Cum să se ocupe de pubertate

Pubertatea poate fi un timp ciudat și confuz pentru mulți tineri. Indiferent dacă sunteți un băiat sau o fată, este posibil să nu vă asigurați cum să vă ocupați de această etapă din viața voastră. Veți observa multe schimbări în corpul vostru, dar nu vă faceți griji, toți sunt perfect normali și se întâmplă cu toată lumea. Știind ce să vă așteptați poate merge mult în a vă ajuta să vă ocupați de pubertate.

Pași

Metoda 1 din 3:
Care se ocupă de problemele care afectează atât băieții, cât și fetele
  1. Imagine intitulată Deal cu Pundul Pasul 1
1. Deal cu mirosul corpului. Când treceți prin pubertate, probabil că veți observa că începeți să transpirați mai mult (mai ales sub brațe) și să aveți mai mult miros de corp. Acest lucru este complet normal, dar asta înseamnă că trebuie să fii mai conștiincios cu privire la igiena dvs. personală. Amintiți-vă să faceți duș în fiecare zi și să purtați haine curate. Aplicarea deodorantului în fiecare dimineață vă va ajuta, de asemenea, să miroși proaspeți și curați.
  • Unele deodorante conțin antiperspiranți, care împiedică transpirația. Un deodorant regulat fără antiperspiranți nu va împiedica transpirația, dar va împiedica mirosul.
  • Părul tău poate deveni mai uleios, așa că ar trebui să-l spălați mai des decât ați obișnuit.
  • Imagine intitulată Deal cu Pasul 2
    2. Tratați acnee. În timpul pubertății, pielea dvs. va începe să se schimbe din cauza modificărilor hormonale, iar acest lucru vă poate face să obțineți acnee. De asemenea, puteți observa că pielea devine uscată sau uleios. Pentru a combate aceste probleme, asigurați-vă că spala-te pe fata de două ori pe zi, cu un cleanser blând. Aplicarea unei crema de acnee supra-counter vă poate ajuta să vă ocupați de breakouts și hidratantă vă poate ajuta să vă ocupați de pielea uscată.
  • Medicamentele de acnee care conțin peroxid de benzoil, sulf, resorcinol sau acid salicilic ca ingrediente active tind să fie foarte eficiente. Pielea fiecăruia este diferită, așa că încercați câteva produse diferite până când găsiți unul care funcționează pentru dvs.
  • Fiți conștienți de faptul că medicamentele de acnee vă pot usca pielea, astfel încât este posibil să aveți nevoie să aplicați și un hidratant.
  • Utilizați întotdeauna un hidratant fără ulei pe față, mai ales dacă aveți acnee. Hidratanții uleioși pot provoca mai multe breakouts. Hidratanții care conțin protecție solară vă vor ajuta să vă protejați de leziunile la soare.
  • Poptarea cosurilor și culegerii la pielea vă poate face problema acneei mai rău, deci evitați să faceți acest lucru.
  • Încercați să evitați să vă atingeți fața sau să lăsați părul să vină în contact cu fața dvs., deoarece acest lucru poate transfera uleiul pe piele și poate provoca breakouts.
  • Dacă aveți acnee serioși care nu se îmbunătățește cu tratamentele prea contrare, luați în considerare vederea unui dermatolog.
  • Imagine intitulată Deal cu Pasul 3
    3. Așteptați creșterea. Majoritatea oamenilor au cel puțin o creștere de creștere în timpul pubertății. Probabil veți crește mai mulți centimetri în acest timp și probabil veți obține o anumită greutate, deoarece forma corpului dvs. se schimbă. Dacă vă simțiți puțin ciudat în corpul vostru în acest timp, știți că veți ieși din această fază. Unii oameni câștigă în greutate înainte de a începe să crească, iar unii încep să crească mai înalt înainte de a câștiga în greutate, dar ambele sunt perfect normale.
  • Vă poate ajuta să vă simțiți mai încrezători în corpul vostru dacă purtați haine care se potrivesc cu tine. Întrebați-vă părinților dvs. dacă puteți cumpăra niște haine noi (chiar dacă sunt doar câteva lucruri) Dacă observați că hainele vechi nu mai sunt potrivite. Rețineți că puteți continua să creșteți și să vă schimbați pentru o vreme.
  • S-ar putea să vă simțiți, de asemenea, ca picioarele dvs. să fie ciudate mari în acest stadiu în viața voastră. Acest lucru se datorează faptului că picioarele cresc adesea înainte de restul corpului. Știți că nu vă veți simți stângace pentru mult timp și restul corpului vostru vă va prinde picioarele.
  • Imagine intitulată Deal cu Pasul 4
    4. Face ca schimbările emoționale. Pubertatea este cauzată de un aflux al hormonilor estrogen și testosteron. Acești hormoni afectează nu numai modul în care corpul tău arată, dar modul în care te simți. Ca rezultat, puteți fi mai supărat sau emoțional decât ați fi fost. Nu puteți face prea multe despre acest lucru, dar încercați să vă recunoașteți schimbările emoționale și să evitați să vă loviți la alții.
  • S-ar putea, de asemenea, să vă simțiți incomod în corpul dvs. în acest timp. Încercați să vă amintiți că toate aceste schimbări sunt normale.
  • S-ar putea, de asemenea, să vă simțiți neobișnuit de obosiți uneori, așa că lăsați-vă să vă odihniți. Dacă acest lucru devine sever, asigurați-vă că îl menționați medicului dumneavoastră.
  • De obicei, ajută la discutarea cu cineva despre emoțiile dvs., fie că este vorba despre un prieten de încredere sau un adult. Este posibil să aveți nevoie de un mic sprijin în acest timp în viața voastră, așa că nu vă fie frică să o căutați.
  • O modalitate de a vă îmbunătăți stima de sine în această etapă dificilă în viață este să vă angajați să faceți ceva ce vă place. Indiferent dacă sunteți talentat la cântând, pictura sau jucați baseball, aceste activități vă vor oferi o mare creștere a încrederii.
  • Dacă aceste emoții interferează cu viața de zi cu zi sau care vă provoacă să vă simțiți foarte încurcați, solicitați consiliere profesională. Vorbind cu un profesionist vă poate ajuta să învățați cum să vă ocupați de aceste emoții într-un mod mai sănătos.
  • Exercitarea vă poate ajuta să faceți față anxietății pe care o puteți experimenta ca urmare a tuturor schimbărilor care se întâmplă în timpul pubertății. Exercitarea eliberează substanțele chimice din creierul dvs., care sunt cunoscute pentru a vă îmbunătăți starea de spirit, astfel încât să găsiți o activitate fizică pe care o bucurați, fie că este înot, dansând sau jucând un sport de echipă.
  • Imagine intitulată Deal cu Pasul 5
    5. Evitați să vă comparați cu ceilalți. Pubertatea se întâmplă tuturor, dar nu neapărat în același timp. Dacă începeți să experimentați pubertate înainte de toți prietenii dvs. sau dacă vă simțiți că sunteți în spatele tuturor prietenilor dvs., acest lucru nu este nimic de îngrijorat! În câțiva ani, toată lumea ne-ar fi prins unul pe celălalt.
  • Pubertatea începe de obicei între vârsta de 8 și 13 ani pentru fete.
  • Pubertatea începe de obicei între vârsta de 9 și 15 ani pentru băieți.
  • Imagine intitulată Deal cu Pasul 6
    6. Se așteaptă să se simtă dorința sexuală. La un moment dat în timpul pubertății, probabil că veți începe să simțiți dorința sexuală. Doar pentru că simțiți dorința nu înseamnă că sunteți gata emoțional pentru sex. Este întotdeauna o idee bună să discutați cu un adult de încredere despre cum să știți când sunteți pregătiți pentru sex și despre practicarea unui sex sigur.
  • Dacă decideți să faceți sex, să înțelegeți cât de important este să vă protejați de sarcină și de boli cu transmitere sexuală (stds). Cea mai bună modalitate de a vă proteja este întotdeauna folosind un prezervativ, deși acest lucru nu este 100% eficient.
  • Sexul oral poate duce la transmiterea de STD, deci este încă important să se practică sexul sigur. Utilizați un baraj dentar, folie de plastic sau un prezervativ care este tăiat deschis într-un pătrat atunci când efectuați sex oral pe vulva (zona din afara vaginului) sau anus. Utilizați un prezervativ atunci când efectuați sex oral pe un penis. Puteți găsi prezervative și articole cum ar fi foliile de plastic la magazinele de produse alimentare sau farmacii - poate fi necesar să mergeți la o clinică, cum ar fi părul planificat sau încercați un magazin de aprovizionare dentar pentru a găsi un barant dentar.
  • Niciodată nu lăsați pe nimeni să vă predau să faceți sex dacă nu sunteți gata. Aceasta este o decizie personală pe care nimeni nu o poate face pentru dvs.
  • Imagine intitulată Deal cu Pubertatea Pasul 7
    7. Găsiți pe cineva să vorbească. Dacă vă simțiți inconfortabil cu privire la schimbările care se întâmplă cu corpul dvs., acesta poate ajuta la discutarea cu cineva care a trecut prin aceste schimbări înainte. Găsiți un adult de încredere la același sex pentru a vorbi, fie că este părinte, un frate mai mare sau medicul dumneavoastră.
  • Puteți vorbi cu prietenii dvs. despre aceste probleme, dar amintiți-vă că sunt la fel de confuzi ca și dumneavoastră, așa că nu vă bazați pe ele pentru sfaturi.
  • Dacă ați văzut un pediatru care nu este același sex ca tine și nu vă simțiți confortabil vorbind cu privire la pubertate, adresați-vă părinților dvs. dacă puteți vedea un nou doctor.
  • Metoda 2 din 3:
    Care se ocupă de problemele specifice fetelor
    1. Imagine intitulată Deal cu Pasul Piert 8
    1. Aflați cum să îndepărtați părul corpului. Fetele încep să crească părul pe brațele, picioarele și în jurul zonelor lor pubiane În timpul pubertății. Nu trebuie să radeți dacă nu doriți, dar cele mai multe fete aleg să înceapă ras la scurt timp după ce părul corpului începe să apară. Este întotdeauna o idee bună să discutați cu mama dvs. sau cu un alt adult de sex feminin de încredere despre ras înainte de a încerca pentru prima dată.
    • Un aparat de ras manual este cel mai simplu mod de a rade. Există multe tipuri diferite disponibile, dar toate acestea trebuie utilizate cu un fel de lubrifiant, cum ar fi gelul de ras sau săpun. Va trebui să fiți atenți în timp ce ras pentru a evita nisipul pielii. De asemenea, puteți utiliza un aparat de ras electric dacă preferați.
    • Tulburați-vă Picioarele, Subrudite, și zona bikini este, de asemenea, o opțiune. Acest lucru poate fi dureros, dar va dura mai mult decât rasul.
    • Există, de asemenea, substanțe chimice pe care le puteți cumpăra la magazinele de droguri pentru a îndepărta părul la domiciliu fără utilizarea unui aparat de ras.
  • Imagine intitulată Deal cu Pubertatea Pasul 9
    2. Obțineți un sutien. Când sânii încep să crească, puteți găsi că doriți să începeți să purtați un sutien. Adresați-vă mamei sau unui alt adult de sex feminin de încredere să vă ia cumpărături pentru unul.
  • Este posibil să aveți nevoie de un alt tip de sutien care oferă mai mult sprijin pentru sport.
  • Este foarte important ca sutienul dvs. să se potrivească corect. Dacă aveți nevoie de ajutor cu acest lucru, majoritatea magazinelor departamente au experți în sutien în personal, așa că întrebați.
  • Nu vă îngrijorați dacă un sân începe să crească mai repede decât celălalt. În cele din urmă vor ieși, deși majoritatea sânilor femeilor nu sunt exact identici unul cu celălalt.
  • Imagine intitulată Deal cu Pasul 10
    3. Fi pregătit pentru dvs prima perioada. Obținerea primei perioade poate fi foarte înfricoșătoare, dar este mult mai ușoară dacă sunteți gata pentru el. Când aveți perioada, va trebui să utilizați fie a Pad, care se lipeste de interiorul lenjeriei tale sau a tampon, pe care introduceți în vaginul dvs. Veți găsi instrucțiuni pentru utilizarea acestora pe ambalaj, dar vă ajută să întrebați o femeie mai în vârstă (ca mama dvs.) pentru sfaturi.
  • Este o idee bună să păstrați o pereche curată de lenjerie de corp și un șervețel sanitar în rucsac în cazul în care obțineți primul dvs perioada la școală.
  • Cele mai multe fete obțin primele perioade în jurul vârstei de 12 ani, dar este perfect normal ca să se întâmple oriunde între 8 și 16 ani.
  • Obținerea primei perioade înseamnă că veți putea avea un copil. Dacă oul dvs. nu se întâlnește cu sperma de la un bărbat, atunci veți obține perioada în fiecare lună. Aproximativ o ceașcă de sânge va ieși din vaginul dvs. pe parcursul a aproximativ 3-7 zile.
  • Nu fi alarmat dacă primele dvs. perioade sunt o culoare maro în loc de roșu. Acest lucru este perfect normal. De asemenea, este normal ca perioadele dvs. să fie neregulate la început, dar ele vor deveni mai regulate pe măsură ce îmbătrâniți.
  • Asigurați-vă că ați schimbat regulat tamponul sau tamponul (cel puțin o dată la patru ore). Tampoanele pot provoca o afecțiune gravă numită sindromul de șoc toxic (TSS) dacă nu se schimbă în decurs de 8 ore.
  • În plus față de perioada dvs., puteți observa, de asemenea, că ocazional aveți o descărcare clară sau albă în lenjeria dvs. Acest lucru se poate întâmpla înainte de prima perioadă și va continua după ce aveți și perioada. Descărcarea vaginală este cauzată de schimbarea hormonilor în corpul dvs. și, de fapt, ajută la menținerea sănătății vaginale.
  • Imagine intitulată Deal cu PUBERTY PASUL 11
    4. Acceptați câștigul în greutate. În plus față de dezvoltarea sânilor, fetele vor experimenta alte schimbări fizice la forma corpurilor lor. Este normal și sănătos pentru fete să câștige o greutate și să devină curbier în timpul pubertății, așa că nu încercați să o împiedicați.
  • Dieting în timpul pubertății pentru a preveni creșterea în greutate normală este foarte nesănătoasă! Chiar dacă vă puteți simți incomod cu schimbările care se întâmplă cu corpul dvs., este important să le lăsați să se întâmple. Corpul unei femei arată diferit de corpul unei fete, și nu este nimic în neregulă cu asta.
  • Metoda 3 din 3:
    Care se ocupă de problemele legate de băiat
    1. Imagine intitulată face față pubertății Pasul 12
    1. Faceți o voce schimbătoare. Întrucât băieții trec prin pubertate, vocile lor devin mai profunde. Acest lucru se întâmplă deoarece laringe și corzile vocale cresc rapid. Din păcate, deoarece corpul dvs. se adaptează la aceste schimbări, puteți găsi că vocea voastră fisură sau scârțâie în mod neașteptat. Nu puteți face nimic pentru a preveni acest lucru, dar poate fi reconfortant să știți că, de obicei, durează doar câteva luni.
    • Pentru majoritatea băieților, acest lucru se întâmplă între vârsta de 11 și 14 ani.
  • Imagine intitulată Deal cu Pasul Pierde 13
    2. Începeți rasul. La un moment dat în timpul pubertății, veți observa că începeți să crească părul pe bărbie și deasupra buza superioară. Când acest păr devine vizibil, probabil că doriți să începeți să vă bărbieri. Este o idee bună să discutați cu tatăl dvs. sau cu un alt adult de sex masculin de încredere despre ras înainte de a încerca pentru prima dată.
  • Un aparat de ras electric cu un cap flexibil este convenabil și eficient, deși poate să nu ofere cel mai apropiat bărbierit.
  • De asemenea, puteți să radeți cu un aparat de ras manual, dar va trebui să fiți mai atenți să nu vă tăiați. Utilizați întotdeauna o cremă de ras sau un gel cu acest tip de aparat de ras pentru a preveni iritarea.
  • Veți vedea, de asemenea, părul începe să apară sub brațele voastre și în jurul îngușii tale. Părul de pe brațe, picioare și alte zone ale corpului tău va deveni mai gros și mai greu. Puteți lăsa acest păr singur dacă doriți, sau, dacă părul corpului vă deranjează, puteți alege să o ceară sau să o radeți.
  • Imagine intitulată Deal cu Pasul 14
    3. Așteptați erecțiile. Pe măsură ce treceți prin pubertate, veți începe de obicei să experimentați erecții, ceea când penisul dvs. devine temporar mai lung și mai greu, deoarece este plin de sânge. Acestea se pot întâmpla în mod neașteptat, așa că nu fi prea alarmat.
  • Erecțiile se pot întâmpla în orice moment, indiferent dacă sunteți excitat sexual sau nu.
  • Încercați să nu fiți prea jenați dacă obțineți o erecție în fața altor persoane. Ele nu sunt la fel de susceptibile de a observa așa cum credeți.
  • Dacă doriți să scăpați de o erecție, nu mai gândiți-vă la asta. În schimb, încercați să vă concentrați atenția asupra unei sarcini plictisitoare și repetitive, cum ar fi spuneți alfabetul înapoi.
  • 4. Așteptați creșterea genitală. Veți observa, de asemenea, că penisul și testiculele sunt în creștere în timpul pubertății. Încercați să nu vă faceți griji cu privire la dimensiunea dvs. sau să vă comparați cu ceilalți. De asemenea, nu vă îngrijorați dacă un testicul pare să crească mai repede decât celălalt, așa cum vor ieși chiar și în cele din urmă.
  • Imagine intitulată Deal cu Pasul 15
    5. Realizați ejaculările sunt normale. În plus față de erecții, veți începe, de asemenea, să experimentați ejaculările. Aceasta este atunci când o erecție se termină brusc și eliberați materialul seminal din penisul dvs. La fel ca erecțiile, acestea se pot întâmpla în mod neașteptat, așa că nu fi prea alarmat. Acest lucru este perfect normal, și înseamnă că vă schimbați de la un băiat la un bărbat.
  • Ejaculațiile se pot întâmpla în orice moment în care aveți o erecție, indiferent dacă sunteți excitat sexual sau nu.
  • Unii băieți au emisii nocturne, mai cunoscute ca "vise umede." Aceasta este atunci când obțineți o erecție în timp ce dormiți și ejaculați înainte de a vă trezi. Chiar dacă nu se întâmplă cu toți băieții, este o etapă perfectă de dezvoltare și se va opri să se întâmple în timp ce îmbătrâniți.
  • Imagine intitulată Deal cu Pubertatea Pasul 16
    6. Nu vă îngrijorați asupra creșterii minore ale sânilor. Întrucât băieții trec prin pubertate și trupurile lor încep să completeze, adesea suferă o cantitate mică de creștere a sanilor. Acest lucru este perfect normal și nu înseamnă că există ceva în neregulă cu hormonii tăi. Pe măsură ce corpul tău continuă să crească și să se schimbe, acest lucru va dispărea.
  • sfaturi

    Dacă simțiți că vă dezvoltați mult mai devreme sau mult mai târziu decât colegii dvs., poate doriți să vă gândiți să discutați cu medicul dumneavoastră despre preocupările dvs. În majoritatea cazurilor, aceste diferențe individuale sunt perfect normale, dar în circumstanțe rare, poate exista o afecțiune medicală care vă provoacă să se dezvolte mai devreme sau mai târziu.
    Partajați pe rețeaua socială:
    Similar