Cum să controlați hormonii adolescenți

Pubertatea este un moment în care hormonii sexuali duc la schimbări fizice și emoționale. În această perioadă, este normal să simțiți sub control și să aveți schimbări de dispoziție. Nu trebuie să disperați, totuși. Aflați despre schimbările așteptate ale corpului dvs. și cum puteți gestiona fluctuațiile emoționale. Realizarea unui stil de viață echilibrat vă va ajuta să vă simțiți în control!

Pași

Partea 1 din 4:
Manipularea variațiilor emoționale
  1. Imagine intitulată face ca un pas cu pas 3
1. Învățați să vă ocupați de schimbări de dispoziție. Având fluctuația emoțiilor dvs. în timpul pubertății este complet normală. Mulți tineri vor avea schimbări de dispoziție la un moment dat în timpul pubertății. Există totuși modalități de a vă menține emotiile în verificare. De exemplu, puteți:
  • Ia o clipă să te calmezi. Încercați să luați câteva respirații adânci și lăsându-vă încet aerul.
  • Strigăt. Este absolut bine să plângi și, uneori, poate fi cathartic. Lăsarea emoțiilor dvs. ocazional poate fi foarte utilă. Dacă vă aflați în mod constant, cu toate acestea, fie că sunteți în mod constant trist, discutați cu un părinte sau un medic.
  • Imagine intitulată Deal cu perioada dvs. Pasul 20
    2. Au timp. Când sunteți adolescent, vă confruntați cu noi responsabilități academice, schimbând prietenii, potențial mai multe activități extra-curriculare. Poate deveni copleșitor. Dacă vă simțiți stresați, luați timp pentru a încetini și încercați una dintre aceste activități:
  • Urmăriți un spectacol amuzant.
  • Leagăn la locul de joacă.
  • Ascultați muzica preferată.
  • Luați o baie cu bule.
  • Joacă un instrument muzical ca pianul.
  • Faceți karaoke pe un site de streaming ca YouTube.
  • Imaginea intitulată Confruntați cu alții despre igiena lor slabă Pasul 4
    3. Începeți un jurnal. Poate fi terapeutic să scrie despre sentimentele și emoțiile tale. De multe ori, după ce ați scris despre problemele dvs., vă puteți contexaliza mai bine. Poate că vedeți că o problemă nu este la fel de rea cum ați crezut inițial. Scrierea vă poate ajuta să vă liniștiți și să vă exprimați creativitatea în același timp.
  • Imagine intitulată Deal cu un prieten care dorește mai mult SPACE PASUL 2
    4. Căutați sfatul de la familia de încredere sau de la prieteni. Unii dintre prietenii tăi s-ar putea simți în același mod. Discutați cu ei despre cum s-au schimbat emoțiile lor. Părinții sau alți adulți de încredere sunt, de asemenea, resurse bune. Și ei au trăit prin anii adolescenți și vă pot ajuta să vă adresați fluctuațiilor stației de spirit. Este sănătos pentru a vă elibera sentimentele.
  • Imagine intitulată Deal cu un prieten care dorește mai mult SPACE PASUL 10
    5. Alege-ți prietenii cu înțelepciune. Tu și prietenii tăi, fără îndoială, influențați reciproc. În timp ce sunteți supuși unor schimbări hormonale, lipiți cu prietenii de susținere care vă vor încuraja. Distrează-te de prietenii implicați în droguri, alcool sau alte activități ilegale.
  • Imagine intitulată Deal cu teenul tău activ sexual pas 2
    6. Practicați comportamente bune de relații. Pe măsură ce hormonii tăi se schimbă în timpul pubertății, este natural să fii atras de alți băieți sau fete. Acest lucru este sănătos! Înainte de a se angaja în comportamentul sexual, luați în considerare vorbirea cu un prieten de încredere, partenerul dvs. sau un consilier școlar despre argumentele pro și contra de activitate sexuală timpurie. Dacă vă angajați în activități sexuale, asigurați-vă că utilizați un prezervativ pentru a preveni răspândirea infecțiilor cu transmitere sexuală (ITS).
  • Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) ne reamintește că singurul mod sigur de a preveni contracția ITS este să se abțină de la toate formele de contact sextativ, e.G. vaginal, anal sau oral.
  • Partea 2 din 4:
    Gestionarea schimbărilor fizice
    1. Imaginea intitulată Uită un tip Pasul 19
    1. Continuați să exercitați. Deși corpul dvs. se poate simți diferit, deoarece se schimbă, este important să continuăm exercitarea. Învățarea de a fi coordonată cu un nou cadru fizic este important. Când faceți sport, corpul dvs. creează beta-endorfine, care sunt hormoni care pot reduce stresul și vă pot pune într-o stare de spirit mai bună.
    • Înțelegeți că unele sporturi ar putea fi mai greu pentru tine decât în ​​trecut. De exemplu, dacă ați fi fost un patinator de stele înainte de a intra în pubertate, ați putea găsi sărituri este mai dificil cu creșterea greutății. Acest lucru se întâmplă aproape tuturor! Discutați cu antrenorii dvs. despre cum să vă adaptați la noul cadru fizic.
    • Exercitarea poate ajuta, de asemenea, fetele care au dureri menstruale. Dacă sunteți îngrijorat de a lucra în perioada dvs., consultați cum să Exercițiu în timp ce în perioada ta.
  • Imagine intitulată Dezvoltați-vă sentimentul de stil Pasul 1
    2. Actualizați-vă garderoba. Pe măsură ce creșteți mai înalt, veți avea nevoie de niște haine noi. Luați acest moment să vă gândiți la noul dvs. stil. Poate că vrei să arăți mai matur. Pentru fete, acesta este un moment bun pentru a afla despre sutiene. Adresați-vă mamei, fratelui sau unui prieten pentru ajutor. Cele mai mari magazine departamente sau magazine de lenjerie de femei au, de asemenea, specialiști care vă pot ajuta să determinați ce este cel mai bun tip și dimensiunea sutienului de utilizat. Pentru băieții care joacă sport, vorbește cu antrenorii dvs. despre achiziționarea cupelor atletice.
  • Imagine intitulată Schimbați un PAD menstrual de curgere greu Pasul 13
    3. Mănâncă alimente sănătoase. Pe măsură ce corpul crește, este important să o hrănească cu fructe, legume, proteine ​​și boabe întregi. Încercați să evitați aportul de alimente junk. S-ar putea să fiți foame tot timpul când corpul tău folosește energia pentru a crește. Este bine să mănânci gustări, dar să urmărească lucruri cum ar fi mixul de traseu sau iaurt, mai degrabă decât bomboane sau chips-uri.
  • Nu trece peste micul dejun. Veți avea nevoie de energia voastră pentru școală.
  • Scopul pentru cinci porțiuni zilnice de fructe și legume.
  • Includ alimente bogate în fier și calciu, e.G. brânză, lapte, spanac.
  • Beți când vă simțiți sete. Deshidratarea vă poate face să vă simțiți obosiți.
  • Dacă intenționați să mergeți la o petrecere și să știți că va fi mâncare junk acolo, luați în considerare mâncarea unei gustări sănătoase sau chiar cina în prealabil.
  • Partea 3 din 4:
    Înțelegerea pubertății
    1. Imagine intitulată Deal cu perioada dvs. Pasul 22
    1. Realizați ce pubertate este. Când intrați pubertate, creierul dvs. începe să creeze hormoni sexuali prin intermediul unui testicul unei fete sau a băieților. Pentru fete, corpul tău produce estrogen suplimentar și progesteron. Băieții vor primi mai mult testosteron. Având hormoni suplimentari pot provoca modificări corpului (cum ar fi sânii de dezvoltare) și, de asemenea, uneori schimbări emoționale. Acestea sunt modificări normale, dar pot afecta modul în care vă simțiți.
    • Fetele tind să înceapă pubertatea la vârsta de 8 până la 13 ani, în timp ce băieții tind să înceapă pubertatea un pic mai târziu de la vârsta de 9 și 14 ani. Unii copii intră, de asemenea, pubertatea mai devreme sau mai târziu decât aceste intervale. Dacă fetele încep pubertatea înainte de vârsta de 8 ani sau băieți înainte de vârsta de 9 ani, aceasta se numește "pubertate precoce."Dacă observați că corpul vostru se schimbă devreme, vorbiți imediat cu părinții sau medicul dumneavoastră.
    • Pubertatea se oprește. Pubertatea este necesară pentru a vă transforma într-un adult, dar trebuie să aveți răbdare. Pubertatea poate dura până la 1.5 ani până la sfârșitul anului 5 ani. Este greu de știut la început cât va dura, dar se va sfârși în cele din urmă!
  • Imaginea intitulată Știți când veți începe pubertatea (fetele) Pasul 7
    2. Să înțeleagă schimbările fizice pentru fete în timpul pubertății. În timpul începerii pubertății, schimbarea hormonilor provoacă dezvoltarea sânilor. Șoldurile dvs. se vor lărgi și veți câștiga păr pubian. De asemenea, ar trebui să devii mai înalți. La doi ani de la debutul pubertății, puteți începe să aveți părul subțire și descărcarea albă sau clară pe lenjeria dvs. Perioada dvs. este probabil să înceapă în curând. În jurul perioadei, s-ar putea să experimentați crampe premenstruale sau menstruale. Regiunea dvs. abdominală ar putea răni și ați putea să vă simțiți umflați.
  • Este total bine dacă sânii dvs. cresc la diferite pași. De asemenea, ar putea fi sensibili la atingere în acest moment.
  • Ați putea câștiga oriunde de la 2 la 8 inci în înălțime.
  • Unele părți ale corpului tău, ca și capul și mâinile, ar putea crește mai repede decât brațele și picioarele. S-ar putea să vă simțiți din punct de vedere fizic în această perioadă. Nu iti face griji! Restul corpului tău se va prinde!
  • Când începe perioada dvs., aceasta înseamnă căptușeala uterului, plus sângele suplimentar vă va lăsa organismul o dată pe lună. Deși crampele menstruale sunt normale, dacă durerea este insuportabilă, discutați cu medicul dumneavoastră.
  • Imaginea intitulată Știți că sunteți în pubertatea Pasul 13
    3. Să înțeleagă schimbările fizice pentru băieți în timpul pubertății. Organele sexuale vor începe să se dezvolte. Testele și penisul dvs. vor mări și veți câștiga păr pubian. Spre mijlocul pubertății, veți avea o creștere de creștere. La câțiva ani după ce pubertatea a început, veți observa creșterea părului peste tot corpul, inclusiv pe fața dvs. Acest lucru va fi un moment bun pentru a învăța cum să radeți și / sau să aveți grijă de părul tău facial. Corpul dvs. va începe, de asemenea, eliberarea testosteronului. Erecțiile și ejacularea se întâmplă în mod obișnuit acum. Când rotiți 14 sau 15, pubertatea este aproape la sfârșit! Laringe (e.G. Apple lui Adam) va fi mai pronunțată. Vocea voastră ar putea sparge și suna mai jos și mai adânc.
  • Unul dintre testiculele tale ar putea să crească mai repede decât celălalt. Asta este normal!
  • Băieții pot câștiga oriunde de la 4 la 12 centimetri de înălțime. Puteți continua să crească până la vârsta de 18 până la 20 de ani.
  • Testosteronul este hormonul sexual care provoacă testiculele pentru a face spermă.
  • S-ar putea să deveniți erect aparent fără cauză. Dacă ejaculați în somn, asta e în regulă. Acesta este un "vis umed."
  • Pe măsură ce vocea se schimbă, pitch-ul dvs., de asemenea, ar putea fluctua sălbatic. Acest lucru se va opri în cele din urmă.
  • Imaginea intitulată Confruntați cu alții despre igiena lor slabă Pasul 3
    4. Fiți conștienți de faptul că schimbările creierului apar în timpul pubertății. Creierul dvs. nu va fi complet dezvoltat până când aveți aproximativ 23 până la 25 de ani. Pe măsură ce creierul se dezvoltă în timpul pubertății, acesta poate fi afectat de comportamente riscante, cum ar fi implicarea în sex sau de droguri și alcool. Fiți conștienți de faptul că orice comportament riscant pe care îl angajați în timpul pubertății poate duce la dependența mai târziu.
  • Partea 4 din 4:
    Realizarea echilibrului în adolescență
    1. Imagine intitulată Planificați ziua dvs. Pasul 2
    1. Stabiliți prioritățile. Când sunteți adolescent, există multe lucruri pe care ați putea dori să le faceți. S-ar putea să doriți să jucați un sport sau să fiți steaua sau muzica. Stabiliți obiective cu privire la ceea ce doriți să realizați și să vă dați energia proporțional cu aceste activități. Nu trebuie să fii steaua fiecărei activități. Ia timp pentru a descoperi ceea ce faci cel mai bine. Apoi, faceți tot ce este mai bun la acea activitate!
    • Creați un program mini pentru fiecare săptămână și zi. Planificați-vă timpul cu înțelepciune și nu încercați să încărcați prea mult într-o singură zi.
    • Există câteva priorități care sunt necesare - cum ar fi completarea școlii.
    • Starea potrivită și sănătoasă ar trebui să fie, de asemenea, o prioritate de top. Asta înseamnă că dormi suficient și mănâncă bine.
  • Imagine intitulată Fii romantic cu prietena ta Pasul 12
    2. Programați-vă singur. Deși s-ar putea să fiți ocupați cu multe activități, este important să programați ceva timp pentru a fi cu dvs. Încercați să vă acordați treizeci de minute pe zi pentru a face o activitate preferată, indiferent dacă citiți ziarul, jucând pianul sau faceți yoga. Scopul de a utiliza acest timp la De-stres, astfel încât să puteți reveni la activitățile dvs. cu mai multă energie.
  • Ai putea avea o jumătate de oră sau o perioadă liniștită înainte de școală.
  • Ați putea rezerva o jumătate de oră de timp pentru a deconecta de la dispozitive înainte de a dormi.
  • Imaginea intitulată dovedește că școala dvs. a încălcat primele dvs. drepturi de amendament Pasul 10
    3. Practică "INTELIGENT" stabilirea obiectivelor. Mergând înainte în anii adolescenți, stabilirea obiectivelor vă va ajuta să vă simțiți în control, chiar și atunci când emoțiile dvs. vă vor face să simțiți opusul. Scopul pentru ca obiectivele dvs. să fie "INTELIGENT," care reprezintă specific, măsurabil, realizabil, realist și în timp util. Aceasta înseamnă că ar trebui să vă definiți clar obiectivele și să puteți vedea dacă le atingeți sau nu.
  • De exemplu, a "INTELIGENT" Scopul ar putea fi finalizați cartea dvs. de la nivelul 5 pian până în ianuarie. Dacă sunteți la jumătatea drumului prin cartea dvs. în septembrie, acesta este un obiectiv realizabil. Puteți crea un plan de practică și împărțiți-vă obiectivul în mini pași. De exemplu, ați putea ca scop să terminați două pagini pe săptămână. Veți ști că ați făcut-o dacă ați terminat cartea sau nu.
  • Video

    Prin utilizarea acestui serviciu, unele informații pot fi împărtășite cu YouTube.

    sfaturi

    Chiar dacă sunteți o fată, este o idee bună să înțelegeți cum se schimbă și corpurile băieților. Același lucru este valabil și pentru băieții care înțeleg schimbările fetelor. Este bine să fii considerat unul de celălalt.
  • Nu tachinează pe alții dacă trec printr-un "Faza ciudată", Pe măsură ce corpul vostru se schimbă în timpul pubertății. În schimb, să vă susțineți reciproc.
  • Nu vă fie frică să discutați cu un membru al familiei de încredere / prieten. Poate că puteți cere unui adult cu care aveți încredere și discutați cu ei dacă aveți îngrijorări.
  • Partajați pe rețeaua socială:
    Similar