Cum să vă ocupați de paranoia

Lumea poate fi un loc riscant. Când vă simțiți ca oamenii să fie în mod constant să-și facă rău sau să vă rănești, mergeți despre ziua de zi cu zi este clar. Este chiar mai rău când știi că ești cel mai rău inamic. Cum vă apucați paranoia și l-ați luptat? Cum preluați controlul asupra modului în care vedeți lumea?

Pași

Metoda 1 din 3:
Examinând situația dvs
  1. Imagine intitulată Deal cu paranoia Pasul 1
1. Distinge între paranoia și anxietate. Anxietate nu este același lucru ca paranoia, dar aceste condiții au unele asemănări. Oamenii cu anxietate sunt îngrijorători serioși. S-ar putea gândi "Părinții mei vor muri într-un accident de mașină." Oamenii care sunt paranoid s-ar putea gândi, "Cineva îmi va ucide părinții să mă rănească." Dacă credeți că anxietatea ar putea fi problema dvs., luați în considerare citirea lui WikiHow Cum să se ocupe de anxietate Articol pentru a începe.
  • Există, de asemenea, o diferență între anxietatea ocazională cu privire la un eveniment specific, cum ar fi stresul asupra unui examen și anxietate persistentă care vă urmează în jur. Tulburările de anxietate sunt cele mai frecvente tulburări de sănătate mintală. Dacă anxietatea dvs. pare generalizată sau "tot timpul", mai degrabă decât situată în jurul unui eveniment sau situație specifică, ar trebui să vedeți un profesionist de sănătate mintală. Este posibil să aveți o tulburare de anxietate.
  • Anxietatea este mult mai frecventă decât paranoia clinică. Vârsta medie a debutului pentru tulburările de anxietate este de 31, deși poate apărea la orice vârstă. Simptomele de anxietate sau GAD (tulburări de anxietate generalizate) implică în principal incapacitatea de a se relaxa, uimita cu ușurință și de a avea dificultăți în concentrarea, printre o multitudine de simptome fizice. Vestea bună este că este foarte tratabil.
  • Imagine intitulată Deal cu paranoia Pasul 2
    2. Ia un juriu. Poate fi greu de crezut, dar un anumit nivel de paranoia este destul de comun. Toți avem nesiguranță și noi toți știm ce simte jena. Despre o treime dintre oameni au gânduri paranoide la un moment dat. Înainte de a sări la concluzii și să presupunem că sunteți paranoic, obțineți 4 sau 5 prieteni împreună și întrebați-i dacă procesele de gândire sunt de înțeles sau, bine, delirante. Este o modalitate bună de a determina dacă sunteți într-adevăr paranoic sau nu.
  • Există 5 nivele în paranoia. Cei mai mulți dintre noi au sentimente generale de vulnerabilitate și de gânduri suspecte ("Aș putea să mă ții în jos pe această alee întunecată!" sau "Vorbesc despre mine în spatele meu, nu sunt ei?"). Dar când ați lovit ușoare ("Își ating piciorul pentru a mă enerva"), moderat ("Apelurile telefonice sunt urmărite") sau severe ("FBI-ul este în televizorul meu, privindu-mă") amenințarea personală, este un semn că poate fi paranoic.
  • Uită-te la modul în care gândurile tale influențează viața ta. Este posibil să aveți gândul paranoic ocazional, dar dacă viața dvs. nu este afectată în mod semnificativ de ei, probabil că nu sunteți paranoic clinic.
  • Imagine intitulată Deal cu paranoia Pasul 3
    3. Decideți dacă sunteți paranoic sau doar ascultați experiența de viață anterioară. Uneori, prietenii sau cei dragi pot să-și eticheteze gândurile ca fiind "paranoid" dacă sunteți suspicios de ceva, dar suspiciunea nu este întotdeauna o trăsătură proastă. Uneori, experiențele dvs. de viață vă pot învăța să vedeți un anumit mod de a se comporta ca fiind suspecte. Fiind suspicios, de exemplu, că cineva te-ar putea răni, nu este neapărat paranoia. Ar putea fi doar că aveți dificultăți în a avea încredere în oameni. Acest lucru este deosebit de obișnuit după ce ați experimentat o traumă sau o experiență foarte negativă.
  • De exemplu, este posibil să fiți suspicioși de un nou interes romantic care pare "prea bun pentru a fi adevărat."Dacă aveți o istorie a inimii în relațiile voastre, este posibil să vă ascultați exact ce v-ați învățat experiențele anterioare.
  • Pe de altă parte, dacă bănuiți că noul dvs. interes romantic este un asasin secret care a fost trimis să te omoare, este probabil paranoia vorbind.
  • Ca un alt exemplu, s-ar putea să luați ceva care nu pare "corect" despre o situație sau o persoană care provoacă suspiciuni. Aceste reacții nu sunt întotdeauna paranoice. În timp ce ar trebui să examinați reacțiile dvs., nu trebuie să le discreditați imediat.
  • Luați timp pentru a vă evalua reacțiile și suspiciunile. Puteți reacționa cu răspunsuri imediate, cum ar fi frica sau anxietatea. Încetiniți și încercați să determinați unde vin aceste răspunsuri. Aveți o bază, cum ar fi o experiență anterioară sau un eveniment traumatic, care ar provoca aceste reacții?
  • Face o mică verificare. Nu, acest lucru nu înseamnă să faci o verificare de fond asupra noului tău iubit sau prietena. Stai jos cu o bucată de hârtie și scrieți ce se întâmplă. Spuneți ce este situația, ceea ce simțiți despre asta, cât de puternici sunt acele sentimente, ceea ce credeți despre situație, indiferent dacă acele credințe sunt raționale și au fapte care le susțin și dacă vă puteți schimba credințele pe baza acestor fapte.
  • Imagine intitulată Deal cu paranoia Pasul 4
    4. Luați în considerare utilizarea dvs. de alcool, droguri și alte substanțe. Paranoia este un efect secundar comun al abuzului de substanțe. Alcoolul poate provoca halucinații și paranoia în băuturi grele cronice. Stimulente, inclusiv cofeina (da, cofeina!), Adderall sau ritalin, pot provoca paranoia și probleme de somn. Combinarea stimulentelor cu antidepresive sau medicamente rece decongestionante cu over-the-contra poate crește aceste efecte secundare.
  • Halucinogeni, cum ar fi LSD, PCP (praful îngerului) și alte medicamente care modifică mintea pot provoca halucinații, agresiuni și paranoia.
  • Cele mai multe alte medicamente ilegale, inclusiv cocaina și metul, pot provoca, de asemenea, paranoia. Până la 84% din utilizatorii de cocaină au paranoia indusă de cocaină. Chiar și marijuana poate induce paranoia la unii utilizatori.
  • Cele mai multe medicamente pe bază de prescripție medicală nu vor cauza paranoia dacă sunt luate în conformitate cu prescrierea. Cu toate acestea, unele prescripții pentru a trata boala Parkinson prin stimularea producției de dopamină pot provoca halucinații și paranoia. Dacă sunteți pe medicamente pe bază de prescripție medicală și credeți că ar putea să vă provoace paranoia, să discutați cu medicul dumneavoastră despre posibilele alternative. Nu vă opriți să luați medicamentele fără a vorbi mai întâi cu medicul dumneavoastră.
  • Imagine intitulată Deal cu paranoia Pasul 5
    5. Gândiți-vă la situația dvs. Un eveniment traumatic recent poate provoca, de asemenea, unii oameni să devină paranoici. Dacă ați pierdut pe cineva recent sau veți trece printr-o situație deosebit de stresantă, paranoia ar putea fi modul tău de a face față.
  • Dacă paranoia dvs. pare să provină dintr-o situație destul de recentă (cel puțin în ultimele 6 luni), probabil că nu este cronică. Încă merită atenția dvs. și ar trebui să vă ocupați de ea, dar poate fi mai ușor să se ocupe dacă este recent.
  • Metoda 2 din 3:
    Care se ocupă de gândurile paranoice
    1. Imagine intitulată Deal cu paranoia Pasul 6
    1. Începeți un jurnal pentru a vă urmări gândurile și sentimentele. Jurnalizarea vă poate ajuta să înțelegeți ce v-ați determinat să vă simțiți paranoici și este, de asemenea, o modalitate excelentă de a ușura stresul. De asemenea, vă poate ajuta să vă identificați declanșatoarele, oamenii, locurile și situațiile care par să vă inspire paranoia. Pentru a începe cu jurnalizarea, alegeți un loc confortabil și intenționați să dedicați aproximativ 20 de minute pe zi pentru a scrie. Gândiți-vă la situațiile în care vă simțiți paranoic. De exemplu:
    • Când simți cel mai paranoic? Noaptea? Dimineața devreme? Ce este despre acel moment al zilei care te face să te simți paranoic?
    • Care te simți paranoic în jur? Există o persoană sau un grup de oameni care vă fac să vă simțiți mai paranoid? De ce credeți că acei oameni vă fac să vă simțiți mai paranoici decât de obicei?
    • Unde simți cel mai paranoic? Există un loc în care vârfurile dvs. de paranoia? Ce este despre acel loc care te face să te simți paranoic?
    • În ce situații aveți paranoia? Situații sociale? Există ceva despre împrejurimile dvs?
    • Ce amintiri vin la tine atunci când experimentezi aceste sentimente?
  • Imagine intitulată Deal cu paranoia ta Pasul 7
    2. Faceți un plan pentru a evita sau reduce expunerea la declanșatoarele dvs. Odată ce ați identificat situațiile și persoanele care par să contribuie la paranoia dvs., puteți face un plan de reducere a expunerii la aceste declanșatoare. În timp ce unii oameni, locuri și situații pot fi inevitabile, cum ar fi munca sau școala, fiind conștienți de ceea ce declanșează paranoia vă poate ajuta să vă minimalizați expunerea la alte lucruri pe care le puteți evita.
  • De exemplu, dacă o anumită rută acasă de la școală vă face să vă simțiți paranoici, să luați un alt traseu sau să vă adresați unui prieten să vă însoțească.
  • Imagine intitulată Deal cu paranoia Pasul 8
    3. Aflați cum să întrebați procesul de gândire. În cazul declanșatorilor că nu puteți evita, învățarea de a pune la îndoială raționalitatea gândurilor dvs. paranoide vă poate ajuta să reduceți sau să eliminați modul în care vă simțiți despre acești oameni și situații. Data viitoare când vă găsiți gânduri paranoice despre o persoană, un loc sau o situație, întrebați-vă următoarele întrebări.
  • Care este gândul? Când am avut-o? Cine a fost acolo? Când a fost? Ce s-a întâmplat?
  • Am un gând care se bazează pe fapt sau de opinie? Cum pot spune?
  • Ceea ce presupun sau cred că despre gândire? Este ipoteza sau credința mea realistă? De ce sau de ce nu? Ce ar însemna dacă gândul era real?
  • Cum mă simt fizic și emoțional?
  • Ce a făcut / aș putea să fac pentru a face față gândirii într-un mod pozitiv?
  • Imagine intitulată Deal cu paranoia Pasul 9
    4. Distrage atenția de gândurile paranoide. Dacă nu vă puteți dezamorsa paranoia examinând conținutul său, încercați să vă distrageți. Apelați un prieten, mergeți la o plimbare sau urmăriți un film. Găsiți o modalitate de a vă scoate din gândurile paranoice, astfel încât să nu începeți să locuiți pe ele.
  • Distragerea vă poate ajuta să evitați rumânarea, modelul obsesiv de gândire în cazul în care vă gândiți la același lucru din nou și din nou, ca o înregistrare întreruptă. Ruminarea este asociată cu niveluri mai ridicate de anxietate și depresie.
  • Cu toate acestea, distragerea pe cont propriu nu este suficientă pentru a aborda pe deplin aceste gânduri. Distragerea este un tip de evitare, ceea ce înseamnă că va trebui să luați și alți pași pentru a lucra și la paranoia.
  • Imagine intitulată Deal cu paranoia Pasul 10
    5. Evitați să vă pedepsiți. Vă puteți simți jenat de gândurile voastre și acest lucru ar putea duce la văzuți vinovați sau judecați cu asprime pentru ei. Studiile au arătat că acest tip de tehnică sau "pedeapsă" nu este eficient în abordarea gândurilor paranoide.
  • În schimb, încercați reevaluarea (examinând procesul de gândire), controlul social (căutarea unui sfat de la alții) sau distragerea atenției, așa cum este descris în altă parte a acestui articol.
  • Imagine intitulată Deal cu paranoia Pasul 11
    6. Determinați dacă ați putea avea nevoie de ajutor profesional. Paranoia ușoară poate fi ușor de gestionat pe cont propriu, dar probabil că veți avea nevoie de ajutor profesional dacă paranoia dvs. este moderată până la severă. Dacă întâmpinați frecvent gânduri paranoide, luați în considerare următoarele întrebări:
  • Vă gândiți să acționați asupra gândurilor potențial dăunătoare?
  • Vă gândiți să vă răniți pe voi înșivă sau pe ceilalți?
  • Te gândești și intenționezi cum să mergi la rănirea pe cineva cu intenția de ao face?
  • Ai auzit voci care îți spun că te rănești pe tine sau pe alții?
  • Sunt gândurile sau comportamentele obsesive care vă afectează casa sau viața de lucru?
  • Ești reluați o experiență traumatică din nou și din nou?
  • Dacă ați răspuns da la oricare dintre aceste întrebări, ar trebui să căutați ajutor de la un profesionist de îngrijire a sănătății mintale cât mai curând posibil.
  • Metoda 3 din 3:
    Înțelegerea paranoiei
    1. Imagine intitulată Deal cu paranoia Pasul 12
    1. Definiți corect "Paranoia". O mulțime de noi folosesc termenul "paranoia" destul de slab. Cu toate acestea, paranoia clinică implică sentimente persistente de persecuție și un sentiment umflat de importanță de sine. Spre deosebire de suspiciunea de zi cu zi, paranoia nu are o bază rațională. Există mai multe condiții medicale sau psihice care pot provoca paranoia, dar nu sunt comune. Nu puteți și nu ar trebui să încercați să vă diagnosticați cu oricare dintre aceste condiții. Dacă afișați oricare dintre simptomele lor, consultați medicul sau un profesionist de sănătate mintală, cum ar fi un psihiatru sau psiholog clinic. Numai un profesionist medical instruit poate diagnostica boli mintale.
  • Imagine intitulată Deal cu paranoia Pasul 13
    2. Căutați simptome caracteristice ale tulburării de personalitate paranoide (PPD). PPD afectează undeva între 0.5% și 2.5% din populație. Oamenii cu PPD sunt atât de suspiciosi față de ceilalți că provoacă disfuncții în viața lor de zi cu zi, cum ar fi retragerea socială extremă. Simptomele sale includ:
  • Suspiciune, fără motive, alții, mai ales că ați fi rănit, exploatați sau înșelați de ei
  • Suspiciunea de încredere a altora, chiar prieteni și familie
  • Dificultate Confundarea sau lucrul cu alții
  • Citirea unor semnificații ascunse sau amenințătoare în observații sau evenimente inofensive
  • Rulmenți
  • Retragerea sau ostilitatea socială
  • Rapatiile de furie rapida
  • Imagine intitulată Deal cu paranoia Pasul 14
    3. Urmăriți semne de schizofrenie paranoică. Oamenii cu schizofrenie paranoică sunt de obicei convinși că alții sunt să-i facă rău sau celor dragi. Ei pot, de asemenea, să creadă că sunt extrem de importanți (iluzii de grandoare). Doar aproximativ 1% dintre oameni au schizofrenie. Alte semne comune ale schizofreniei paranoice includ:
  • Izolarea socială sau retragerea
  • Suspiciunea altora
  • Păzit sau rezervat comportament
  • Gelozie delirantă
  • Halucinații auditive ("Audiere")
  • Imagine intitulată Deal cu paranoia Pasul 15
    4. Căutați semne de tulburare delirantă. Tulburarea delirală este credința într-una sau mai multe paranoii foarte specifice (e.G., "FBI-ul este în televizorul meu uitam de fiecare mișcare"). Este identificată și nu neapărat globală, iar persoana este în măsură să funcționeze fără nici un comportament bizar, evident. Această tulburare este extrem de rară - doar aproximativ 0.02% dintre oameni au tulburare delirantă. Simptomele comune ale tulburării delirante includ:
  • Niveluri ridicate de auto-referință. Aceasta înseamnă că persoana vede referințele la sine în tot, chiar și atunci când acest lucru nu ar putea fi adevărat (e.G., crezând că un actor într-un film vorbește direct cu ei).
  • Iritabilitate
  • Starea de spirit depresivă
  • Agresivitate
  • Imagine intitulată Deal cu paranoia dvs. Pasul 16
    5. Luați în considerare dacă aveți posibilitatea să aveți PTSD. Paranoia poate însoți tulburarea de stres post-traumatic (PTSD), o stare de sănătate mintală care se poate dezvolta după ce o persoană a experimentat o traumă. Experiențele traumatice pot provoca chiar halucinații, precum și paranoia. Dacă ați experimentat traume în trecut, cum ar fi abuzul, este posibil să fi dezvoltat ceea ce este cunoscut sub numele de "ideație persecutorie" sau convingerea că alții sunt în afara de a vă face rău. Această credință vă poate face să vă suspectați pe ceilalți sau să vă faceți griji că sunteți răniți, chiar și în situațiile pe care majoritatea oamenilor nu le-ar vedea atât de suspiciosi sau dăunătoare. Spre deosebire de cele mai multe paranoii, acest tip de frică are o bază prin faptul că este o reacție la traume. Lucrul cu un profesionist de sănătate mintală care este experimentat în traumatismul de manipulare vă poate ajuta să depășiți PTSD și acest tip de paranoia.
  • Cel mai frecvent tratament pentru PTSD este terapia cognitiv-comportamentală (CBT), care se concentrează pe învățarea modului în care trauma dvs. a afectat gândirea și comportamentul dvs. Puteți învăța noi modalități de a vă gândi la dvs. și despre lumea care vă va ajuta să vă reduceți simptomele.
  • Alte tratamente includ terapia de expunere și emdr (desensibilizarea mișcării oculare și reprocesarea).
  • Imagine intitulată Deal cu paranoia Pasul 17
    6. Luați în considerare vorbirea cu un terapeut despre cum ați simțit. Fără ajutor, ar putea fi greu să vă dați seama de ce vă simțiți paranoici și să determinați cel mai bun mod de a face față acestor sentimente. Un profesionist de sănătate mintală licențiat vă poate ajuta să începeți să înțelegeți aceste sentimente și să vă ajute să lucrați prin ele.
  • Rețineți că paranoicul senzației poate face parte dintr-o stare de sănătate mintală care necesită tratament. Vorbind cu un terapeut vă poate ajuta să înțelegeți ce se întâmplă și să decideți asupra celui mai bun mod de acțiune.
  • Văzând un terapeut este foarte comun. Oamenii fac tot timpul pentru a obține mai bine și pentru a-și îmbunătăți viața. Vă puteți simți bine despre decizia dvs. de a căuta ajutor: este curajos și arată că vă pasă de dvs.
  • Simțiți-vă liber să schimbați terapeuții! Mulți oameni se simt blocați cu oricare dintre ei încep cu. Dacă nu sunteți jiving, găsiți unul nou. Găsiți unul care vă face să vă simțiți confortabil și că vă puteți vedea încrederea. Va fi cea mai rapidă cale de a progresa.
  • Știți că terapeutul dvs. este obligat prin lege pentru a păstra informațiile pe care le împărțiți confidențiale. Oamenii cu paranoia tind să se teamă să-și împărtășească problemele, dar terapeuții sunt obligați din punct de vedere legal și etic pentru a vă menține secretele în siguranță. Singurele excepții de la această regulă sunt dacă împărțiți planurile de a vă face rău sau alții, abuzul sau neglijarea este implicată în situația dvs. sau dacă o instanță comandă terapeutul dvs. să dezvăluie informații deoarece sunteți în proces.
  • sfaturi

    Aflați cum să meditați astfel încât să vă puteți relaxa atunci când gândurile paranoice te-au lovit.
  • Țineți minte oamenii în cea mai mare parte sunt bune. Și nu conspiră împotriva voastră.
  • Amintiți-vă că, indiferent de ce se întâmplă, va fi bine în cele din urmă.
  • Stați departe de droguri și alcool. S-ar putea simți că ajută. Nu este.Doar face ca paranoia ta mai rau.
  • Concentrați-vă asupra respirației și gândiți-vă la lucruri relaxante, probabil amintiri fericite. Dacă acestea nu reușesc, încercați aritmeticul mental la nivel mediu - de exemplu, gândiți-vă la dvs. 13 x 4, apoi lucrați afară.
  • Avertizări

    Nu dăunează celorlalți din cauza a ceea ce bănuiți că le faceți.
  • Împărtășiți gândurile și sentimentele cu altcineva. Dacă vă îmbogățiți sentimentele, în cele din urmă vor ieși dintr-o dată, iar reprimarea lor este rea pentru sănătatea ta. Discutați cu cineva în care aveți încredere.
  • Partajați pe rețeaua socială:
    Similar