Cum să se ocupe de părinții abuzivi emoționali

Nu toate abuzurile rezultă în lovituri și vânătăi. Abuzul verbal este mult mai comun decât abuzul fizic, dar vă poate cica, de asemenea, la fel de mult, dacă nu mai rău decât abuzul fizic. Abuzul emoțional poate avea efecte negative pe termen lung asupra sănătății și dezvoltării dvs. sociale, emoționale și fizice. Dacă părinții dvs. vă abuzează emoțional, cel mai eficient lucru pe care îl puteți face este să setați limitele pentru dvs. și să mențineți distanța, dacă este posibil. De asemenea, poate contribui la configurarea altora cu privire la situația dificilă în care vă aflați. Învățarea abilităților de gestionare a stresului și construirea stimei de sine vă poate ajuta, de asemenea, să faceți față atât imediat cât și pe termen lung.

Pași

Partea 1 din 4:
Identificarea abuzului emoțional
  1. Imagine intitulată Deal cu un părinte alcoolic Pasul 2
1. Aflați cum recunoașterea abuzului vă poate ajuta. Când părinții dvs. vă abuzează emoțional, poate fi greu să separe sentimentele că abuzul provoacă abuzul însuși. De exemplu, dacă nu vă dați seama că părinții dvs. vă abuzează, puteți începe să vă simțiți rău pentru voi pentru că vă luați cuvintele sau acțiunile lor abuzive la inimă. Amintiți-vă că odată ce învățați să identificați comportamente abuzive, puteți începe să:
  • Recunoașteți că ceea ce se întâmplă nu este vina dvs.
  • Puneți o distanță emoțională mai potrivită între dvs. și părinții dvs. abuzivi.
  • Preluați controlul asupra propriilor reacții la situație.
  • Să înțeleagă de ce părinții tăi se comportă așa cum fac și recunosc că acest comportament vine de la ei, nu de la tine.
  • Obțineți ajutorul pe care trebuie să-l faceți față cu abuzul și să începeți să vă simțiți mai bine.
  • Imagine intitulată Deal cu părinții abuzivi emoțional Pasul 15
    2. Cunoașteți factorii de risc pentru abuz. Abuzul emoțional poate apărea în orice familie. Cu toate acestea, există câțiva factori care cresc riscul abuzului emoțional sau fizic asupra copiilor. Este posibil să aveți un risc mai mare de a fi abuzat dacă părinții dvs. abuzează de alcool sau de droguri, au boli mintale netratate, cum ar fi tulburarea bipolară sau depresia, sau au fost abuzați ca și copii înșiși.
  • Mulți părinți abuzivi nu își dau seama că acțiunile lor sunt dureroase. Ei nu pot cunoaște un stil mai bun de părinți, sau nu pot să-și dea seama că își iau emoțiile pe copilul lor este abuziv.
  • Chiar dacă părintele dvs. are intenții bune, ele pot fi încă abuzive.
  • Imagine intitulată Deal cu părinții abuzivi emoțional Pasul 16
    3. Observați părintele dvs. umilindu-vă sau puneți-vă în jos. Abuzatorul ar putea încerca să-l transmită ca o glumă, dar acest tip de abuz nu este nici o chestiune de râs. Dacă părintele dvs. se distrează frecvent de dvs., vă simțiți în fața altor persoane sau vă respinge ideile sau preocupările, vă aflați într-o situație abuzivă din punct de vedere emoțional.
  • De exemplu, dacă tatăl tău spune, "Ești un ratat. Jur, nu poți face nimic corect," Acesta este abuzul verbal.
  • Părintele dvs. poate face acest lucru în izolare sau în fața altora, făcându-vă să vă simțiți rău despre dvs.
  • Bacsis: Un pic de teasing între membrii familiei poate fi normal și chiar sănătos. Cu toate acestea, dacă părinții dvs. vă pun jos sau vă sunați numele și apoi vă spun să "ușurați" sau să spuneți că "doar o glumă" Când vă supărați, au trecut linia în comportament abuziv.

  • Imagine intitulată Deal cu părinții abuzivi emoțional Pasul 17
    4. Determinați dacă adesea vă simțiți controlați de părintele dvs. Dacă părintele dvs. încearcă să controleze orice lucru mic pe care îl faceți, se înfurie când vă luați propriile decizii sau vă respingeți abilitățile și autonomia, atunci puteți fi într-o situație abuzivă.
  • Persoanele care se angajează în acest tip de abuz tratează adesea victimele lor ca și inferiori care sunt incapabili de a face alegeri bune sau de a-și asuma responsabilitatea pentru ei înșiși.
  • Părintele dvs. poate încerca să ia decizii pentru dvs. De exemplu, mama dvs. ar putea vizita liceul dvs. și va cere consilierului dvs. de îndrumare despre un colegiu pe care nu ați vrut să îl aplicați.
  • Părintele dvs. se poate simți puternic că sunt doar "părinți," Dar acest lucru este abuziv.
  • Imagine intitulată Deal cu părinții abuzivi emoțional Pasul 18
    5. Întrebați-vă dacă părinții voștri vă acuză sau vă învinovățesc pentru lucruri de multe ori. Unii agresori au așteptări nerealistice ale victimelor lor, dar refuză să admită orice greșeală în sine. Oamenii care se angajează în acest fel de abuz pot găsi modalități de vina pentru orice și pentru tot, chiar și lucrurile pe care nu le-a criticat o persoană rezonabilă. Ei vă pot spune că sunteți cauza problemelor lor, astfel încât acestea să poată evita să-și asume responsabilitatea pentru ei înșiși și pentru sentimentele lor. De asemenea, vă țin personal responsabil pentru emoțiile lor.
  • De exemplu, dacă mama ta se învinovățește că te-ai născut pentru că a trebuit să renunțe la cariera ei cântând, te învinovățește pentru ceva care nu era vina ta.
  • Dacă părinții tăi spun că căsnicia lor sa despărțit "Din cauza copiilor," care vă învinovățesc pentru incapacitatea lor de a face față.
  • Vina pe cineva pentru lucrurile pe care nu le-au făcut este o tehnică abuzivă.
  • Imagine intitulată Deal cu părinții abuzivi emoțional Pasul 19
    6. Luați în considerare dacă obțineți frecvent tratamentul tăcut. Părinții care se îndepărtează de copiii lor și nu le oferă apropierea emoțională de care au nevoie sunt angajați într-o formă de abuz asupra copiilor.
  • Părintele dvs. vă ignoră când ați făcut ceva pentru a le supăra, arată puțin interes în activitățile și emoțiile dvs. sau încercați să o jucați ca vina dvs. când vă distanțează de dvs?
  • Dragostea și afecțiunea nu sunt lucruri pe care ar trebui să le negociați. Acest lucru este abuziv.
  • Imagine intitulată Deal cu părinții abuzivi emoțional Pasul 20
    7. Gândește-te dacă părintele tău pare să aibă cele mai bune interese la inimă. Unii părinți, în special cei cu tendințe narcisiste, vă pot vedea doar ca o prelungire a lor. Este imposibil ca părinții să vrea să vrea ceea ce este mai bine pentru dvs., chiar dacă ei înșiși cred că au interesele dvs. cele mai bune la inimă.
  • Unele semne de parenting narcisistic includ nerespectarea limitelor dvs., încercând să vă manipulați să faceți ceea ce cred ei este "cel mai bun" și să vă supărați atunci când nu trăiți la așteptările lor nerealiste pentru dvs.
  • Ele sunt, de asemenea, adesea foarte inconfortabile cu tine au atenție și vor încerca să facă totul despre ei înșiși.
  • De exemplu, părintele dvs. unic vă poate vina prin a spune, "Știu că ai avut o petrecere să te duci cu prietenii tăi, dar sunt atât de singură aici. Mereu mă lași." Această călătorie de vinovăție este o formă de abuz.
  • Imagine intitulată Deal cu părinții abuzivi emoțional Pasul 21
    8. Recunoașteți comportamentul normal parental. Copiii și adolescenții fac uneori greșeli - este o parte a creșterii și a fi umane. În timpul perioadei când aveți nevoie de îndrumare, suport sau disciplină, este treaba părintelui dvs. de a intra în. Este important să puteți distinge între disciplina naturală și comportamentul abuziv.
  • În general, puteți spune dacă un stil de părinți este disciplina față de abuzul de la nivelul furiei expuse de părintele dvs. Este obișnuit ca părintele dvs. să se înfurie sau să fie frustrat în momentul în care faceți ceva care sparge regulile.
  • Cu toate acestea, atunci când furia conduce comportamentul sau pedeapsa, părintele dvs. se află în zona periculoasă a abuzului. Abuzul implică cuvinte sau acțiuni care se fac fără îndoială, cu bună știință și cu intenția de a face rău.
  • Deși este posibil să nu vă plac disciplina strictă, înțelegeți că părinții să aplice linii directoare și să se stabilească consecințe pentru a vă proteja și a vă îndrepta spre o dezvoltare pozitivă.
  • Nu utilizați profanitatea. Chiar dacă părinții dvs. folosesc cuvintele de la dvs., este mai bine să nu copiați.
  • Puteți încerca să vă uitați la unii dintre colegii dvs. care au relații bune cu părinții lor. Care sunt acele relații cum ar fi? Ce fel de sprijin și disciplină primesc de la părinții lor?
  • Partea 2 din 4:
    Căutând ajutor
    1. Imagine intitulată Deal cu părinții abuzivi emoțional Pasul 1
    1. Distribuiți-vă experiențele cu prietenii și cei dragi. Poate fi reconfortant ca cineva să se sprijine în timpul unei situații abuzive. Confideți-vă în iubitul dvs. și cereți-i să sprijine. Ei pot oferi cuvinte pozitive, validați-vă sentimentele sau aveți sfaturi pentru dvs.
    • De exemplu, ați putea spune, "Știu că acest lucru poate veni ca un șoc pentru tine, dar viața mea de origine este destul de rea. Mama mea vorbește spre mine și îmi spune că nu voi fi nimic când sunt mai în vârstă. Sunt în principal cuvinte, dar mă face să mă simt rău despre mine."
    • Rețineți că abuzul emoțional implică adesea că oamenii vă spălați că credeți că nimeni nu vă va îngriji, să vă credeți sau să vă luați în serios. Cu toate acestea, probabil va fi surprins de cât de mult sprijin primiți atunci când împărțiți cu alte persoane.

    Bacsis: Dacă nu aveți prieteni sau rude apropiate, încercați să vă împărtășiți experiențele într-un mediu gratuit online, cum ar fi forumurile de suport la PsychCentral.COM. Căutați forumuri care sunt moderate de administratori sau membri ai comunității care pot interveni dacă văd semne de agresiune sau abuz în comunitate.

  • Imagine intitulată Deal cu părinții abuzivi emoțional Pasul 2
    2. Confideți într-un adult de încredere. Dacă sunteți un copil care se ocupă de orice fel de abuz acasă, întoarceți-vă la o rudă, profesor, lider al bisericii sau un alt adult în care aveți încredere. Nu lăsați părintele abuziv să vă intimideze în păstrarea secretelor. Un adult poate ajuta la intervenția într-o situație în care un copil ar putea să nu aibă nici o putere.
  • S-ar putea să vă simțiți ciudați sau jenați să spuneți unui adult ceea ce se întâmplă, dar este foarte important să lăsați alți oameni să știe dacă sunteți abuzat. Începeți să spuneți ceva de genul: "Am avut unele probleme la domiciliu în ultima vreme. Pot să vorbesc cu tine despre asta?Sau, ai putea scrie despre cum te simți și le dai o notă dacă se simte mai confortabil pentru tine.
  • Dacă ați spus unui profesor sau unui antrenor și nu au ajutat, programați o întâlnire cu consilierul școlar (dacă școala dvs. are una) și alertă această persoană.
  • Dacă nu doriți să spuneți cuiva despre abuzul personal, puteți apela o linie de ajutor la 1-800-4-a-copil. Această linie de ajutor este gratuită, confidențială și deschisă 24 de ore pe zi.
  • Imagine intitulată Deal cu părinții abuzivi emoțional Pasul 3
    3. Căutați tratamentul sănătății mintale. Abuzul emoțional poate face o mulțime de daune. Fără tratament, vă aflați la un risc crescut de stima de sine scăzută și este posibil să aveți dificultăți în formarea relațiilor sănătoase. Poate fi dificil să spargeți credințele negative și modelele de gândire create de abuzul emoțional, dar un consilier sau terapeut poate ajuta la facilitarea procesului.
  • Căutați un terapeut care este specializat la copii sau adulți care suferă de abuz. În timpul terapiei veți împărtăși experiențele dvs. pe măsură ce vă simțiți confortabil cu terapeutul. Terapeutul va pune întrebări și va oferi informații despre a vă ajuta să vă ghideze sesiunile.
  • Dacă sunteți copil, aflați dacă școala dvs. oferă servicii de consiliere sau solicitați unui profesor sau unui administrator de încredere pentru a vă ajuta să vă conectați cu un consilier. Dacă puteți vorbi cu un consilier școlar, ați putea spune, "Au fost probleme la casa mea. Tatăl meu nu ma lovit, dar mă numește nume și mă pune în fața altor membri ai familiei. Poti, te rog, sa ma ajuti?"
  • Dacă sunteți un adult, verificați pentru a vedea ce va acoperi asigurările dvs. de sănătate.
  • Mulți terapeuți acceptă plăți în afara buzunarului pe o scară glisantă.
  • Partea 3 din 4:
    Obținerea distanței
    1. Imagine intitulată Deal cu părinții abuzivi emoțional Pasul 4
    1. Refuză să se angajeze cu abuz verbal. Nu vă lipiți când încep să vă abuzeze. Nu aveți nicio obligație să rămâneți, să apelați, să vizitați sau să vă expuneți în alt mod pentru abuz. Nu lăsați părinții voștri să vă vină în gândirea că trebuie să vă luați tratamentul rău. Puteți rămâne în jurul fraților sau prietenilor. Dacă aveți frați mai în vârstă, încercați să le întrebați pentru ajutor sau chiar un frate mai mic dacă sunt maturi și inteligente. Setați limitele și lipiți-le.
    • Dacă locuiți departe de casă, încetați să veniți sau să sunați dacă vă abuzează.
    • Dacă locuiți cu ei, retrageți în camera dvs. sau mergeți la casa unui prieten dacă vă strigă la voi sau vă insultă.
    • Setați limitele dacă rămâneți în contact. Spune, "Te voi suna o dată pe săptămână, dar voi închide dacă spui lucruri crude."
    • Rețineți că nu aveți nevoie să vă implicați într-un argument dacă nu doriți. Nu trebuie să răspundeți la ceea ce spun sau încercați să vă apărați în vreun fel.
  • Imagine intitulată Deal cu părinții abuzivi emoțional Pasul 5
    2. Realizarea independenței financiare. Dacă aveți alegerea, nu trăiți cu un părinte abuziv emoțional și nu-i dați nici o putere asupra voastră. Abuzatorii încearcă adesea să mențină controlul prin crearea dependenței. Câștigați-vă banii proprii, faceți propriii dvs. prieteni și trăiți pe cont propriu. Nu depind de părinții abuzivi pentru nimic.
  • Obțineți o educație dacă puteți. S-ar putea să vă uitați în modul în care puteți aplica pentru împrumuturile federale pentru studenți fără părinții dvs. Acest lucru necesită de obicei un anumit tip de documentație de la un profesionist de sănătate mintală, care afirmă că părinții dvs. au fost abuzivi.
  • Deplasați-vă imediat ce sunteți capabil financiar.
  • Dacă nu vă puteți permite să obțineți prin colegiu fără a trăi cu sau de a vă baza pe părinți abuzivi financiar, asigurați-vă că aveți grijă de dvs. și trageți limitele.
  • Imagine intitulată Deal cu părinții abuzivi emoțional Pasul 6
    3. Luați în considerare legăturile de tăiere. S-ar putea să vă simțiți obligați să îndepliniți o noțiune de datorie față de părinții dvs. Cu toate acestea, dacă părinții voștri te-au abuzat, ați putea considera că declanșează să le aibă grijă atunci când au fost abuzive emoțional, mai ales dacă comportamentul abuziv a continuat. Luați în considerare legăturile de tăiere dacă relația dvs. este mai dureroasă decât este iubitoare.
  • Nu vă datorați o datorie de îngrijire celor care v-au abuzat. Vă puteți lupta cu vina sentimentelor dacă trebuie să tăiați legăturile, dar amintiți-vă că ați făcut această alegere dificilă pentru un motiv bun.
  • Dacă membrii comunității nu înțeleg de ce ați tăiat legăturile cu părinții dvs., nu datorați o explicație.
  • Dacă vă decideți să deveniți îngrijitorul părinților dvs. la un moment dat, concentrați-vă discuțiile numai pe îngrijirea lor. Dacă devin abuzive verbale sau insultătoare, atunci pleacă imediat pentru a clarifica faptul că nu veți tolera acest tip de comportament.
  • Bacsis: "Închidere" nu este întotdeauna posibilă în conversație cu un părinte abuziv. Dacă nu vrei să fii în contact, dar teama lipsește șansa de "închidere," Întrebați-vă: "Au arătat că sunt dispuși să asculte? Ei recunosc sentimentele mele?"Dacă nu, puteți fi mai bine fără nici un contact.

  • Imagine intitulată Deal cu părinții abuzivi emoțional Pasul 7
    4. Protejați-vă copiii dacă aveți vreunul. Nu puneți copiii dvs. prin același abuz pe care l-ați făcut. Dacă părinții dvs. spun lucruri necorespunzătoare critice sau insultă copiilor dvs., intervine. Fie terminați conversația sau tăiați vizitele.
  • Puteți încheia conversația spunând, "Nu vorbim cu Eli în acest fel. Dacă aveți o problemă cu modul în care mănâncă, puteți vorbi cu mine despre asta." Deși majoritatea conversațiilor adulte ar trebui să fie conduse în privat, este important ca copiii dvs. să vadă și să audă că le protejați în cazul abuzului.
  • Copiii dvs. vor avea probabil o copilărie mai fericită dacă nu sunt supuși abuzului de către bunicii lor.
  • Partea 4 din 4:
    Îngrijirea pentru tine
    1. Imagine intitulată Deal cu părinții abuzivi emoțional Pasul 8
    1. Dodge declanșatoarele abuzatorului tău. Probabil că deja recunoașteți "declanșatoarele" (lucrurile au spus sau au făcut) care se opresc cu adevărat părinților. Dacă le recunoașteți, ar putea fi mai ușor să le evitați sau să ieșiți din cale să evitați abuzul. O modalitate de a face acest lucru este să discutați cu un prieten sau un jurnal despre acest lucru, astfel încât să puteți identifica factorii care contribuie la abuzul lor.
    • De exemplu, dacă mama ta țipă mereu la tine când a băut, încearcă să iasă din casă de îndată ce o vezi cu o sticlă.
    • Dacă tatăl tău încearcă să-ți diminueze realizările când ați obținut ceva, să vă abțineți să-i spuneți despre succesele voastre. În schimb, spuneți oamenilor care vă susțin.

    Bacsis: Este posibil să observați că anumite lucruri pe care le faceți sau spun că pot declanșa comportamentele abuzive ale părinților dvs. Cu toate acestea, rețineți că abuzul nu este încă vina dvs. Nimeni nu merită să fie abuzat, iar comportamentele părinților dvs. în aceste situații nu sunt adecvate.

  • Imagine intitulată Deal cu părinții abuzivi emoțional Pasul 9
    2. Găsiți locuri de siguranță în casa dvs. Găsiți zone (cum ar fi dormitorul dvs.) care acționează ca paradisuri sigure. Găsiți un alt loc pentru a vă închide, obțineți lucruri și petreceți timpul, cum ar fi o bibliotecă sau o casă a unui prieten. Nu numai că puteți obține sprijin de la prietenii dvs. în acest moment, dar sunteți, de asemenea, departe de acuzațiile părinților dvs. și disprețuiți.
  • Deși este inteligent să vă protejați de abuz, trebuie, de asemenea, să recunoașteți că nu este vina dvs. dacă sunteți prinși în el. Indiferent de ceea ce spuneți sau faceți, nu este o scuză pentru un părinte să vă abuzați emoțional.
  • Imagine intitulată Deal cu părinții abuzivi emoțional Pasul 10
    3. Creați un plan de siguranță. Doar pentru că abuzul nu este fizic înseamnă că nu poate escalada. Dezvoltați un plan de a vă menține în siguranță în cazul în care abuzul părintelui dvs. devine fizic și credeți că viața dvs. este în pericol.
  • Un plan de siguranță implică faptul că are un loc care să meargă în siguranță, având pe cineva să solicite ajutor, și să știi cum să ia măsuri legale împotriva părintelui tău dacă vine vorba de asta. S-ar putea să vă așezați cu un alt adult, ca și consilierul școlar, și puneți împreună un plan care vă ajută să vă simțiți pregătiți în cazul unei crize.
  • Un plan de siguranță poate implica, de asemenea, păstrarea telefonului mobil încărcat și în apropiere de tine în orice moment și tastele mașinii pe tine.
  • Imagine intitulată Deal cu părinții abuzivi emoțional Pasul 11
    4. Petreceți timp cu oameni care vă fac să vă simțiți bine despre voi înșivă. Sentimentul de sine sănătos este cel mai bun antidot pentru abuzul emoțional. Din păcate, persoanele care au fost abuzate emoțional au adesea o viziune negativă asupra lor și, de multe ori se găsesc în relații cu oameni abuzivi emoționali. Pentru a lupta cu stima de sine scazuta, petreceti timp in jurul prietenilor, membrii familiei ne-abuzive si alti oameni care te construiesc in loc sa te rupe in jos.
  • De asemenea, vă puteți construi stima de sine prin participarea la activități la care sunteți bun la. Participați la un grup de sport sau de tineret la școală sau în comunitatea dvs. Acest lucru va servi dublu-datorie, făcându-vă să vă simțiți mai bine despre voi și să vă scoateți mai mult din casă.
  • Imagine intitulată Deal cu părinții abuzivi emoțional Pasul 12
    5
    Stabiliți granițe personale cu parintii tai. Este dreptul tău să stabilești limite în relațiile tale. Dacă vă simțiți în siguranță că faceți acest lucru, stați jos cu părintele abuziv emoțional și spuneți-le care comportamente vă simțiți confortabil și care nu sunteți.
  • Când vă explicați limitele, decideți ce consecințe vor fi dacă părintele dvs. le ignoră. Anumite tipuri de abuzatori nu pot respecta limitele personale. Dacă vă se întâmplă acest lucru, nu vă simțiți vinovați de urmărirea cu consecințele voastre. Este important să urmați prin consecințele dvs., deoarece realizarea unor amenințări goale vă va face să parcă mai puțin credibil abuzatorul.
  • De exemplu, ați putea spune: "Mamă, dacă veniți acasă beți și începeți să mă agitați din nou, voi merge și voi trăi cu bunica. Vreau să rămân cu tine, dar comportamentul tău mă înspăimântă."
  • Imagine intitulată Deal cu părinții abuzivi emoțional Pasul 13
    6. Învăța managementul stresului aptitudini. Fără îndoială despre el - abuzul emoțional poate genera o mulțime de stres și, uneori, poate provoca probleme pe termen lung cum ar fi PTSD și depresia. Dezvoltați un arsenal pentru a vă ajuta să gestionați acest stres cu activități pozitive.
  • Habitele sănătoase de gestionare a stresului cum ar fi meditaţie, respirație adâncă, și Yoga vă poate ajuta să vă simțiți mai calme și mai colectați în fiecare zi. Dacă simptomele dvs. sunt severe, văzând un terapeut poate fi o modalitate bună de a învăța cum să vă gestionați stresul și alte emoții.
  • Imagine intitulată Deal cu părinții abuzivi emoțional Pasul 14
    7. Definiți și concentrați-vă pe trăsăturile dvs. pozitive. Indiferent de ce mi-ar fi spus un părinte abuziv emoțional, sunteți o persoană utilă cu calități bune. Nu ascultați insultele și ridiculizarea lor. Este posibil să trebuiască să vă gândiți la acest lucru pentru o vreme, dar este important să vă construiți stima de sine și să vărsați dragostea în tine - mai ales dacă nu obțineți acest lucru de la un părinte.
  • Luați în considerare ceea ce vă place despre dvs. - sunteți un bun ascultător? Generos? Inteligent? Concentrați-vă asupra lucrurilor pe care le doriți despre dvs. și amintiți-vă că sunteți vrednici de iubire, respect și îngrijire.
  • Asigurați-vă că vă angajați în activități cu pasiune și / sau bun pentru a vă ajuta să vă stimulați stima de sine și încrederea.
  • Partajați pe rețeaua socială:
    Similar