Cum se adaugă umami la gătit

În gătit, există cinci gusturi: dulce, sărat, acru, amar și umami. Termenul Umami, al cincilea gust, a fost inventat în 1908 de un profesor japonez, Kikunae Ikeda, dar aroma a fost încorporată în alimente din întreaga lume timp de secole. Umami adaugă carnea, calitatea savistică la multe alimente și poate fi inclusă în gătit acasă prin utilizarea unei varietăți de ingrediente și combinații de aromă.

Pași

Partea 1 din 2:
Utilizarea elementelor de savuroase
  1. Imagine intitulată Adăugați Umami la pasul dvs. de gătit 1
1. Adăugați brânză la mâncăruri și supe de paste. Parmezan are un gust sărat, puternic, care devine mai puternic cu vârsta. Adăugați-l în sosuri de paste, fie pe partea de sus a felului de mâncare, fie în sos în timp ce se gătește, pentru a crea o aromă mai profundă.
  • Adăugați părul de parmezan la supe, cum ar fi Minestrona, pentru a obține același efect.
  • Imagine intitulată Adăugați Umami la pasul dvs. de gătit 2
    2. Utilizați hamsii pentru a adăuga gustul Umami într-o varietate de feluri de mâncare. Anchovii uscate sau întărite adaugă o aromă sărată, pește la alimente și poate fi folosită în multe feluri de mâncare.
  • Faceți untul de hamsie, prin combinarea hamsilor și a untului moale, până la toast sau fripturi de top.
  • Adăugați pastă de hamsie în sose de paste pentru a scoate aroma roșilor și pentru a crea o aromă mai rotunjită.
  • Imagine intitulată Adăugați Umami la gătitul dvs. Pasul 3
    3. Utilizați ciuperci. Ciupercile au o mulțime de aromă naturală Umami și este chiar mai puternică când sunt uscați.
  • Adăugați ciuperci în sos de paste. Ciuperci tăiate sau tăiate, cu ciuperci gătite lucrează în sosuri albe sau roșii.
  • Utilizați ciuperci uscate în supe. Adăugați ciupercile porcini sau shiitake la supe sau rameni pentru a aduce cea mai mare aromă.
  • Imagine intitulată Adăugați Umami la pasul dvs. de gătit 4
    4. Puneți pasta de roșii în supe și sosuri. Ca ciupercile, roșiile au aromă naturală Umami, precum și dulceața. Pasta de roșii este o sursă groasă, concentrată de aromă de roșii, iar un pic merge mult. Adăugați un pic de pastă de tomate în supa de roșii, tocană de carne de vită, sosuri de paste sau chiar sos.
  • Imagine intitulată Adăugați Umami la gătitul dvs. Pasul 5
    5. Adăugați Kombu la bulion. Kombu este un tip de kelp, folosit adesea în supele asiatice pentru a face bulionul de bază. Fierbeți câteva bucăți de kombu sau alte alge marine, pentru a adăuga un gust pământesc, ciudat umam la supe și bulion.
  • Partea 2 din 2:
    Folosind sosurile Umami
    1. Imagine intitulată Adăugați Umami la gătitul dvs. Pasul 6
    1. Utilizați sosul Worcestershire în gătit. Făcute cu hamsii, melasă, oțet și tamarind, sosul Worcestershire este o modalitate excelentă de a adăuga Umami la o mulțime de feluri de mâncare. Adăugați-l la supe, paste de paste și marinate.
    • Adăugați-l la o marinadă pentru carne de vită sau pui pentru a scoate carnea, aroma savuroasă a vasului.
    • Adăugați un pic de sos Worcestershire la pastele de paste pentru a crea un efect similar cu parmezanul.
  • Imagine intitulată Adăugați Umami la pasul dvs. de gătit 7
    2. Utilizați un bulion de pește când faceți supe. Dashi este un bulion folosit adesea în gătitul japonez, care utilizează Kelp și pește pentru a crea gustul Umami. Combina kelpul uscat și fulgi bonito într-o oală de apă și gătiți până când apa ia pe arome.
  • Pentru alte variații, combinați kelp uscat și hamsii uscate într-o oală de apă. Unele folosesc ciuperci shiitake uscate, partea albă a cepei verzi sau radish Daikon, de asemenea.
  • Imagine intitulată Adăugați Umami la pasul dvs. de gătit 8
    3. Adăugați sos de soia la fel de mâncare. Sosul de soia este creat prin fermentarea de soia, care scoate în evidență gustul natural umam al soiei. Adăugați despre o lingură de sos de soia pentru a amesteca cartofi prăjiți și orez prăjit pentru a crea gustul sărat, savuros doriți. Substituiți sosul de soia în cazul în care nu aveți brânză sau un sos de Worcestershire pentru rețete de paste.
  • Imagine intitulată Adăugați Umami la pasul dvs. de gătit 9
    4. Utilizați sos de pește. Un condiment puternic, concentrat, sos de pește se face cu sare, zahăr și pește fermentat. Utilizați-l ca un sos de scufundare sau în cartofi prăjiți și alte feluri de mâncare.
  • De asemenea, puteți utiliza sosul de stridii, care este un sos mai gros realizat cu stridii în loc de pește.
  • Imagine intitulată Adăugați Umami la pasul dvs. de gătit 10
    5. Adăugați miso pasta. Ca sos de soia, pasta Miso este făcută prin fermentarea de soia, dar există sute de variații, toate cu propriul gust. Adăugați o lingură de miso pastă la sosuri și supe, sau încercați-l în pansamente sau pe propriul său bulion.
  • Lista de ingrediente Umami și rețete de probă

    Ingrediente pentru a adăuga Umami la gătit

    Suport WikiHow și Deblocați toate probele.

    Umami Rețetă: Tofu brăzdat cu ciuperci regele de stridii

    Suport WikiHow și Deblocați toate probele.

    Rețetă Umami: Macaroni și Pancetta

    Suport WikiHow și Deblocați toate probele.

    sfaturi

    Echilibrați un gust Umami puternic cu zahăr: adăugați zahăr, la gust, la feluri de mâncare pe măsură ce vă gătiți, pentru a rotunji toate aromele.
  • Dacă sunteți vegetarian sau vegan, încercați să includeți drojdie nutrițională în rețetele dvs., pentru a adăuga un gust brânzos, umami sărat.
  • Partajați pe rețeaua socială:
    Similar