Cum să se ocupe de tulburarea de personalitate limită

Tulburarea de personalitate limită (BPD) este un tip de tulburare de personalitate definită de manualul de diagnosticare și statistic al tulburărilor mintale (DSM-5) ca model de instabilitate în relațiile personale și imaginea de sine. Oamenii cu BPD au probleme cu identificarea și reglementarea emoțiilor lor. Ca și în cazul altor tulburări, acest model de comportament trebuie să provoace tulburări semnificative sau insuficiență socială și trebuie să prezinte anumite simptome care trebuie diagnosticate. Un profesionist de sănătate mintal instruit trebuie să diagnosticheze BPD - nu o puteți face pentru dvs. sau pentru alții. Poate fi greu să se ocupe de această tulburare atât pentru persoana cu tulburarea, cât și pentru cei dragi. Dacă tu sau cineva pe care-l iubești are tulburare de personalitate limită, există câteva moduri în care puteți învăța să se ocupe de ea.

Pași

Metoda 1 din 3:
Obținerea de ajutor pentru BPD-ul dvs
  1. Imagine intitulată Deal cu tulburarea de personalitate limită Pasul 1
1. Căutați ajutor de la un terapeut. Terapia este în mod obișnuit prima opțiune de tratament pentru persoanele care suferă de BPD. Deși există mai multe tipuri de terapie care pot fi utilizate în tratarea BPD, cea cu cea mai puternică înregistrare a piesei este terapia comportamentală dialectică sau DBT. Se bazează parțial pe principiile de terapie cognitiv-comportamentală (CBT) și a fost dezvoltată de Marsha Linehan.
  • Terapia comportamentală dialectică este o metodă de tratament dezvoltată special pentru a ajuta oamenii cu BPD. Studiile arată că are o înregistrare de succes consecventă. DBT se concentrează asupra predării persoanelor cu BPD pentru a-și reglementa emoțiile, pentru a dezvolta toleranța la frustrare, să învețe abilitățile de spirit, să identifice și să-și eticheteze emoțiile și să consolideze abilitățile psihosociale pentru a le ajuta să interacționeze cu alte persoane.
  • Un alt tratament comun este terapia focalizată cu schema. Acest tip de tratament combină tehnicile CBT cu tehnicile de la alte abordări de terapie. Se concentrează pe sprijinirea persoanelor cu reordonarea sau restructurarea percepțiilor și experiențelor lor pentru a contribui la construirea unei imagini de sine stabile.
  • Terapia este realizată în mod obișnuit în setările unu-on-one, cât și în setările de grup. Această combinație permite cea mai bună eficiență.
  • Imagine intitulată Deal cu tulburarea de personalitate limită Pasul 2
    2. Fiți atenți la modul în care vă simțiți. O problemă comună cu care se confruntă persoanele care suferă de BPD nu este în măsură să recunoască, să identifice și să-și eticheteze emoțiile. Luând ceva timp încetiniți în timpul unei experiențe emoționale și gândiți-vă la ceea ce experimentați vă puteți ajuta să învățați să vă reglați emoțiile.
  • Încercați "verificați" cu dvs. de mai multe ori pe tot parcursul zilei. De exemplu, s-ar putea să luați o scurtă pauză de la locul de muncă pentru a vă închide ochii și "verificați" cu corpul și emoțiile dvs. Rețineți dacă vă simțiți tensionați sau fizic fizic. Gândiți-vă dacă ați locuit pe un anumit gând sau sentiment de ceva timp. Luând în considerare modul în care vă simțiți vă poate ajuta să învățați să vă recunoașteți emoțiile și care vă vor ajuta să le regleți mai bine.
  • Încercați să fiți cât mai specific posibil. De exemplu, mai degrabă decât să mă gândesc "Sunt atât de supărat, nu pot să stau!"Încercați să rețineți unde credeți că vine emoția:" Mă simt supărat pentru că am întârziat să lucrez pentru că am rămas în trafic."
  • Încercați să nu vă judecați emoțiile pe măsură ce vă gândiți la ele. De exemplu, evitați să vă spuneți ceva ca "mă simt supărat acum. Sunt o persoană atât de rea pentru a vă simți așa."În schimb, concentrați-vă doar pe identificarea sentimentului fără judecată, cum ar fi" Mă simt supărat pentru că sunt rănit că prietenul meu a întârziat."
  • Imagine intitulată Deal cu tulburarea de personalitate limită Pasul 3
    3. Distinge între emoțiile primare și secundare. Învățând să descoperi toate sentimentele pe care le puteți experimenta într-o anumită situație este un pas important spre învățarea reglementării emoționale. Este obișnuit ca oamenii cu BPD să se simtă copleșiți de un vârtej de emoții. Faceți o clipă pentru a separa ceea ce vă simțiți mai întâi și ce altceva vă simțiți.
  • De exemplu, dacă prietenul tău a uitat că ai luat prânzul astăzi, reacția ta imediată ar putea fi furie. Aceasta ar fi emoția primară.
  • Că furia ar putea fi, de asemenea, însoțită de alte sentimente. De exemplu, s-ar putea simți rănit că prietenul tău te-a uitat. S-ar putea să vă simțiți frică că acesta este un semn că prietenul dvs. nu-i pasă de tine. S-ar putea să simțiți rușine, ca și cum nu meritați să aveți prieteni amintiți-vă. Acestea sunt toate emoțiile secundare.
  • Având în vedere sursa emotiilor dvs. vă poate ajuta să învățați să le reglementați.
  • Imagine intitulată Deal cu tulburarea de personalitate limită Pasul 4
    4. Utilizați auto-discuții pozitive. O modalitate de a învăța să se ocupe de reacțiile dvs. la situații într-un mod mai sănătos este de a contesta reacții negative și obiceiuri cu auto-discuții pozitive. Poate dura ceva timp pentru a se simți confortabil sau natural, dar este de ajutor. Cercetările au arătat că utilizarea de auto-discuții pozitive vă poate ajuta să vă simțiți mai concentrați, să vă îmbunătățiți concentrarea și să vă ameliorează anxietatea.
  • Amintiți-vă că sunteți vrednici de iubire și de respect. Faceți-o un joc pentru a găsi lucruri despre tine că admirați, cum ar fi competența, îngrijirea, imaginația etc. Amintiți-vă de aceste lucruri pozitive atunci când veți găsi că vă simțiți negativ despre voi înșivă.
  • Încercați să vă amintiți că situațiile neplăcute sunt temporare, limitate și se întâmplă cu toată lumea la un moment dat. De exemplu, dacă antrenorul dvs. a criticat performanța dvs. la practica de tenis, reamintiți-vă că acest exemplu nu caracterizează fiecare practică în trecut sau viitor. În loc să vă permiteți să vă rumeniți ceea ce sa întâmplat în trecut, să vă concentrați asupra a ceea ce puteți face pentru a vă îmbunătăți data viitoare. Acest lucru vă oferă un sentiment de control asupra acțiunilor dvs., mai degrabă decât să vă simțiți ca și cum ați fi victimizat de altcineva.
  • Reframează gândurile negative în termeni pozitivi. De exemplu, dacă nu ați făcut bine la un examen, primul dvs. gând ar putea fi "Sunt un astfel de ratat. Sunt lipsit de valoare și voi eșua acest curs."Acest lucru nu este de ajutor și nu este corect pentru tine. În schimb, gândiți-vă la ceea ce puteți învăța din experiența: "Nu am făcut așa cum am sperat la acest examen. Pot să vorbesc cu profesorul meu pentru a vedea unde sunt zonele mele slabe și studiază mai eficient pentru următorul examen."
  • Imagine intitulată Deal cu tulburarea de personalitate limită Pasul 5
    5. Opriți și verificați cu dvs. înainte de a reacționa la alții. O reacție naturală pentru o persoană cu BPD este adesea furie sau disperare. De exemplu, dacă un prieten a făcut ceva pentru a vă supăra, primul dvs. instinct ar putea fi să reacționeze cu o potrivire țipătoare și să facă amenințări la adresa celeilalte persoane. În schimb, luați ceva timp pentru a vă verifica cu dvs. și pentru a vă identifica sentimentele. Apoi, încercați să le comunicați celorlalți persoane într-un mod non-trata.
  • De exemplu, dacă prietenul tău a întârziat să te întâlnească la prânz, reacția ta imediată ar putea fi furie. S-ar putea să doriți să vă strigați la ei și să le întrebați de ce au fost atât de nerespectați pentru dvs.
  • Consultați-vă cu emoțiile. Ce simti? Care este emoția primară și există emoții secundare? De exemplu, s-ar putea să vă simțiți supărați, dar ați putea simți și frica, deoarece credeți că persoana a întârziat pentru că nu le pasă de tine.
  • Într-o voce calmă, întrebați persoana de ce au întârziat fără a-și judeca sau amenința. Utilizare "I"-Situații concentrate. De exemplu: "Mă simt rănit că ați întârziat la prânzul nostru. De ce ați întârziat?" Probabil veți găsi că motivul pentru care prietenul dvs. a întârziat a fost ceva inofensiv, cum ar fi traficul sau nu își poate găsi cheile. "I"-Declarațiile vă împiedică de la sunet ca și cum ați vina pe cealaltă persoană. Acest lucru îi va ajuta să se simtă mai puțin defensiv și mai deschis.
  • Amintiți-vă să vă procesați emoțiile și să nu sari la concluzii vă poate ajuta să învățați să vă reglați răspunsurile la alte persoane.
  • Imagine intitulată Deal cu tulburarea de personalitate limită Pasul 6
    6. Descrieți-vă în detaliu emoțiile. Încercați să asociați simptomele fizice cu stările emoționale în care de obicei le experimentați. Învățați să vă identificați sentimentele fizice, precum și sentimentele dvs. emoționale vă pot ajuta să descrieți și să vă înțelegeți mai bine emoțiile.
  • De exemplu, s-ar putea să simțiți o scufundare în groapa stomacului în anumite situații, dar este posibil să nu știți ce este legat de sentimentul. Data viitoare când simțiți că scufundarea, gândiți-vă la ce sentimente vă confruntați. Ar putea fi faptul că acest sentiment de scufundare este legat de nervozitate sau anxietate.
  • Odată ce știți că sentimentul de scufundare din stomac este anxietate, veți simți în cele din urmă mai mult controlul asupra acelui sentiment, mai degrabă decât să vă simțiți ca și cum vă controlează.
  • Imagine intitulată Deal cu tulburarea de personalitate limită Pasul 7
    7. Aflați comportamente auto-liniștitoare. Învățarea comportamentelor de auto-liniște vă poate ajuta să vă mențineți calm atunci când vă simțiți în turbulențe. Acestea sunt comportamente pe care le puteți face pentru confort și arătați bunătate pentru tine.
  • Luați o baie sau duș fierbinte. Cercetările au arătat că căldura fizică are un efect liniștitor asupra multor oameni.
  • Ascultați muzică liniștitoare. Cercetările au arătat că ascultarea anumitor tipuri de muzică vă poate ajuta să vă relaxați. Academia Britanică de Terapie Sound a reunit o playlist de cântece care au fost demonstrate științific pentru a promova sentimentele de relaxare și liniștitoare.
  • Încercați să vă confruntați cu auto-atingere. Atingându-vă într-un mod plin de compasiune, calmant vă poate ajuta să vă liniștiți și să ușurați stresul prin eliberarea oxitocinului. Încercați să treceți brațele peste piept și să vă dați o strângere blândă. Sau puneți-vă mâna peste inima voastră și observați căldura pielii voastre, bătăia inimii voastre și înălțarea și căderea pieptului pe măsură ce respirați. Ia o clipă pentru a vă reaminti că sunteți frumos și vrednic.
  • Imagine intitulată Deal cu tulburarea de personalitate limită Pasul 8
    8. Practicați creșterea toleranței de incertitudine sau suferință. Toleranța emoțională este abilitatea de a suporta o emoție incomodă fără a reacționa la ea necorespunzător. Puteți practica această abilitate, devenind familiarizați cu emoțiile dvs. și expunerea treptată la situații nefamiliare sau incerte într-un mediu sigur.
  • Păstrați un jurnal pe tot parcursul zilei care notează ori de câte ori vă simțiți incert, anxios sau frică. Asigurați-vă că observați ce situație ați fost când ați simțit în acest fel și cum ați răspuns în acest moment.
  • Clasificați-vă incertitudinile. Încercați să plasați lucruri care vă fac anxietate sau incomod pe o scară de la 0-10. De exemplu, "Mergerea la un restaurant singur" ar putea fi 4, dar "lăsând un prieten planifică o vacanță" ar putea fi 10.
  • Practicați incertitudinea de toleranță. Începeți cu situații mici și sigure. De exemplu, ați putea încerca să comandați un fel de mâncare pe care nu ați avut-o niciodată la un restaurant nou. S-ar putea sau să nu vă bucurați de masă, dar asta nu este cel mai important lucru. V-ați arătat că sunteți suficient de puternic pentru a face față incertitudinii pe cont propriu. Puteți lucra treptat până la situații mai mari, pe măsură ce vă simțiți în siguranță.
  • Înregistrați-vă răspunsurile. Când încercați ceva incert, înregistrați ce sa întâmplat. Ce-ai făcut? Cum v-ați simțit în timpul experienței? Cum v-ați simțit după aceea? Ce ați făcut dacă nu sa dovedit așa cum ați așteptat? Credeți că veți putea să vă ocupați mai mult în viitor?
  • Imagine intitulată Deal cu tulburarea de personalitate limită Pasul 9
    9. Practică experiențe neplăcute într-un mod sigur. Terapistul dvs. vă poate ajuta să învățați să suportați emoții incomod, oferindu-vă exerciții de făcut. Unele lucruri pe care le puteți face pe cont propriu includ următoarele:
  • Țineți un cub de gheață până când simțiți emoția negativă. Concentrați-vă pe senzația fizică a cubului de gheață din mână. Observați cum devine mai intensă și apoi diminuează. Același lucru este valabil și pentru emoții.
  • Vizualizați un val ocean. Imaginați-vă că construim până când în cele din urmă creează și apoi cade. Amintiți-vă că la fel ca valurile, emoțiile se umflă și apoi se retrage.
  • Imagine intitulată Deal cu tulburarea de personalitate limită Pasul 10
    10. Obțineți exerciții fizice regulate. Exercitarea poate ajuta la reducerea sentimentelor de stres, anxietate și depresie. Acest lucru se datorează faptului că exercițiul fizic eliberează endorfinele, care sunt substanțe chimice naturale "simt-bune" produse de corpul dumneavoastră. Institutul Național de Sănătate Mintală vă recomandă să obțineți o activitate fizică regulată pentru a ajuta la reducerea acestor sentimente negative.
  • Cercetările arată că chiar și exerciții moderate, cum ar fi mersul pe jos sau grădinărit, pot avea aceste efecte.
  • Imagine intitulată Deal cu tulburarea de personalitate limită Pasul 11
    11. Păstrați un program stabilit. Deoarece instabilitatea este una dintre semnele distinctive ale BPD, stabilind un program regulat pentru lucruri, cum ar fi timpul de masă și somnul, pot fi de ajutor. Fluctuațiile din zahărul din sânge sau deprivarea somnului pot face simptomele BPD mai rău.
  • Dacă aveți probleme cu amintiți-vă să vă îngrijiți de tine, cum ar fi uitarea de a mânca mese sau nu mergeți la culcare la un timp sănătos, cereți-i pe cineva să vă ajute să vă reamintească.
  • Imagine intitulată Deal cu tulburarea de personalitate limită Pasul 12
    12. Țineți obiectivele realiste. Care se ocupă de orice tulburare necesită timp și practică. Nu veți avea o revoluție completă în câteva zile. Nu vă permiteți să vă descurajați. Amintiți-vă, puteți face tot posibilul, iar cel mai bun este suficient de bun.
  • Amintiți-vă că simptomele dvs. se vor îmbunătăți treptat, nu peste noapte.
  • Metoda 2 din 3:
    Care se ocupă de un iubit care are BPD
    1. Imagine intitulată Deal cu tulburarea de personalitate limită Pasul 13
    1. Înțelegeți că sentimentele dvs. sunt normale. Prietenii și membrii familiei celor care suferă de BPD se simt adesea copleșiți, împărțiți, epuizați sau traumatizați din cauza comportamentului lor iubit. Depresia, sentimentele de durere sau izolare, și sentimentele de vinovăție sunt, de asemenea, comune printre oamenii care au un iubit cu BPD. Poate fi util să știți că aceste sentimente sunt comune și nu sunt pentru că sunteți o persoană rea sau neacționată.
  • Imagine intitulată Deal cu tulburarea de personalitate limită Pasul 14
    2. Aflați despre BPD. Deși BPD este la fel de real și debilitant ca o boală fizică. Tulburarea nu este vina ta iubită." Iubitul tău se poate simți o rușine intensă și vinovăție despre comportamentul lor, dar nu se simt incapabil să se schimbe. Știind mai multe despre BPD vă va permite să vă oferiți cel mai bun sprijin cel mai bun. Efectuați cercetări pentru a afla mai multe despre ceea ce este BPD și cum vă puteți ajuta.
  • Institutul Național de Sănătate Mintală are o multitudine de informații despre BPD.
  • Există, de asemenea, multe programe online, bloguri și alte resurse care vă pot ajuta să înțelegeți cum este să suferiți de BPD. De exemplu, Alianța Națională de Educație pentru tulburarea de personalitate limită are o listă de orientări familiale. Centrul de Resurse de Frontieră de Frontieră de Frontieră oferă videoclipuri, recomandări de carte și alte sfaturi pentru cei dragi.
  • Imagine intitulată Deal cu tulburarea de personalitate limită Pasul 15
    3. Încurajați-vă pe cei dragi să caute terapie. Înțelegeți totuși că terapia poate dura ceva timp pentru a lucra, iar unii oameni cu BPD nu răspund bine la terapie.
  • Încercați să nu vă apropiați de cea iubită dintr-o atitudine de judecată. De exemplu, este nefolositor să spui ceva de genul "M-ai îngrijorat" sau "mă faci ciudat."În schimb, folosiți" I "--Satele de îngrijire și îngrijorare:" Sunt preocupat de câteva lucruri pe care le-am văzut în comportamentul tău "sau" Te iubesc și vreau să te ajut să te ajuți."
  • O persoană cu BPD este mai probabil să găsească ajutor din partea terapiei dacă au încredere și se întâlnesc cu terapeutul. Cu toate acestea, modul instabil pe care oamenii cu BPD le-a raportat altora pot face dificilă găsirea și menținerea unei relații terapeutice sănătoase.
  • Luați în considerare căutarea terapiei familiale. Unele tratamente pentru BPD pot include tratamente familiale cu persoana și cei dragi.
  • Imagine intitulată Deal cu tulburarea de personalitate limită Pasul 16
    4. Validați-vă sentimentele iubite. Chiar dacă nu înțelegeți de ce iubitul dvs. se simte așa cum fac, încercați să oferiți sprijin și compasiune. De exemplu, puteți spune lucruri precum "se pare că este foarte greu pentru dvs. sau" văd de ce ar fi supărător."
  • Amintiți-vă: nu trebuie să fiți de acord cu cei dragi pentru a le arăta că ascultați și compasiune. Încercați să faceți contactul cu ochii pe măsură ce ascultați și folosiți expresii precum "mm-hmm" sau "da", deoarece cealaltă persoană vorbește.
  • Imagine intitulată Deal cu tulburarea de personalitate limită Pasul 17
    5. Fii consistent. Deoarece persoanele care suferă de BPD sunt adesea inconsistente, este important ca să fiți consistenți și de încredere ca o "ancoră."Dacă ți-ai spus iubitului tău că vei fi acasă la 5 ani, încercați să faceți acest lucru. Cu toate acestea, nu trebuie să răspundeți la amenințări, cerințe sau manipulări. Asigurați-vă că acțiunile dvs. sunt în concordanță cu nevoile și valorile proprii.
  • Acest lucru înseamnă, de asemenea, că mențineți limitele sănătoase. De exemplu, vă puteți spune iubitului dvs. că, dacă vă strigă la tine, veți părăsi camera. Acest lucru este corect. Dacă iubitul dvs. începe să țipă, asigurați-vă că urmați prin ceea ce ați promis să faceți.
  • Este important să decideți asupra unui plan de acțiune pentru ce să faceți dacă iubitul dvs. începe să se comporte distructiv sau să amenințe la auto-vătămare. S-ar putea să-l considerați util să lucrați la acest plan cu cea iubită, posibil în colaborare cu terapeutul lor. Indiferent ce decideți în acest plan, urmați.
  • Imagine intitulată Deal cu tulburarea de personalitate limită Pasul 18
    6. Stabiliți granițe personale și afirmați-le. Persoanele cu BPD pot fi greu de trăit, deoarece adesea nu își pot reglementa eficient emoțiile. Ei pot încerca să-și manipuleze cei dragi pentru a-și satisface propriile nevoi. Ei nu pot fi chiar conștienți de limitele personale ale altora și sunt adesea necalificate la stabilirea lor sau de a le înțelege. Stabilind propriile lor granițe personale, pe baza nevoilor dvs. și a unui nivel de confort, vă poate ajuta să vă păstrați în siguranță și să vă liniștiți pe măsură ce vă interacționați cu cei dragi.
  • De exemplu, vă puteți spune pe cel iubit că nu veți răspunde la apelurile telefonice după ora 10:00 pentru că aveți nevoie de un somn adecvat. Dacă vă place să vă sună după acel moment, este important să vă asigurați granița și să nu răspundeți. Dacă răspundeți, reamintiți-vă iubitului dvs. de limită în timp ce vă valorificați emoțiile: "Îmi pasă de tine și știu că ai un timp greu, dar este 11:30 și am cerut să nu mă suni după 10pm. Acest lucru este important pentru mine. Poți să mă suni mâine la ora 4:30. Voi pleca de pe telefon acum. La revedere."
  • Dacă iubitul dvs. vă acuză că nu vă îngrijiți pentru că nu răspundeți la aceste apeluri, reamintiți-le că ați stabilit această limită. Oferă un timp adecvat când ar putea să vă apeleze în schimb.
  • Veți trebui adesea să vă afirmați granițele de multe ori înainte ca cei dragi să înțeleagă că aceste limite sunt autentice. Ar trebui să vă așteptați pe cei dragi să răspundă la aceste afirmații ale nevoilor voastre cu furie, amărăciune sau alte reacții intense. Nu răspundeți la aceste reacții sau vă supărați. Continuați să vă întăriți și să vă afirmați limitele.
  • Amintiți-vă că spunând că "nu" nu este un semn de a fi o persoană rea sau neplăcută. Trebuie să aveți grijă de propria sănătate fizică și emoțională pentru a îngriji în mod corespunzător pentru cei dragi.
  • Imagine intitulată Deal cu tulburarea de personalitate limită Pasul 19
    7. Răspundeți pozitiv la comportamentele adecvate. Este foarte important să consolidați comportamentele adecvate cu reacții pozitive și laudă. Acest lucru vă poate încuraja pe cei dragi să creadă că pot să se ocupe de emoțiile lor. Le poate încuraja să continue să continue.
  • De exemplu, dacă iubitul dvs. începe să vă strângă și apoi să se oprească să gândească, să vă mulțumesc. Recunoașteți că știți că a fost nevoie de efort pentru ca ei să oprească acțiunea dăunătoare și că o apreciați.
  • Imagine intitulată Deal cu tulburarea de personalitate limită Pasul 20
    8. Obțineți sprijin pentru dvs. Îngrijirea și susținerea unui iubit cu BPD poate fi drenarea emoțională. Este important să vă oferiți surse de auto-îngrijire și de sprijin în timp ce navigați în echilibru între a fi de susținere emoțională și stabilirea limitelor personale.
  • Alianța Națională privind Boala Mentală (NAMI) și Alianța pentru Educație Națională pentru tulburarea de personalitate limită (NEA-BPD) oferă resurse pentru a vă ajuta să găsiți sprijin lângă dvs.
  • Puteți găsi, de asemenea, utile pentru a vă vedea propriul terapeut sau consilier. Ele vă pot ajuta să vă procesați emoțiile și să învățați abilități sănătoase de coping.
  • NAMI oferă programe de educație familială numită "familie-familială", unde familiile pot primi sprijin din partea altor familii care se ocupă de probleme similare. Acest program este gratuit.
  • Terapia familială poate fi de asemenea utilă. DBT-FST (Formarea abilităților de familie) poate ajuta la predarea membrilor familiei cum să înțeleagă și să se ocupe de experiența lor iubită. Un terapeut oferă sprijin și formare în competențe specifice pentru a vă ajuta să vă sprijiniți pe cei dragi. Terapia conexiunilor familiei se concentrează pe nevoile membrilor familiei separat. Se concentrează pe ajutorul membrilor familiei să-și consolideze abilitățile, să dezvolte strategii de coping și să învețe resurse care să contribuie la promovarea unui echilibru sănătos între propriile lor nevoi și nevoile iubitei lor cu BPD.
  • Imagine intitulată Deal cu tulburarea de personalitate limită Pasul 21
    9. Ai grijă de tine. Poate fi ușor să fii atât de implicat în îngrijirea pentru cei dragi pe care uiți să ai grijă de tine. Este important să rămâi sănătos și bine odihnit. Dacă sunteți lipsiți de somn, anxios sau nu vă îngrijiți de voi înșivă, este posibil să fiți mai probabil să răspundeți la cea iubită cu iritație sau furie.
  • Obțineți exerciții fizice. Exercițiul ameliorează sentimentele de stres și anxietate. De asemenea, promovează sentimente de bunăstare și este o tehnică de coping sănătoasă.
  • Mănâncă bine. Mănâncă în mod obișnuit. Mănâncă o dietă bine echilibrată care încorporează proteine, carbohidrați complexe și fructe și legume. Evitați alimentele cu junk și limitați cofeina și alcoolul.
  • Ia suficient dormi. Încercați să mergeți la culcare și să vă ridicați în același timp în fiecare zi, chiar și în weekend. Nu faceți alte activități în pat, cum ar fi munca pe calculator sau vizionarea TV. Evitați cofeina înainte de culcare.
  • Relaxa. Încercați meditația, yoga sau alte activități de relaxare, cum ar fi băile de bule sau plimbări naturale. Având un iubit cu BPD poate fi stresant, deci este important să luați timp să aveți grijă de dvs.
  • Imagine intitulată Deal cu tulburarea de personalitate limită Pasul 22
    10. Luați în serios amenințări de auto-vătămare. Chiar dacă ați auzit pe cei dragi amenință sinuciderea sau auto-vătămarea înainte, este important să luați întotdeauna aceste amenințări în serios. 60-70% dintre persoanele cu BPD vor încerca să se sinucidă cel puțin o dată în viața lor, iar 8-10% dintre aceștia vor avea succes. Dacă iubitul dvs. amenință sinuciderea, sunați la 911 sau luați-le la cea mai apropiată cameră de urgență.
  • De asemenea, puteți apela linia de salvare a prevenirii sinuciderii la 1-800-273-8255. Asigurați-vă că iubitul dvs. are și acest număr, astfel încât ei o pot folosi dacă este necesar.
  • Metoda 3 din 3:
    Recunoașterea caracteristicilor tulburării de personalitate limită (BPD)
    1. Imagine intitulată Deal cu tulburarea de personalitate limită Pasul 23
    1. Înțelegeți cum este diagnosticată BPD. Un profesionist de sănătate mintal instruit va folosi criteriile din DSM-5 pentru a diagnostica tulburarea de personalitate limită. DSM-5 stipulează că pentru a primi un diagnostic al BPD, o persoană trebuie să aibă 5 sau mai multe dintre următoarele:
    • "Eforturile frenetice de a evita abandonarea reală sau imaginată"
    • "Un model de relații interpersonale instabile și intense caracterizate prin alternarea între extreme de idealizare și devalorizare"
    • "Perturbarea identității"
    • "Impulsivitatea în cel puțin două zone care sunt potențial auto-dăunătoare"
    • Comportament suicidar recurent, gesturi sau amenințări sau comportament de auto-mutilare "
    • "Instabilitatea afectivă din cauza unei reactivități marcate a starea de spirit"
    • "Sentimente cronice de gol"
    • "Furia necorespunzătoare, intensă sau dificultatea de a controla furia"
    • "Ideia paranoică a stresului tranzitorie sau simptome disociative severe"
    • Amintiți-vă că nu vă puteți diagnostica în mod necesar cu BPD și nu puteți diagnostica pe ceilalți. Informațiile furnizate în această secțiune sunt doar pentru a vă ajuta să determinați dacă sunteți iubit sau a unui iubit Mai au BPD
  • Imagine intitulată Deal cu tulburarea de personalitate limită Pasul 24
    2. Căutați o teamă intensă de abandonare. O persoană cu BPD va avea o frică intensă și / sau o furie dacă se confruntă cu perspectiva de a fi separată de un iubit. Ele pot prezenta un comportament impulsiv, cum ar fi auto-mutilarea sau amenințarea sinuciderii.
  • Această reactivitate se poate întâmpla chiar dacă separarea este inevitabilă, deja planificată sau limitată de timp (e.G., cealaltă persoană va lucra).
  • Oamenii cu BPD au, în general, temeri foarte puternice despre a fi singuri și au o nevoie cronică de ajutor de la alții. Ei pot panica sau zbura într-o furie dacă cealaltă persoană pleacă chiar pe scurt sau întârzie.
  • Imagine intitulată Deal cu tulburarea de personalitate limită Pasul 25
    3. Gândiți-vă la stabilitatea relațiilor interpersonale. O persoană cu BPD, de obicei, nu are relații stabile cu nimeni pentru o perioadă semnificativă de timp. Persoanele cu BPD nu tind să accepte zone "gri" în altele (sau adesea, ei înșiși). Opiniile lor asupra relațiilor lor se caracterizează prin gândire all-sau-nimic, unde cealaltă persoană este fie perfectă, fie răutăcioasă. Oamenii cu BPD merg adesea prin prietenii și parteneriatele romantice foarte repede.
  • Oamenii cu BPD idealizează adesea oamenii din relațiile lor sau "le-au pus pe un piedestal."Cu toate acestea, dacă cealaltă persoană afișează orice vină sau face o greșeală (sau chiar pare a fi), persoana cu BPD va devaloriza adesea acea persoană.
  • O persoană cu BPD nu va accepta, de obicei, responsabilitatea pentru problemele în relațiile lor. Ei pot spune că cealaltă persoană "nu a îngrijit destul" sau nu a contribuit suficient la relația. Alți oameni pot percepe persoana cu BPD ca având "emoții superficiale sau interacțiuni cu ceilalți.
  • Imagine intitulată Deal cu tulburarea de personalitate limită Pasul 26
    4. Luați în considerare imaginea de sine a persoanei. Oamenii cu BPD de obicei nu au un concept de sine stabil. Pentru persoanele fără astfel de tulburări de personalitate, sentimentul lor de identitate personală este destul de consecvent: au un sentiment general al cine sunt, ceea ce apreciază și cum se gândesc că alții nu fluctuează sălbatic. Oamenii cu BPD nu se confruntă în acest fel. O persoană cu BPD are de obicei o imagine de sine perturbată sau instabilă care fluctuează în funcție de situația lor și cu cine interacționează.
  • Oamenii cu BPD își pot baza opinia despre ceea ce cred că alții se gândesc la ei. De exemplu, dacă un iubit este târziu la o întâlnire, persoana cu BPD poate lua acest lucru ca un semn că sunt o persoană "rea" și nu demnă de a fi iubită.
  • Persoanele cu BPD pot avea obiective foarte fluide sau valori care se schimbă dramatic. Acest lucru se extinde la tratamentul altora. O persoană cu BPD poate fi foarte bună într-un moment și vicios, următorul, chiar și la aceeași persoană.
  • Oamenii cu BPD pot avea sentimente intense de auto-lipsă de sine sau lipsă de valoare, chiar dacă alții îi asigură contrariul.
  • Oamenii cu BPD pot prezenta atracție sexuală fluctuantă. Persoanele cu BPD sunt mult mai susceptibile de a raporta schimbarea sexului partenerilor preferați de mai multe ori.
  • Oamenii cu BPD își definesc de obicei conceptele de sine într-un mod care se abate de la normele lor de cultură. Este important să vă amintiți să luați în considerare normele culturale atunci când luați în considerare ceea ce contează ca fiind "normal" sau "stabil".
  • Imagine intitulată Deal cu tulburarea de personalitate limită Pasul 27
    5. Căutați semne de impulsivitate auto-dăunătoare. Mulți oameni sunt uneori impulsivi, dar o persoană cu BPD se va angaja în mod regulat în comportament riscant și impulsiv. Acest comportament prezintă, de obicei, amenințări grave la adresa bunăstării, siguranței sau sănătății lor generale. Acest comportament poate fi pe cont propriu sau poate fi în reacție la un eveniment sau experiență în viața persoanei. Exemplele comune de comportament riscant includ:
  • Un comportament sexual riscant
  • Nesăbuit sau intoxicat de conducere
  • Abuz de substante
  • Binge de mâncare și alte tulburări de alimentație
  • Cheltuieli nesăbuite
  • Jocuri necontrolate
  • Imagine intitulată Deal cu tulburarea de personalitate limită Pasul 28
    6. Să ia în considerare dacă apar gânduri sau acțiuni de auto-vătămare sau sinucidere frecvent. Auto-mutilarea și amenințările de auto-vătămare, inclusiv sinucidere, sunt comune în rândul persoanelor cu BPD. Aceste acțiuni pot apărea pe cont propriu sau pot apărea ca o reacție la abandonarea reală sau percepută.
  • Exemple de auto-mutilare includ tăierea, arderea, zgârierea sau alegerea pielii.
  • Gesturile sau amenințările sinucidere ar putea include acțiuni cum ar fi apucarea unei sticle de pastile și amenințând să le ia pe toate.
  • Amenințările suicidale sau încercările sunt uneori folosite ca o tehnică de manipulare a altora în a face ceea ce vrea persoana cu BPD.
  • Oamenii cu BPD se pot simți conștienți de faptul că acțiunile lor sunt riscante sau dăunătoare, dar se pot simți complet în imposibilitatea de a-și schimba comportamentul.
  • 60-70% dintre persoanele diagnosticate cu BPD vor încerca să se sinucidă la un moment dat în viața lor.
  • Imagine intitulată Deal cu tulburarea de personalitate limită Pasul 29
    7. Respectați starea de spirit a persoanei. Oamenii cu BPD suferă de "instabilitate afectivă", sau starea de spirit sălbatică sau "schimbări de dispoziție."Aceste dispoziții se pot schimba frecvent și sunt adesea mult mai intense decât ceea ce ar fi considerat o reacție stabilă.
  • De exemplu, o persoană cu BPD ar putea fi fericită într-un moment și a izbucnit în lacrimi sau o formă de furie următoarea. Aceste schimbări de dispoziție pot dura doar o chestiune de minute sau de ore.
  • Disperarea, anxietatea și iritabilitatea sunt foarte frecvente în rândul persoanelor cu BPD și pot fi declanșate de evenimente sau acțiuni pe care oamenii fără o astfel de tulburare ar considera nesemnificative. De exemplu, dacă terapeutul persoanei le spune că ora lor de terapie este aproape terminată, persoana cu BPD ar putea reacționa cu un sentiment de disperare intensă și abandonare.
  • Imagine intitulată Deal cu tulburarea de personalitate limită Pasul 30
    8. Luați în considerare dacă persoana pare adesea plictisită. Oamenii cu BPD își exprimă adesea sentimente ca și cum ar fi "goale" sau extrem de plictisit. O mare parte din comportamentul lor riscant și impulsiv poate fi o reacție la aceste sentimente. Potrivit DSM-5, o persoană cu BPD poate căuta în mod constant noi surse de stimulare și emoție.
  • În unele cazuri, acest lucru se poate extinde la sentimente și despre alții, de asemenea. O persoană cu BPD se poate plictisi cu prieteniile sau relațiile romantice foarte repede și caută entuziasmul unei noi persoane.
  • O persoană cu BPD poate chiar să experimenteze sentimentul ca și cum nu există sau vă faceți griji că nu se află în aceeași lume ca și alții.
  • Imagine intitulată Deal cu tulburarea de personalitate limită Pasul 31
    9. Căutați afișaje frecvente de furie. O persoană cu BPD va afișa mai frecvent furie și mai intens decât este considerată adecvată în cultura lor. De obicei, vor avea dificultăți în controlul acestei furie. Acest comportament este adesea o reacție la percepția că un membru al prietenului sau al familiei este neclintit sau neglijent.
  • Furia se poate prezenta sub formă de sarcasm, amărăciune severă, izbucniri verbale sau tantrumuri de temperament.
  • Furia poate fi reacția implicită a persoanei, chiar și în situațiile în care alte emoții ar putea părea mai potrivite sau mai logice pentru alții. De exemplu, o persoană care câștigă un eveniment sportiv ar putea să se concentreze furios pe comportamentul concurentului lor, mai degrabă decât să se bucure de victorie.
  • Această furie poate escalada în violență fizică sau luptă.
  • Imagine intitulată Deal cu tulburarea de personalitate limită Pasul 32
    10. Căutați paranoia. O persoană cu BPD poate avea gânduri paranoice tranzitorii. Acestea sunt induse de stres și nu durează, în general, foarte lungi, dar pot să se repete frecvent. Această paranoică este adesea legată de intențiile sau comportamentele altor persoane.
  • De exemplu, o persoană care i se spune că are o afecțiune medicală poate deveni paranoică că medicul se ciocnește cu cineva să-i păcălească.
  • Disocierea este o altă tendință comună în rândul persoanelor cu BPD. O persoană cu BPD care se confruntă cu gânduri disociative poate spune că se simt ca și cum mediul lor nu este real.
  • Imagine cu titlu tratați tulburarea de personalitate antisocială Pasul 7
    11. A se vedea dacă persoana are o tulburare de stres post-traumatic (PTSD). BPD și PTSD sunt strâns legate, așa cum ambele pot apărea după perioade sau momente de traume, în special în copilărie. PTSD se caracterizează prin flashback-uri, evitarea, sentimentele de a fi "pe muchie," și dificultăți de a-și aminti momentul (ă) traumatic, printre alte simptome. Dacă cineva are PTSD, există o șansă bună să aibă și BPD, sau viceversa.
  • Video

    Prin utilizarea acestui serviciu, unele informații pot fi împărtășite cu YouTube.

    sfaturi

    Luați timp pentru auto-îngrijire, indiferent dacă sunteți persoana cu BPD sau aveți un iubit cu BPD.
  • Persoanele cu BPD nu pot reacționa întotdeauna în exterior cu furie. Disperarea interioară și furia față de abandonarea percepută pot fi observate ca fiind suferințe, comportamente de auto-răutate și sugestii agresive pasive la sentimentele lor de abandonare. Acest lucru poate duce la starea de spirit deprimată. Dacă observați acest lucru într-unul iubit cu BPD, nu plecați și să presupuneți că o vor depăși. Oamenii cu BPD se vor simți mai departe abandonați chiar dacă intenția dvs. este de a le oferi spațiu. Chiar dacă nu par să vrea să vorbească cu dvs., asigurați-vă că vă oferiți sprijinul dvs. și spuneți-i că pot vorbi cu dvs. dacă se simt ca ei.
  • Continuați să fiți la fel de susținători și disponibili emoțional pentru iubitul dvs. cât mai mult posibil.
  • FDA nu a aprobat niciun medicament pentru tratamentul BPD. Medicamentele nu pot "vindeca" BPD, dar un profesionist medical sau de sănătate mintală poate determina că medicamentele suplimentare pot fi de ajutor pentru a reduce simptomele cum ar fi depresia, anxietatea sau agresiunea.
  • Amintiți-vă că BPD nu este "vina dvs." și nu vă face o persoană "rea". Este o tulburare tratabilă.
  • Avertizări

    Luați întotdeauna amenințări de auto-vătămare și sinucidere în serios. Dacă iubitul tău exprimă gândurile sau planurile sinucidere la auto-vătămare, apel 911 sau de salvare națională de prevenire a sinuciderii la 1-800-273-8255.
    Partajați pe rețeaua socială:
    Similar