Cum de a diagnostica pancreatita

Pancreatita apare atunci când pancreasul dvs., glanda mare situată în spatele stomacului, devine inflamată sau umflată. Pancreasul dvs. servește multe scopuri importante - cum ar fi producerea de enzime care vă ajută să digerați alimente și eliberarea hormonilor care vă ajută corpul să proceseze zahăr. Deoarece acest organ servește funcții cruciale, este esențial să se diagnosticheze mai devreme pancreatita.Pentru a primi un diagnostic, va trebui să vă monitorizați simptomele, să solicitați asistență medicală și să coordonați testele medicale. Odată ce rezultatele dvs. de testare intră, veți urma cu medicul dumneavoastră, care va determina dacă aveți pancreatită.

Pași

Partea 1 din 3:
Recunoașterea simptomelor
  1. Imagine intitulată Diagnosticarea pancreatitei Pasul 1
1. Uită-te la durerea abdominală superioară asociată cu pancreatită acută. Când pancreasul devine brusc inflamat, veți avea disconfort și durere în abdomenul superior - regiunea deasupra butonului buric și sub piept. Durerea se intensifică adesea la scurt timp după masă și puteți, de asemenea, să experimentați greață și vărsături.
  • Imagine intitulată Diagnosticarea pancreatitei Pasul 2
    2. Recunoașteți alte simptome cauzate de pancreatita acută. Dacă suferiți de această condiție, veți apărea și vă simțiți destul de bolnavi. În plus față de durerea abdominală, puteți avea febră și un puls rapid.
  • În cazuri rare și severe, o persoană poate prezenta deshidratarea, tensiunea arterială scăzută, eșecul organului și șocul.
  • Imagine intitulată Diagnosticarea pancreatitei Pasul 3
    3. Observați semnele pancreatitei cronice. Cazurile cronice de pancreatită se dezvoltă pe o perioadă prelungită de timp - pe parcursul lunilor sau chiar anii. În cazurile cronice, s-ar putea să aveți o durere plictisitoare în regiunea abdominală superioară, care devine persistentă, pierdere în greutate pe care nu o puteți explica altfel și scaunele care apar uleioase sau anormale murdare.
  • Imagine intitulată Diagnosticarea pancreatitei Pasul 4
    4. Fiți conștienți de factorii de risc asociați cu pancreatita. Pietrele biliară reprezintă o cauză comună a pancreatitei ca fiind chirurgia abdominală recentă, infecția și rănirea abdominală. Antibiotice comune, cum ar fi tetraciclina și Bactrim, pot crește riscul pentru pancreatită. Fumatul de țigări sau consumând cantități mari de alcool, de asemenea, mărește șansa de a dezvolta această afecțiune.
  • Medicamente mai puțin frecvente care pot provoca pancreatită includ: azatioprină, tiazidă, dideoxinozină, sulfasalazină, acid valproic și pentamidină.
  • O istorie familială a pancreatitei mărește șansele de ao dezvolta.
  • Condiții medicale rare care pot predispune persoanele la pancreatită includ: fibroza chistică, hipercalcemia, hiperparatiroidismul, hipertriglicedidemia și cancerul pancreatic. Prin urmare, Prevenirea cancerului pancreatic și alte condiții de bază pot ajuta, de asemenea, prevenirea pancreatitei.
  • Imagine intitulată Diagnosticarea pancreatitei Pasul 5
    5. Păstrați o listă cu simptome pe care le experimentați. Notați simptomele, astfel încât să le puteți împărtăși cu medicul dumneavoastră. Înregistrați datele pe care le-ați experimentat, precum și intensitatea acestora.
  • De asemenea, observați orice condiții preexistente care vă aplică și nu uitați să vă împărtășiți acele informații cu medicul dumneavoastră.
  • Partea 2 din 3:
    Căutarea îngrijirii medicale
    1. Imagine intitulată Diagnosticarea pancreatitei Pasul 6
    1. Programați o întâlnire cu un medic cât mai curând posibil. Dacă suferiți de dureri abdominale persistente care durează mai mult de câteva zile, sau dacă durerea abdominală se înrăutățește constant pe parcursul unei zile, veți dori să faceți o întâlnire pentru a vizita imediat un medic. Cel mai bine este să prindeți pancreatita devreme, deoarece poate provoca complicații care pun viața în pericol dacă este lăsată netratată.
    • Începeți prin vizitarea medicului dvs. de îngrijire primară (PCP). Asigurați-vă că ați ajuns mai devreme la întâlnirea dvs. și aduceți lista de simptome.
    • Dacă nu aveți un medic, mergeți la o clinică de mers pe jos.
  • Imagine intitulată Diagnosticarea pancreatitei Pasul 7
    2. Obțineți ajutor medical de urgență dacă sunteți în durere severă. Dacă aflați că abdomenul superior se simte atât de dureros încât nu puteți sta încă confortabil sau dacă nu puteți să găsiți o poziție confortabilă, solicitați imediat asistență medicală. Fie apelați 911 sau călătoriți în cea mai apropiată cameră de urgență (ER).
  • Imagine intitulată Diagnosticarea pancreatitei Pasul 8
    3. Vizitați un gastroenterolog dacă primiți o trimitere. Gastroenterologii sunt specialiști care tratează condițiile care influențează stomacul, intestinele, ficatul, pancreasul, biliara vezică și conductele conexe. Este posibil să trebuiască să vedeți un specialist pentru a determina ce teste de a funcționa.
  • Dacă un medic vă oferă o trimitere la una, faceți imediat numirea.
  • Dacă știți că sunteți în pericol pentru pancreatită și doriți să vedeți un gastroenterolog fără o sesizare, consultați compania dvs. de asigurări pentru a vedea dacă vizita va fi acoperită.
  • Imagine intitulată Diagnosticarea pancreatitei Pasul 9
    4. Obțineți teste de sânge pentru a evalua funcționarea pancreasului. Dacă aveți pancreatită, sângele dvs. va conține niveluri ridicate de enzime digestive, cum ar fi lipaza, și pot exista și alte anomalii metabolice, cum ar fi nivelurile anormale de glucoză sau de sodiu. Adresați-vă medicului dumneavoastră ce laborator să vizitați și mergeți să vă atrageți sângele.
  • De obicei, puteți merge direct la un laborator în aceeași zi fără a face o întâlnire.
  • Testele de sânge nu pot fi întotdeauna specifice problemelor cu ajutorul testelor de rutină pancreas-dvs. pot fi comandate pentru a evalua sănătatea generală.
  • Imagine intitulată Diagnosticarea pancreatitei Pasul 10
    5. Dați un eșantion scaun pentru testare. În pancreatita cronică sau în curs de desfășurare, corpul dvs. nu este capabil să absoarbă efectiv substanțele nutritive pe care le consumați, astfel încât veți avea niveluri mai ridicate de grăsime în scaunul dvs. Pentru a oferi o probă de scaun, veți vizita un laborator și vă vor oferi un set de testare scaun pentru a utiliza la domiciliu data viitoare când mergeți la baie. Urmați toate direcțiile.
  • Imagine intitulată Diagnosticarea pancreatitei Pasul 11
    6. Primiți un ultrasunete abdominale pentru a verifica pentru biliari și umflături. Acest test utilizează valuri sonore care s-au retras de organele dvs. - creând un ecou care este apoi transformat într-o imagine a acelei regiuni a corpului. Un ultrasunete abdominale poate localiza orice potențial bilcinat care ar putea provoca pancreatita.
  • Acest test este disponibil imediat și relativ accesibil. Dacă aveți o istorie de bilometri, medicul dumneavoastră poate alege să înceapă cu acest test.
  • Imagine intitulată Diagnosticarea pancreatitei Pasul 12
    7. Obțineți un ultrasunete endoscopice (EUS) pentru a căuta umflături și blocaje. Acest test utilizează un tub subțire și flexibil, care este pus în jos că ești gâtul tău și în tractul tău gastrointestinal. EUS creează imagini vizuale ale pancreasului dvs. și ale canalului biliar pentru a determina dacă există blocaje.
  • Imagine intitulată Diagnosticarea pancreatitei Pasul 13
    8. Vizitați un centru de radiologie pentru o scanare de tomografie computerizată (CT). Când mergeți pentru a obține o scanare CT, pur și simplu așezați pe o masă pe spate și relaxați-vă ca masa diapozitive într-o mașină care este în formă de gogoașă. Testul implică luarea unei raze X fără durere, care creează o imagine 3D a organelor dvs. pentru medicul dumneavoastră. Din această imagine, medicul dumneavoastră poate determina dacă aveți, precum și amploarea oricăror deteriorări ale pancreasului.
  • Imagine intitulată Diagnosticarea pancreatitei Pasul 14
    9. Suferă imagistică prin rezonanță magnetică (MRCP). Aceste teste creează imagini de înaltă rezoluție care permit medicului dumneavoastră să vizualizeze orice anomaliu în biliard, pancreas sau canale conexe. Înainte de începerea testului, un tehnician vă va injecta în braț cu un mic despre vopsea care vă va lumina organele pentru imagine. Apoi veți sta pe spate în interiorul unui cilindru, în formă de tub.
  • Dacă sunteți claustrofobic, este posibil să aveți opțiunea de a lua medicamente care vă va ajuta să sedate sau să vă calmeze pentru această procedură.
  • Partea 3 din 3:
    Urmăriți-vă cu medicul dumneavoastră
    1. Imagine intitulată Diagnosticarea pancreatitei Pasul 15
    1. Participați la întâlnirile dvs. de urmărire. Dacă ați efectuat teste, atunci ar fi trebuit să programați deja o întâlnire cu PCP și cu alți specialiști în medicină pentru a trece peste rezultate. Asigurați-vă că faceți întâlniri și încercați să aduceți un prieten, membru de familie sau îngrijitor cu dvs. pentru a ajuta la procesarea oricărei știri și planificați pentru tratamente, dacă este necesar. În timpul acestei întâlniri, puneți întrebări pentru clarificare. Luați în considerare întrebarea:
    • "Ce rezultate de testare au indicat că am pancreatită?"
    • "Sunteți complet sigur că aceasta este pancreatită sau există altceva care trebuie să excludem?"
    • "Care sunt opțiunile mele de tratament?"
    • "Tratamentele au efecte secundare?"
    • "Pot să fac schimbări de stil de viață pentru a-mi ajuta recuperarea?"
  • Imagine intitulată Diagnosticarea pancreatitei Pasul 16
    2. Solicitați opinii medicale suplimentare dacă este necesar. Dacă vă îndoiți de diagnosticul pe care l-ați primit sau doriți oa doua opinie despre opțiunile de tratament, este întotdeauna dreptul dvs. de a solicita opinii suplimentare de la alți medici. Cu toate acestea, dacă medicul dumneavoastră indică faptul că aveți o condiție severă care necesită îngrijire de urgență, nu întârzie obținerea tratamentului.
  • Puteți întotdeauna să reveniți la Clinica PCP sau la Walk-in pentru o nouă trimitere. Sau apelați compania dvs. de asigurări de sănătate pentru a găsi informații despre alți specialiști în planul dvs.
  • În situații care pun în pericol viața, este important să evitați întârzierile. Dacă sunteți spitalizat pentru starea dvs., veți avea șansa de a consulta mai mulți medici o dată la spital.
  • Imagine intitulată Diagnosticarea pancreatitei Pasul 17
    3. Solicitați sprijin de la alții dacă primiți un diagnostic. Dacă primiți un diagnostic serios sau distresionat, spuneți celor mai apropiați de dvs. Rețeaua de asistență vă poate ajuta să navigați în procesul de tratament și să vă ajutați să aveți grijă de responsabilități obișnuite pe care le puteți fi temporar în imposibilitatea de a se întâlni. Dacă vă simțiți singuri, adresați-vă medicului dumneavoastră pentru resurse care oferă suport sau căutare online pentru un grup de asistență.
  • sfaturi

    Adresați-vă medicului dumneavoastră să vă recomandăm să citiți materialul, astfel încât să vă simțiți mai informați.
  • Luați în considerare cumpărarea unui dosar sau a unui liant pentru a organiza și a stoca toate înregistrările medicale.
  • Avertizări

    Nu ignorați niciodată simptomele care sunt severe sau durează mai mult de câteva zile.
  • Dacă este lăsată netratată, pancreatita poate provoca infecții severe, insuficiență renală, probleme de respirație, diabet, malnutriție, chisturi care ruptură și chiar cancer pancreatic.
  • Nu presupuneți că știți că aveți pancreatită. Ai putea avea o condiție diferită, așa că întotdeauna caută ajutor medical profesional.
  • Partajați pe rețeaua socială:
    Similar