Cum se diferențiază pancreatita cronică din condiții similare

Pancreatita cronică poate fi o condiție dificilă de diagnosticare - poate fi ușor confundată cu alte afecțiuni medicale. Pancreatita cronică este o afecțiune care implică schimbări inflamatorii progresive în pancreas care duc la daune structurale permanente, care pot afecta funcția pancreasului. Dacă bănuiți că aveți posibilitatea să aveți pancreatită cronică, este important să spuneți medicului dumneavoastră despre toate simptomele dvs. Este, de asemenea, esențială pentru a primi teste de diagnostic adecvate fie regula sau excluderea posibilității pancreatitei cronice (și pentru a evalua simultan în alte condiții similare).

Pași

Partea 1 din 3:
Examinând simptomele
  1. Imagine intitulată diferențiază pancreatita cronică din condiții similare Pasul 1
1. Observați pierderea în greutate neintenționată. Unul dintre semnele cardinale ale pancreatitei cronice este pierderea în greutate neintenționată. Acest lucru se datorează faptului că, în pancreatita cronică, pancreasul este deteriorat și, prin urmare, nu este în măsură să elibereze cantitățile obișnuite de enzime digestive. Acest lucru face ca aceasta să fie provocatoare să digereze și să absoarbă alimentele și duce la malnutriție și pierdere în greutate. Iată câteva modalități de a diferenția pierderea în greutate a pancreatitei cronice din pierderea în greutate asociată cu alte afecțiuni medicale:
  • Pierderea în greutate neintenționată este, de asemenea, una dintre semnele distinctive ale cancerului. Diferența cu cancerul este totuși că aceasta poate fi asociată cu alte simptome, cum ar fi transpirația de noapte, dificultăți de respirație și / sau durerea în zona afectată a corpului. Pierderea în greutate de pancreatită cronică este asociată cu scaune anormale, dar rareori orice alte simptome.
  • Pierderea în greutate neintenționată poate fi, de asemenea, experimentată ca urmare a tulburărilor intestinale, cum ar fi boala inflamatorie intestinală sau boala celiacă. Ambele condiții conduc la probleme cu absorbția prin intestin, rezultând pierderea în greutate. Boala celiacă poate fi testat pentru măsurarea TTG-IgA în sânge și urmărirea cu o biopsie dacă primul test este pozitiv. Boala intestinală inflamatorie poate fi testată pentru testele de sânge pentru anemie (celule roșii scăzute din sânge) și teste de scaun pentru sânge în scaun, precum și o colonoscopie (un domeniu introdus în colon) pentru a examina starea peretelui intestinal.
  • Persoanele cu fibroză chistică pot avea, de asemenea, o pierdere în greutate neintenționată, deoarece fibroza chistică duce la provocări cu pancreasul care seamănă cu cele ale pancreatitei cronice. Fibroza chistică poate fi diagnosticată cu un test de sudoare. Fibroza chistică poate duce efectiv la dezvoltarea pancreatitei ulterioare, deoarece cele două condiții sunt legate.
  • Imagine intitulată diferențiază pancreatita cronică din condiții similare Pasul 2
    2. Examinați scaunele. În pancreatita cronică, scaunele tind să fie anormale, prezentând fie ca diaree, fie ca niște scaune grase, care pot fi palide sau colorate de lut. Scaunele sunt, de asemenea, uneori mirositoare greșite și dificil de spălat. Anomaliile scaunelor sunt din nou din cauza problemelor digestive, rezultate din cantități insuficiente de enzime digestive eliberate dintr-un pancreas deteriorat. Alte afecțiuni medicale care pot prezenta cu scaune anormale includ:
  • Alte boli intestinale, cum ar fi boala inflamatorie intestinală, sindromul intestinului iritabil etc. Acestea pot fi testate pentru o combinație a istoricului medical, a testelor de sânge, a testelor de scaun și a unei posibile colonoscopie.
  • Scaune anormale pot rezulta din probleme cu ficatul și / sau vezica biliară. Acestea pot fi examinate pentru testele de sânge.
  • Imagine intitulată diferențiază pancreatita cronică din condiții similare Pasul 3
    3. Urmăriți durerea abdominală superioară. Una dintre amprentele de multe cazuri de pancreatită cronică este durerea epigastrică, care apare în abdomenul superior. Acest lucru poate radia prin spatele dvs. și se poate agrava în relația de a mânca (în special alimentele grase) sau de băut (în special alcool) - totuși, deși durerea abdominală este prezentă în marea majoritate a cazurilor de pancreatită cronică, există unii oameni care sunt prezent fără durere, care poate face diagnosticul de pancreatită cronică o provocare. Alte afecțiuni medicale care pot prezenta cu dureri abdominale superioare superioare superioare includ:
  • Bolile de tractare a ficatului și / sau a tractului biliar, care pot fi examinați pentru testele de sânge.
  • O leziune de țesut musculară sau moale.
  • Alte boli gastrointestinale sau intestinale, care pot fi evaluate pentru testele de sânge, testele de scaun și, eventual, o colonoscopie.
  • Imagine intitulată diferențiază pancreatita cronică din condiții similare Pasul 4
    4. Spuneți medicului dumneavoastră despre suma totală a simptomelor dvs. Rețineți că, dacă întâmpinați toate simptomele de mai sus care sugerează pancreatita cronică (pierderea în greutate neintenționată, scaunele grase anormale și durerea abdominală superioară, în plus față de greață și / sau vărsături), șansele sunt cele pe care le faceți au pancreatită (spre deosebire de o altă stare medicală). Acest lucru se datorează faptului că, în timp ce fiecare simptom pe cont propriu este relativ nespecific (și poate fi cauzat de o serie de probleme medicale), constelația tuturor, vopsea imaginea pancreatitei probabile.
  • Rețineți, totuși, că va trebui să continuați cu o serie de teste și evaluări de diagnosticare pentru a confirma (sau exclude) diagnosticarea pancreatitei cronice.
  • Nu este un diagnostic care poate fi făcut pe baza simptomelor numai, simptomele sunt folosite pentru a ghida medicul atunci când au motive să suspecteze că într-adevăr aveți pancreatită.
  • Imagine intitulată diferențiază pancreatita cronică din condiții similare Pasul 5
    5. Luați notă dacă aveți o istorie de consum de alcool. Factorul de risc numărul unu pentru dezvoltarea pancreatitei cronice consumă cantități mari de alcool. Dacă ați fost un băutor greu în viața voastră (consumând mai multe băuturi zilnice zilnic timp de mai mulți ani), aceasta crește foarte mult șansa ca simptomele pe care le experimentați, sunt rezultatul pancreatitei cronice (spre deosebire de altă condiție).
  • Partea 2 din 3:
    Primirea testelor de diagnosticare
    1. Imagine intitulată diferențiază pancreatita cronică din condiții similare Pasul 6
    1. Au un test scaun. Deoarece unul dintre semnele cardinale ale pancreatitei cronice este scaune anormale (în special, scaunele care pot fi pierdute, uleioase, grase, neobișnuit de mirositoare, și o culoare palidă), un test de scaun poate fi foarte util în stabilirea și confirmarea diagnosticului. În mod specific, testul scaunului caută niveluri ridicate de grăsime în scaun, care arată medicii în direcția diagnosticului de pancreatită.
  • Imagine intitulată diferențiază pancreatita cronică din condiții similare Pasul 7
    2. Optați pentru testele de sânge. Testele de sânge pot fi utilizate pentru a evalua pentru enzimele pancreatice crescute, care sugerează deteriorarea pancreasului. Un test de sânge IgG4 poate ajuta, de asemenea, la diagnosticul pancreatitei autoimune, în general, testele de sânge nu sunt deosebit de utile în diagnosticul pancreatitei cronice.
  • Imagine intitulată diferențiază pancreatita cronică din condiții similare Pasul 8
    3. Primiți imagistică medicală. Un ultrasunet transabdominal poate ajuta la diagnosticul pancreatitei cronice, permițând medicului dumneavoastră să obțină o imagine vizuală a organelor din abdomen, inclusiv pancreasul. O scanare CT sau RMN poate fi, de asemenea, utilă și / sau un MRCP sau ERCP unde inservează un tub prin gât până la pancreas pentru a evalua blocările potențiale și / sau semnele de pancreatită.
  • Testul de imagistică specific, care este cel mai bun pentru dvs. va varia de la caz la caz, iar medicul dvs. va putea să vă ghideze în ceea ce privește ce teste specifice pentru a primi.
  • Partea 3 din 3:
    Tratarea pancreatitei cronice
    1. Imagine intitulată diferențiază pancreatita cronică din condiții similare Pasul 9
    1. Controlați durerea. Mulți oameni cu pancreatită cronică suferă de dureri abdominale în curs de desfășurare. Durerea poate fi mai gravă cu mâncarea și băutura și poate fi exacerbată de anumite alimente din dietă (cum ar fi grăsimile). Dacă vă luptați pentru a obține durerea abdominală sub control, poate ajuta la primirea medicamentelor de durere.
    • Puteți opta pentru medicamentele de durere supra-the-counter, cum ar fi acetaminofen (Tylenol). Adulții pot lua 500 mg la fiecare patru până la șase ore după cum este necesar. O altă opțiune este ibuprofenul (Advil, Motrin), adulții pot lua 400 - 600 mg la fiecare patru până la șase ore după cum este necesar.
    • În mod alternativ, dacă medicamentele de durere supra-the-the-the sunt insuficiente, medicul dumneavoastră vă poate oferi medicamente mai puternice de durere, cum ar fi narcotice (de exemplu, codeină sau morfină, în funcție de rezistența durerii necesare).
    • Pentru episoadele de durere extremă referitoare la pancreatită, unii oameni trebuie să fie temporar spitalizați și au dat medicamente și fluide de durere prin intermediul unui IV până când simptomele lor se stabilizează. Dacă se întâmplă acest lucru, oamenii sunt, în general, sfătuiți să nu mănânce alimente pe cale orală până când se simt mai bine - în schimb, pot fi administrate și calorii prin intermediul IV.
  • Imagine intitulată diferențiază pancreatita cronică din condiții similare Pasul 10
    2. Modificați-vă dieta. Dacă ați fost diagnosticat cu pancreatită cronică, este înțelept să consultați un nutriționist pentru a vă ajuta să creați un plan de masă ridicat în substanțe nutritive și scăzut în grăsimi (deoarece pancreatita poate duce la dificultăți de a digera grăsimile). Aderarea la un plan de masă special concepută vă poate ajuta organismul să absoarbă substanțele nutritive necesare pentru a evita (sau minimiza) malnutriția și pierderea în greutate neintenționată care însoțește adesea pancreatita cronică.
  • Încercați să aveți cinci sau șase mese mici pe parcursul zilei în loc de trei mese mari. Spațiu aceste mese la fel de egal posibil.
  • Imagine intitulată diferențiază pancreatita cronică din condiții similare Pasul 11
    3. Luați enzime digestive suplimentare. În pancreatita cronică, daunele susținute la pancreas în timp are ca rezultat o producție redusă semnificativă a enzimelor digestive. Aceasta este ceea ce duce la malabsorbție și malnutriție ulterioară, deoarece corpul dvs. nu este în măsură să absoarbă substanțele nutritive pe care trebuie să le mențină creșterea în greutate sănătoasă și sumarea substanțelor nutritive pe care corpul dvs. trebuie să funcționeze optim.
  • Enzimele digestive trebuie luate înainte de fiecare masă, pentru a ajuta la digestia fiecărei mese specifice.
  • Ele pot fi de asemenea utile în tratarea durerii cauzate de pancreatită.
  • Imagine intitulată diferențiază pancreatita cronică din condiții similare Pasul 12
    4. Tratați diabetul concurent. În plus față de producerea și eliberarea enzimelor digestive, o altă lucrare a pancreasului este de a secreta insulina, care servește la regulile voastre de sânge. În pancreatita cronică, deteriorarea pancreasului poate duce la producerea insuficientă a insulinei și la diabetul zaharat rezultat. Dacă ați fost diagnosticat cu diabet zaharat (în același timp cu pancreatita dvs., care se întâmplă pentru mulți oameni), este esențial să primiți suplimente de insulină pentru a vă menține zaharurile de sânge într-o gamă normală și pentru a evita complicațiile potențiale pe termen lung de diabet.
  • Imagine intitulată diferențiază pancreatita cronică din condiții similare Pasul 13
    5. Evitați alcoolul. Deoarece consumul de alcool este unul dintre factorii majori de risc (și cauzele potențiale) ale pancreatitei cronice, este cheia limitată (sau evitarea ideală) a consumului de alcool dacă ați fost într-adevăr diagnosticată cu pancreatită cronică. Eliberarea de la fumat poate, de asemenea, ajuta la gestionarea simptomelor de pancreatită și pentru a le împiedica să se înrăutățească.
  • Imagine intitulată diferențiază pancreatita cronică din condiții similare Pasul 14
    6. Primiți o intervenție chirurgicală pentru a trata cauza subiacentă. În funcție de cauza fundamentală a pancreatitei dvs., este posibil să fi sfătuit să primiți o intervenție chirurgicală pentru a vă îmbunătăți starea. Indicații pentru a continua cu intervenția chirurgicală includ următoarele:
  • Plumbone - Dacă o piatră de bilă provoacă un blocaj care duce la pancreatită, acest lucru poate fi îndepărtat chirurgical.
  • O blocaj cu ductul biliar - dacă o conductă este blocată și aceasta este cauza pancreatitei dvs., conducta poate fi deschisă și chiar extinsă chirurgical pentru a ușura obstrucția și a atenua simptomele.
  • Fluid semnificativ sau inflamație în sau în jurul pancreasului dvs. - acest lucru poate fi tăiat chirurgical pentru a vă îmbunătăți starea.
  • Îndepărtarea chisturilor care se pot forma în jurul pancreasului.
  • Chirurgia mai extinsă se poate face în cazuri grave de pancreatită, dar riscurile implicate sunt mai mari.
  • Chirurgia este de asemenea utilizată pentru a trata pancreatita cronică care a fost rezistentă la tratamentul medical conservator.
  • Partajați pe rețeaua socială:
    Similar