Cum să se ocupe de abuzul emoțional de la părinții dvs. (Pentru adolescenți)

Abuzul emoțional ia multe forme. Părinții tăi pot fi abuzivi emoțional dacă frecvent strigă la tine, te-au pus jos, te-ai umilit, ignorați-vă, respingeți-vă sau vă amenință. Abuzul emoțional vă poate lăsa să vă simțiți fără speranță, trist sau fără valoare, iar aceste ajutoare pot rămâne cu tine de mult timp. Utilizați câteva tehnici de bază de coping pentru a răspunde la abuz în timp ce se întâmplă. Ajungeți la cineva în care aveți încredere dacă aveți nevoie de ajutor și de sprijin. Concentrați-vă pe îngrijirea dvs. și să vă vindecați de la abuz cât de mult puteți.

Pași

Metoda 1 din 3:
Răspunzând la abuzul emoțional
  1. Imagine intitulată Deal cu abuzul emoțional de la părinții dvs. (pentru adolescenți) Pasul 1
1. Înțelegeți că nu este vina voastră. Indiferent de ceea ce ați făcut, abuzul emoțional nu este niciodată în regulă. În plus, este vorba despre abuzator și nu despre tine. Nimeni nu merită să fie ținta abuzului emoțional, așa că nu vă învinuiți.
  • Amintiți-vă că ceea ce spun ei este o reflectare a lor, nu tu. Spune-te singur, "Ceea ce spun ei nu este despre mine."
  • Imagine intitulată Deal cu abuzul emoțional de la părinții dvs. (pentru adolescenți) Pasul 2
    2. Recunoașteți modele abuzive. Pot exista anumite situații în care părinții dvs. sunt mai probabil abuzivi. De asemenea, puteți observa modificările în starea de spirit sau comportamentul părinților dvs. chiar înainte ca abuzul să se întâmple. Învățarea de a recunoaște semnele de avertizare vă poate ajuta să vă pregătiți mai bine sau să intenționați să evitați situațiile în care abuzul este cel mai probabil să se întâmple.
  • De exemplu, dacă aveți un părinte care bea, puteți observa că sunt mai abuzive atunci când au băut.
  • De asemenea, puteți observa că anumite tipuri de abuzuri sunt probabil în situații specifice. De exemplu, un părinte abuziv ar putea avea tendința de a vă pune în fața companiei.
  • Imagine intitulată Deal cu abuzul emoțional de la părinții dvs. (pentru adolescenți) Pasul 3
    3. Încercați să rămâneți calm când se întâmplă abuzul. Când cineva vă atacă emoțional, este ușor să vă dați nevoii de a striga, plânge sau ataca înapoi. Dacă părintele dvs. începe să strige la tine sau să te rănească, să oprești și să ia câteva respiratie adanca și se numără încet la 10 în capul tău înainte de a răspunde. Acest lucru vă va oferi un moment să vă liniștiți și să vă gândiți la ceea ce doriți să faceți sau să spuneți.
  • Dacă puteți, ieșiți din cameră pentru câteva momente înainte de a reacționa. Separându-vă fizic de cealaltă persoană vă poate ajuta să obțineți controlul asupra emoțiilor dvs. și vă puteți colecta gândurile.
  • Faceți tot posibilul pentru a ignora ceea ce vă spun. Încercați să creați distanța fizică, dar dacă nu puteți pleca, încercați să vă întoarceți gândurile la ceva ce vă place. S-ar putea să vă gândiți la versurile unui cântec de împuternicire pe care vă bucurați, să vă recitați o poezie în mintea voastră sau să mergeți la dvs "loc fericit." Amintiți-vă, cuvintele lor sunt false și nu este bine că sunteți vorbit cu acest fel.
  • Imagine intitulată Deal cu abuzul emoțional de la părinții dvs. (pentru adolescenți) Pasul 4
    4. Vorbește despre asta cu părinții tăi. În funcție de tipul de abuz care se întâmplă, este posibil să puteți spune ceva părinților dvs. despre asta. Fii clar în ceea ce spui și, dacă este posibil, includeți exemple. Evitați să fiți abuzați înapoi la ei prin numelire, strigând sau țipând. În schimb, discutați calm despre experiența dvs. și cum vă afectează.
  • De exemplu, ați putea spune: "Nu știu dacă sunteți conștient de cât de rău obțineți când beți", sau "nu se simte corect să se simtă atât de umilit. Nu vreau să simt așa. Vorbiți mai mult la amabilitate."
  • Mulți părinți abuzivi verbal neagă că o fac și îi spun copilului lor "întărit în sus" sau ceva similar. Dacă acest lucru se întâmplă cu tine, respirați adânc și ieșiți departe pentru câteva momente. Este posibil să nu vă puteți schimba, dar vă puteți schimba reacția la situație. Amintiți-vă că veți ajunge în cele din urmă să vă îndepărtați de ei.
  • Imagine intitulată Deal cu abuzul emoțional de la părinții dvs. (pentru adolescenți) Pasul 5
    5. Lăsați părinții dvs. să știe că comportamentul nu este acceptabil. Poate fi înfricoșător să te ridici pentru tine, dar abuzul nu se poate opri niciodată dacă nu spui ceva. Când părintele dvs. spune ceva abuziv pentru dvs. sau folosește tratamentul tăcut, spuneți calm ceea ce doriți sau trebuie să spuneți.
  • De exemplu, spuneți: "Știu că nu credeți că mă descurc bine în școală, dar nu este nevoie să mă numesc nume sau să mă facă să mă simt rău. muncesc din greu."
  • Dacă părintele vostru vă ignoră sau vă dau tratamentul tăcut, ați putea spune: "Știu că sunteți supărat pe mine, dar trebuie să vorbim despre asta. Vreau să rezolv acest lucru în loc să ignor."
  • Prioritizați întotdeauna siguranța. Dacă nu vă simțiți în siguranță în picioare pentru dvs. sau credeți că părinții dvs. ar putea fi violenți cu dvs., s-ar putea să nu fie cea mai bună abordare.
  • Imagine intitulată Deal cu abuzul emoțional de la părinții dvs. (pentru adolescenți) Pasul 6
    6. Exprimați-vă emoțiile. Poate doriți să vorbiți despre modul în care abuzul vă face să vă simțiți. De exemplu, dacă vă simțiți fără valoare sau fără speranță, exprimați aceste lucruri. Părinții dvs. nu știu nici măcar că vă simțiți în acest fel sau cum vă afectează cuvintele lor. Puteți avea o discuție cu părinții dvs. sau puteți răspunde după ce fac un comentariu. Când vă exprimați, utilizați declarații "I" și evitați să spuneți lucruri care sună ca atacuri sau acuzații.
  • De exemplu, spuneți: "Nu-mi place să mă gândesc. Te rog, nu pune asta pe mine."
  • Spune: "Mă simt atât de multă presiune în jurul meu și nu mă pot descurca. Mă simt trist că nu pot să vă rog, chiar dacă vreau."
  • Imagine intitulată Deal cu abuzul emoțional de la părinții dvs. (pentru adolescenți) Pasul 7
    7. Minimizați timpul în jurul părintelui (părinților) abuziv, dacă puteți. Uneori, cel mai bun răspuns la abuz este de a evita abuzatorul. Acest lucru poate fi mai ușor de spus decât făcut când locuiți acasă cu un părinte abuziv sau cu părinți. Dacă puteți, găsiți modalități de a minimiza timpul cu părintele atunci când sunt abuzive, fie prin găsirea unui spațiu sigur în interiorul casei dvs. sau prin petrecerea timpului în afara casei dvs.
  • De exemplu, dacă simțiți că părintele dvs. începe să devină agitat sau abuziv, ați putea spune că trebuie să faceți temele de acasă și să mergeți în camera dvs.
  • Dacă sunteți în stare, ieșiți în afara casei pentru un pic. Du-te la un parc, du-te la o plimbare în jurul cartierului sau petreceți ceva timp la casa unui prieten.
  • Implicați în activități extrașcolare sau cluburi la școală care vă împiedică din casă și departe de părinții dvs. Aceste activități ar putea, de asemenea, să vă ajute să obțineți burse pentru a plăti pentru școală departe de părinții dvs.
  • Găsiți modalități de a rămâne în mod regulat peste noapte cu o familie extinsă sau prieteni. S-ar putea să vă oferiți copiilor mai tineri, găzduiește rudelor din oraș sau să aveți grijă de curtea mătușilor voștri.
  • Obțineți o slujbă de normă, astfel încât să puteți ieși din casă. Acest lucru vă poate permite, de asemenea, să economisiți bani pentru a vă deplasa când sunteți suficient de vechi.
  • Imagine intitulată Deal cu abuzul emoțional de la părinții dvs. (pentru adolescenți) Pasul 8
    8. Apelați la ajutor dacă vă simțiți amenințați. Dacă vă simțiți vreodată că sunteți în pericol, sau dacă părintele abuziv vă atacă fizic, scăpați de ei de îndată ce veți putea și mergeți unde vă simțiți în siguranță. Sunați serviciile de urgență Sau contactați o linie de criză a tinerilor de îndată ce este sigur să faceți acest lucru.
  • Metoda 2 din 3:
    Căutând ajutor de la alții
    1. Imagine intitulată Deal cu abuzul emoțional de la părinții dvs. (pentru adolescenți) Pasul 9
    1. Vorbește cu un prieten despre ceea ce treceți. Chiar dacă nu pot face prea multe pentru a vă schimba situația, un prieten poate oferi simpatie și vă poate ajuta să rămâneți puternici. Discutați cu un prieten de susținere că aveți încredere și lăsați-i să știe ce pot face pentru a vă ajuta, chiar dacă vă trimite un text din când în când pentru a vă întreba cum faceți. Un prieten de susținere ar trebui să asculte fără a fi judecată sau să te pună în jos.
  • Imagine intitulată Deal cu abuzul emoțional de la părinții dvs. (pentru adolescenți) Pasul 10
    2. Confideți într-un adult în care aveți încredere. Dacă vă simțiți copleșiți și aveți nevoie de sprijin sau de sfat, acesta poate ajuta la discutarea cu un adult de încredere. Aceasta ar putea fi o rudă, un mentor sau un prieten de familie. Un adult de susținere poate fi în măsură să ofere sugestii pentru a face față situației sau pentru a vă ajuta să vă contactați cu un profesionist care vă poate ajuta.
  • Rețineți că unii adulți sunt obligați din punct de vedere legal ca parte a locurilor de muncă pentru a raporta abuzul de copii sau adolescenți autorităților. Profesorul sau antrenorul dvs., de exemplu, este obligat să raporteze abuzul. Un prieten relativ sau de familie nu este de obicei.
  • Dacă nu sunteți gata să raportați abuzul cu oricine sau dacă nu doriți ca nimeni să vorbească cu părinții dvs. despre situație, lăsați adultul să știe. Cereți-i să-ți respecte dorințele și să-l păstreze acum.
  • Imagine intitulată Deal cu abuzul emoțional de la părinții dvs. (pentru adolescenți) Pasul 11
    3. Discutați cu cineva anonim. Dacă nu vă simțiți confortabil vorbind cu oricine în persoană, luați în considerare găsirea unui grup online moderat, unde puteți vorbi cu oamenii de susținere anonim, ca și forumurile de la Psihcentral.COM.
  • De asemenea, puteți încerca să apelați o linie de criză a tinerilor. Unele servicii, cum ar fi TeenlineOnline.org, vă va permite să comunicați prin telefon, online sau prin text.
  • Imagine intitulată Deal cu abuzul emoțional de la părinții dvs. (pentru adolescenți) Pasul 12
    4. Discutați cu consilierul școlar. Consilierii școlari sunt instruiți pentru a ajuta copiii și adolescenții să se ocupe de crize sau probleme personale. Un consilier vă poate ajuta să înțelegeți abuzul și să găsiți modalități de a răspunde sau de a evita acest lucru. De asemenea, pot interveni (cu părinții dvs. sau cu poliția), dacă este necesar.
  • Fiți conștienți de faptul că consilierii, terapeuții și profesorii sunt obligați prin lege să raporteze orice probleme care ar putea fi o amenințare la adresa siguranței dvs.
  • În timp ce consilierul școlar, probabil, nu poate face terapie pe termen lung, ar putea să vă ajute să vă conectați cu cineva care poate.
  • Imagine intitulată Deal cu abuzul emoțional de la părinții dvs. (pentru adolescenți) Pasul 13
    5. Raportați unui adult în autoritate. Dacă simțiți că sunteți în pericol sau nu mai puteți lua-o mai mult, spuneți unui adult care este în autoritate. Acest lucru ar putea fi un profesor, consilier școlar, medic sau pediatru, asistentă medicală, furnizor de îngrijire a copilului sau ofițer de aplicare a legii. Acești oameni trebuie să raporteze abuzul suspectat de servicii de bunăstare care urmează să fie investigate. Spunând unul dintre acești oameni înseamnă că cineva va veni probabil și va investiga.
  • Efectuarea unui raport este serios. Aceasta ar putea duce la trăirea cu altcineva decât părintele dvs., cum ar fi o rudă.
  • Metoda 3 din 3:
    Având grijă de tine
    1. Imagine intitulată Deal cu abuzul emoțional de la părinții dvs. (pentru adolescenți) Pasul 14
    1. Înconjurați-vă cu oameni de susținere. Petreceți cât de mult timp puteți cu oamenii din viața voastră care vă ridicați. Acestea ar putea fi rude, profesori de încredere, coechipieri sportivi, membri ai clubului sau prieteni la școală sau în vecinătatea dvs. Alegeți persoane pe care le puteți conta pentru a fi acolo pentru dvs. și vă sprijiniți. Când aveți nevoie de un prieten sau de o ureche de ascultare, ajungeți la acești oameni.
    • În plus față de colegi, puteți include, de asemenea, adulți sau mentori ca parte a sprijinului dvs.
  • Imagine intitulată Deal cu abuzul emoțional de la părinții dvs. (pentru adolescenți) Pasul 15
    2. Construiți-vă Stimă de sine cu auto-discuție pozitivă. Dacă v-ați ocupat de abuzul emoțional al părinților dvs. de ani de zile, ar putea să vă bucurați de tine și pe propria sănătate emoțională. Adesea, abuzul emoțional are ca rezultat să se simtă rău despre tine sau să se simtă fără valoare sau nelovăz. Nici unul dintre aceste lucruri nu este adevărat. Ori de câte ori vă atrageți gândindu-vă un gând negativ despre dvs., încercați să veniți cu un gând pozitiv despre dvs. în schimb.
  • De exemplu, dacă vă gândiți să vă gândiți: "Nu pot face nimic," opriți-vă și amintiți-vă de ceva pe care l-ați realizat, ca o misiune școlară pe care ați făcut-o bine sau un proiect personal pe care sunteți mândru.
  • Vorbește-te cu tine în același mod pe care ai vorbi cu un bun prieten atunci când se simt în jos.
  • Imagine intitulată Deal cu abuzul emoțional de la părinții dvs. (pentru adolescenți) Pasul 16
    3. Faceți lucrurile pe care le bucurați. Poate vă bucurați de sport, citiți, dansați sau ascultați muzică. Încercați să găsiți timp pentru a face aceste lucruri cât de mult puteți. Luați în considerare aderarea la un club sau la o echipă sportivă la școala dvs. unde puteți face lucrurile pe care le iubiți cu alți oameni care vă împărtășesc interesele. Dacă sunteți o persoană creativă, căutați comunități online unde vă puteți posta scrisul sau arta.
  • Activitățile low-cheie, cum ar fi vizionarea unui film sau a citirii unei cărți vă pot ajuta, de asemenea, să vă relaxați și să vă simțiți mai puțin stresați de lucrurile negative care se întâmplă în viața voastră.
  • Imagine intitulată Deal cu abuzul emoțional de la părinții dvs. (pentru adolescenți) Pasul 17
    4. Recunoașteți că este bine să vă iubești în continuare părinții. Este normal să vă simțiți confuz sau să aveți sentimente mixte atunci când aveți de-a face cu abuz emoțional. Chiar dacă părinții tăi vă tratează prost, puteți să le iubiți și doriți să le protejați. Cu toate acestea, acest lucru nu ar trebui să vă oprească să vă ajutați sau să vorbiți despre el cu cineva în care aveți încredere. Este posibil să vă ocupați de abuz și să vă îngrijiți de părinții dvs.
  • Pot apărea zile când îți iubești părinții și zile când îi urăști. Discutați cu cineva despre sentimentele dvs. și știți că este bine să vă simțiți așa.
  • Imagine intitulată Deal cu abuzul emoțional de la părinții dvs. (pentru adolescenți) Pasul 18
    5. Încercați o clasă de yoga. S-ar putea să puteți lua cursuri de yoga la școala dvs. sau la o sală de gimnastică locală, un centru comunitar sau parcare. Yoga vă poate reduce anxietatea și vă poate ajuta să vă ocupați de situații dificile la domiciliu sau în școală într-un mod mai calm și mai încrezător. De asemenea, vă poate spori imaginea de sine și vă poate îmbunătăți starea de spirit.
  • Imagine intitulată Deal cu abuzul emoțional de la părinții dvs. (pentru adolescenți) Pasul 19
    6
    Tine un jurnal. Jurnalul este o modalitate excelentă de a înțelege și de a-ți exprima emoțiile. Poate fi confuz și dificil de a face față abuzului emoțional, mai ales dacă se întâmplă în propria casă. Poate că vrei să vorbești despre asta cu cineva, dar nu știi ce să spui. Păstrarea unui jurnal vă poate ajuta să vă clarificați gândurile și sentimentele, să vă înțelegeți mai bine și să identificați ce se întâmplă.
  • Dacă vorbiți despre părinții dvs. în jurnalul dvs., păstrați-vă jurnalul într-un loc sigur unde nu va fi găsit. S-ar putea chiar să doriți să utilizați cuvinte de cod dacă vă temeți că este găsită.
  • Video

    Prin utilizarea acestui serviciu, unele informații pot fi împărtășite cu YouTube.
    Partajați pe rețeaua socială:
    Similar