Cum să criticați constructiv

Oferind feedback constructiv, critic este o artă. Este o modalitate de a încuraja comportamentul pozitiv fără a da vina sau atacarea persoanei pe care o criticați. Dacă veți stăpâni abilitățile necesare pentru a da critici constructive, este esențial să vă mențineți un ton pozitiv și să vă concentrați asupra obiectivelor clare și realizabile. Deși există zeci de moduri de a oferi critici constructive, amintiți-vă că toată lumea este diferită și ar trebui să personalizați modul în care vă oferiți feedback pe baza a ceea ce știți despre persoana cu care vorbiți.

Pași

Metoda 1 din 13:
Dați critici constructive atunci când aveți un motiv bun pentru a face acest lucru.
  1. Imaginea intitulată critica în mod constructiv pasul 1
1. Înainte de a critica, întrebați-vă: "Care este punctul de aici?"Identificarea a ceea ce sperați să ieșiți din conversație vă va ajuta să vă dați seama unde doriți să vă concentrați chat-ul. Dacă nu aveți un obiectiv clar în minte, riscați supraîncărcarea persoanei cu informații în exces sau făcându-le că le boxați.
  • Este posibil să aveți un comportament specific pe care doriți să îl vedeți modificat. De exemplu, obiectivul dvs. poate fi acela de a obține un angajat să nu mai spargă o guvernare a unei societăți sau pentru ca un student să nu mai strigi peste colegii de clasă când sunt excitați.
  • Scopul dvs. ar putea fi, de asemenea, pentru a ajuta pe cineva să se îmbunătățească. De exemplu, s-ar putea să doriți să arătați unui co-lucrător o modalitate mai bună de a comunica cu clienții sau de a ajuta un profesor pe care îl gestionați mai bine la managementul clasei.
  • Dacă nu aveți un răspuns bun la întrebare, "Care este punctul de aici?"Este posibil să nu aveți nevoie să criticați nimic. Având o critică în minte nu înseamnă că trebuie să fie împărtășită.
Metoda 2 din 13:
Fi conștient de tonul tău.
1. Ceea ce spui chestiuni, dar cum spui că ea contează foarte mult. Dacă cealaltă persoană se simte ca veniți dintr-un loc sănătos și prietenos, vor fi mult mai probabil să ridice ceea ce puneți jos. Este greu de îmbunătățit dacă credeți că sunteți atacat pentru a face o greșeală, așa că păstrați vocea volumului în jos, menținerea limbajului corpului relaxat și încercați să faceți ca cealaltă persoană să se simtă respectată și apreciată cu tonul vocii tale.
  • Este posibil să existe ocazii în care se numește un ton aspru sau serios. Dacă vă prindeți copilul care se joacă cu focuri de artificii sau aveți un angajat în fața clienților, este foarte important să accentuați cât de gravă este problema.
Metoda 3 din 13:
Au conversația în privat.
  1. Imaginea intitulată critica în mod constructiv pasul 2
1. Lăudați în public și criticați în privat pentru cele mai bune rezultate. Nimănui nu-i place să audă că nu fac o slujbă perfectă, deci au această conversație în mod privat pentru a pune persoana pe care o critici la ușurință. Ați putea invita persoana în biroul dvs. cu un zâmbet pe fața dvs. sau cereți-i pe cineva să se învârtă în timpul prânzului pentru un chat rapid.
  • Dacă criticați pe cineva din fața altor oameni, ei pot simți că sunt atacați sau blocați public. Cotele sunt mult mai mari încât aveți o conversație productivă dacă nimeni altcineva nu este în jur pentru a fi martor.
Metoda 4 din 13:
Conduce cu ceva gratuit.
  1. Imaginea intitulată critica în mod constructiv pasul 3
1. Găsiți ceva minunat să spuneți despre cealaltă persoană. Dacă criticați numerele de vânzări ale cuiva, începeți să explicați că vedeți munca grea pe care o pun. Dacă o să critici pe cineva pentru a fi nepoliticos, începeți prin împărtășirea modului în care apreciați pasiunea lor. Conducerea cu o notă pozitivă va pune cealaltă persoană într-un spațiu mai receptiv înainte de a ajunge la inima problemei.
  • Dacă criticiți un copil, puteți spune: "Te iubesc foarte mult și apreciez cât de mult ați pus la școală, dar tocmai am coborât telefonul cu profesorul tău ..."
  • Dacă vorbești cu un angajat, ai putea spune: "Te-am văzut să-l zdrobești pe apelurile de vânzări și cred că faci o treabă minunată, dar trebuie să vorbim despre punctualitatea ta ..."
  • Pentru a critica un prieten, ați putea spune: "Știu că vă pasă de mine și știți că îmi pasă de tine, dar ceva ma deranjat recent ..."
Metoda 5 din 13:
Utilizați declarațiile "i" pentru a păstra lucrurile pozitive.
1. Expresie critica dvs. folosind "i" pentru a le menține de la defensivă. Dacă veniți imediat și începeți o grămadă de critici cu "voi", cealaltă persoană se poate simți ca și cum ați ataca sau le strângeți. Începeți cu "I" pentru a încadra lucrurile în jurul perspectivelor dvs. În acest fel, nu se va simți ca și cum ați încerca să vă impuneți credințele sau ideile lor și vor fi mult mai probabil să absoarbă la ceea ce ajungeți.
  • De exemplu, în loc de a spune: "Trebuie să nu mai vorbiți cu tatăl tău în felul acesta", ai putea spune: "Nu mă simt bine când am auzit că vorbești așa la tatăl tău."
  • Dacă ați critica prietenul vostru, nu ați vrea să spuneți: "Nu ați luat niciodată telefonul când îl sun."Ar putea fi mai productiv să spunem:" Simt că nu vorbim cu adevărat cât de des aș vrea."
Metoda 6 din 13:
Dați-le o șansă de auto-critică.
  1. Imaginea intitulată critică în mod constructiv pasul 5
1. O modalitate de a interzice critica este de a lăsa cealaltă persoană să înceapă. S-ar putea să le întrebați o întrebare ipotetică despre ceea ce ar putea spune dacă ați acționat așa cum au sau le încurajați să se uite la comportamentul lor dintr-o perspectivă proaspătă. Aceasta este o idee deosebit de bună dacă sunteți îngrijorat de cealaltă persoană care se simte atacată sau în cutie. Aceasta poate fi, de asemenea, o idee bună dacă nu sunteți sigur că cealaltă persoană știe dacă au făcut ceva greșit.
  • Dacă angajatul dvs. a intrat în dificultate la locul de muncă, ați putea spune: "Dacă ați fi fost responsabili și ați avut un angajat cu mai mulți plângeri clienților, cum ați aborda această situație?"Sau, dacă ar fi trebuit să vă evaluați performanța, ce ați spune?"
  • Dacă ați vorbit cu copilul dvs., ați putea spune: "Dacă ați văzut unul dintre colegii dvs. de clasă care acționează așa, ce v-ați gândi la ei?"
  • Dacă ați vorbit cu un prieten, ați putea întreba: "Cum vă simțiți când prietenii dvs. vorbesc în spatele dvs?"
Metoda 7 din 13:
Relaționați criticile la obiectivele lor.
  1. Imaginea intitulată critică în mod constructiv pasul 4
1. Accentuând beneficiile următoarei feedback-ul dvs., le va primi la bord. Dacă critica dvs. se simte complet deconectată de obiectivele celeilalte persoane, ei nu vor fi la fel de receptivi la asta. Întrebați-vă: "Ce are grijă de această persoană?"Înainte (sau după) le criticați, explicați modul în care feedbackul pe care le oferiți îi va ajuta să-și atingă obiectivele pentru a le face să cumpere.
  • Dacă vă întâlniți cu un angajat care este adesea în spatele muncii lor, ați putea spune: "Știu că căutați o promovare, așa că am crezut că putem vorbi puțin despre lucruri pe care le-ați putea schimba pentru a ajunge acolo unde doriți să fiți. Cum ți se pare?"
  • Dacă un co-lucrător este subperformant la locul de muncă, ați putea spune: "Știu că ați menționat că încercați să vă îmbunătățiți numerele de vânzări și am avut o idee care ar putea ajuta cu asta. Vrei să vorbești despre asta?"
  • Dacă ați vorbit cu un copil, ați putea spune: "Știu că doriți să mergeți la tabăra de vară cu prietenii dvs., dar dacă nu vă aduceți notele, puteți ajunge în școala de vară."
Metoda 8 din 13:
Critica comportamentul, nu persoana.
  1. Imaginea intitulată critica în mod constructiv pasul 6
1. Este mai ușor ca cineva să se schimbe dacă nu se simte personal atacat. Oamenii nu se comportă întotdeauna într-un mod care să se liniștească perfect cu cine sunt sau cum se văd ei înșiși. Concentrându-se strict pe ceea ce a făcut cealaltă persoană, va fi mult mai ușor să le facă să se schimbe. Dacă simt că le puneți jos sau provocând cine sunt ca o persoană, ei nu vor răspunde bine.
  • De exemplu, în loc de a spune unui vânzător care se luptă ", nu aveți un raport bun cu clienții", ați putea spune: "Cred că ați putea îmbunătăți modul în care comunicați cu clienții."
  • Ca un alt exemplu, în loc să-i spună unui colaborator prost îmbrăcat, "Arăți neglijent", ai putea spune: "Nu știu dacă aș alege să port asta pentru a lucra. Lasă-mă să explic…"
  • Acest lucru este deosebit de important dacă criticați un partener sau membru al familiei. Nu spune partenerului tău: "Ești atât de rău pentru mine!"Spuneți:" Nu apreciez când vorbești cu mine așa."
Metoda 9 din 13:
Fii sincer despre cât de gravă este problema.
  1. Imaginea intitulată critica în mod constructiv pasul 7
1. Dacă motivul pentru care îi criticați este o afacere mare, spuneți așa. În același timp, dacă subiectul pe care îl discutați nu este important, recunoașteți și acest lucru. Dacă cineva încalcă doar o politică super-minoră la locul de muncă și probabil că nici măcar nu știu că o fac, nu o tratează ca la sfârșitul lumii. Cu toate acestea, dacă cineva se comportă într-un mod care pune în pericol siguranța cuiva sau securitatea lor de locuri de muncă, este important să conduceți punctul de vedere. Ajustați tonul și limba bazată pe cât de esențial este critica.
  • S-ar putea să-i spui unui angajat care apare la câteva minute târziu ", uite, știu că pare un lucru mic, dar aș aprecia dacă ceas în exact la ora 9:00 și nu 9:04 sau 9: 02."
  • Pentru ceva serios, ca un blestem de muncitori la clienții nepoliticoși, ați putea spune: "Trebuie să vă ridicați aici. Este extrem de important să nu discutați cu clienții așa. Afectează reputația acestei companii."
  • Dacă criticați un copil, este important să subliniem de ce încercați să le corectați. Dacă fac ceva periculos, trebuie să știe cât de gravă este.
Metoda 10 din 13:
Recunoaște circumstanțele externe.
  1. Imaginea intitulată critica în mod constructiv pasul 8
1. Respectarea altor factori va ajuta cealaltă persoană să-și asume responsabilitatea. Dacă au trecut printr-un timp greu acasă, spuneți-i că înțelegeți că se luptă cu niște lucruri personale. Dacă au acționat, deoarece au fost antagonizate, recunosc că s-ar fi putut comporta același lucru, dar totuși trebuie să spui ceva. Aceasta este cheia când vine vorba de a obține oameni să internalizeze esența a ceea ce ajungi la.
  • De exemplu, dacă vă criticați partenerul pentru că ei sărind pe gospodărie, ați putea spune: "Știu că încercați să vă prindeți la locul de muncă și vă apreciez că ați contribuit la casa noastră, dar aș fi iubesc un ajutor cu mâncărurile din fiecare moment și apoi."
  • Dacă vorbești cu un copil, ai putea spune: "Știu că ești emoționat uneori și poate fi greu să te controlezi, dar aș aprecia dacă nu acționezi ca și data viitoare când ai prieteni."
  • S-ar putea să-i spuneți unui muncitor obosit de noapte târziu ", știu că aceste schimburi de noapte sunt cu adevărat dure, și este greu să te odihnești suficient, dar când te văd dormind la locul de muncă, trebuie să vorbim despre asta."
Metoda 11 din 13:
Fii concret despre schimbările viitoare.
  1. Imaginea intitulată critica în mod constructiv pasul 9
1. Dați ceilalți pași specifici pentru a lua. Dacă critica dvs. este nebuloasă sau abstractă, vor avea un timp greu să vă folosiți criticile în orice fel de mod constructiv. Odată ce ați trecut prin critici, oferiți sugestii acționabile pe care persoana le poate lua pentru a îmbunătăți în viitor. Ați putea oferi chiar să le ajutați să ia acești pași!
  • De exemplu, ați putea spune unui angajat care păstrează o parte din uniforma lor "Deci, data viitoare când vă pregătiți să părăsiți casa pentru muncă, amintiți-vă să vă verificați sacul pentru numele de nume. Dacă o uitați, veniți să mă vedeți înainte de începerea schimbării dvs. și vă voi da o copie de rezervă."
  • Dacă aveți un coleg de cameră care să-și tragă greutatea, ați putea spune, "Stacy se ocupă de bucătărie și o să curăț băile. Puteți avea grijă de munca în curte în fiecare săptămână?"
Metoda 12 din 13:
Spune-le că crezi în ei.
  1. Imaginea intitulată critică în mod constructiv pasul 10
1. Puteți să conduceți sau să închideți acest lucru, dar să le faceți să se simtă susținuți. Dacă persoana fiind criticată simte că nu credeți în ele, ei vor lăsa conversația să se simtă rău despre ei înșiși. Dacă scopul dvs. este de a le ajuta să se schimbe spre bine, să le reamintească că apreciați munca lor grea și știți că sunt capabili de ceea ce sugerați.
  • De exemplu, ați putea închide un chat cu un student luptând spunând: "Știu cât de inteligent și amabil sunteți. Cred în tine, și sunt sigur că poți face asta!"
  • S-ar putea să-i spuneți unui angajat care se luptă cu încredere ", sunteți un adevărat bun pentru echipa noastră și știu că aveți ceea ce este necesar pentru a vă îmbunătăți."
Metoda 13 din 13:
Răspundeți la preocupările legate de înțelegere.
  1. Imaginea intitulată critică în mod constructiv pasul 11
1. Oferind cealaltă persoană șansa de a răspunde este esențială. Dacă nu simt că au o voce, ei nu vor ieși din senzație de conversație ca și cum i-au dat un shake corect. Dați cealaltă persoană posibilitatea de a răspunde sau de a explica cum se simt. Chiar dacă credeți că sunt în neregulă, sau concentrându-se pe o parte greșită a criticii, este important ca ei să se simtă ca și cum ați ascultat.
  • Ai putea închide cu ceva de genul ", face tot acest tânăr corect pentru tine?"Sau:" Cum vă simțiți despre toate astea?"Și lăsați-o pe cealaltă persoană să o împărtășească.
  • Dacă ele par rezistente până la sfârșitul conversației, ați putea chiar să vă închideți cu ceva asemănător ", am în totalitate de ce sunteți frustrat. Aș fi frustrat, dar trebuie să abordăm asta."
  • Dacă ajung defensiv sau supărat că le criticați, încercați să vă întoarceți lucrurile într-un pic și să le reamintim că încercați să vă ajutați. S-ar putea să spui: "Nu încerc să te pun aici. Încerc doar să ajut și îmi pare rău dacă nu se simte așa."
  • Dacă cineva devine atât de încurcat, că încep să strige sau ceva, să păstreze calm, să încerce să-i ajute să se relaxeze și să-l lase să plece. Ele nu sunt în mod clar într-un spațiu cap în care aceasta va fi o conversație productivă.

sfaturi

"Sandwich-ul de feedback" este solid dacă nu critici pe cineva la locul de muncă, dar într-un cadru de birou, mulți profesioniști vor vedea această manevră imediat, deoarece este atât de popular. Acest lucru poate avea o consecință neintenționată de a face critica dvs. să se simtă nesincer.
  • Ia exemple de la oameni care oferă frecvent critici constructive.
  • Partajați pe rețeaua socială:
    Similar