Cum de a construi relații interpersonale sănătoase

Relațiile interpersonale reprezintă o parte esențială a unei vieți fericite și actualizate. Ele oferă surse de sprijin atunci când avem nevoie de îndrumare, precum și inspirație prin colaborare. Cel mai bun dintre toate, ei satisfac nevoia umană de bază de a se potrivi și aparțin unui grup pe care îl respectăm și admir. Construirea relațiilor interpersonale sănătoase necesită timp, practică și atenție la sinele și nevoile altora.

Pași

Metoda 1 din 4:
Relații de construcție
  1. Imagine intitulată Construirea relațiilor interpersonale sănătoase Pasul 1
1. Întâlni oameni noi. Oamenii sunt creaturi sociale prin natură, chiar introverte.Din acest motiv, este posibil să aveți nevoie să aveți posibilități de a interacționa cu ceilalți dacă doriți să construiți relații sănătoase cu alții.
  • Găsiți motive pentru a vă pune în contact cu alte persoane.Din mai multe ori faceți acest lucru, cu atât mai probabil veți interacționa cu ceilalți și cu atât mai multe interacțiuni vor fi semnificative. Ieși. Mergeți la o cafenea, faceți o călătorie. Frecventați un concert sau un joc.
  • Găsiți întâlniri. Găsiți grupuri din comunitatea dvs. care vă împărtășesc valorile și interesele și mergeți la evenimente pe care le găzduiesc. Întâlniri.com este o resursă excelentă pentru acest lucru, dar există alții pe care îi puteți găsi printr-o scurtă căutare online.
  • A fi disponibil. Faceți-vă spunând "da" la invitații de la cunoscuți, colegi, familie și prieteni.Acest lucru poate fi la fel de simplu ca masa de prânz vineri, la camping în weekend, pentru a participa la considerentul dansului unui copil.Nu contează ce ai fost invitat.Cu condiția să nu interfereze cu responsabilitățile săptămânale necesare, doar spun "da."
  • Imagine intitulată Construirea relațiilor interpersonale sănătoase Pasul 2
    2. Respectați diversitatea. Când respectăm diversitatea, respectăm dreptul celorlalți de a fi diferit de noi înșine, deschiderea ușii la interacțiuni mai sigure, mai semnificative și fructuoase. Modalitățile de respectare a diversității sunt:
  • Aflați despre o altă cultură sau religie prin atenție un serviciu la un centru de închinare.
  • Voluntar în comunitatea dvs. pentru a ajuta persoanele cu dizabilități sau nevoi speciale.
  • Călătoriți în alte țări și practica obiceiurilor locale atunci când este posibil și respectuos să faceți acest lucru.
  • Urmăriți documentare care vă prezintă diferite culturi și părți ale lumii.
  • Imagine intitulată Construirea relațiilor interpersonale sănătoase Pasul 3
    3. Concentrați-vă pe calitatea relațiilor. Relațiile personale de înaltă calitate sunt definite de apropierea, respectul, valorile comune și sprijinul.Studiile au arătat că relațiile personale de calitate nu numai că ajută sănătatea noastră mintală, ci contribuie și la bunăstarea noastră fizică.
  • Petreceți timpul de calitate împreună cu angajarea în activități semnificative. De exemplu, mergeți la o plimbare, vizitați un muzeu sau doar stați și aveți o conversație.
  • Imagine intitulată Construirea relațiilor interpersonale sănătoase Pasul 4
    4. A cladi increderea. Trust este o componentă esențială a unei relații sănătoase - este dificil să faceți o conexiune mai profundă dacă nu vă simțiți în siguranță cu cealaltă persoană. Demonstrează încrederea dvs. prin admiterea când vă înșelați și vă cereți scuze sincer, fiind fiabile și comunicând deschis. Ar trebui să căutați oameni cu aceleași atribute.
  • Dacă nu vă puteți răspunde pentru acțiunile dvs. și încercați să vă învinuiți greșelile altora, va fi greu pentru ca oamenii să aibă încredere în tine. Admiteți greșelile dvs. și cereți scuze sincer.
  • Fi fiabil urmând prin promisiunile dvs. Acest lucru poate fi la fel de simplu ca afișarea pentru a vă petrece cu prietenul când ați spus că ați fi sau completați un proiect de lucru de către termenul limită convenită. Arătați alte persoane că atunci când spui că veți face ceva, ei pot avea încredere că o veți face.
  • Spune ce vrei să spui și să faci ceea ce spui. Nu spuneți cuiva că veți păstra un secret și apoi să îl împărțiți cu altcineva. Comportamentele și cuvintele dvs. ar trebui să se potrivească.
  • Amintiți-vă că acesta este un proces gradual - trebuie să câștigați încrederea unei persoane, mai ales dacă au fost arse în trecut.
  • Imagine intitulată Construirea relațiilor interpersonale sănătoase Pasul 5
    5. Tratați pe alții cu bunătate. Acest lucru nu face pur și simplu lucruri dulci pentru alții, cum ar fi da cadouri, dar cum interacționați cu alții zi de zi. Tratarea altora cu bunătate și respect real este o parte integrantă a construirii unei conexiuni sănătoase. Încrederea pe cineva și aprofundarea relației dvs. necesită vulnerabilitate și va fi dificil pentru oricine să fie vulnerabil cu dvs. dacă credeți că le puteți bate sau trata cu ei rău. Bunătate, pe de altă parte, face ca oamenii să se simtă apreciați și îngrijiți.
  • O instanță în care poate fi dificil de a arăta bunătatea este în timpul conflictului. În loc să vină, strigând, chemând numele persoanei sau exploatarea nesiguranței lor, alegeți în loc să vă exprimați de ce sunteți răniți și supărați.
  • Metoda 2 din 4:
    Comunicarea sănătoasă
    1. Imagine intitulată Construirea relațiilor interpersonale sănătoase Pasul 6
    1. Angajați în comunicare verbală. Cea mai ușoară modalitate de a întâlni oameni, chiar și pe scurt, este să începeți o conversație. Cercetările arată că comunicarea, chiar și atunci când este necesar, ne face mai fericiți și avem o perspectivă mai pozitivă asupra oamenilor în general.
    • Fi asertiv. Asertivitatea este vorba despre vorbirea despre gândurile și sentimentele dvs. în moduri adecvate și respectuoase.
    • Fi cinstit. Fii transparent cu oamenii despre cine ești. Oamenii pot simți onestitatea și îi încurajează să aibă încredere în tine în schimb. În plus, începutul unei relații cu minciunile înseamnă că acele minciuni trebuie să fie menținute de atunci și mărește riscul expunerii minciunii, compromiterea relației.
    • Cereți întrebări deschise. Ia oamenii să vorbească despre ei înșiși. Nu numai că acest lucru permite partajarea, încrederea și intimitatea, dar vă ajută să ghidați conversația spre subiecte care sunt confortabile pentru dvs.
  • Imagine intitulată Construirea relațiilor interpersonale sănătoase Pasul 7
    2. Asculta. Ascultarea este primul pas pentru a construi un raport puternic cu alții. Arată că apreciem cine sunt la fel de bine ca și ceea ce se spune.Unele chei pentru a asculta bine sunt:
  • Mențineți contactul cu ochii: acest lucru nu înseamnă să priviți, dar înseamnă să vă concentrați atenția asupra companionului, spre deosebire de telefonul dvs. sau o persoană din întreaga cameră.
  • Mențineți limba corpului adecvat: limba corpului dvs. poate contribui la consolidarea încrederii în companionul dvs. Nu vă deconectați sau verificați ceasul.Când cealaltă persoană face un punct relevant.
  • Nu întrerupe: Lăsați cealaltă persoană să termine înainte de a vă întreba "Pot să întreb / ​​adaugă ceva?"Cu toate acestea, puteți să vă arătați că ascultați dând din cap și făcând zgomote de afirmare, cum ar fi "Uh-huh," sau spunând ceva asemănător, "Înțeleg."
  • Păstrați o minte deschisă: nu lăsați frică sau bias ghidul dvs. de comunicare.Demonstrează că respectați cealaltă persoană, în ciuda punctelor pe care nu sunteți de acord.
  • Imagine intitulată Construirea relațiilor interpersonale sănătoase Pasul 8
    3. Afișați comunicarea non-verbală. Gândiți-vă cu atenție cu privire la ceea ce spun căștile dvs. non-verbale ale altora. Comunicarea non-verbală consolidează și accente ceea ce ne gândim și ne simțim.
  • Pentru a par a fi încrezători în comunicarea non-verbală, încercați să vorbiți la o rată normală (nu prea rapidă sau prea lentă), faceți un contact de ochi frecvente (dar nu vă uitați, să priviți uneori), evitați să vă scuturați picioarele sau să fiți și încercați să păstrați o prezentare deschisă (e.G. nici o trecere a brațelor).
  • Imagine intitulată Construirea relațiilor interpersonale sănătoase Pasul 9
    4. Rezolva conflictele în moduri sănătoase. Conflictul, chiar și între oameni asemănători, este inevitabil și când suntem frustrați, poate fi ușor să spunem lucruri și să acționăm în moduri care să reflecte această frustrare și nu valorile noastre.Pentru a rezolva conflictele constructiv:
  • Evitați limba corpului agresiv (cum ar fi îndreptarea în fața cuiva, în picioare prea aproape, rulându-vă ochii, etc.) sau limbă.
  • Puneți întrebări și prezentați în mod corect.
  • Refuză să numești apel sau să recurgă la atacurile de caractere.
  • Întotdeauna reamintiți cealaltă persoană să-i respectați opiniile și dreptul de a le avea.
  • Metoda 3 din 4:
    Creșterea intimității
    1. Imagine intitulată Construirea relațiilor interpersonale sănătoase Pasul 10
    1. Empatizați. Empatia cu o altă persoană transmite căldură, validare și îngrijire.Este fundamentul relațiilor sănătoase, construirea la ascultare și respect.Empatia necesită să contribuim propriile noastre experiențe similare prin conversație și să consolidem valorile pe care le împărtășim cu cealaltă persoană.Când cineva vă arată ca fiind empatic, este mai probabil să configieze, să aibă încredere și să vă țină în veste, stâlpii fundamentali ai unei relații bune.
    • Practicați empatia, nu simpatia: simpatia este o senzație de senzație de tristețe inspirată atunci când auzim durerea altcuiva și să ne concentrăm asupra propriilor noastre tragedii similare. Empatia păstrează concentrarea asupra celeilalte persoane, încercând să asculte și să-și simtă durerea, unică de la propria voastră.
  • Imagine intitulată Construirea relațiilor interpersonale sănătoase Pasul 11
    2. Arată compasiune. Compasiunea necesită auto-analiză pentru a examina cauzele propriului nostru durere și inspiră respirația de a provoca aceeași durere asupra celorlalți. Aceasta înseamnă susținerea dreptului altora de a prospera și de a fi fericit, chiar dacă nu suntem întotdeauna de acord cu opiniile lor. La nivelul de bază, compasiunea este un act de bunătate care îi asigură pe alții că le găsim vrednici și valoroși.Încercați să puneți compasiune în propria dvs. viață prin:
  • Oferiți compasiune celor care v-au maltratat: poate cel mai greu acte de compasiune este pentru cineva care suntem tentați să credem că nu merită.Cel mai bun lucru de făcut este să vă puneți în pozițiile celeilalte persoane și să vă imaginați ce evenimente au trecut prin care au produs mânia și durerea pe care îi provoacă pe alții.Permiteți-vă să simțiți empatia pentru acea durere și să o faceți în bunătate și toleranță pentru acea persoană.
  • Concentrați-vă pe teren comun: oamenii sunt mai asemănători decât diferiți.Toți prosperăm pe lucruri similare - dragoste, încredere, sprijin, apartenență.Doar pentru că aceste dorințe se pot manifesta în exterior în căi unice nu înseamnă că suntem unalike.Când vă aflați locuința în diferență, încercați să vă schimbați atenția înapoi la asemănări, amintindu-vă că, ca tine, această persoană caută fericire, suferință cunoscută, caută siguranță și continuă să învețe despre lume.
  • Imagine intitulată Construirea relațiilor interpersonale sănătoase Pasul 12
    3. A da inapoi. Reciprocitatea este o componentă importantă a dezvoltării unor conexiuni puternice cu alții.Gândiți-vă la modalități prin care puteți ridica o povară din umerii altui, dacă numai pentru o clipă. Arătând că sunteți acolo pentru cineva și cu adevărat grija pentru ei vă poate ajuta să vă aprofundeți relația.
  • Oferă acte de bunătate. De exemplu, tu babysit gratuit atunci când un vecin are nevoie de o noapte de la copii, ajuta un prieten să se miște, tutorele tău sora ta în matematică. Face aceste lucruri fără așteptări de plată sau reciprocitate - faceți-o pur și simplu ca o bunătate.
  • Faceți ceva frumos pentru alții. Ai putea da un cadou sau cuvinte de încurajare.
  • Afișați sprijinul prin împrumutând o mână de ajutor sau oferirea de a ajuta într-un fel. Împărtășirea responsabilităților în colegul de cameră sau în situațiile de locuințe comune (cum ar fi curățarea și plata facturilor etc.).
  • Metoda 4 din 4:
    Știind-te
    1. Imagine intitulată Construirea relațiilor interpersonale sănătoase Pasul 13
    1. Înțelegeți modul în care auto-explorarea vă ajută relațiile cu ceilalți. În timp ce vă puteți concentra pe învățarea modului de a avea relații sănătoase cu alte persoane, învățând despre tu vă poate ajuta să atingeți acest obiectiv. Este important să luați timp pentru a cunoaște cine sunteți și ce vă face să bifați, vă place și nu vă place și pur și simplu cum tu experimentați lumea, astfel încât să vă puteți referi la alții într-un mod sănătos.
    • De exemplu, fiind conștienți de lucrurile care vă stabilesc vă pot împiedica să vă depășiți. Poate că ați simțit că tatăl vostru nu v-ați ascultat când ați încercat să vorbiți cu el și acum știți că aveți tendința de a vă pierde răcoarea când cineva nu răspunde imediat la întrebarea dvs. Dacă sunteți conștient de această tendință, vă puteți opri înainte de a vă prinde la persoană, amintindu-vă, "Mă deranjez pentru că asta îmi amintește de tatăl. Susan poate formula un răspuns sau pur și simplu nu mi-a auzit. Nu este nevoie să reacționați exagerat." Apoi evitați să vă suflați la Susan și, eventual, deteriorarea relației cu ea.
  • Imagine intitulată Construirea relațiilor interpersonale sănătoase Pasul 14
    2. Tine un jurnal. Jurnalizarea este o modalitate de a lăsa singurul nostru interior. Aceasta ne permite să facilităm dialogul dintre imaginea noastră ideală și sinele nostru prezent. De asemenea, poate acționa ca o activitate liniștită, centrată, în cazul în care mărturisim pentru a pagune acele lucruri pe care nu suntem gata să vorbim. Mai jos sunt câteva solicitări care pot ajuta la declanșarea introspecției:
  • Cine sunt?
  • Ce iubesc?
  • Ce-ai spune sinele tău mai vechi?
  • Imagine intitulată Construirea relațiilor interpersonale sănătoase Pasul 15
    3. Compune o cronologie. Scopul de a scrie o cronologie este de a face stocul de obiective și progresul dvs. spre ei. Acest lucru poate fi util, atât ca un instrument de validare pentru cât de departe ați venit și un motivator să vă împiedicați să vă îndreptați spre următoarea piatră de hotar. Unele lucruri de reținut când vă construiți cronologia:
  • Decide unde va începe și va sfârși. Nu trebuie să înceapă cu nașterea.
  • Faceți o listă preliminară de evenimente care trebuie incluse. Acest lucru ar trebui să se bazeze pe ceea ce percepeți ca fiind semnificativ și valoros.
  • Includeți un titlu. Veniți cu ceva mai detaliat decât "viața mea."Titlul ar trebui să ghideze modul în care cronologia este citită și reflectă valorile inerente creației sale.
  • Imagine intitulată Construirea relațiilor interpersonale sănătoase Pasul 16
    4. Auto-actualizarea. Termenul "auto-actualizare" provine cu psihologul umanist Abraham Maslow. Descrie procesul prin care îndeplinim nevoile de nivel inferior, astfel încât să putem îndeplini mai multe nevoi conceptuale.. Această ideologie pune un accent puternic pe toate nivelurile de auto-îngrijire și de a adopta cele de îmbrățișare. Aceste nevoi sunt:
  • Securitate fiziologică: alimente, adăpost, căldură, aer
  • Siguranță: Protecția împotriva răului sau a amenințării
  • Aparținând: incluziune într-un grup, dragoste, libertatea de a lua ceea ce este necesar și de a da neegoist.
  • Stima de sine: imagine de sine pozitiva
  • "Fiind": Abilitatea de a explora impulsurile creative abstracte și de a îndeplini semnificația personală.
  • Partajați pe rețeaua socială:
    Similar