Cum să vă apărați împotriva cancerului de sân

VIDEO

Deși este imposibil să prezicăți cu certitudine cine va primi cancerul de sân și care nu vor, există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a vă reduce riscul și apărați-vă. Prin menținerea unui stil de viață conceput pentru a vă optimiza sănătatea sânului, obținerea de proiecții regulate de sănătate a sânilor și evaluarea nivelului de risc, vă puteți apăra împotriva cancerului de sân.

Pași

Metoda 1 din 3:
Având grijă de tine
  1. Imagine intitulată Apără-te împotriva cancerului de sân Pasul 1
1. Reduceți consumul de alcool. Studiile arată că consumul semnificativ al alcoolului poate contribui la dezvoltarea cancerului de sân. Încercați să vă limitați consumul de alcool la nu mai mult de o băutură alcoolică pe zi.
  • Imagine intitulată Apără-te împotriva cancerului de sân Pasul 2
    2. Evitați utilizarea tutunului. Proprietățile carcinogene ale tutunului au fost legate de o varietate de cancere diferite, inclusiv cancer de sân. Dacă fumezi, discutați cu medicul dumneavoastră despre cel mai bun mod de a reduce sau Eliminați utilizarea tutunului.
  • Imagine intitulată Apără-te împotriva cancerului de sân Pasul 3
    3. Mențineți o dietă sănătoasă. Există unele dovezi că dieta dvs. vă poate afecta riscul de cancer de sân și alte tipuri de cancer. Dieta mediteraneană poate fi deosebit de utilă pentru reducerea riscului de a obține cancer de sân. O dietă bună vă poate ajuta, de asemenea, să mențineți o greutate sănătoasă, care este un factor important în prevenirea cancerului de sân.
  • Dieta mediteraneana este recomandată de Clinica Mayo pentru sănătatea sânilor și a inimii. Această dietă se concentrează asupra nutriției bazate pe plante (fructe, legume, piulițe mixte și leguminoase), utilizarea de grăsimi sănătoase (ulei de măsline, ulei de canola) și un aport redus de sare și carne roșie.
  • Imagine intitulată Apără-te împotriva cancerului de sân Pasul 4
    4. Obțineți o mulțime de exerciții fizice. Nu numai că este un exercițiu bun pentru corpul dvs., dar vă ajută să mențineți o greutate sănătoasă. Studiile arată că persoanele care sunt active fizic sunt mai puțin susceptibile de a fi diagnosticate cu cancer de sân. Încercați să vă exercitați cel puțin patru ore pe săptămână.
  • Imagine intitulată Apără-te împotriva cancerului de sân Pasul 5
    5. Limitați expunerea inutilă la radiații. Evitați tehnicile de imagistică medicală bazate pe radiații, cum ar fi razele X, scanările CT sau scanările de animale de companie, cu excepția cazului în care dumneavoastră și medicul dumneavoastră consideră că sunt necesare din punct de vedere medical. Expunerea la radiații vă poate pune la risc pentru cancerul de sân și alte tipuri de cancer.
  • Imagine intitulată Apără-te împotriva cancerului de sân Pasul 6
    6. Discutați cu medicul dumneavoastră despre riscurile terapiei hormonale. Expunerea pe termen lung la hormoni în terapia de substituție hormonală sau controlul hormonal al nașterii a fost legată de un risc crescut de apariție a cancerului de sân. Dacă luați sau luați în considerare pilulele de control al nașterii sau alte forme de terapie pe bază de hormoni, discutați cu medicul dumneavoastră despre riscurile și beneficiile potențiale. Discutați despre modul în care puteți limita sau reduce doza și durata terapiei dvs. pentru a minimiza riscul de a dezvolta cancer de sân.
  • Imagine intitulată Apără-te împotriva cancerului de sân Pasul 7
    7. Alăptează, dacă poți. Nu toate mamele sunt capabile să alăpteze, dar dacă funcționează pentru dvs. și copilul dvs., alăptarea poate fi benefică pentru sănătatea dvs. de sân. Alăptarea sa dovedit a reduce riscul de a dezvolta cancer de sân.
  • Metoda 2 din 3:
    Monitorizarea sânilor
    1. Imagine intitulată Apără-te împotriva cancerului de sân Pasul 8
    1. Efectuați o auto-examinare cel puțin o dată pe lună. Auto-examenele regulate de sânii nu sunt o modalitate fiabilă de a detecta semnele timpurii ale cancerului de sân. Cu toate acestea, acestea sunt încă un instrument util pentru înțelegerea stării normale a sânilor dvs. și, în unele cazuri, vă poate ajuta să detectați modificările care pot fi legate de cancerul de sân sau alte condiții.
    • Adresați-vă medicului dumneavoastră să demonstreze modalitatea corectă de a efectua un examen de sân și de a arăta și de a simți în timpul examenului.
    • Pentru a efectua examenul, țineți brațul drept deasupra capului și simțiți ușor zona dvs. dreaptă și zona de mamelon cu mâna stângă. Deplasați-vă în jurul pieptului într-un model circular cu degetele. Simțiți-vă pentru orice bulgăre sau țesut care pare neregulat în comparație cu restul țesutului mamar. Repetați procesul și examinați pieptul stâng.
  • Imagine intitulată Apără-te împotriva cancerului de sân Pasul 9
    2. Examinați vizual sânii. Căutați bulgări, lopsidența sau orice diminuare care poate apărea atunci când ridicați brațul deasupra capului.
  • Imagine intitulată Apără-te împotriva cancerului de sân Pasul 10
    3. Familiarizați-vă cu modul în care sânii dvs. se schimbă în timpul lunii. Dacă vă menstruați, fiți conștienți de modificările normale ale sânilor dvs. care sunt legate de ciclul dvs. menstrual. Încercați să efectuați examenele obișnuite de sân într-un moment în care sânii nu sunt delicați sau măriți din cauza menstruației sau a simptomelor pre-menstruale.
  • Imagine intitulată Apără-te împotriva cancerului de sân Pasul 11
    4. Obțineți o evaluare dacă aveți îngrijorări. Dacă observați orice modificări sau simptome pe care le găsiți îngrijorătoare, adresați-vă medicului dumneavoastră, chiar dacă nu vă potriviți pentru examenul obișnuit.
  • Imagine intitulată Apără-te împotriva cancerului de sân Pasul 12
    5. Vizitați medicul dvs. anual pentru o verificare. În timpul verificării dvs. regulate, medicul dumneavoastră va efectua un examen de sân, în timpul căruia vor verifica neregulile țesutului mamar. Dacă ați observat niște bucăți sau umflături, permiteți-i medicului dumneavoastră.
  • Imagine intitulată Apără-te împotriva cancerului de sân Pasul 13
    6. Obțineți o mamografie în mod regulat. În general, medicii recomandă mamografii regulate (anual) pentru femei cu vârsta de 40 de ani și mai în vârstă. Detectarea precoce este posibilă prin mamografii și poate ajuta la diagnosticarea cancerului de sân mai devreme pentru a începe un tratament eficient.
  • Femeile cu risc crescut de dezvoltare a cancerului de sân ar putea avea nevoie să înceapă să obțină mamografii la o vârstă mai mică.
  • În funcție de stilul dvs. de viață și de istoria familiei, medicul dumneavoastră poate recomanda o mamografie anuală sau la un alt interval.
  • Uneori, o ultrasunete de urmărire poate fi necesară pentru a determina dacă orice anomalii sunt canceroase sau pur și simplu chisturi benigne, care sunt comune.
  • Deoarece bărbații rar dezvoltă cancer de sân, medicii nu recomandă de obicei mamografii pentru bărbați. Cu toate acestea, dacă sunteți un om care se confruntă cu posibile simptome de cancer mamar, cum ar fi o bucată în piept, medicul dumneavoastră poate dori să efectueze o mamogramă ca parte a examenului dvs. de diagnosticare.
  • Metoda 3 din 3:
    Evaluarea riscului dvs
    1. Imagine intitulată Apără-te împotriva cancerului de sân Pasul 14
    1. Uită-te la istoria familiei tale. Unii oameni au o predispoziție genetică pentru cancerul de sân. Dacă există o istorie a cancerului de sân în familia dvs., este posibil să fiți în pericol. Uită-te la istoria ambelor părți ale familiei tale (mama și tatăl), deoarece predispoziția genetică pentru cancerul de sân poate veni din ambele părți.
    • Aceleași gene care sunt legate de cancerul de sân sunt, de asemenea, legate de alte tipuri de cancer. Notă de orice istoric de cancer de prostată ovarian, pancreatic sau de înaltă calitate în familia dvs.
    • Lăsați-vă medicul să știe dacă există o istorie a oricăruia dintre aceste tipuri de cancer în familia ta.
  • Imagine intitulată Apără-te împotriva cancerului de sân Pasul 15
    2. Obțineți testat pentru mutații genetice BRCA1 și BRCA2. Mutațiile la aceste gene vă pot face mai susceptibile la cancerul de sân și alte tipuri de cancer. Este deosebit de important să se testeze pentru aceste mutații dacă există o istorie de cancer mamar și ovarian în familia ta.
  • Imagine intitulată Apără-te împotriva cancerului de sân Pasul 16
    3. Uită-te la istoria dvs. personală de sănătate. În afară de predispoziția genetică, există și alți factori care ar putea fi legați de riscul dvs. personal pentru cancerul de sân. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți oricare dintre următorii factori de risc:
  • Vârsta: Femeile de peste 50 sunt mai susceptibile de a dezvolta cancerul de sân.
  • Sânii densi: femeile cu sânii care sunt "dense" sau bogate în țesutul conjunctiv (spre deosebire de țesutul gras) au un risc crescut de apariție a cancerului de sân.
  • Menstruația timpurie: Dacă ați început menstruarea la vârsta de 12 ani sau mai mică, este posibil să aveți un risc ușor mai mare pentru dezvoltarea cancerului de sân.
  • Fără sarcină sau sarcină târziu în viață: dacă nu ați fost niciodată însărcinată sau ați rămas însărcinată pentru prima dată după vârsta de 30 de ani, este posibil să aveți un risc ușor crescut pentru cancerul de sân.
  • O istorie anterioară a cancerului de sân sau a bolilor de sân non-canceroase.
  • Imagine intitulată Apără-te împotriva cancerului de sân Pasul 17
    4. Uită-te la istoria ta de tratamente medicale și medicamente. Unele proceduri medicale și medicamente pot crește, de asemenea, riscul de a dezvolta cancer de sân. Vorbiți cu medicul dumneavoastră dacă ați utilizat oricare dintre aceste medicamente sau ați suferit oricare dintre aceste proceduri medicale:
  • Terapia hormonală (e.G. Terapia de substituție hormonală după menopauză) sau contraceptive hormonale (e.G. pilule anticoncepționale).
  • Radioterapie pentru alte tipuri de cancer de piept și sânii.
  • Dietilstilbestrolul (DES), un medicament care a fost administrat uneori femeilor însărcinate între anii 1940 și 1971.
  • Video: Cum să vă apărați împotriva cancerului de sân

    Ceas

    Avertizări

    Bărbații pot obține și cancer de sân. Dacă sunteți un bărbat cu un istoric de cancer de sân, ovarian, pancreatic sau prostată în familia dvs., discutați cu medicul dumneavoastră despre dacă ați putea fi în pericol.
    Partajați pe rețeaua socială:
    Similar