Cum să controlați un narcisist

Narcissii încearcă adesea să controleze alți oameni folosind manipularea, amenințările, lingușirea și alte mijloace. S-ar putea să vă gândiți că ar fi frumos să întoarceți mesele și să controlați în schimb narcisistul.În timp ce nu este sănătos să încercați să controlați o altă persoană, există strategii pe care le puteți utiliza pentru a vă îmbunătăți interacțiunile cu cineva care este narcisist. Începeți prin stabilirea unor granițe sănătoase cu ele pentru a trimite mesajul că nu le veți lăsa să vă împingă în jur. Apoi, lucrați cu privire la modul în care răspundeți la comportamentul persoanei de a dezamorsa situațiile tensionate. Dacă vă luptați în relația dvs. cu un narcisist, ajungeți la alții pentru sprijin și ajutor.

Pași

Metoda 1 din 3:
Stabilirea limitelor sănătoase
  1. Imagine intitulată controlul unui narcisist Pasul 1
1. Decideți ce comportament veți avea și nu veți accepta. Gândiți-vă la modul în care persoana ți-a încălcat limitele în trecut și ceea ce doriți să vedeți schimbarea. Acest lucru poate include modul în care vorbesc cu tine, așteptările lor de tine sau cum te tratează în general. Faceți o listă de orice persoană a spus sau a făcut acest lucru care ți-a încălcat limitele. Câteva exemple de încălcări ale limitelor pot include:
  • Apelați-vă numele
  • Vă amenință
  • Strigând sau țipând la tine
  • Vina pentru problemele lor
  • Critică sau te distrezi de tine
  • Cererea de a face lucrurile pentru ei
  • Minciuna pentru tine și o negat mai târziu
  • Imagine intitulată controlul un narcisist Pasul 2
    2. Exprimați limitele persoanei într-un mod direct, dar blând. Este important să vă exprimați nevoile persoanei într-o manieră directă, astfel încât este foarte clar ceea ce solicitați. Cu toate acestea, cu un narcisist, este posibil să aveți mai mult succes dacă evitați cererile lor.
  • De exemplu, ați putea spune ceva de genul ", îmi place să petrec timpul cu tine, dar va trebui să plec dacă mă spui din nou.Sau, ai putea spune: "Mă bucur că ați sunat, dar va trebui să închidem dacă continuați să strigați la mine."Țineți-vă tonul prietenos și calmul vocii.
  • Evitați să vă supărați de lucrurile pe care le spun și le fac. De exemplu, evitați răspunsurile, "Nu puteți vorbi cu mine așa! Plec!"Sau" Dacă nu mai strigi la mine chiar acum, mă agăț!"Aceste afirmații sunt mai puternice și un narcisist poate deveni mai supărat ca răspuns.
  • Imagine intitulată controlul unui narcisist Pasul 3
    3. Urmați cu consecințe pentru încălcarea unei limite. Odată ce ați exprimat granița persoanei și consecința încălcării acestuia, vedeți dacă acestea respectă acest lucru.Dacă încalcă limita pe care tocmai ați stabilit, urmați-vă cu consecința prestabilită.
  • De exemplu, dacă îi spuneți persoanei că veți pleca dacă vă spun din nou un nume specific și repetă numele, apoi ridicați-vă și plecați.
  • Dacă ați avertizat persoana pe care o veți închide dacă ei continuă să strige la tine și să continue să strige, închideți telefonul.
  • Asigurați-vă că veți urma imediat cu consecința dvs. stabilită. Nu le dați un al doilea avertisment, ezitați sau dați-le dacă încearcă să-și ceară scuze sau să vă convingă să rămână folosind lingușitorul.
  • Imagine intitulată controlul un narcisist Pasul 4
    4. Anticipați schimbările în relația dvs. ca urmare a limitelor dvs. Odată ce ați început să stabiliți limitele cu persoana și să le puneți în mod regulat, puteți observa că persoana se comportă diferit în jurul dvs. sau dorește să-și petreacă mai puțin timp în jurul tău. Acest lucru se datorează faptului că ei vor fi realizat că dinamica se schimbă și nu pot obține ceea ce vor de la dvs. la fel de ușor sau deloc. Acesta este un lucru bun, dar poate fi dificil la început.
  • De exemplu, după stabilirea limitelor cu persoana despre modul în care vorbesc cu dvs., ați putea observa că vă vor vorbi mai puțin sau vă ignorați complet.
  • Chiar dacă schimbarea ar putea fi destul de vizibilă, nu indica faptul că ați observat orice diferență în comportamentul lor sau relația dvs. cu ei.
  • Imagine intitulată controlul un narcisist Pasul 5
    5. Reflectă și regrupează dacă devii lax cu limitele tale. S-ar putea să vină un moment în care nu vă asigurați limitele sau când persoana găsește o modalitate de a le fugi. Dacă se întâmplă acest lucru, reflectați asupra situației și identificați modul în care vă puteți întări granițele în viitor.
  • De exemplu, dacă ați stabilit o limită despre părăsirea camerei dacă persoana vă numește nume sau vă amenință, dar nu părăsiți camera într-o singură ocazie, reflectați de ce sa întâmplat acest lucru. Ai fost distras? Au făcut sau spun ceva pentru a vă face să rămâneți? Cum puteți depăși acest obstacol în calea implementării limitelor dvs. data viitoare?
  • Rețineți că impunerea limitelor dvs. va fi o parte în desfășurare a relației dvs. cu persoana. Să fie persistente și să continuați să vă asigurați granițele cu persoana în mod regulat.
  • Metoda 2 din 3:
    Răspunzând la comportamentul persoanei
    1. Imagine intitulată controlul un narcisist Pasul 6
    1. Rămâneți liniștiți și evitați să vă ridicați la încercările lor de a vă supăra. Narcisistii fac adesea comentarii care sunt menite sa se ridice de la tine, dar nu iei momeala. Răspundeți calm la ceea ce vă spune un narcisist și dacă vă aflați supărat, opriți și respirați adânc sau mergeți la o plimbare pentru a vă liniști înainte de a vă angaja cu ei.
    • Este perfect pentru a pleca de la persoană dacă sunt abuzive față de tine. Dacă persoana vă critică, vină, văzându-vă numele, amenințându-vă sau faceți altceva care vă supără, aveți tot dreptul să plecați.
  • Imagine intitulată controlul un narcisist Pasul 7
    2. Ascultați persoana cu atenție și atentă când vorbesc. Oamenii narcisisti preferă să fie centrul atenției, așa că adesea vorbesc foarte mult. Fi pregătit să fie la sfârșitul celor mai recepții ale celor mai multe conversații și să le arătați că le ascultați în mod activ. Unele lucruri pe care le puteți face pentru a arăta că ascultați:
  • Zâmbind și dădu din cap în timpul menținerii contactului vizual.
  • Spunând lucruri precum "Da", "văd" și "mmhmm", pentru a le încuraja să continue să vorbească.
  • Punând întrebări să clarifice dacă ceva ce spun este neclar, cum ar fi "Ce ai vrut să spui când ai spus că ai avut o zi proastă?"
  • Imagine intitulată controlul unui narcisist Pasul 8
    3. Distrage atenția prin întrebarea unui subiect care îi interesează. Narcissists iubesc să vorbească despre ei înșiși și să împărtășească ceea ce știu, întrebând un narcisist despre ceva care găsește interesant este o modalitate bună de a le distrage de mânia lor. Acest lucru poate fi deosebit de util dacă s-au argumentat cu tine sau te atacă verbal.
  • De exemplu, dacă persoana știe multe despre mașini, le puteți întreba o întrebare despre mașini. Sau, dacă se consideră cunoștințe despre bani, le-ai putea cere sfaturi financiare.
  • S-ar putea să trebuiască să așteptați până când persoana sa calmat ușor pentru a le angaja în acest fel. De exemplu, dacă vă suferă sau vă dau tratamentul tăcut, încercați să așteptați 20 de minute și apoi să le puneți o întrebare pentru a le distrage atenția.
  • Imagine intitulată controlul un narcisist Pasul 9
    4
    Afișați empatia pentru sentimentele lor de a le calma. În timp ce narcisii nu sunt de obicei capabili de empatie pentru alte persoane, arătând că o empatie narcisistă poate ajuta să le calmeze dacă se simt supărați. Încercați să spuneți ceva pentru a vă indica îngrijorarea pentru ei și pentru empatia dvs. pentru modul în care trebuie să se simtă.
  • De exemplu, ați putea spune ceva de genul ", trebuie să vă simțiți foarte supărat pentru a aștepta atât de mult timp pentru o călătorie acasă."
  • Sau, s-ar putea să le angajați cu ceva de genul ", se pare că ești destul de supărat acum. Ce te deranjează?"
  • Imagine intitulată controlul un narcisist Pasul 10
    5. Refuză să-și hrănească imaginea de sine superioară. O caracteristică cheie a unei personalități narcisiste este că se simt superiori față de alte persoane. Ca rezultat, ei gravitează față de oameni care hrănesc această imagine a ei înșiși, dar acest lucru va face doar lucrurile mai rău. Evitați să dați persoana ceea ce doresc dacă pescuiesc pentru complimente sau se laudă despre ei înșiși. Ignorați comentariile lor sau schimbați subiectul.
  • De exemplu, dacă persoana se întâmplă și despre ceea ce este un mare vânzător, încercați să spuneți ceva de genul: "Da. Oh, apropo, aveți idei despre ceea ce doriți să faceți acest weekend?"
  • Dacă vrei să dai persoanei un compliment sincer atunci când crezi că merită, asta e bine. Doar evitați complimentarea lor tot timpul sau acest lucru va umfla simțul lor de sine și mai mult.
  • Imagine intitulată controlul un narcisist Pasul 11
    6. Utilizați non-acuzatorie "I" limba pentru a vă exprima. Ocazional, veți avea o dispută cu narcisistul din viața voastră. Că individul va fi probabil ofensat dacă îl criticați cu blândețe, dar asta nu înseamnă că trebuie să vă retrageți complet. Când subliniați ce narcisistul a făcut greșit, pur și simplu o frază ca opinie personală și subiectivă în loc de acuzație.
  • În general, "I" Limba reduce defensivitatea, agresivitatea și furia. Narcissists, în special, sunt cunoscuți că demonstrează aceste trăsături în exces, deci stăpânirea "I" Limba vă va oferi o pârghie semnificativă.
  • De exemplu, spuneți "Mă simt rănit de acțiunile tale" în loc să spui "Tocmai ați făcut ceva cu adevărat crud și fără griji."
  • Imagine intitulată controlul un narcisist Pasul 12
    7. Cercetați ceea ce vă spun că narcisistii sunt predispuși la minciună. Dacă ceva se confruntă cu viziunea lor asupra lor, o persoană narcisistă va minți reflexiv pentru a evita confruntarea. Aceasta înseamnă că nu puteți obține informații exacte de la acestea 100% din timp. Dacă aveți vreo îndoială cu privire la ceea ce spune persoana, uitați-vă la el pentru dvs. Nu luați tot ce spun așa cum este adevărul.
  • De exemplu, dacă persoana releează o poveste despre ceva care sa întâmplat la locul de muncă și le face să fie eroul, să obțină perspectiva altcuiva asupra problemei.
  • Metoda 3 din 3:
    Găsirea ajutorului și a sprijinului
    1. Imagine intitulată controlul un narcisist Pasul 13
    1. Ajungeți la prieteni și la familie pentru sprijin. Care se ocupă de un narcisist în mod regulat poate fi obositoare și dezamăgitoare. Dacă persoana este un prieten, ați putea să evitați să cheltuiți cât mai mult timp cu ei, dar poate fi deosebit de dificil dacă locuiți cu persoana sau lucrați cu ei. Discutați cu prietenii de încredere și membrii familiei despre ceea ce treceți și cereți sprijinul lor.
    • Încercați să spuneți ceva de genul: "Cred că John poate fi un narcisist și am greu să mă ocup de el. Dacă trebuie să vorbesc cândva, pot să te sun?"
  • Imagine intitulată de control un narcisist Pasul 14
    2. Alăturați-vă unui grup de asistență sau unui forum online pentru a vă conecta cu alții. Dacă nu primiți suficient sprijin din partea prietenilor și a familiei sau dacă doriți doar un alt grup de oameni să vorbească cu privire la experiențele dvs., consultați un grup de asistență. Este posibil să puteți găsi un grup local de asistență sau vă puteți alătura unui forum online dacă nu există grupuri în zona dvs.
  • Încercați să căutați pe site-urile de sănătate mintală pentru a găsi grupuri de asistență locale și online sau pentru a vă alătura unui forum pe un site web, cum ar fi Reddit.
  • Imagine intitulată controlul un narcisist Pasul 15
    3. Găsiți un terapeut pentru a vorbi prin sentimentele voastre. Având un spațiu sigur de a aerisi și de a împărtăși despre relația dvs. cu o persoană narcisistă vă poate ajuta să vă simțiți mai bine în viața de zi cu zi. Un terapeut vă poate învăța, de asemenea, instrumente pentru a comunica cu persoana narcisistă și a răspunde când spun sau fac lucruri supărătoare.
  • Puteți să vă adresați medicului dumneavoastră pentru o sesizare, să întrebați prietenii și familia pentru sugestii sau căutați online pentru a găsi un terapeut.
  • Imagine intitulată controlul un narcisist Pasul 16
    4. Apelați o linie telefonică de abuz de domiciliu dacă sunteți abuzat. Dacă situația a devenit verbală, emoțională sau abuzivă fizic, ajungeți la persoanele care vă pot ajuta. Apelați o linie telefonică de abuz intern sau apelați servicii de urgență dacă sunteți în pericol, cum ar fi dacă persoana vă amenință sau încearcă să vă atace fizic.
  • Există diferite tipuri de abuz, cum ar fi fizic, care pot include lovirea sau aruncarea de lucruri la tine, verbale și emoționale, care pot include strigând, vină sau de a vă ordona să faceți ceva, precum și sexual, ceea ce le poate implica forțarea pentru a le atinge sau a face sex cu ei. Nici un abuz nu este acceptabil. Dacă vă simțiți amenințați sau în pericol, ajungeți la ajutor.
  • Video

    Prin utilizarea acestui serviciu, unele informații pot fi împărtășite cu YouTube.

    sfaturi

    În anumite cazuri, este posibil să fie necesar să luați în considerare lăsând narcisistul de dragul propriului dvs. siguranță și sănătate mintală.
  • Poate fi dificil de a fi în jurul unui narcisist, deoarece ar putea să vină, să critică sau să folosească alte tactici pentru a vă îndepărta de stima de sine. Lucrați la construirea stimei de sine pentru a facilita îndurarea comportamentului lor.
  • Avertizări

    Încercarea de a controla o persoană narcisistă poate să nu funcționeze, deoarece acestea sunt adesea foarte controlate. În schimb, concentrați-vă asupra dvs. și pe reacțiile dvs., cum ar fi cele mai aserive.
    Partajați pe rețeaua socială:
    Similar