Cum să se ocupe de un membru al familiei de codependent

Codependența este un comportament învățat care se desfășoară adesea în familii. Deoarece este învățat, acesta poate fi adesea trecut prin generații. În centrul său, codependența este o condiție comportamentală care influențează capacitatea unui individ de a avea relații sănătoase, benefice reciproce. Dacă aveți un membru al familiei care este codependent, vă puteți simți sufocată sau manipulată. Se poate simți greu de rupt ciclul. Puteți să treceți din trecut, totuși, atâta timp cât puteți recunoaște și detașa de comportamentele de codpend.

Pași

Metoda 1 din 3:
Interacționând cu membrul familiei
  1. Imagine intitulată se ocupă de un membru al familiei de cod de cod de cod 1
1. Citiți comportamentul de codpend. Pentru a recunoaște codependența, trebuie să știți cum arată. Luând timp pentru a vă educa, nu numai că vă va ajuta să vedeți dacă membrul familiei dvs. se potrivește cu descrierea, vă va ajuta, de asemenea, să înțelegeți starea lor mentală. Numai un profesionist de sănătate mintală poate diagnosticadecadedecade, dar unele simptome indicative includ:
  • Stimă de sine scazută
  • Oameni constanți-plăcuți
  • Puțin până la nici o limită
  • Care se ocupă ca mijloc de control
  • Emoții dureroase
  • Imagine intitulată Deal cu un membru al familiei de cod de cod de cod 2
    2. Înțelegeți că nu vă puteți vindeca membrul familiei de codependență. Codependența este o stare de sănătate mintală. La fel ca multe alte probleme de sănătate mintală, nu este ceva ce puteți vindeca sau elimina pentru membrii familiei dvs. S-ar putea să nu o recunoască nici măcar ca o problemă și, în schimb, să creadă că se descurcă bine cu tine și cu ceilalți membri ai familiei voastre.
  • Nu vă așteptați ca membrul familiei să vadă comportamentul lor ca codependent dacă nu au ajuns deja la această concluzie pe cont propriu. Încercarea de a forța membrul familiei dvs. să vadă perspectiva dvs. să facă doar lucrurile mai rău.
  • Tratamentul sub formă de psihoterapie este disponibil. Cu toate acestea, membrul familiei dvs. probabil nu o va căuta până când nu ajung la concluzia proprie că nu există alte opțiuni.
  • Imagine intitulată se ocupă de un membru al familiei de cod de cod de cod 3
    3. Uită-te la locul unde vine persoana de cod dependentă. Nu trebuie să simțiți că trebuie să rezist în manipularea emoțională în orice sens. Cu toate acestea, este de asemenea important să înțelegem că o persoană de cod de cod nu poate cunoaște că vă manipulează. În mintea lor, adesea sunt susținuți și fac cel mai bun lucru posibil pentru dvs. Înțelegerea dacă o persoană este sau nu este intenționat încercând să vă ajute să vă dați seama cum doriți să interacționați cu membrul familiei dvs.
  • Nu folosiți acest lucru pentru a încerca să justificați acțiunile lor în mintea voastră. Pur și simplu amintiți-vă că o persoană de cod de cod nu funcționează în același cadru de minte ca tine. Acțiunile lor sunt ghidate de o problemă de sănătate mintală.
  • Imagine intitulată se ocupă de un membru al familiei de cod de cod de cod 4
    4. Luați în considerare dacă influențați comportamentul de cod de cod. În unele cazuri, codependența poate fi o reacție supracompensantă la comportamentul unei alte persoane. Gândiți-vă cu sinceritate dacă sunteți implicat în orice activitate sau comportamente care pot hrăni un cod dedependență a unui membru al familiei.
  • De exemplu, codependența este adesea observată la părinții și soții dependenților. Persoana de cod dependentă poate simți o obligație nesfârșită de a avea grijă de dependentul de teamă de ceea ce s-ar întâmpla dacă nu o fac.
  • Gândiți-vă cu sinceritate dacă aveți comportamente și tendințe care ar putea fi hrănite într-un comportament al unei persoane de cod de cod. Dacă da, puteți face parte dintr-o Relația de codependent.
  • Imagine intitulată se ocupă de un membru al familiei de cod de codependent Pasul 5
    5. Detașați de membrul familiei dvs. Detașarea nu înseamnă că nu veți vedea niciodată sau nu vorbiți cu membrul familiei dvs. În schimb, detașarea înseamnă separarea membrilor familiei dvs. de comportamentele lor manipulative. Răspundeți selectiv numai la acele lucruri care fac parte din viața sau personalitatea membrilor familiei dvs. și nu ceea ce face parte din codul de codependență.
  • Dacă, de exemplu, mama ta solicită un sfat de modă despre pantofi, aceasta este o interacțiune normală și sănătoasă. Dacă vine la tine acasă pentru a-ți înlocui toate pantofii, deoarece crede că nu primești cel mai bun suport al arcadei, aceasta este o acțiune de perpendent.
  • Imagine intitulată Deal cu un membru al familiei de cod de cod de cod 6
    6. Stabiliți granițe personale. Puteți sau nu să alegeți să comunicați aceste limite membrilor familiei dvs. Totuși, ar trebui să luați ceva timp pentru a seta limitele cu care vă simțiți confortabil. Luați în considerare sănătatea dvs. personală și întrebați-vă ce aveți nevoie pentru a rămâne fizic și mental sănătos zilnic. Construiți-vă limitele în jurul acestora.
  • Dacă, de exemplu, este important să aveți timp în fiecare seară pentru a încheia și a deconecta ziua, faceți o limită care spune că nu veți răspunde la apeluri, texte sau medii sociale după un anumit timp.
  • Dacă alegeți să lăsați membrul familiei să știe despre limitele dvs., spuneți-le ca fapt. Nu trebuie să le raționalizați. Puteți spune pur și simplu membrii familiei dvs. ", am decis că nu vreau să fiu pe telefon sau pe computer după ora 19:00."Apoi, stați stabili în noua dvs. politică, chiar dacă susțin sau nu sunt de acord.
  • Metoda 2 din 3:
    Îndepărtați-vă de situațiile de codpend
    1. Imagine intitulată Deal cu un membru al familiei de cod de cod de cod 7
    1. Găsiți calea cea bună de a spune nu. O parte din relațiile de codependent este familiaritate și "Button-împinging."De aceea, în anumite situații, poate ajuta la a spune nu și distanța de la membrii familiei de cod de cod, cel puțin temporar. Găsirea modalității corecte de a spune că nu va depinde de situație, dar vă poate împuternici să plecați când lucrurile se duc dur.
    • În unele cazuri, atunci când comportamentele de codependent nu vă spirală sau amenință sentimentul de sine, puteți utiliza un răspuns calm. Acestea ar putea include, "Îmi pare rău, nu aș fi plăcut să fac asta," sau "Da, văd că nu aveți același punct de vedere - nu comunicăm."
    • În situațiile în care simțiți că este important să dezactivați rapid, un simplu "nu" sau "nu pot face asta", va funcționa. Nu datorezi nimănui o explicație. Membrul familiei dvs. poate dezvolta un răspuns încărcat emoțional, dar nu sunteți obligat să vă întâlniți emoțiile.
  • Imagine intitulată Deal cu un membru al familiei de cod de cod de cod 8
    2. Practicați comunicarea nonviolentă. Comunicarea violentă este o formă de comunicare care provoacă rău, adesea prin limbă coercitivă sau manipulativă. Puteți începe să vă eliminați de la o dinamică de cod de cod prin practicarea unei comunicări nonviolente. Acest lucru poate ajuta la împușcarea comunicării violente a puterii sale și vă poate ajuta să detașați de comenzile de cod de codependență.
  • Comunicarea nonviolentă se bazează pe explicarea modului în care vă simțiți fără vină sau critici și exprimați nevoile dvs. cu empatie.
  • De exemplu, în loc să spunem: "Întotdeauna încerci să mă controlezi! Stop!"Poți să spui:" Când am auzit că mi-ai spus că, simt că nu am autonomie personală. I apreciez că pot face acest tip de decizie pentru mine. Ai fi dispus să mă lași să fac asta?Folosind "I" Declarațiile ajută la comunicarea punctului dvs. fără a atribui vina sau pentru a provoca membrii familiei dvs. să defensive.
  • Imagine intitulată se ocupă de un membru al familiei de cod de cod de cod 9
    3. Detașați o perioadă mai lungă de timp. Dacă codependența membrului familiei dvs. dictează sau domină viața, este posibil să nu doriți să detașați selectiv. În schimb, o puteți găsi mai benefică pentru a detașa complet pentru o perioadă mai lungă de timp. Acest lucru ar putea fi oriunde de la o zi până la o perioadă de ani, în funcție de comportamentul lor și de nevoile dvs.
  • În aceste situații, puteți alege cât de detașați doriți să fiți. De exemplu, ați putea decide că nu doriți să vă aflați în jurul membrului familiei fără alte persoane în jur sau puteți decide că nu doriți să fiți în jurul lor.
  • Lăsați întotdeauna o situație dacă simțiți că este potențial periculos.
  • Metoda 3 din 3:
    Menținerea relațiilor sănătoase
    1. Imagine intitulată se ocupă de un membru al familiei de cod de codependent Pasul 10
    1. Așteptați ca schimbarea să fie lentă. Schimbarea comportamentului de cod dependent vine încet, dar credeți că atitudinea dvs. poate ajuta la încurajarea schimbării. Amintiți-vă, totuși, schimbarea implică adesea să se ocupe de emoții mari și să depășească temerile personale mari. Acestea nu sunt ușor, și vor lua timp.
    • Inițial, persoanele cudelent pot reacționa cu furie sau focare agresive. Încercați cel mai bine să nu reacționați la aceste izbucniri. Acestea sunt reacții bazate pe frică pe care nu trebuie să le răsfățați sau să vă lăsați să vă afectați.
    • Dacă există momente în care sunteți frustrați, încercați să nu vă angajați în furie. În schimb, respirați adânc și gândiți-vă la ceea ce veți spune înainte de a spune asta. Dacă aveți nevoie, puteți chiar să vă scuzați pentru un minut până când vă simțiți suficient de calm pentru a vă întoarce la situație.
  • Imagine intitulată Deal cu un membru al familiei de cod de cod 11
    2. Concentrați-vă pe sănătatea și bunăstarea personală. Când aveți de-a face cu un membru al familiei de cod de cod, poate fi uneori ușor de pierdut propria dvs. bunăstare. Încercați să nu lăsați acțiunile membrilor familiei dvs. să vă distragă atenția de la îndatoririle zilnice, cum ar fi locul de muncă și școala. Dincolo de îndatoririle zilnice, alegeți câteva lucruri în fiecare zi pe care le faceți doar pentru voi și să le lipiți de ei.
  • De exemplu, puteți face o rutină de seară afară de a merge pentru o alergare, apoi luați o baie fierbinte după aceea. Căutați lucruri pe care ambele prioritate Sănătatea personală, și să vă ajute Relaxați-vă și detașați De la stresul membrului familiei dvs. de cod de cod.
  • Aceste practici vor deveni un tip de auto-îngrijire, care este esențială pentru a se ocupa și a trece de la codependență.
  • Imaginea intitulată se ocupă de un membru al familiei de cod de cod de cod 12
    3. Tratați alți membri ai familiei ca și cum ar fi maturi emoțional. Doar pentru că un membru al familiei este codependent, nu înseamnă că toată lumea din familia ta va fi. Încercați să nu lăsați comportamentul membrului familiei de coduri dependente să dicteze modul în care interacționați cu restul familiei dvs. Tratați-le ca și cum ar fi maturi emoțional dacă nu vă dau un motiv să nu faceți acest lucru.
  • De exemplu, acest lucru ar putea însemna pur și simplu să ceară cineva direct pentru chestia pe care o doriți, în loc să treceți printr-un proces de detașare pentru a evita manipularea.
  • Ajutați recunoașterea și gestionarea comportamentului de codpend

    Semne de comportament de codpend

    Suport WikiHow și Deblocați toate probele.

    Modalități de stabilire a limitelor cu un membru al familiei de cod de cod

    Suport WikiHow și Deblocați toate probele.

    Partajați pe rețeaua socială:
    Similar