Cum de a crea un plan de marketing

Un plan de marketing este un plan care evidențiază strategia completă de marketing pentru anul următor. Acesta va include cine marketing, cum vă veți comercializa și strategiile pe care le veți folosi pentru a vă conecta cu clienții și pentru a atrage vânzări. Scopul planului de marketing este de a evidenția modul în care veți prezenta produsele și serviciile dvs. pe piața dvs. țintă.

Pași

Partea 1 din 4:
Realizarea unei analize a situației
  1. Imaginea intitulată Creați un plan de marketing Pasul 1
1. Luați în considerare obiectivele companiei dvs. Scopul unei analize a situației este de a vă uita la situația actuală de marketing a companiei dvs. De acolo, pot fi identificate modificări și pot fi făcute. Începeți prin a vă uita la misiunea și obiectivele companiei dvs. (dacă compania dvs. nu are unul, acest lucru trebuie clarificat înainte de a începe) și să determinați dacă planul actual de marketing al companiei dvs. ajută la îndeplinirea acestor obiective sau nu.
  • De exemplu, puteți deține o afacere de zăpadă și de întreținere de iarnă și poate stabili un obiectiv de a vă dezvolta veniturile globale cu 10% prin adăugarea mai multor contracte. Aveți un plan de marketing care conturează modul în care veți atrage aceste contracte suplimentare? Dacă da, funcționează?
  • Imagine intitulată Creați un plan de marketing Pasul 2
    2. Examinați avantajele și provocările dvs. actuale de marketing. Ce atrage clienții în afacerea dvs. acum? Ce atrage clienții la afacerea concurentului dvs? Șansele sunt punctele forte atrage clienții în afacerea dvs. și cunoașterea acestor puncte forte este un avantaj important de marketing.
  • Veniți cu forțe concrete, definitive și avantaje pe care clienții le vor găsi când lucrează cu dvs. Acestea sunt numite caracteristici interne ale companiei și sunt ceea ce determină nivelul de satisfacție al unui client.
  • Punctele forte potențiale ar putea fi costuri reduse, servicii excelente pentru clienți, ușurință de utilizare sau viteză.
  • Distinge-te de competiție. Acest lucru poate fi legat de punctele forte sau poate fi doar un fapt de a face afaceri cu compania dvs. Dar dacă doriți ca clienții să vă aleagă asupra concurenților dvs., va trebui să vă dați seama în prealabil De ce Ar trebui să facă asta.
  • De asemenea, trebuie să fiți conștienți de potențialele deficiențe și deficiențe ale companiei dvs., deoarece acestea sunt și caracteristicile interne care contează pentru consumatori. Odată ce ați identificat punctele slabe, ar trebui să începeți să planificați modalități de a aborda aceste probleme. Dacă nu, acele slăbiciuni ar putea deveni forte ale unui concurent.
  • Imaginea intitulată Creați un plan de marketing Pasul 3
    3. Cercetați piața țintă. Este important să știți exact cine este vândut pentru a le comercializa. Cunoașterea pieței dvs. țintă și nevoile acestora vă permit să determinați unde ar trebui să faceți publicitate și cum ar trebui să faceți publicitate. Dacă nu cunoașteți în mod intim piața țintă, nu puteți comunica efectiv modul în care produsele și serviciile dvs. îndeplinesc nevoile acestora.
  • Efectuați cercetarea demografică. Doriți să cunoașteți vârsta, sexul, locația și chiar venitul clienților dvs. De asemenea, doriți să cunoașteți psihologia clienților dvs. Dacă executați o companie de eliminare a zăpezii, de exemplu, iar clienții dvs. sunt întreprinderi mari, care sunt lucrurile pe care le apreciază cel mai mult de la un serviciu de eliminare a zăpezii? Gândiți-vă la intenția lor când ar fi probabil căutăm ceea ce vă oferiți. Ce site-uri, aplicații, podcast-uri vor vizita cel mai frecvent? Cu cât puteți fi mai detaliat, cu atât mai bine!
  • Utilizați datele guvernamentale oficiale atât pe piață, cât și pe piață. Poate doriți să vă uitați indicatori economici cum ar fi indicele prețurilor și costurilor, precum și statisticile privind ocuparea forței de muncă În statul, județul și orașul dvs.
  • Dacă bugetul dvs. permite acest lucru, este posibil să doriți să consultați grupurile comerciale sau instituțiile care își desfășoară propria cercetare și analiza piețelor și a tendințelor industriale.
  • De asemenea, ar trebui să cercetați concurența. Singura modalitate prin care veți putea oferi clienților ceva pe care concurența nu îl poate cunoaște ce este exact, recursul concurenților dvs. este. Oferă prețuri mai bune? Timp de întoarcere mai rapid? Dacă da, cum oferă acele caracteristici? Se taie colțurile undeva altfel în planul lor de afaceri? Cunoașterea forțelor și punctelor slabe ale concursului sunt unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face pentru a vă ajuta să vă poziționați afacerea pentru succes.
  • Sfat de experți
    Emily Hickey, MS

    Emily Hickey, MS

    Consultant de marketing și masterat, Business, Stanford Universithymily Hickey este fondatorul detectivului șef, o agenție socială de creștere a mass-media care ajută la unii dintre cei mai buni comercianți cu amănuntul și start-up-uri din lume, publicitatea lor Facebook și Instagram. A lucrat ca expert în creștere de peste 20 de ani și a primit maestrul ei de la Școala de Afaceri Absolvenți Stanford în 2006.
    Emily Hickey, MS
    Emily Hickey, MS
    Consultant de marketing și masterat, afaceri, Universitatea Stanford

    Încercați să vă imaginați clienții individuali. Emily Hickey, fondatorul unei agenții de creștere socială, spune: "Încercați să vă gândiți la personal pentru persoanele care ar putea fi clienți pentru un anumit brand sau care ar putea folosi un anumit produs. Puteți utiliza social media pentru a obține o idee despre cine sunt acești clienți și puteți naviga pe site-urile și recenzierul clienților. Odată ce creați câteva personaje distincte, aceasta este piața dvs. țintă."

  • Imaginea intitulată Creați un plan de marketing Pasul 4
    4. Educați-vă pe oportunități și amenințări externe. Acestea sunt caracteristicile externe ale companiei dvs. și sunt determinate de concurența dvs., prin fluctuând factori de piață și de către clienți sau clienți. Scopul dvs. aici este de a privi diferiții factori care ar putea afecta afacerea dvs., astfel încât să puteți ajusta în mod corespunzător planul de marketing.
  • Începeți prin analizarea tendințelor pieței, cum ar fi schimbările observabile în ceea ce doresc / nevoie de consumatori și ceea ce se așteaptă de la o companie ca a ta.
  • Uită-te la tendințele financiare care vă pot afecta, ca și creșterea Metode de plată virtuale sau curent ratele inflației.
  • Dacă dețineți o afacere de eliminare a zăpezii și să satisfacem instituții mari din sectorul public (cum ar fi clădirile guvernamentale), este posibil să știți că finanțele guvernamentale strânse fac clienții dvs. mai preocupați de costul. Strategia dvs. de afaceri (și planul de marketing) ar trebui să se concentreze asupra modului în care puteți oferi serviciul de calitate inferioară.
  • Partea 2 din 4:
    Cercetarea punctelor forte și a punctelor slabe
    1. Imagine intitulată Creați un plan de marketing Pasul 5
    1. Trimiteți sondaje prin poștă. Dacă aveți o bază de clienți largă și dedicată, este posibil să doriți să luați în considerare trimiterea de sondaje. Acest lucru vă va permite să vă sondă clienții cu privire la punctele forte și despre slăbiciunile dvs. Puteți să vă construiți apoi planul de marketing în jurul punctelor forte (și știți ce active ale afacerii dvs. de a sublinia cu adevărat) și puteți depune eforturi pentru a lucra cu privire la ceea ce alții percep ca deficiențele afacerii dvs.
    • Păstrați sondajele / chestionarele scurte și simple. Clienții dvs. pot avea intrări, dar nu vor dori să-și petreacă mult timp și efort, oferindu-vă acea intrare. Scopul unui sondaj care să se potrivească pe un card de index sau pe jumătate de hârtie de hârtie, dar dacă trebuie să mergeți mai mult, asigurați-vă că sondajul dvs. vine sub două pagini mult timp la maximul absolut.
    • Luați în considerare un format scurt de răspuns în loc de un sondaj simplu de alegere multiplă. Puteți încorpora cu siguranță câteva întrebări cu răspunsuri multiple dacă doriți, dar oferiți întrebări deschise, întrebându-vă specificul, "Ce vă place cel mai bine despre produsul / serviciul nostru? Ce mai puțin îți place? Ce doriți să ne vedeți să ne îmbunătățim?" De asemenea, este posibil să doriți să întrebați o întrebare, "Ați recomanda produsele / serviciile noastre prietenilor sau colegilor? De ce de ce nu?" Acest lucru vă va ajuta să evaluați nivelul de satisfacție al clienților dvs. existenți, adunând, de asemenea, informații despre ceea ce sunt punctele forte și punctele slabe.
    • Includeți un plic cu ștampilare auto-adresată. Doriți să faceți experiența cât mai ușoară și fără probleme pentru clienți.
    • Nu uitați să estimați costul de imprimare și studii de corespondență (în ambele sensuri), cât și factorul că în bugetul dvs. existent, dacă decideți să utilizați această metodă.
  • Imaginea intitulată Creați un plan de marketing Pasul 6
    2. Conduceți sondaje de e-mail. Acestea pot fi utile dacă aveți o listă a adreselor de e-mail ale clienților actuali, pe care ați putea fi colectat oricum în scopuri de contact sau pentru buletine informative lunare. Dacă aveți adresele de e-mail ale clienților dvs., este posibil să doriți să le puneți aceleași întrebări ca și dvs. într-un sondaj poștal. Cu toate acestea, riscul cu sondaje de e-mail este că acestea ar putea fi retrogradate în dosarul spam al clientului. Nu există nici o modalitate de a ști cât de multe dintre sondajele dvs. prin e-mail au fost primite de către clienții dvs. și nici o modalitate de a garanta că clienții dvs. se vor deranja pentru a completa sondajul, chiar dacă sunt primiți.
  • Imaginea intitulată Creați un plan de marketing Pasul 7
    3. Efectuați sondaje telefonice. Acest lucru poate fi un subiect sensibil pentru unii, deoarece mulți oameni se simt supărați atunci când sunt chemați la telefon acasă. Dar dacă afacerea dvs. se bazează pe comunicarea personală la persoană, este posibil să nu fie în afara întrebării pentru a efectua un sondaj de telefon. Puteți solicita multe dintre aceleași întrebări pe care le-ați fi într-un sondaj scris, cerând clienților ceea ce văd ca fiind cele mai mari puncte forte și puncte slabe și dacă clienții dvs. vă recomandă sau nu afacerea dvs. altora.
  • Dezavantajul la un interviu telefonic, în afară de perturbarea potențial sau enervant, fiind chemați, este că nu veți avea răspunsurile clientului în fața dvs. ca și cum ați fi cu un sondaj scris. Dacă intenționați să efectuați un sondaj, va trebui să aveți un scriitor rapid / Typer pentru a vă transcrie răspunsurile clienților dvs. prin telefon. Acest lucru poate necesita angajarea unui personal suplimentar pentru a efectua interviurile și a scrie răspunsuri, care va trebui apoi să fie compilate într-o foaie de calcul sau catalog de feedback.
  • Imaginea intitulată Creați un plan de marketing Pasul 8
    4. Efectuați interviuri personale. Acest lucru nu trebuie să fie prea aprofundat. Puteți discuta pur și simplu cu clienții, în timp ce vă sunați comenzile sau ajutați-i așa cum ați fi în mod normal. Dar comunicarea față-în-față ar putea fi o modalitate excelentă de a genera clienții și de a învăța ceea ce ar dori cel mai mult să vadă îmbunătățirea în cadrul afacerii dvs.
  • La fel ca interviul telefonic, un interviu personal va cere totuși să faceți un cont scris despre ceea ce au spus clienții dvs. și la ce feedback au oferit. Acest lucru nu face un plan ineficient sau imposibil de implementat - înseamnă doar că va trebui să planificați înainte dacă vă decideți să mergeți pe acest traseu.
  • Partea 3 din 4:
    Brainstorming Planul dvs. de marketing
    1. Imagine intitulată Creați un plan de marketing Pasul 9
    1. Strângeți informațiile dvs. Examinați toate sondajele pe care le-ați efectuat și determinați cum doriți să vă dezvoltați afacerea. Comparați acest lucru cu orice obstacole din lumea reală, inclusiv tendințele pieței actuale și proiectate, cheltuielile preconizate care ar putea apărea în viitorul apropiat, în ce regiune geografică și demografia ați avut cel mai mare succes și orice concurenți care operează și în această regiune sau în țara respectivă Aceeași demografică.
  • Imaginea intitulată Creați un plan de marketing Pasul 10
    2. Atribuiți roluri. Pe măsură ce vă deplasați cu planul dvs. de marketing, veți dori să atribuiți roluri specifice tuturor celor responsabili pentru marketingul afacerii dvs. Determinați cine ar fi cel mai potrivit pentru fiecare rol în planul dvs. de marketing și să definească ceea ce vor fi responsabilitățile de rol. De asemenea, trebuie să stabiliți cum veți măsura succesul pentru responsabilitățile fiecărui rol
  • Imaginea intitulată Creați un plan de marketing Pasul 11
    3. Declarați obiectivele dvs. de marketing. Ce sperați să realizați prin construirea unui plan de marketing? Scopul final este să vă lărgiți baza de clienți, să lăsați clienții existenți să știe despre noi servicii / promoții, să se extindă într-o nouă regiune / demografică sau altceva în întregime? Obiectivele dvs. vor ghida crearea planului dvs.
  • Obiectivele dvs. de marketing ar trebui să se potrivească în cadrul obiectivelor dvs. de afaceri mai mari.
  • Când vă dezvoltați obiectivele de marketing, asigurați-vă că obiectivele dvs. sunt tangibile și măsurabile. În caz contrar, va fi dificil să vă interpretați vânzările și este posibil să nu fiți clar despre ce abordări și strategii au fost eficiente
  • Utilizați rezultate precum creșterea numărului de vânzări, creșterea numărului de unități vândute / fabricate, creșterea gradului de conștientizare a publicului sau numărul de conturi noi cu clienții.
  • De exemplu, obiectivul dvs. poate fi "Creșteți noi contracte cu 10% sau creșterea prezenței sociale a mediilor".
  • Imaginea intitulată Creați un plan de marketing Pasul 12
    4. Determinați cum să vă atingeți perspectivele. Planul dvs. strategic ar trebui să vizeze toate cele trei perspective ale clienților: perspective reci (cei care nu cunosc afacerea dvs., au ajuns prin reclame și marketing direct), perspective calde (cei care sunt familiarizați cu afacerea dvs. sau cel puțin au fost expuși la Anunțurile și marketingul dvs. în trecut) și perspectivele fierbinți (clienții interesați / clienții care cunosc afacerea dvs. și sunt pregătiți să lucreze cu dvs.). Va trebui să vă gândiți cum să vă atingeți toate perspectivele, ceea ce poate juca un rol în determinarea strategiilor de marketing pe care le angajați.
  • De exemplu, puteți opta pentru a utiliza medii sociale, anunțuri radio, semne sau distribuție flyer pentru a ajunge la perspective reci. Clienții potențiali care au manifestat interesul sau a lucrat cu dvs. în trecut ar putea fi contactați în mod activ de vânzătorii care sunt instruiți să utilizeze informațiile din cercetarea dvs. pentru a convinge clientul că produsul sau serviciul dvs. este cea mai bună soluție pentru problema lor.
  • Imaginea intitulată Creați un plan de marketing Pasul 13
    5. Dezvoltați strategii de marketing pentru a vă atinge obiectivele. Odată ce ați decis obiectivele și perspectivele de marketing, veți dori să urmați acest proces de gândire pentru a determina ceea ce puteți face pentru a vă îndeplini obiectivele și pentru a vă atinge perspectivele. Există multe tipuri diferite de strategii de marketing, dar unele dintre cele mai frecvente includ:
  • Evenimentele corporative sau în magazin sunt o modalitate excelentă de a aduce clienții în. Aceasta ar putea fi o cină, o activitate socială sau orice alt eveniment care va impresiona clienții, motivează / uni personalul dvs. sau va crește expunerea la potențialii clienți / clienți.
  • Promoțiile sociale sunt aproape întotdeauna de succes. Asta pentru că vă promovează afacerea în timp ce obțineți clienții încântați de produsele sau serviciile dvs. Aceste concursuri pot fi făcute în magazin sau prin social media și, de obicei, implică oferirea unui anumit tip de minor "recompensă" În schimbul frecventării afacerii dvs. sau pentru a vă urmări pe social media.
  • Ia în considerare plata pentru sponsorizarea pe termen scurt de la o persoană de renume sau dintr-un grup de persoane care utilizează produsele sau serviciile dvs. Aceste avize pot fi făcute chiar în întregime online prin intermediul social media. Este posibil să nu se încadreze în bugetul fiecărui afacere, deoarece poate fi o opțiune scumpă, dar sa dovedit a lucra pentru multe companii din întreaga lume.
  • Nu treceți cu vederea valorii anunțurilor inteligente sau atrăgătoare. Găsirea vocii și stilului vizual al afacerii dvs. într-o anumită campanie poate fi foarte eficientă.
  • Imaginea intitulată Creați un plan de marketing Pasul 14
    6. Ia în considerare rolul social media. Diverse platforme media sociale pot fi un mijloc de publicitate și ieftin de publicitate de afaceri și ar trebui să fie o componentă a planului dvs. de marketing general. Social Media poate fi utilă pentru publicitatea specială, reduceri, promoții și comunicarea cu publicul țintă.
  • A fi activă pe social media vă păstrează afacerea pe mintea clienților. Luați în considerare scrierea postărilor blogului sau postarea legăturilor despre problemele pe care le pot avea clienții dvs. și modul în care afacerea dvs. poate oferi o soluție.
  • Subiectele de discuție, promoțiile și sondajele pot fi modalități de implicare a clienților dvs. în afacerea dvs. în timp ce învățați simultan mai multe despre preferințele lor și aprofundându-le relația cu marca dvs.
  • Imaginea intitulată Crearea unui plan de marketing Pasul 15
    7. Stabiliți un buget. Este posibil să aveți câteva idei spectaculoase despre cum să vă comercializați afacerea și să ajungeți la clienți, dar dacă bugetul dvs. este limitat, atunci este posibil să fie necesar să vă regândiți strategia. Bugetul dvs. ar trebui să fie realist și ar trebui să reflecte atât starea actuală a afacerii dvs., cât și creșterea potențială pe care o vedeți în viitorul afacerii dvs.
  • Evaluați-vă finanțele actuale. Doriți bugetul dvs. să fie realist și asta înseamnă luarea în considerare a ceea ce vă puteți permite să petreceți chiar acum. Nu vă aruncați bugetul în speranța că planul dvs. de marketing va aduce într-o inundație de afaceri noi, pentru că dacă planul dvs. nu este de succes, vă puteți găsi banii de hemoragie.
  • Începeți micul cu alocarea fondurilor dvs. de marketing și lucrați în cadrul mijloacelor dvs. Du-te la anunțuri încercate și adevărate pe care le știi că au cea mai mare rată de succes cu ajungerea la noi clienți.
  • Nu vă fie frică să vă îndepărtați de planul dvs. Dacă lucrurile nu funcționează într-o zonă de reclame (de exemplu, anunțurile ziarelor dvs. nu ajung la oamenii potriviți), apoi încercați să realocați timpul și banii pe care ați investi altfel în bulevardul care se încadrează în alte, mai productivi Mijloace de publicitate.
  • Partea 4 din 4:
    Scrierea planului dvs. de marketing
    1. Imaginea intitulată Creați un plan de marketing Pasul 16
    1. Începeți cu un rezumat executiv. Această secțiune va include informații de bază despre produsul sau serviciul dvs. și va oferi un rezumat general al întregului document într-un paragraf sau două. Scrierea acest lucru vă poate ajuta în general prezentarea generală a secțiunilor mai detaliate pe care urmează să le scrieți.
    • Acest lucru este util să oferiți angajaților, consilierilor și colegilor dvs. și o prezentare generală a planului dvs.
  • Imaginea intitulată Creați un plan de marketing Pasul 17
    2. Descrieți piața țintă. Următoarea secțiune va utiliza cercetarea dvs. pentru a descrie piața dvs. țintă. Acest lucru nu trebuie să fie complex, iar pași simpli, bulletați vor funcționa bine. Puteți începe prin descrierea demografică a pieței dvs. (includeți vârsta, sexul și locația sau ocupația, dacă este cazul) și apoi descrieți preferințele acestora referitoare la produsele sau serviciile pe care le oferiți.
  • Imaginea intitulată Crearea unui plan de marketing Pasul 18
    3. Listează obiectivele. Această secțiune nu ar trebui să fie mai mult decât o pagină. Aici, veți lista toate obiectivele de marketing pentru compania dvs. în anul următor. Amintiți-vă să aplicați acronimul inteligent pentru a vă stabili obiectivele - specifice, măsurabile, realizabile, realiste și în timp util.
  • Un scop inteligent ar fi "Creșteți vânzările globale către clienții din sectorul public cu 10% înainte de sfârșitul anului 2016"
  • Imaginea intitulată Creați un plan de marketing Pasul 19
    4. Identificați strategia dvs. de marketing. Această secțiune răspunde "Cum" din planul dvs. și va evidenția strategia globală de marketing. Scopul dvs. aici este să vă concentrați pe propunerea dvs. unică de vânzare (sau USP), care este principalul avantaj al afacerii dvs. Acest lucru ar trebui să fie mai clar după brainstorming și planificați planul dvs. de marketing. Strategia dvs. vă va vinde USP..
  • În această secțiune doriți să descrieți modul în care veți ajunge la clienți (participând la expoziții, anunțuri radio, apeluri la rece, publicitate online) și abordarea generală pe care o veți folosi pentru a le convinge. Aici veți dori să vă concentrați asupra a ceea ce ați identificat că clienții dvs. trebuie să fie și modul în care USP-ul dvs. le poate ajuta să-și satisfacă nevoile.
  • Cheia din această secțiune trebuie să fie cât mai specifică posibil.
  • Imaginea intitulată Creați un plan de marketing Pasul 20
    5. Scrieți bugetul. În această secțiune veți dori să includeți suma totală de bani pe care trebuie să o cheltuiți, precum și cum vor fi cheltuite acele dolari. Cel mai bine este să vă împărțiți cheltuielile în categorii și să menționați suma totală cheltuită pe categorii.
  • De exemplu, puteți cheltui 5.000 de dolari care călătoresc la Expoziții, 5.000 de dolari pe anunțuri radio, 200 de dolari, pe flyere, 1.000 de dolari pe o nouă promoție și 2.000 de dolari pentru optimizarea site-ului tău.
  • Imaginea intitulată Creați un plan de marketing Pasul 21
    6. Să mențină un plan anual (cel puțin). Nu anticipați că planul dvs. va ieși fără nici un cârlig. Majoritatea specialiștilor de marketing recomandă ca o afacere să revizuiască planul său de marketing cel puțin o dată pe an. Acest lucru vă va ajuta să revizuiți ceea ce a fost realizat, să evaluați modul în care lucrurile pot continua să progreseze pe baza informațiilor actuale și să determine dacă trebuie făcute modificări la planul dvs. de marketing.
  • Fii obiectiv cu recenzii anuale. Dacă ceva nu funcționează sau dacă cineva nu se desfășoară la standardele companiei dvs., este posibil să aveți nevoie să discutați de ce lucrurile nu funcționează sau de ce un angajat nu își îndeplinește sarcinile. Sau este posibil să trebuiască să regândiți întregul plan de marketing al companiei dvs. dacă lucrurile merg într-adevăr de pe pistă. Aici poate fi utilă și merită costul de a angaja un consultant independent. Un consultant vă poate revizui planul și vă poate evalua succesul sau eșecul și vă poate ajuta să vă restructurați planul după cum este necesar.
  • Video

    Prin utilizarea acestui serviciu, unele informații pot fi împărtășite cu YouTube.

    sfaturi

    Amintiți-vă să integrați nevoile și ideile fiecărui departament (și fiecare angajat, dacă vă simțiți confortabil cu acesta) în planul dvs. de marketing. Este, de asemenea, foarte important să vă asigurați că acest plan integrează și se înclină fără probleme cu planul dvs. de afaceri și declarațiile dvs. de misiune, viziune și valori de bază.
  • Includeți orice diagrame, grafice etc. că ați fi terminat ca o parte a creării planului dvs. de marketing, precum și toate diagramele, graficele etc. care sunt necesare pentru a explica sau extinde oricare dintre secțiunile de mai sus.
  • Avertizări

    Ar trebui să evaluați planul dvs. de marketing cel puțin o dată pe an pentru a determina dacă strategiile dvs. au succes și reevaluează orice componente ale planului dvs. care nu au avut succes.
  • Mulți factori critici pentru dezvoltarea planului dvs. de marketing sunt dinamice. Pe măsură ce acești factori se schimbă în timp, va trebui să vă actualizați planul de marketing.
  • Partajați pe rețeaua socială:
    Similar