Cum să criticați un discurs

O critică bună a discursurilor ajută la construirea abilităților vorbitorului prin identificarea sinceră a domeniilor de îmbunătățire a unui mod constructiv și încurajator. Oferind o critică bună poate, de asemenea, să beneficieze propriile dvs. abilități de vorbire publică! Acest articol enumeră mai multe întrebări pe care trebuie să le întrebați în timp ce criticați conținutul unui discurs și livrarea vorbitorului, apoi oferă pointeri pentru a împărtăși efectiv rezultatele dvs.

Pași

Metoda 1 din 13:
Discursul rezonează?
  1. Imagine intitulată critică Un discurs Pasul 1
1. Căutați semne Discursul este adaptat pentru a se potrivi publicului său țintă. Aceasta înseamnă că elementele cum ar fi alegerile de cuvinte, referințele și anecdotele ar trebui să facă sens complet oamenilor care ascultă discursul. De exemplu, un discurs anti-drog care vizează clasa întâi ar trebui să sune foarte diferit de unul destinat studenților! Puneți-vă în pantofii țintă a publicului și determinați dacă discursul a lovit marcajul.
  • Dacă este posibil, notați reacțiile audienței la discursul. Se pare că o înțeleg? Ei plătesc o atenție deosebită sau se plictisesc?
  • Nu uitați să vedeți discursul din perspectiva publicului țintă, care poate fi un pic dificilă dacă nu sunteți de fapt în publicul țintă. Utilizați cea mai bună judecată.
Metoda 2 din 13:
Discursul este ușor de urmărit?
  1. Imagine intitulată critică un discurs Pasul 2
1. Vorbitorul ar trebui să utilizeze o structură clară, organizată și logică. Concentrați-vă cu atenție asupra a ceea ce spune vorbitorul. Ele fac obiectul discursului clar rapid, poate după o scurtă anecdote sau două, apoi construiți de acolo într-o modă netedă și ușor de înțeles? Pentru a decide dacă discursul este suficient de ușor de urmat, ia în considerare întrebări precum următoarele:
  • Este introducerea eficientă? Speakerul își face argumentul principal aparent în primele câteva propoziții, sau o ia o vreme înainte de a vă dați seama ce ajung?
  • Este vorba de discursul plin de distracție a tangentelor care nu se referă la subiectul primar sau se construiește într-o manieră logică spre concluzia?
  • Dacă ați rezuma discursul altcuiva, ați putea să vă recitați toate punctele principale sau ați avea probleme cu amintirea a ceea ce era cu adevărat?
Metoda 3 din 13:
Este convingătoare de discurs?
  1. Imagine intitulată critică Un discurs Pasul 3
1. Urmăriți utilizarea de către difuzoare a dovezilor persuasive și a analizei. Conținutul discursului demonstrează expertiza vorbitorului pe această temă? Dacă da, audiența va ieși sentimentul că au învățat ceva nou - chiar dacă nu sunt neapărat de acord cu fiecare punct! Căutați lacune în raționamentul sau locurile vorbitorului în care cercetările ulterioare ar fi făcut discursul mai convingător.
  • Ascultați dovezi clare (cum ar fi numele, datele, statisticile și alte date) care sprijină punctele pe care le face difuzorul. Ia notele, astfel încât să puteți face o verificare de fapt pentru a vă asigura că dovezile sunt corecte.
  • Odată ce ați evaluat calitatea dovezilor, asigurați-vă că susține argumentele și analiza făcută în discurs. Un discurs cu adevărat convingător trebuie să atingă ambele elemente - dovezi solide și analize puternice.
Metoda 4 din 13:
Discursul este distractiv?
  1. Imagine intitulată critică un discurs Pasul 4
1. Da, vorbitorul ar trebui să aibă "personalitate", dar așa ar trebui să se discurce. Anecdote și gluma ocazional descompun tonul serios al discursului și păstrați-l să se plictisească. Dacă discursul este prea uscat, chiar și argumentul cel mai convingător va ateriza cu un aur pe o audiență plictisită și distrasă. Când se decide dacă discursul se angajează la un nivel ridicat, puneți întrebări ca acestea:
  • Începe cu un cârlig bun? Discursurile bune încep de obicei cu un punct amuzant sau intrigant care atrage publicul în.
  • Rămâne să angajeze tot timpul? Anecdote și glume bine plasate pot apărea și păstra atenția ascultătorilor.
  • Sunt anecdotele și glumele distrag atenția sau ajută la construirea argumentului vorbitorului?
  • Difuzorul utilizează exemple în mod judicios? Un exemplu foarte superb, memorabil, este mai bun decât trei care nu stau cu publicul.
Metoda 5 din 13:
Discursul are o închidere puternică?
  1. Imagine intitulată critică un discurs Pasul 5
1. Vedeți dacă vorbitorul corelează lucrurile și se lovește cu adevărat acasă cu publicul. Prima impresie Un discurs face este critică, dar ultima impresie poate fi și mai importantă! O închidere puternică ar trebui să lege toate punctele principale și să ofere publicului idei noi pentru utilizarea informațiilor pe care le-au fost date. O închidere slabă va rezuma doar punctele sau ignorați-le și continuați la un subiect care nu are nimic de-a face cu ceea ce a spus vorbitorul.
  • Este natural pentru concentrarea publicului la GAL-ul pe măsură ce vorbirea se desfășoară, astfel încât închiderea ar trebui să-și recâștige atenția prin a fi puternic, grijuliu, adânc și concis.
  • Atât discursul, cât și vorbitorul ar trebui să exudă încrederea în timpul încheierii. Acest lucru ajută publicul să câștige încredere în prezentare.
Metoda 6 din 13:
Cum este livrarea vocală a vorbitorului?
  1. Imagine intitulată critică un discurs Pasul 6
1. Ei ar trebui să vorbească într-un mod care să vă facă să doriți să păstrați ascultarea, să nu reglați-o. Urmăriți cazurile de "lucrurile mici" un vorbitor bun pentru a ține atenția publicului. Ei, de exemplu, pauză pentru efect la momentul potrivit și vor vorbi la tempo și volumul corespunzător? Păstrați în minte următoarele în timp ce ascultați:
  • O persoană care vorbește prea tare poate părea agresivă, în timp ce unul care vorbește prea liniștit poate lupta să fie auzit. Vezi dacă persoana pare să aibă un bun simț despre cât de tare să vorbești.
  • Mulți vorbitori tind să vorbească prea repede fără să-și dea seama. Vedeți dacă persoana vorbește într-un ritm care sună natural și ușor de înțeles.
  • Pauții bine plasați și bine temporizați ajută publicul să digeră ceea ce sa spus și să se pregătească pentru ceea ce urmează să fie spus. Pauze care sunt prea scurte sau inexistente nu dau publicului aceste oportunități, în timp ce pauze care sunt prea lungi sunt distrage atenția.
Metoda 7 din 13:
Cum este limba corpului vorbitorului?
  1. Imagine intitulată critică Un discurs Pasul 7
1. Contactul lor și manierismul lor ar trebui să proiecteze încrederea și carisma. Limbajul corpului unui vorbitor poate merge mult spre a face ca publicul să se simtă angajat și inclus - sau, în schimb, plictisit și detașat. Cineva care este mai puțin calificat la vorbirea publică ar putea privi în jos la picioarele lor, nu reușește să facă contact cu ochii, și să fiți nervos, în timp ce un vorbitor talentat va face următoarele:
  • Asigurați-vă ușor, contactul cu ochii naturali cu membrii audienței împrăștiați în toată mulțimea. Acest lucru ajută la fiecare parte a publicului să se simtă inclusă.
  • Se ridică cu încredere, dar nu rigid, și fără să fiți prea mult.
  • Utilizați din când în când gesturi naturale și de mână, în special pentru a accentua punctele-cheie.
  • Când este cazul, umblați în jurul scenei într-o manieră încrezătoare, dar relaxată, în loc să rămâneți în spatele podiumului.
Metoda 8 din 13:
Vorbitorul arată o anxietate ridicată?
  1. Imagine intitulată critică un discurs Pasul 10
1. Frica de vorbire publică este foarte comună, dar vorbitorii buni învață să-l controleze. Sondajele adesea ratează frica de public vorbind deasupra fricii de moarte, deci este cu siguranță adevărata afacere! Chiar și vorbitorii publici mari se simt de obicei energia nervoasă în interior, dar au învățat să canalizeze acea energie într-o prezență de etapă angajată. Căutați semne că vorbitorul este nervos, astfel încât să puteți oferi o critică constructivă care îi va ajuta să îmbunătățească data viitoare.
  • Rețineți că orice mișcări sau gesturi repetate care se iau de la conținutul discursului - acestea ar putea fi semne de nervozitate.
  • O voce ciudată sau o tendință de mormăire sunt, de asemenea, semne de nervozitate.
  • Cuvintele de umplere precum "UMS", "Îi place" și "UHS" pot lua de la credibilitatea unui vorbitor, deoarece le fac să sune un pic nepregătit. În timp ce spun că câteva cuvinte de umplere sunt naturale, nu ar trebui să copleșească discursul.
Metoda 9 din 13:
Au citit, memorează sau au stăpânit discursul?
  1. Imagine intitulată critică un discurs Pasul 9
1. Un vorbitor mare nu va memora discursul lor - îl vor stăpâni. Nu ar trebui să se uite niciodată sau să se simtă ca vorbitorul citit discursul lor. În timp ce verificați pe scurt o pagină de note sau curentul PowerPoint Slide este bine, difuzorul nu ar trebui să aibă ochii lipiți în notele lor. Dar ei nu ar fi trebuit, de asemenea, să memoreze cuvântul de vorbire-cuvânt și să o povestească într-un mod rigid și robotic. În schimb, ar fi trebuit să memoreze conținutul și "spiritul" discursului atât de bine încât acesta curge în mod natural și plin de personalitate.
  • Stăpânirea discursului permite difuzorului să se angajeze mai bine cu audiența și să facă ajustări "pe zbor" fără a distruge fluxul discursului.
Metoda 10 din 13:
Ia notele în timpul și după discurs.
  1. Imagine intitulată critică Un discurs Pasul 11
1. JOT jos observațiile în timp real, apoi extindeți-le după ele. Utilizați un notebook și un stilou (sau dispozitivul digital preferat) pentru a nota cu privire la punctele forte și deficiențele atât ale discursării și livrării vorbitorului. Luați în considerare împărțirea notelor în două secțiuni: una pentru notele rapide privind conținutul discursului și unul pe livrarea vorbitorului. Extindeți-vă pe aceste note cât mai curând posibil după discurs, astfel încât să puteți crea o critică detaliată care poate aduce beneficii cu adevărat vorbitorului.
  • În loc de un notebook gol, este posibil să doriți să jobați mai multe întrebări cheie sau zone de focalizare (cum ar fi cele enumerate în acest articol) ca listă de verificare pe care o puteți referi în timpul discursului. Asigurați-vă că, de asemenea, să luați note pentru a vă deplasa lista de verificare, totuși.
  • Dacă nu există restricții împotriva acesteia și aveți timp, înregistrați video sau doar audio al discursului. Obțineți întotdeauna permisiunea vorbitorului.
Metoda 11 din 13:
Critică mai întâi conținutul discursului.
  1. Imagine intitulată critică Un discurs Pasul 12
1. Evaluați fiecare secțiune majoră a discursului, apoi discursul ca întreg. Du-te în ordine, începând cu introducerea și încheierea cu concluzia și judecați eficacitatea fiecărei componente. Apoi, dați o evaluare globală dacă principalele puncte ale discursului au fost prezentate și consolidate în mod adecvat și dacă discursul în ansamblu a fost convingător și credibil. Afirmă clar dacă discursul a avut succes sau, dacă nu, care domenii ar putea beneficia de revizuiri.
  • Notă care elemente ale discursului au fost interesante, care părțile au fost confuze și care zone au nevoie de mai multe referințe pentru a le sprijini.
  • Identificați glumele sau anecdotele care au lovit cu adevărat marcajul, fie tocmai nu au funcționat. Este mai bine să fii cinstit acum decât să lași persoana să spună aceeași glumă proastă de două ori!
  • Rețineți dacă ați simțit discursul a fost potrivit pentru publicul dorit.
Metoda 12 din 13:
Critică livrarea difuzorului secundar.
  1. Imagine intitulată critică Un discurs Pasul 13
1. Oferiți feedback cu privire la lucruri precum tonul vocal, contactul cu ochii și limbajul corpului. Criticarea livrării unui discurs poate fi mai ciudată decât evaluarea conținutului său, dar este și un fel de feedback pe care vorbitorii beneficiază adesea de cel mai mult. Fugi printr-o analiză cinstită și constructivă a eficacității livrării vorbitorului, mergeți din bucată prin zone cum ar fi tonul vocii, volumul vorbitor, stimularea, contactul cu ochii, manierele și postura. Terminați cu o evaluare generală a livrării vorbitorului.
  • Dacă, de exemplu, vorbitorul părea într-adevăr nervos, este important să subliniezi acest lucru ca un element distractiv care a blocat impactul discursului. S-ar putea, de asemenea, să indicați în mod constructiv tehnicile care ajută la reducerea fricii de scenă, cum ar fi exercitarea în fața discursului, râzând înaintea discursului și practicând în fața unui mic grup de oameni mai întâi.
Metoda 13 din 13:
Oferă o încurajare pozitivă pe tot parcursul anului.
  1. Imagine intitulată critică Un discurs Pasul 14
1. Nu subliniați doar negative - evidențiați puncte bune și sfaturi pentru îmbunătățire. Indiferent dacă evaluați un orator profesionist sau un coleg de școală, criticiul dvs. ar trebui să fie constructiv. În timp ce asta înseamnă că trebuie să subliniezi ce a mers prost, este, de asemenea, nevoie să identifice ceea ce a mers corect și să ofere sugestii pentru îmbunătățire. Acestea fiind spuse, dacă lucrați cu un student sau cu cineva care are nevoie de ajutor pentru a-și îmbunătăți abilitățile de exprimare, este foarte încurajator în critică, astfel încât ei să aibă încrederea de a continua să lucreze la abilitățile lor.
  • Încercați tehnica sandwich de feedback: dați persoana un compliment pe un element al discursului lor, spune-le ce are nevoie de îmbunătățire, apoi să le dați un alt compliment. De exemplu, spuneți-le că au început cu un cârlig strălucit, explică faptul că al doilea punct a fost confuz, și terminați prin notarea modului în care concluzia a clarificat punctul principal.
  • Ca o modalitate de a încuraja persoana să continue să învețe și să se îmbunătățească, vă recomandăm să vizionați videoclipuri de discursuri date de vorbitori renumiți. Indicați asemănări și diferențe între discursul pe care îl criticați și al cuvântului faimos.

Video

Prin utilizarea acestui serviciu, unele informații pot fi împărtășite cu YouTube.

sfaturi

Utilizați o formă standardizată de evaluare, o scală de evaluare sau un sistem punct într-o setare sau o competiție în clasă. Acest lucru vă ajută să atribuiți un grad la discursul sau să decideți cine a prezentat un discurs mai bun.
Partajați pe rețeaua socială:
Similar