Cum să se ocupe de un cetățean superior cranky

Poate că aveți de-a face cu un vecin de vârstnici iritabili. Sau poate un membru mai vechi de familie pare să fie în mod regulat din fel. Oricare ar fi situația dvs. individuală, care se ocupă de un cetățean superior în vârstă poate fi foarte dificil. Din fericire, există mai mulți pași pe care îi puteți lua pentru a îmbunătăți situația și a face ambele vieți mai ușoare. Amintiți-vă, doar pentru că ați putea comunica diferit, cetățeanul superior are și sentimente.

Pași

Metoda 1 din 3:
Imaginând problema
  1. Imagine intitulată se ocupă de un cetățean superior Cranky Pasul 1
1. Evaluați situația. Când se ocupă de o persoană în vârstă iritabilă, primul pas este să încercați să vă dați seama ce este problema. Este evident ceea ce îi deranjează? De exemplu, ei par să se lupte pentru a obține alimente în interiorul casei în timpul vremii urât? Dacă da, probabil că sunt buni.
  • Dacă nu puteți spune la o privire ce este problema, încercați să săpați puțin mai adânc. În cazul în care vecinul sau relativul pare necunoscut pentru nici un motiv discertabil, încercați să utilizați comunicarea pentru a afla ce ar putea fi problema.
  • Imagine intitulată Deal cu un cetățean înalt
    2. Luați în considerare factorii externi. Rețineți că persoanele în vârstă se confruntă adesea cu un set suplimentar de atribute care le pot afecta starea de spirit. De exemplu, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, corpurile lor se schimbă. Este în întregime posibil ca persoana în vârstă în cauză să se ocupe de durere fizică pe care nu o cunoașteți. Care ar putea afecta cu siguranță starea lor de spirit.
  • Mulți cetățeni mai în vârstă se află pe mai multe tipuri diferite de medicamente. Adesea, prescripțiile diferite pot avea afecțiuni negative asupra stării unei persoane. Fiți conștienți de faptul că prietenul dvs. în vârstă ar putea fi crabby din cauza medicamentelor, nu din cauza unei probleme imediate.
  • Imagine intitulată se ocupă de un cetățean superior Cranky Pasul 3
    3. Întreabă întrebări. Când încercați să vă dați seama de ce o persoană este iritabilă, cea mai dreaptă și mai eficientă modalitate este de a pune întrebări. Nu trebuie să vă opriți, dar puteți încerca să solicitați o serie de întrebări deschise. Prin deschiderea unei conversații, este posibil să puteți stabili cauza iritabilității.
  • De exemplu, în loc de a spune doar "Ce mai faci?", Utilizați o versiune mai deschisă, cum ar fi, "Cum merge ziua ta? Ce este pe agenda dvs. pentru această zi?". Utilizarea întrebărilor deschise nu vă va oferi numai mai multe informații, dar vă va permite ruperii dvs. de a aerisi unele frustrări.
  • Asigurați-vă că ați vorbit clar. Unii oameni în vârstă suferă de pierderea auzului. S-ar putea să nu fie neapărat Cranky - poate că nu te-au auzit când ai spus salut.
  • Imagine intitulată Deal cu un cetățean înalt
    4. Asculta cu atentie. Când inițiați o conversație cu o persoană vârstnică, asigurați-vă că sunteți un ascultător activ. Concentrați-vă toată atenția conversației. Face ca persoana mai in varsta sa se simta ca si cum ai place cu adevarat ceea ce spun ei.
  • Există mai multe moduri pe care le puteți demonstra că sunteți pe deplin angajați în conversație. Asigurați-vă că ați contactat ochii. De asemenea, parafrază ceea ce spune persoana în vârstă și pune întrebări pe tot parcursul conversației.
  • Imagine intitulată se ocupă de un cetățean superior Cranky Pasul 5
    5. Nu o luați personal. Amintiți-vă că atunci când o persoană vârstnică este iritabilă, probabil că nu este vina ta. Uneori s-ar putea să fii singura persoană pe care o interacționează cu acea zi, așa că ei își iau în mod nedrept furia pe tine. Încercați să nu luați negativitatea lor la inimă.
  • Când vă amintiți să nu o luați personal, veți deveni mai obiectiv. Care vă va permite să reveniți din situație și să evaluați mai clar problema.
  • Metoda 2 din 3:
    A fi răbdător
    1. Imagine intitulată se ocupă de un cetățean superior Cranky Pasul 6
    1. Modificați-vă perspectiva. Amintiți-vă că lacunele generaționale pot provoca probleme în comunicare. Atunci când există o mare diferență în vârstă, pot exista și diferențe semnificative în opiniile și punctele de vedere.Încercați să respectați punctul de vedere al persoanei vârstnice. Schimbați perspectiva dvs. pentru a încerca să vedeți de unde vin.
    • Întrebările adresate poate fi o modalitate excelentă de a vă ajuta să vă schimbați perspectiva. Obținerea mai multor informații vă poate ajuta să înțelegeți punctul de vedere al persoanei vârstnice.
  • Imagine intitulată se ocupă de un cetățean superior Cranky Pasul 7
    2. Respiră adânc. Uneori poate fi foarte frustrant pentru a face față unei persoane iritabile. Poate chiar să se simtă ca și cum nu faceți nimic este corect. Adesea cel mai bun lucru pe care îl puteți face este doar să vă liniștiți și să resetați mental.
  • Practicați respirația profundă. Luați mai multe inhaleri lungi și luați exhalele măsurate. Acest lucru vă va reduce rata inimii - și nivelul de stres.
  • Imagine intitulată Deal cu un cetățean înalt
    3. Ia o pauză. Uneori poate fi foarte util să luați o dată de la o situație frustrantă. Dacă vă simțiți ca natura cealaltă persoană, vă afectează negativ, este normal să simțiți că aveți nevoie de o pauză mentală. Luând un pas înapoi vă poate permite să vă liniștiți și să vă întoarceți la conversație când sunteți actualizat mental.
  • Imagine intitulată se ocupă de un cetățean superior Cranky Pasul 9
    4. Concentrați-vă pe pozitive. Amintiți-vă că interacționați cu această persoană pentru un motiv. Șansele sunt că există ceva ce vă place despre ei. De exemplu, poate că mătușa ta în vârstă este de rutină. Încercați să vă concentrați asupra amintirii distracției pe care le-ați folosit pentru a face cookie-uri de Crăciun cu ea.
  • Dacă persoana iritabilă este o cunoaștere destul de nouă, ar putea fi un pic mai greu să se gândească la ceva pozitiv. Încercați să găsiți un detaliu care este pozitiv. De exemplu, dacă persoana nebună este vecinul vostru, poate să se concentreze asupra faptului că nu au niciodată petreceri zgomotoase.
  • Metoda 3 din 3:
    Găsirea unei soluții
    1. Imagine intitulată se ocupă de un cetățean superior Cranky Pasul 10
    1. Oferta de a ajuta. Odată ce ați determinat ce este problema, puteți extinde o ofertă pentru a vă ajuta. Asigurați-vă că oferta dvs. este autentică - nu vă oferiți să vă ajutați dacă nu sunteți în stare sau nu doriți sincer. În schimb, extindeți o ofertă sinceră și concretă de asistență.
    • De exemplu, mama ta în vârstă ar putea avea dificultăți în a avea grijă de casa ei. Întreabă-o dacă ar dori să angajeze un serviciu de curățenie sau să-i ajute să găsească o situație de viață asistată.
  • Imagine intitulată se ocupă de un cetățean de rang înalt
    2. Fi empatic. Fiind empatic înseamnă că încercați să vă puneți în pantofii celeilalte persoane. Odată ce știi de ce această persoană este Cranky, încercați să vă gândiți cum ați simți în situația lor. Apoi încercați să determinați ce te-ar face să vă simțiți mai bine.
  • Oamenii vârstnici sunt adesea singuri și acest lucru poate explica dispoziția lor neprietenoasă. Oferiți companiei dvs. și sugerați o activitate pe care cei doi îl puteți face împreună, cum ar fi redarea unui joc de cărți.
  • Imagine intitulată Deal cu un cetățean înalt
    3. Cereți asistență. S-ar putea să nu puteți rezolva problema celeilalte persoane. Mai ales dacă nu cunoașteți bine persoana în vârstă, situația ar putea ieși din mâinile voastre. Ce puteți face în schimb este să cereți asistență. Încercați să ajungeți la prieteni apropiați sau rude ale persoanei în vârstă pentru a vedea ce sugerează.
  • Imagine intitulată se ocupă de un cetățean superior
    4. Furnizați resurse. Cele mai multe orașe au centre superioare în care oamenii în vârstă pot merge pentru activități recreative. Alte organizații, cum ar fi biserici și biblioteci, oferă, de asemenea, programe orientate spre seniori. Ați putea căuta unele resurse locale și puteți oferi aceste informații vecinului sau rudelor dvs. Acest lucru ar putea fi potențial foarte util și să meargă mult spre ridicarea stării lor de spirit.
  • Imagine intitulată Deal cu un cetățean înalt
    5. Rămân pozitive. Poate fi foarte drenos pentru a face față unui cetățean superior Cranky. Cel mai important lucru pe care îl puteți face este să rămâneți pozitiv. Amintiți-vă că faceți un lucru bun prin a fi bun și de ajutor. Chiar dacă ajutorul dvs. nu este în mod evident apreciat, probabil că faceți un impact.
  • Zâmbet. Când este dificil să rămâi pozitiv, încercați să puneți un zâmbet pe față. Chiar dacă se simte fals la început, actul simplu de zâmbet vă va face să vă simțiți mai bine și să vă ajutați să vă mențineți o atitudine bună.
  • sfaturi

    Amintiți-vă că un zâmbet prietenos merge mult.
  • Amintiți-vă că comunicați cu un adult - tratați-le ca atare.
  • Dacă o persoană în vârstă este agresivă, tratați-le în același mod în care ați trata pe oricine este agresiv - păstrați-vă distanța, fiți politicoși și apelați la asistență. Căutați ajutor psihologic dacă este necesar în cazul în care persoana vârstnică este cineva din îngrijirea voastră.
  • Ar putea avea atacuri de panică. Dacă o fac, luați-le într-o altă cameră pentru a vă relaxa, încercați să le calmezi prin distragerea lor cu o conversație, amintindu-i să se respingă adânc și că totul este în regulă.
  • Avertizări

    Depresia geriatrică este foarte frecventă și poate fi o cauză a iritabilității.
    Partajați pe rețeaua socială:
    Similar