Cum să se ocupe de o persoană cu ied

Tulburarea explozivă intermitentă (IED) este o tulburare de control al impulsului comportamental caracterizat prin expresii extreme și bruște de furie, adesea până la punctul de furie incontrolabil, care par disproporționate față de situația la îndemână. Condiția poate persista pentru o lungă perioadă de timp și poate provoca probleme pentru persoana care suferă de ea, cum ar fi împingerea prietenilor și cei dragi, sau chiar pune în pericol pe cei apropiați. Dacă aveți un prieten, membru al familiei, colegii sau colegii care suferă de aceste simptome, există o serie de măsuri pe care le puteți lua pentru a vă asigura siguranța și încercarea de a ajuta persoana supărată.

Pași

Partea 1 din 3:
Păstrați-vă în siguranță
  1. Imagine intitulată Pack o geantă sau valiză Eficient Pasul 7
1. Creați un plan de evadare pentru situații de urgență. Sperăm că nu va trebui să scăpați, dar este mai bine să fii în siguranță decât să-ți pare rău. Ar trebui să aveți un loc în minte că puteți scăpa, dacă este necesar, cum ar fi casa unui prieten. Lăsați prietenii și familia să știe despre situația înainte de timp, astfel încât să poată veni rapid la ajutorul dvs.
  • Au o pungă de urgență ambalată și pregătită pentru o ieșire rapidă. Această pungă poate include haine, bani și alte elemente personale.
  • Dacă situația se escaladează și simți că sunteți în pericol, nu vă fie frică să sunați la poliție.
  • Imaginea intitulată Scapă de furia Pasul 1
    2. Evitați situația. Dacă un coleg sau o persoană pe care nu o apropiați de un episod IED, pur și simplu vă îndepărtați de situație. Furia persoanei probabil nu are nimic de-a face cu tine și nu ești responsabil pentru ceea ce simte el sau ea. Cu excepția cazului în care persoana este aproape de dvs. și doriți să încercați să vă ajutați, luați în considerare pur și simplu evitarea persoanei atunci când are un episod sau evitându-le cu totul dacă opțiunea este disponibilă.
  • Imaginea intitulată Scapă de furia Pasul 10
    3. Fiți conștienți de obiecte periculoase. Dacă persoana experimentează o furie intensă, ar putea încerca să vă rănească fizic. Poate fi o idee bună să eliminați obiecte ascuțite sau periculoase, cum ar fi armele de foc din locație, dacă știți în prealabil că este pe cale să apară un episod.
  • Găsiți un loc sigur pentru a le bloca până când sunteți sigur că este sigur, cum ar fi o cameră blocată sau chiar un seif real.
  • Imaginea intitulată Scapă de furia Pasul 8
    4. Aflați declanșatoarele persoanei. Unele episoade IED pot fi imprevizibile, dar dacă sunteți aproape de persoană, încercați să descoperiți ce fel de evenimente declanșează în mod obișnuit episoadele sale. Acest lucru ar putea conduce, să facă temele, să plătească facturi sau orice alt eveniment care are potențialul de a provoca supărat. Uneori poate fi special pentru persoana și nu ceva ce vă așteptați, acordați atenție comportamentului persoanei și situației pe care le are chiar înainte ca un episod să apară.
  • Odată ce sunteți conștient de declanșatoare, veți fi mai pregătiți să ajutați persoana să evite un episod, direcționându-le departe de declanșatoare sau să-i mângâie să împiedice un atac plin sau să-ți facă propriul evadare din situație.
  • Imaginea intitulată Ajutați un iubit deprimat Pasul 7
    5. Practică folosind declarații empatice. O modalitate excelentă de a păstra un episod IED de la escaladare, mai ales cu tine ca o țintă a furiei, este de a reflecta ceea ce spune persoana. Acest lucru îl va arăta pe el sau că sunteți interesat de ceea ce se simt și că nu sunteți o amenințare, ci că încercați să înțelegeți.
  • Dacă persoana exprimă frustrarea la a fi ignorată de un chelner, puteți spune "Deci vă simțiți supărat că chelnerul nu vă lipsește, fără să vă acordați atenția?"
  • Partea 2 din 3:
    Ajutând pe cineva cu IED
    1. Imaginea intitulată Ajutați un prieten deprimat Pasul 8
    1. Sugerează psihoterapia. IED nu este la fel de simplu ca cineva care se înfurie ocazional. O persoană cu experiență IED de furie intensă, care pare să fie proporțională cu evenimentul de declanșare. Persoana poate beneficia de ajutor profesional. Terapia cognitiv-comportamentală care include formarea de relaxare este un instrument eficient pentru cineva care suferă de IED.
    • Puteți găsi un centru de tratament de sănătate mintală lângă dvs. prin căutarea pe următorul site web: HTTPS: // FindTreatament.Samhsa.Gov / Locator
    • Terapia cognitiv-comportamentală implică predarea persoanei cum să-și restructureze gândurile pentru a obține un mâner pe furie. Formarea de relaxare învață relaxarea musculară progresivă, meditație și alte tehnici pentru a ajuta persoana să învețe să se relaxeze. Aceste tehnici pot fi foarte eficiente în gestionarea furiei explozive care vine cu IED. Dacă acestea sunt rezistente la terapie, puteți explica că cercetările arată că aceste metode sunt eficiente.
  • Imaginea intitulată Ajutați un iubit deprimat Pasul 9
    2. Găsiți canale pozitive pentru furie. Unul dintre motivele IED arată că este că oamenii nu au găsit modalități pozitive de a experimenta și canaliza furia pe care o simt. Furia nu este de fapt un lucru rău decât dacă se dezvoltă fără nici o modalitate de ao transforma în ceva pozitiv și constructiv. Furia este inevitabilă și trebuie respectată și a dat o modalitate de a se exprima.
  • Arte marțiale, exerciții fizice sau chiar un sport cum ar fi baschetul pot ajuta oamenii să canalizeze agresiunea în moduri mai puțin distructive.
  • Imagine intitulată Găsiți motivația de a face temele Pasul 3
    3. Învățați tehnicile de auto-calmare. Dacă persoana este un prieten, membru al familiei sau cineva pe care îl apropiați, oferă să-l învățați și tehnici de auto-calmare. Respirația diafragmatică este o tehnică utilă pentru a începe cu. Învățați-i pe persoana să respire adânc în stomacul său, țineți respirația timp de câteva secunde și apoi expirați încet. Acest tip de respirație va reduce frecvența cardiacă și va activa "odihnă și digest" parte a sistemului nervos.
  • Relaxarea musculară progresivă este o altă tehnică bună, care implică atragerea fiecărui grup muscular din corpul dvs. și apoi relaxându-le. Puteți începe cu degetele de la picioare și apoi lucrați până la cap.
  • Vizualizarea poate ajuta, de asemenea. Aceasta implică imaginarea unui scenariu calm, liniștit, cum ar fi așezarea la o plajă. Ar trebui să încercați să introduceți pe deplin situația și să vă imaginați ceea ce este plaja pentru toate simțurile voastre.
  • Imaginea intitulată Scapa de furie Pasul 4
    4. Notificați pe cineva. Dacă nu sunteți aproape de persoană, încercați să contactați un membru al familiei sau un prieten care ar putea să-l ajute într-o situație de criză. De asemenea, puteți face acest lucru dacă aveți nevoie de ajutor pentru a calma persoana în jos. Doar încercați să vă ajutați dacă sunteți sigur de siguranța proprie.
  • Imaginea intitulată Live fără o mașină Pasul 2
    5. Mutați persoana într-o altă locație. Dacă furia persoanei este declanșată de un anumit eveniment, cum ar fi traficul, încercați să eliminați persoana din locația evenimentului de declanșare. Acest lucru poate fi foarte util în calmarea nervilor săi și să vă păstrați și în siguranță.
  • Ofertă calm pentru a conduce dacă el sau ea se confruntă cu furie rutieră și apoi ajunge la o locație sigură cât mai repede posibil, fără a sparge orice legi de conducere.
  • Imaginea intitulată recunoaște semnele unui om abuziv Pasul 4
    6. Asteapta afara. Multe episoade IED nu vor dura mai mult de treizeci de minute. Persoana va începe de obicei să se calmeze după un timp și poate să experimenteze remușcări sau jenă după aceea. Dacă doriți să ajutați persoana în timpul unei crize și sunteți sigur de siguranța dvs., tot ce este necesar să faceți este să încercați să-i împiedicați să se încălzească mai mult până când episodul se îndepărtează.
  • Partea 3 din 3:
    Recunoașterea tulburării explozive intermitente
    1. Imaginea intitulată Scapă de furia Pasul 2
    1. Căutați semne fizice. Există mai mulți indicatori fizici ai unui episod IED pe care îl puteți folosi pentru a vă pregăti pentru a vă ocupa de situație. Dacă cineva pe care îl cunoașteți cu IED începe să se trezească sau se plânge de furnicături, senzație de etanșeitate a pieptului sau a creșterii energiei, acestea ar putea fi semne ale unui episod IED pe cale să înceapă sau să fi început deja.
  • Imaginea intitulată Ajutați un iubit deprimat Pasul 2
    2. Fiți conștienți de simptomele mentale. Dacă persoana se plânge de iritabilitate bruscă, gânduri de curse sau emoții înfricoșătoare, acestea ar putea fi, de asemenea, semne ale unui episod IED și pot fi folosite ca un sistem de avertizare timpurie pentru a face față situației de a veni.
  • Persoana poate avea dificultăți în a-și verbaliza experiența în acest fel, deci nu ar trebui să vă bazați întotdeauna pe acest tip de raportare.
  • Imagine intitulată Studiu pentru examene Pasul 12bullet3
    3. Observați simptomele interpersonale. Persoana nu are întotdeauna nevoie să vă spună cum simt - uneori iese în modul în care acționează spre tine. Dacă observați persoana care începe să strige, aruncând un tantrum, angajând în argumente încălzite sau vă amenință, acestea pot fi indicatori ai unui episod IED.
  • Dacă amenințările de violență sau violență reală vin în joc, vă distanțați de persoana și căutați ajutor.
  • Imaginea intitulată Fii fericit Fiind singur pasul 15
    4. Înțelegeți unde vine IED. Cauza IED este o combinație de factori de mediu, genetici și biologici. Mulți oameni care dezvoltă IED au crescut în familii în care comportamentul exploziv a fost norma pentru tratarea conflictelor și a frustrărilor. Poate fi util să înțelegeți de ce persoana se comportă așa cum sunt pentru a-și lua comportamentul mai puțin personal și pentru ao vedea ca pe un fel în care au învățat să facă față vieții.
  • În plus, IED apare în mod obișnuit în copilăria târzie și poate persista pentru o lungă perioadă de timp.
  • Imaginea intitulată deveni o persoană mai bună Pasul 1
    5. Evitați confuzul IED cu alte tulburări. Există mai multe tulburări psihologice care pot arăta ca IED pe suprafață. Tulburare de personalitate antisocială, tulburare de personalitate limită, iar alții pot prezenta unele dintre aceleași simptome. Poate doriți să discutați cu un psiholog / psihiatru pentru mai multe informații dacă nu sunteți sigur dacă persoana a fost IED.
  • sfaturi

    Cunoașteți informațiile dvs. locale de contact de urgență. În Statele Unite, puteți apela la 911 pe telefonul dvs. pentru a ajunge la poliție. De asemenea, puteți apela la abuzul de substanțe și administrarea serviciilor de sănătate mintală la 1-800-662-Ajutor (4357) pentru o asistență mai puțin imediată.

    Avertizări

    Aveți grijă atunci când vă ocupați de o persoană cu IED. Vă protejați întotdeauna și asigurați-vă propria siguranță înainte de a încerca să ajutați cealaltă persoană. Chiar dacă persoana este o persoană care, în mod normal, nu te-ar răni, un episod IED poate să-l facă să-și piardă controlul.
    Partajați pe rețeaua socială:
    Similar