Cum de a diagnostica lupusul

Studiile arată că lupusul, o boală autoimună, este cea mai frecventă la femeile de la vârsta de 15 până la 44 de ani. Afectează în primul rând organele, cum ar fi creierul, pielea, rinichii și articulațiile. Simptomele sale adesea maschide ca semne ale altor boli, astfel încât condiția poate fi dificil de diagnosticat. Experții remarcă faptul că înțelegerea simptomelor și a procedurilor de diagnostic pentru lupus vă poate ajuta să prindeți și să tratați această boală, precum și să evitați declanșatoarele potențiale.

Pași

Metoda 1 din 3:
Recunoașterea simptomelor lupusului
  1. Imagine intitulată Diagnosticul Lupus Pasul 1
1. Verificați-vă fața pentru o erupție cutanată. O medie de 30% dintre pacienții cu lupus dezvoltă o erupție cutanată caracteristică peste fața adesea a arătat că arată ca un fluture sau o mușcătură de lupi. Erupția cutanată se întinde pe obraji și nasul, adesea înfundându-se peste întregul obrajilor și, ocazional, acoperind o porțiune de piele lângă ochi.
  • De asemenea, verificați dacă erupțiile discoide în jurul feței, scalpului și gâtului. Aceste erupții cutanate apar ca niște patch-uri roșii, ridicate și pot fi atât de severe încât au lăsat cicatrici chiar și după ce au plecat.
  • Acordați o atenție deosebită lui Rashes declanșată sau înrăutățită de lumina soarelui. Sensibilitatea la lumina ultravioletă, naturală sau artificială, poate declanșa răni asupra părților expuse la soare ale corpului și poate agrava o erupție cutanată pe față. Această erupție este mai severă și se dezvoltă mai repede decât o arsură de soare obișnuită.
  • Imagine intitulată Diagnosticul Lupus Pasul 2
    2. Rețineți orice gură sau răni nazale. Dacă obțineți frecvent răni pe acoperișul gurii, de-a lungul laterală a gurii, pe gingiile dvs. sau în interiorul nasului, acest lucru ar putea fi un alt semn de avertizare. În special, acest lucru este adesea cazul dacă aceste răni nu sunt de fapt "inflamat." În majoritatea cazurilor, rănile gurii și nazale asociate cu lupusul sunt fără durere.
  • Dacă aceste răni se agravează în lumina soarelui, acesta este un semn și mai puternic al lupusului. Aceasta se numește fotosensibilitate.
  • Imagine intitulată Diagnosticul Lupus Pasul 3
    3. Căutați simptome de inflamație. Inflamația articulațiilor, plămânilor și căptușeala din jurul inimii apare frecvent la pacienții care au lupus. În plus, vasele de sânge sunt de obicei inflamate. În special, ați putea vedea inflamația și umflarea în jurul picioarelor, picioarelor, mâinilor și ochilor.
  • Dacă aveți îmbinări inflamate, se pot simți calde și delicate și se pot umfla și roșii.
  • Inflamația inimii și a plămânilor poate fi detectată la domiciliu pe baza durerii toracice. Dacă simțiți o durere toracică accentuată atunci când tuseți sau respirați adânc, puteți număra acest lucru ca un simptom posibil. Același lucru este valabil dacă simțiți dificultăți de respirație în timpul acestor perioade.
  • Alte semne că inima sau plămânii ar putea fi inflamați includ ritmuri cardiace anormale și tusea de sânge.
  • Inflamația poate avea loc și în tractul digestiv și poate fi văzut prin simptome precum durerea abdominală, greață și vărsături.
  • Imagine intitulată Diagnosticul Lupus Pasul 4
    4. Acordați atenție urinei dvs. În timp ce anomaliile urinei pot fi greu de detectat acasă, există câteva simptome pe care le puteți detecta. Dacă un rinichi nu poate filtra urina datorită lupusului, picioarele ar putea să se umfle. Mai rău, dacă rinichii tăi au început să nu reușească, s-ar putea simți greață sau slăbiciune.
  • Imagine intitulată Diagnosticul Lupus Pasul 5
    5. Observați orice probleme cu creierul și sistemul nervos. Lupus poate afecta sistemul nervos. Unele simptome, cum ar fi anxietatea, durerile de cap și problemele de vedere, sunt comune și dificil de alocat lupusului - totuși, convulsii și schimbările în personalitate sunt simptome concrete luate foarte serios.
  • Rețineți că, în timp ce durerile de cap sunt foarte frecvente cu lupusul, ele pot fi foarte greu de atribuit bolii. Durerile de cap sunt comune și au multe cauze posibile.
  • Imagine intitulată Diagnosticul Lupus Pasul 6
    6. Întrebați-vă dacă sunteți mai obosit decât de obicei. Oboseala extremă este un alt simptom comun al lupusului. Poate fi cauzată de un număr de factori diferiți, dar adesea acești factori pot fi legați de lupus. Când oboseala este însoțită de febră, este chiar mai sigur că este lupus.
  • Imagine intitulată Diagnosticul Lupus Pasul 7
    7. Urmăriți alte lucruri ciudate din corpul vostru. Este posibil să observați că degetele sau degetele de la picioare schimbă culoarea (alb sau albastru) atunci când sunt expuse la frig. Acest lucru se numește fenomenul lui Raynaud și este comun cu lupusul. De asemenea, puteți observa ochii uscați și dificultăți de respirație. Dacă toate aceste simptome apar împreună, s-ar putea să aveți de-a face cu lupus.
  • Metoda 2 din 3:
    Diagnosticarea lupusului
    1. Imagine intitulată Diagnosticul Lupus Pasul 8
    1. Pregătiți-vă pentru întâlnirea cu medicul. Puteți merge la orice medic general pentru un diagnostic Lupus, dar acest doctor vă poate face referire la un reumatolog care poate comanda mai multe teste de confirmare și poate ajuta la gestionarea simptomelor cu medicamente specifice pentru lupus. De obicei, însă, începutul unui diagnostic medical profesionist va fi la un birou standard al medicului.
    • Înainte de întâlnirea dvs., scrieți informații despre momentul în care simptomele au început și cât de frecvente sunt. De asemenea, notați orice medicamente și suplimente pe care le luați cât mai multe declanșatoare.
    • Dacă un părinte sau un frate a avut vreodată lupus sau o altă tulburare autoimună, ar trebui să aduci și aceste informații cu dvs. Istoria pacientului și a familiei sunt foarte importante pentru diagnosticarea lupusului.
  • Imagine intitulată Diagnosticul Lupus Pasul 9
    2. Pregătiți-vă pentru un test anticorp antinuclear (ANA). ANA este un anticorp care atacă proteinele din organism, iar aceste ANA sunt prezente la majoritatea oamenilor cu o formă activă de lupus. Acest lucru este adesea folosit ca un test de screening inițial - cu toate acestea, nu toată lumea cu un test pozitiv ANA are lupus. Sunt necesare teste suplimentare pentru a confirma prezența lupusului.
  • De exemplu, un test ANA pozitiv poate indica, de asemenea, scleroderma, sindromul Sjogren și alte boli autoimune.
  • Imagine intitulată Diagnosticul Lupus Pasul 10
    3. Obțineți un număr de sânge complet. Acest test de sânge măsoară cantitatea de celule roșii din sânge, celulele albe din sânge, trombocitele și hemoglobina din sângele vostru. Anumite anomalii pot fi un alt semn posibil al lupusului. De exemplu, acest test poate dezvălui anemia, care este un simptom comun al lupusului.
  • Rețineți că acest test nu diagnostichează lupusul de la sine. Multe alte condiții pot provoca, de asemenea, anomalii similare.
  • Imagine intitulată Diagnosticul Lupus Pasul 11
    4. Așteptați testele de sânge pentru inflamație. Medicul dumneavoastră poate face mai multe teste care confirmă o condiție inflamatorie, deși nu vor dovedi definitiv că aveți lupus. Un astfel de test măsoară rata de sedimentare a eritrocitelor (ESR). Acest test măsoară cât de repede este nevoie de celulele roșii din sânge să se stabilească în partea de jos a unui tub de testare într-o oră. O rată rapidă poate indica lupusul. O rată rapidă poate fi, de asemenea, simptomatică a altor afecțiuni inflamatorii, cancere și infecții, deci nu este nici un test absolut, nici.
  • Un alt test care nu este specific pentru lupus, dar poate testa pentru inflamație este un test de proteină C-reactiv (CRP). Această proteină hepatică poate indica prezența inflamației, dar există multe alte afecțiuni care pot determina această proteină să apară.
  • Imagine intitulată Diagnosticul Lupus Pasul 12
    5. Aflați despre alte teste de sânge. Deoarece nici un test de sânge nu este exclusiv pentru lupus, medicii efectuează de obicei o serie de teste de sânge pentru a restrânge diagnosticul. Simptomele trebuie, de obicei, să se potrivească cel puțin patru din principalele simptome de unsprezece pe care doctorii le caută. Alte teste posibile pe care medicul dumneavoastră le poate utiliza include:
  • Un test de sânge care măsoară rata de sedimentare a eritrocitelor. Acest test măsoară cât de repede este nevoie de celulele roșii din sânge să se stabilească în partea de jos a unui tub de testare într-o oră. O rată rapidă poate indica lupusul. O rată rapidă poate fi, de asemenea, simptomatică a altor afecțiuni inflamatorii, cancere și infecții, deci nu este nici un test absolut, nici.
  • Un anticorp la testul de fosfolipide (APL). Un test APL caută anticorpi care atacă fosfolipidele și tind să fie prezente la 30% dintre pacienții cu lupus.
  • Un anticorpi la testul SM. Acest anticorp atacă proteina SM în nucleul celular și este prezent în aproximativ 30 până la 40% dintre pacienții cu lupus. Mai mult, rareori apare la oameni fără lupus, deci un rezultat pozitiv aproape întotdeauna garantează un diagnostic de lupus.
  • Un test anti-DSDNA. Anti-DSDNA este o proteină care atacă ADN-ul dublu-catenar. Aproximativ 50% dintre pacienții cu lupus au această proteină în sângele lor. Este foarte rar la oamenii fără lupus, deci un rezultat pozitiv aproape întotdeauna duce la un diagnostic de lupus.
  • Teste anti-RO (SS-A) și anti-LA (SS-B). Acești anticorpi atacă proteinele ARN în sângele tău. Este totuși mai obișnuit la pacienții cu sindromul lui Sjögren, totuși.
  • Imagine intitulată Diagnosticul Lupus Pasul 13
    6. Obțineți un test de urină. Testele de urină monitorizează rinichii, iar rinichii deteriorați pot fi un semn al lupusului. S-ar putea să vi se solicite să furnizați un eșantion de urină, astfel încât medicul să poată face o analiză de urină. Acest test se uită la urină pentru proteine ​​suplimentare sau prezența celulelor roșii din sânge.
  • Imagine intitulată Diagnosticul Lupus Pasul 14
    7. Întrebați despre testele de imagistică. Medicul dumneavoastră ar putea comanda un test de imagistică dacă consideră că aveți o formă de lupus care afectează plămânii sau inima. O radiografie toracică tradițională ar putea fi comandată să se uite la plămânii tăi. O ecocardiogramă se va uita la inima ta.
  • O radiografie toracică poate dezvălui umbre în plămâni, ceea ce ar putea indica zone de fluid sau inflamație.
  • O ecocardiogramă folosește valuri sonore pentru a măsura bătăile inimii dvs. și pentru a detecta posibilele probleme în inimă.
  • Imagine intitulată Diagnosticul Lupus Pasul 15
    8. Întrebați despre o biopsie. Dacă medicul dumneavoastră suspectează că lupusul ți-a deteriorat rinichii, pot face o biopsie de rinichi. Scopul acestei biopsii este de a obține un eșantion de țesut renal. Acestea vor evalua starea rinichilor dvs. pe baza cat de multe daune au avut loc si ce fel de daune este. Medicii pot folosi această biopsie pentru a determina cel mai bun tratament pentru lupus.
  • Metoda 3 din 3:
    Învățând despre lupus
    1. Imagine intitulată Diagnosticul Lupus Pasul 16
    1. Aflați ce este lupus. Lupus este o boală autoimună, ceea ce înseamnă că provoacă sistemul imunitar să atace părțile sănătoase ale corpului. Din nou, aceasta afectează în cea mai mare parte organele, cum ar fi creierul, pielea, rinichii și articulațiile. Boala este, de asemenea, cronică, ceea ce înseamnă că durează pe termen lung. Determină ca organismul să devină inflamați ca sistemul imunitar atacă țesutul sănătos.
    • Nu există nici un tratament pentru lupus - cu toate acestea, tratamentele pot ușura simptomele.
  • Imagine intitulată Diagnosticul Lupus Pasul 17
    2. Înțelegeți cele trei tipuri primare de lupus. Când oamenii se referă la lupus, se referă de obicei la lupus sistemic eritematos (SLE). Acest tip de lupus afectează pielea și organele dvs., în special rinichii, plămânii și inima. Există și alte tipuri de lupus, inclusiv lupus cutanat cutanat și lupus indus de droguri.
  • Lupusul cutanat eritematos afectează numai pielea și nu amenință celelalte organe ale corpului. Rareori se dezvoltă în SLE.
  • Lupusul indus de droguri poate afecta pielea și organele interioare, dar este indusă de utilizarea anumitor medicamente. De obicei, dispare odată ce aceste medicamente sunt în afara sistemului pacientului. Simptomele asociate cu această formă de lupus sunt de obicei destul de ușoare.
  • Imagine intitulată Diagnosticul Lupus Pasul 18
    3. Identificați cauzele. Deși a fost dificil pentru medici să înțeleagă lupusul, în timp au identificat caracteristicile sale. Lupus pare să fie declanșat de o combinație a genelor și mediul dvs. Cu alte cuvinte, dacă aveți o predispoziție genetică pentru lupus, factorii de mediu pot să o declanșeze.
  • Declanșatoarele comune ale lupusului includ medicamente, infecții sau contacte cu lumina soarelui.
  • Lupus ar putea fi declanșat de medicamente de sulfa, medicamente care vă fac mai sensibile la lumina soarelui, penicilină sau antibiotice.
  • Condiții fizice care pot declanșa lupusul includ infecții, frigul comun, un virus, fiind epuizat, obținerea unui prejudiciu sau a unui spumant emoțional.
  • Este razele ultraviolete de la soare care pot declanșa lupusul. Razele ultraviolete de la becurile fluorescente pot face același lucru.
  • sfaturi

    Identificați cazurile de lupus în istoria familiei dvs. Dacă cineva legat direct de tine a avut lupus, s-ar putea să fii susceptibil. În timp ce nu puteți ști ce va declanșa lupus pentru dvs., este posibil să doriți să faceți o întâlnire cu medicul dumneavoastră dacă observați simptome ale lupusului.

    Avertizări

    Dacă bănuiți că ați putea avea Lupus, programați o întâlnire cu medicul dumneavoastră. Faceți acest lucru cât mai curând posibil, chiar dacă nu aveți un număr mare de simptome. Condiția se poate transforma în ceva foarte grav într-o perioadă scurtă de timp, deci este mai bine să greșești pe partea de prudență.
    Partajați pe rețeaua socială:
    Similar