la naștere la o vârstă fragedă, doze mari de terapie de înlocuire a estrogenului, utilizarea cronică a terapiilor de corticosteroizi sau citostatice, iar medicamentele utilizate pentru a reduce colesterolul pot crește probabilitatea că veți dezvolta pietre biliate.
  • Partea 3 din 4:
    Diagnosticarea produselor biliare medicale
    1. Imagine intitulată Diagnosticarea biliardului Pasul 13
    1. Suferă un ultrasunete abdominale. Ultrasunete este cel mai bun test pentru a diagnostica și a diferenția calculul biliard. Este o tehnică de imagistică fără durere în care valurile sonice produc o imagine a țesuturilor moi din abdomen. Un tehnician instruit poate găsi bilometri în biliard sau în conducta comună bilă.
    • Acest test poate detecta calculul biliard în aproximativ 97% până la 98% dintre indivizi.
    • Procedura cu ultrasunete constă dintr-o mașină inofensivă care recreează o imagine a vezicii biliare prin reflectarea undelor de sunet ineficient împotriva corpului. Tehnicianul dvs. cu ultrasunete va aplica un gel abdomenului dvs. care va ajuta undele sonore să călătorească prin corpul dvs. și să fie detectate mai precis. Această procedură fără durere este de obicei finalizată în 15-30 de minute.
    • Nu trebuie să mâncați timp de 6 sau mai multe ore înainte de testare.
  • Imagine intitulată Diagnosticarea biliară Pasul 14
    2. Programați o scanare de tomografie computerizată (CT). Dacă medicul dumneavoastră dorește încă imagini ale zonei sau ultrasunetele nu a produs o imagine clară, poate fi necesară o scanare CT. Scanarea CT va genera o imagine în secțiune transversală a vezicii biliare prin utilizarea razelor X speciale care vor fi interpretate de un computer.
  • Vi se va cere să vă culcați într-o mașină cilindrică, în formă de gogoașă, care va scana corpul timp de aproximativ 30 de minute. Procedura este relativ rapidă și nu va fi dureroasă.
  • În unele cazuri, medicul poate prefera să utilizeze o mașină de imagistică prin rezonanță magnetică (RMN), mai degrabă decât un scaner CT. Acest tip de imagistică implică o configurare similară și va utiliza modificări ale fluctuațiilor magnetice pentru a crea o imagine exactă a organelor dvs. interne.Această procedură poate dura până la o oră și va implica că vă culcați în interiorul unui dispozitiv de scanare cilindric.
  • Nu există niciun avantaj al unui CT pe o ultrasunete, cu excepția faptului că un CT poate distinge o piatră în conducta bilă comună, tubul mic care transportă bilă de la vezică la intestin.
  • Imagine intitulată Diagnosticarea biliară Pasul 15
    3. Obțineți un test de sânge. Dacă bănuiți că puteți avea o infecție abdominală, puteți obține un test de sânge numit număr de sânge complet (CBC). Testul de sânge poate stabili dacă o infecție mai mare în vezică biliară poate necesita o intervenție chirurgicală. Testele de sânge pot, de asemenea, să dezvăluie alte complicații cauzate de calculii biliari în plus față de infecție, inclusiv icter și pancreatită.
  • Acest test de sânge este un test de sânge standard. Furnizorul dvs. de asistență medicală sau un tehnician va folosi un ac mic pentru a atrage sânge din venele dvs. în flacoane mici care vor fi analizate de un laborator pentru informațiile solicitate de medic.
  • Leucocitoza și proteina C-reactivă ridicată sunt indicatori asociați cu colecistită acută, o inflamație a vezicii biliare care ar putea fi cauzată de biliari. Medicul dumneavoastră poate verifica aceste niveluri, precum și panoul standard de electroliți și analiza completă a numărului de sânge.
  • Imagine intitulată Diagnosticarea biliară Pasul 16
    4. Suferă un cholangiopancreatografia endoscopică retrogradă (ERCP). Medicul dumneavoastră poate recomanda un ERCP, care este o procedură invazivă în care un tub flexibil cu privire la grosimea unui deget este plasat în gura dvs. și în jos pe tractul dvs. digestiv pentru a examina părți ale stomacului și intestinului. Dacă medicul găsește pietre biliari în această procedură oarecum invazivă, ele pot fi eliminate.
  • Lăsați-vă medicul să cunoască toate medicamentele, mai ales dacă luați insulină, aspirină, pastile de tensiune arterială, coumadin, heparină. Aceste medicamente pot afecta sângerarea în timpul anumitor proceduri și vi se poate solicita să ajustați rutina de medicamente.
  • Datorită naturii invazive a procedurii, veți primi medicamente care vă pot face somnolență și este recomandat să aveți pe cineva care vă poate însoți sau să vă duceți acasă după procedură.
  • Imagine intitulată Diagnosticarea biliardului Pasul 17
    5. Evaluați calculul biliardului în timpul testelor funcției hepatice (LFT). Dacă medicul dumneavoastră prescrie deja teste pentru posibila boală hepatică sau ciroză, el poate verifica în același timp problemele biliare prin determinarea dacă există dezechilibre dezechilibre.
  • Acest test poate fi solicitat în momentul unui test de sânge pentru a furniza dovezi suplimentare despre pietrele biliare suspectate.
  • Medicul dvs. va verifica nivelul dvs. de bilirubină, gama-glutamil transpidiptidază (GGT) niveluri, și nivelurile de fosfatază alcalină. Dacă aceste nivele sunt ridicate, puteți avea bilometri sau o altă problemă cu vezica biliară.
  • Partea 4 din 4:
    Prevenirea biliardului
    1. Imagine intitulată Diagnosticarea biliardului Pasul 18
    1. Pierde in greutate lent. Dacă încercați să pierdeți în greutate, nu faceți niciun fel de dietă. Scopul de a mânca mese sănătoase, bine echilibrate care includ o mulțime de fructe și legume proaspete, carbohidrați complexi (cum ar fi pâine integrală de grâu, paste și orez) și proteine. Scopul dvs. de pierdere în greutate ar trebui să fie de a pierde una până la două kilograme pe săptămână și nu mai mult decât atât.
    • Pierderea în greutate încet, dar poate scădea în mod constant riscul de bilometri.
  • Imagine intitulată Diagnosticarea biliardului Pasul 19
    2. Reduceți consumul de grăsimi animale. Untul, carnea și brânza pot contribui la o dietă care crește colesterolul și cauzează calculii biliari. Grăsime ridicată și colesterolul contribuie la colesterolul de bilometri, biliari galbeni care sunt cele mai frecvente tipuri de tip clinic.
  • În schimb, alegeți grăsimi monosaturate. Aceste grăsimi măresc nivelul dvs. de "colesterol bun", care vă ocupă riscul de a dezvolta pietre biliare. Alegeți uleiurile de măsline și canola peste grăsimi de animale saturate, cum ar fi untul și untură. Acizi grași omega-3, găsiți în canola, semințe de in și ulei de pește, pot contribui, de asemenea, la scăderea riscului de bilometri.
  • Nuci sunt, de asemenea, grăsimi sănătoase, iar unele cercetări sugerează că vă puteți reduce riscul de a vă dezvolta biliari prin consumul de arahide și nuci de copac, cum ar fi nucile și migdalele.
  • Imagine intitulată Diagnosticarea biliară Pasul 20
    3. Mănâncă 20 până la 35 g de fibre în fiecare zi. Aportul de fibre poate avea riscul mai mic de bilometri. Alimentele cu fibre ridicate includ leguminoase, nuci și semințe, fructe și legume și boabe întregi. Nu ar trebui să aveți un timp dificil să obțineți suficientă fibră prin dietă.
  • Cu toate acestea, puteți lua în considerare, de asemenea, luați suplimente de fibre, cum ar fi Flaxmeal. Pentru o fixare rapidă, combinați o linguriță de linguriță de flaxmeal într-un pahar de suc de mere (opt uncii).
  • Imagine intitulată Diagnosticarea biliardului Pasul 21
    4. Alegeți cu atenție carbohidrații. Zahăr, paste și pâine pot contribui la bilometrații. Mâncați cereale integrale, fructe și legume pentru a vă reduce riscul de biliară și îndepărtarea vezicii biliare.
  • Unele cercetări au sugerat o asociere între aportul de carbohidrați ridicat și o incidență crescută a calculilor biliari. Acest lucru se datorează faptului că carbohidrații sunt transformați în zahăr în organism.
  • Imagine intitulată Diagnosticarea biliară Pasul 22
    5. Beți cafea și alcool cu ​​moderatie. Unele cercetări sugerează că consumul de cafea zilnic și consumul de alcool în mod moderat (una până la două băuturi pe zi) poate duce la un risc redus pentru biliari.
  • Cofeina găsită în cafea stimulează contracțiile vezicii biliare și scade colesterolul în bilă. Cu toate acestea, alte băuturi cofeină, cum ar fi ceaiul și sifonul, nu par să aibă același efect, în conformitate cu cercetarea.
  • Studiile au constatat că bea chiar și o uncie de alcool pe zi poate reduce riscul de bilometri la unii oameni cu 20%.
  • Avertizări

    Nu presupunem că durerea abdominală este cauzată de boala de biliari sau de boala vezicii biliare. Alte condiții, cum ar fi sindromul intestinului iritabil (IBS), colita ulcerativă, pneumonia, apendicita, refluxul acid, infecțiile tractului urinar, diverticulita și probleme cardiace pot provoca, de asemenea, dureri abdominale. Solicitați asistență medicală dacă suferiți de dureri abdominale severe.
    Partajați pe rețeaua socială:
    Similar