Cum să se ocupe de șantajul emoțional

Șantajul emoțional apare atunci când cineva folosește amenințări emoționale, suferințe și exploatare pentru a vă face să faceți ceea ce doresc. De obicei, este comisă de cei apropiați de dvs. și este o formă de manipulare sau abuz. Dacă aveți de-a face cu șantajul emoțional, probabil vă simțiți frustrați și prinși, dar lucrurile se pot îmbunătăți! Odată ce recunoașteți semnele de șantaj emoțional, puteți seta limitele și confruntați persoana. Dacă persoana este iubită, puteți învăța să opriți modelul de manipulare.

Pași

Metoda 1 din 4:
Recunoscând șantajul emoțional
  1. Imagine intitulată Deal cu șantajul emoțional Pasul 1
1. Urmăriți amenințări sau pedepse dacă nu faceți ceea ce doresc. Aceste amenințări și pedepse vă vor viza emoțional, cum ar fi retragerea afecțiunii sau prin a vă face să vă simțiți nesiguri în relație. În majoritatea cazurilor, persoana va folosi declarații manipulative pentru a vă face să vă simțiți ca ceva rău să se întâmple dacă nu primesc ceea ce vor. Poate fi șantaj dacă simțiți că trebuie să faceți anumite lucruri pentru a evita amenințările sau pedepsele acestora.
  • De exemplu, ar putea spune: "Dacă nu doriți să vă mișcați împreună, asta e bine. Știam că această relație nu mergea nicăieri."Această afirmație vă poate face să vă simțiți că trebuie să vă grăbiți relația sau să riscați să le pierdeți.
  • Ei pot spune: "Familia mea nu vede ceea ce văd în tine și m-am săturat să te apăr. Cred că nu există nici un punct în tine la cina de Crăciun cu noi, deoarece nu vrei să faci cadouri mari."Ei încearcă să te facă să simți că nu ești acceptat, astfel încât să faci ceva, în acest caz, să le cumperi cadouri, să câștige acceptarea.
  • Imagine intitulată Deal cu șantajul emoțional Pasul 2
    2. Observați dacă se amenință să obțină ceea ce vor. Aceasta vine de obicei sub formă de amenințări fizice, variind de la auto-vătămare la tăiere. Când aceste amenințări sunt folosite pentru șantajul emoțional, persoana încearcă să te forțeze să faci ceea ce doresc. În timp ce amenințarea este împotriva lor, este menită să vă rănească.
  • Amenințărea auto-rău singur nu înseamnă că o persoană este șantajul emoțional. Ei pot ajunge la sprijin.
  • O șantaj poate spune: "Am nevoie de această vacanță pentru a vă simți mai bine despre mine! Cred că dacă nu putem merge pe croazieră, voi petrece săptămâna la domiciliu. Sperăm că nu mă deprimați prea mult și mă rănesc."În acest caz, ei încearcă să vă manipuleze în vacanță.
  • Imagine intitulată Deal cu șantajul emoțional Pasul 3
    3. Observați când cineva încearcă să te facă să te simți vinovat de nici un motiv. O șantaj vă va acuza că le-ați rănit într-un fel, chiar dacă nu ați făcut nimic. Deși este important să recunoașteți când ați făcut greșeli, fiți conștienți când cineva încearcă să folosească vina împotriva dvs. Dacă vina dvs. vă conduce să faceți lucruri pentru ei, ei vă pot șanta.
  • De exemplu, ar putea folosi declarații precum "niciodată nu faceți ceea ce vreau", "nu vă pasă de sentimentele mele" sau "prietenii mei sunt de acord că sunteți neglijenți."Dacă știți că aceste declarații nu sunt adevărate, nu lăsați persoana să vă facă să vă simțiți vinovați.
  • Imagine intitulată Deal cu etapa de șantaj emoțională Pasul 4
    4. Observați când vă fac să simțiți un sentiment de datorie. Este normal și adecvat să simțiți o anumită responsabilitate față de familie, prieteni și partenerul dvs. Cu toate acestea, cei dragi ar putea încerca să te facă să simți un sentiment de datorie atunci când nu ar trebui să te poți manipula. Când se întâmplă acest lucru, șantajul încearcă să vă convingă să intrați într-un rol sau să luați o povară care nu este a ta.
  • Dacă vă simțiți ca și cum ați fi nevoie în mod constant să ieșiți din calea dvs. pentru a ajuta persoana, poate fi șantajul emoțional. În mod similar, ei pot fi văzute emoțional dacă vă fac să vă simțiți obligați să faceți lucruri care într-adevăr nu sunt responsabilitatea dvs., cum ar fi babysittingul lor gratuit, plătiți facturile sau reparații în jurul casei lor.
  • Cu toate acestea, un șantaj emoțional vă va face să vă simțiți obligați să faceți lucruri care nu sunt responsabilitatea dvs. Să spunem că sora ta mică vrea să-i dai 2.000 de dolari pentru a ajuta la plata colegiului. Ea ar putea spune: "Probabil a fost o colegiu de pornire plăcută când mama și tata nu aveau alți copii în colegiu. N-aș fi știut. M-am gândit că mi-ai da banii pentru că ai știut că ai mai bine, dar orice altceva."Sper că veți simți că este datoria dvs. de a le da banii, chiar dacă nu este într-adevăr.
  • Imagine intitulată Deal cu șantajul emoțional Pasul 5
    5. Fiți conștienți de influența comportamentului. Oamenii care folosesc manipularea emoțională adesea dau vina pe alții pentru greșelile pe care le-au făcut. Ei speră că îi va da în vigoare ce vor. Dacă luați vina, vă pot manipula. Dacă faci lucruri pentru ei pentru că te simți responsabil pentru dificultățile cu care se confruntă, ei pot fi te-ai șantajat emoțional.
  • Să spunem că partenerul tău și-a pierdut slujba. S-ar putea spune: "M-am concediat pentru că mă trimiteți mereu," "M-ai făcut târziu în fiecare dimineață, pentru că ai pornit dușul" sau, "Ți-am spus că am nevoie de haine de lucru mai bune, dar nu ai asculta."
  • Imagine intitulată Deal cu șantajul emoțional Pasul 6
    6. Realizați când cineva își pune nevoile înaintea ta. Oamenii care folosesc șantajul emoțional într-o pasă de ei înșiși, așa că vor cere să tindă nevoilor lor. Cu toate acestea, ei vor ignora adesea a ta. Acest dezechilibru face mai ușor să vezi că profită de tine. Dacă persoana se așteaptă în mod constant să le ajuți, dar refuză să se simtă reciproc, ele pot fi văzute emoțional.
  • De exemplu, ei se pot aștepta să le ascultați despre problemele de lucru despre problemele de lucru, dar s-ar putea să vă taie când încercați să vă evacuați. În mod similar, ei se pot aștepta să renunți la ceea ce faceți pentru ai ajuta, dar faceți scuze când aveți nevoie de ajutor.
  • Un alt exemplu de cineva care își pune nevoile înainte de a voastră este auto-deprecierea. De exemplu, dacă împărtășiți o realizare, ei pot vorbi despre modul în care nu ar putea face niciodată ceva similar, astfel încât atenția este reorientată asupra lor.
  • Ascultați când cineva vă spune cum o altă persoană face ceva, cum ar fi dacă mama ta spune ceva de genul ", el numește mama în fiecare săptămână. El trebuie să o iubească cu adevărat."În acest caz, ea subliniază comportamentul unei alte persoane, deoarece dorește că veți face același lucru.
  • Metoda 2 din 4:
    Setarea limitelor
    1. Imagine intitulată Deal cu șantajul emoțional Pasul 7
    1. Evitați să le dați ce doresc. Dacă le dați ceea ce doresc, veți întări comportamentul manipulativ. Trebuie să spui "nu."Stați la sol și fiți ferm. Dacă păstrează împingerea, ieșiți și luați câteva momente pentru voi înșivă. De asemenea, puteți apela pe altcineva pentru sprijin.
    • Spune, "Îmi pare foarte rău să aud despre situația dvs., dar nu-mi permit să vă dau mai mulți bani. Pot să împrumut o ureche de susținere, deși."
    • Dacă amenință să vă rănească, să vă îndepărtați de situație și Sunați serviciile de urgență.
    • Dacă amenință să se rănească, sunați la ajutor și să rămână cu ei. Le-ai putea spune, "Sunt foarte îngrijorat de tine chiar acum. Acestea sunt amenințări grave. Să vorbim despre ceea ce simțiți."
    • Deși vă poate fi frică de ceea ce vor face, este puțin probabil ca ei să acționeze asupra amenințărilor lor.
    • Ignora unele dintre lucrurile pe care le spun pentru a atrage atenția prin continuarea unei conversații ca și cum ar fi spus nimic.
  • Imagine intitulată Deal cu șantajul emoțional Pasul 8
    2. Cereți-i să-și clarifice intențiile. Acest lucru vă ajută să apelați comportamentul inadecvat fără a le acuza de nimic. Îi forțează să precizeze în mod clar ceea ce doresc, permițându-vă să le abordăm fără să vă faceți griji cu privire la amenințările emoționale pe care le-au făcut.
  • Spune: "Nu înțeleg ce mă întrebi. Ce vrei?"
  • Imagine intitulată Deal cu șantajul emoțional Pasul 9
    3. Spuneți persoanei care vă vor face comportamente și nu veți accepta. Acest lucru le oferă orientări despre modul în care se pot comporta în jurul vostru. Spuneți-le în mod direct că comportamentele lor manipulative nu vor fi tolerate. În schimb, ei vă pot spune exact ceea ce doresc.
  • S-ar putea să spui: "Nu e bine să țipi la mine când nu primești ceea ce vrei. Când strigi, voi ieși din situație."Atunci spuneți:" Cu toate acestea, sunt fericit să ascult dacă vorbiți într-un ton calm, bun."
  • De asemenea, ați putea spune: "Nu voi vorbi lucrurile în timp ce plângi, dar sper că putem vorbi odată ce ați calmat-o."
  • Imagine intitulată Deal cu șantajul emoțional Pasul 10
    4. Explicați că amenințările de violență vor fi luate în serios. Indiferent dacă se amenință sau pe voi, este important să luați în serios amenințarea și să cereți ajutor. Dacă vă amenință, îndepărtați-vă imediat din situație. Este puțin probabil să urmeze, dar nu riscați! În plus, este nedrept pentru a trebui să vă ocupați de amenințările constante de violență.
  • Spune: "Dacă amenință să mă rănești, voi suna poliția" sau "Dacă spui că te-ai face rău, mă duc Sunați serviciile de urgență.
  • Dacă cineva vă amenință, este mai bine să vă îndepărtați de la situație în timp ce așteptați ajutor. Alternativ, puteți cere unui prieten sau unui membru al familiei să intre în sprijin.
  • Imagine intitulată Deal cu șantajul emoțional Pasul 11
    5. Evitați să vă asumați responsabilitatea pentru sentimentele și acțiunile lor. Numai ei sunt responsabili pentru sentimentele și acțiunile lor, în timp ce sunteți responsabil pentru dvs. Ei pot încerca să te manipuleze, făcându-vă să vă simțiți vina pentru suferința lor. Aceasta este o formă de vină de comportament.
  • De exemplu, partenerul dvs. poate încerca să vă facă să vă simțiți responsabili pentru fericirea lor. Când sunt nemulțumiți, se așteaptă să încerci să o rezolvi. Deși este bine să încerci să învesești pe cineva, nu este ceva ce trebuie să faci și viața ta nu ar trebui să se rotească în jurul ei. Spune, "Îmi pare rău că ai avut o zi grea, dar nu pot schimba asta. Aș vrea să mă bucur de o seară frumoasă cu tine, totuși."
  • În mod similar, copilul tău vă poate da vina pentru toate greșelile, așteptându-vă să le curățați. Ai putea spune, "Îmi pare rău că ai uitat să faci proiectul tău, dar nu o să stau toată noaptea făcând-o pentru tine."
  • Imagine intitulată Deal cu șantajul emoțional Pasul 12
    6. Urmați dacă limitele dvs. sunt rupte. Este posibil ca persoana să vă testeze noile limite, așa că trebuie să stați ferm. Fă ceea ce spui că vei face, cum ar fi chemarea poliției atunci când fac amenințări. Când este necesar, ieșiți departe de situație. Când urmați, vor afla că limitele dvs. sunt reale.
  • Spune: "Ți-am spus că aș pleca dacă ai început să strigi. Ma duc acasa."
  • Dacă solicitați ajutor, vă puteți elimina de la situație. Fă ce este mai bine pentru tine!
  • Probabil că va fi greu să vă mențineți limitele, dar va ajuta la rezolvarea manipulării pe termen lung. Rămâi puternic!
  • Imagine intitulată Deal cu etapa de șantaj emoțională Pasul 13
    7. Luați o pauză de la persoană dacă problema persistă. Sănătatea dvs. emoțională este importantă. Dacă persoana continuă să folosească șantajul emoțional, petreceți timp departe de ei. Acest lucru vă protejează și îi ajută să vadă că nu veți tolera comportamentul lor rău.
  • S-ar putea să limitați doar contactul cu persoana pentru a reduce timpul pe care îl cheltuiți cu ei. Alternativ, ați putea vorbi mai întâi cu ei despre asta. Ai putea spune, "Chiar apreciesc prietenia noastră, dar mă simt ca și cum ai profita de mine. Am nevoie de un spațiu pentru a-mi procesa sentimentele."
  • Petreceți mai mult timp cu oamenii care sunt buni cu tine și care vă fac să vă simțiți sprijiniți.
  • Dacă decideți să îndreptați gardurile cu manipulatorul dvs., să le reamintiți de limitele dvs. Spune, "Așa cum am spus înainte, voi cere ajutor dacă vă amenință."
  • Metoda 3 din 4:
    Confruntarea cu persoana
    1. Imagine intitulată Deal cu șantajul emoțional Pasul 14
    1. Chemați-i când vă învinovățesc pentru lucruri pe care nu le-ați făcut. Explicați că nu vă veți asuma responsabilitatea pentru ceva ce au făcut-o. Cereți-i să accepte vina pentru propriile lor acțiuni și să le încurajeze să-și rezolve propriile probleme.
    • Spune: "Nu este vina mea că ți-ai uitat prânzul în această dimineață. Îmi pare rău că ți-e foame, dar trebuie să accepți responsabilitatea pentru propriile tale acțiuni."
  • Imagine intitulată Deal cu șantajul emoțional Pasul 15
    2. Discutați cu ei despre modul în care comportamentul lor vă face să vă simțiți. Ei se concentrează probabil asupra propriilor sentimente și nu pot să-și dea seama că vă rănesc. Spunându-i să-i ajute să înțeleagă că sunteți victima, nu ei. Deși probabil că nu va rezolva toate problemele dvs., poate ajuta.
  • S-ar putea să spuneți: "Când spui că nu-mi pasă de sentimentele tale, mă face să mă simt într-adevăr rănit. Îmi pasă de tine, dar uneori nu pot face tot ce vrei."
  • Imagine intitulată Deal cu șantajul emoțional Pasul 16
    3. Să le vorbească într-un mod non-defensiv. Dacă sunteți defensiv, ele pot deveni imediat defensive, de asemenea. Acest lucru va face mai greu rezolvarea problemei. Iată câteva modalități de a rămâne non-defensive:
  • Nu neagă imediat plângerile sau criticile lor.
  • Luați vorbirea vorbită.
  • Nu faceți acuzații împotriva lor.
  • Evitați să vă arătați comportamentul rău pentru a vă justifica.
  • Imagine intitulată Deal cu etapa de șantaj emoțională Pasul 17
    4. Utilizați declarațiile "I" atunci când subliniați comportamentul lor. Acest lucru continuă să se concentreze asupra modului în care vă simțiți, mai degrabă decât să le învinuiți. Reduce riscul de a deveni defensiv și de închidere.
  • Ai putea spune: "Simt că încerci să mă faci să mă simt rău chiar acum, dar nu am făcut nimic."
  • Imagine intitulată Deal cu șantajul emoțional Pasul 18
    5. Cereți-i să vă ajute să rezolvați problema. Acest lucru le poate obține pe partea dvs. Îi ajută să vă vadă ca un aliat, nu un dușman. De asemenea, le arată că nu le ataci.
  • Spune: "Simt că am avut probleme cu comunicarea. Chiar vreau să avem o relație minunată. Credeți că putem lucra împreună pentru a face lucrurile mai bune?"
  • Indicați cum vă simțiți în acest moment. Majoritatea oamenilor nu le place să fie chemați pe șantajul emoțional și se pot opri imediat dacă o recunoașteți că se întâmplă.
  • Metoda 4 din 4:
    Coping cu o manipulativă iubită
    1. Imagine intitulată Deal cu șantajul emoțional Pasul 19
    1. Recunoașteți propriile dvs. declanșatoare emoționale. Cei mai apropiați de dvs. au o abilitate specială de a vă manipula pentru că vă place și îngrijiți-le atât de mult. De asemenea, ei vă cunosc bine, așa că știu cum să ajungă cu adevărat sub piele. Ei vor putea vizita ce apel la emoțiile tale le va obține ceea ce vor:
    • Dragostea poate fi folosită pentru a vă înmuia, făcându-vă că vă simțiți ca și cum nu puteți spune "nu."
    • Furia sau apatia poate fi folosită pentru a vă face să vă simțiți neclintiți și defensivă.
    • Critica vă poate face să vă simțiți ca și cum nu faceți suficient ca un iubit, o soră sau părinte.
    • Suferința (a lor) vă poate face să vă simțiți vinovați că nu-i ajutați să aibă o viață perfectă.
    • Neputința vă poate face să vă simțiți milă pentru ei.
    • Explozitatea vă poate face să vă simțiți înfricoșători de ei.
  • Imagine intitulată Deal cu etapa de șantaj emoțională Pasul 20
    2. A oferi sa asculta la sentimentele lor, fără a vă schimba mintea. Uneori, persoana ar putea simți o primejdie reală și ajută la vorbirea cu ei. Cu toate acestea, nu le puteți da ceea ce doresc. În caz contrar, veți încuraja manipularea.
  • S-ar putea spune: "Nu vă voi da niciun ban, dar vă iubesc și doriți să vă simțiți mai bine. De ce nu-mi spui cum te simți."Ascultați ce au de spus, apoi împărtășiți cum vă simțiți.
  • Imagine intitulată Deal cu șantajul emoțional Pasul 21
    3. Ieșiți în timp ce plâng sau aruncând un tantrum. Este bine să faceți o pauză de la situație dacă comportamentul lor nu este controlat. Dramatica lor este menită să vă manipuleze. Speră că te vei simți rău că nu-i dau ce vor.
  • Amintiți-vă că nu sunteți cel care le cauzează să se comporte în acest fel. Ei o fac pentru ei înșiși.
  • Spune-le: "Mă voi face un ceai în timp ce îl plângi. Mă voi întoarce în câteva minute când te calmezi."
  • Imagine intitulată Deal cu etapa de șantaj emoțională Pasul 22
    4. Dați-le beneficiul îndoielii atunci când încearcă să fie frumos. Din păcate, șantajul emoțional vă poate face să dezvoltați un scepticism față de cel iubit. Acest lucru vă poate face să vă îndoiți de intențiile lor, chiar și atunci când nu încearcă să vă manipuleze. Dacă le acuzați de manipularea lor atunci când nu sunt, ea dăunează relației.
  • Să spunem că sora ta să spui că te iubește și crede că ești o soră bună. S-ar putea să crezi că încearcă să ia ceva din tine, dar dă-i beneficiul îndoielii.
  • Imagine intitulată Deal cu etapa de șantaj emoțională Pasul 23
    5. Modelul comportamentelor sănătoase. Puteți învăța accidental pe cei dragi să folosească șantaj emoțional folosind emoțiile dvs. pentru a le face să facă ceea ce doriți. În schimb, modelului modul în care doriți să se comporte având o comunicare bună, fiind responsabili pentru acțiunile dvs. și urmând regulile. Învățați-i ce înseamnă să trăiți într-o gospodărie stabilă, responsabilă, cum ar fi acest fel, completarea treburilor și urmărirea regulilor casei.
  • De exemplu, nu încercați să vă controlați copilul spunând lucruri precum "acest lucru îmi rupe inima" sau "arata cât de trist ma facut."În mod similar, nu vă rupeți posesiunile când vă înfuriați.
  • S-ar putea să spuneți: "În această familie, respectăm cina. Fac timp să mă pregătesc și să servesc cina și mă aștept să mănânci cu mine la masă."
  • Ajutați vorbirea cu o șanțuri emoționale

    Setarea limitelor cu cineva care vă deranjează emoțional

    Suport WikiHow și Deblocați toate probele.

    Confruntarea cu cineva despre șantajul emoțional

    Suport WikiHow și Deblocați toate probele.

    sfaturi

    Oamenii nu își dau întotdeauna seama că folosesc șantajul emoțional. Ei ar fi putut învăța să-l folosească din copilărie, deoarece a funcționat.

    Avertizări

    Este posibil ca cel iubit dvs. să încerce să acționeze pe amenințările lor dacă nu faceți ceea ce vor ei. Să fie pregătit să apeleze servicii de urgență dacă este necesar.
    Partajați pe rețeaua socială:
    Similar