Cum de a calcula o rădăcină pătrată cu mâna

În zilele noastre înainte de calculatoare, studenții și profesorii au trebuit să calculeze rădăcinile pătrate cu mâna. Mai multe metode diferite au evoluat pentru abordarea acestui proces descurajator, unii dând o aproximare brută, alții dând o valoare exactă. Pentru a afla cum să găsiți rădăcina pătrată a unui număr folosind doar operații simple, vă rugăm să consultați pasul 1 de mai jos pentru a începe.

Pași

Metoda 1 din 2:
Folosind factorizarea primară
  1. Imaginea intitulată Calculați o rădăcină pătrată cu pasul 1
1. Împărțiți-vă numărul în factori pătrați perfecți. Această metodă utilizează factorii unui număr pentru a găsi rădăcina pătrată a unui număr (în funcție de număr, acest lucru poate fi un răspuns numeric exact sau o estimare atentă). Un număr Factori sunt orice set de alte numere care se înmulțesc împreună pentru ao face. De exemplu, ați putea spune că factorii de 8 sunt 2 și 4 deoarece 2 × 4 = 8. Pătrate perfecte, pe de altă parte, sunt numere întregi care sunt produsul altor numere întregi. De exemplu, 25, 36 și 49 sunt pătrate perfecte deoarece sunt 5, 6 și respectiv 7. Factorii pătrați perfecți sunt, după cum ați ghicit, factori care sunt, de asemenea, pătrate perfecte. Pentru a începe să găsiți o rădăcină pătrată prin intermediul factorizării primare, încercați mai întâi să vă reduceți numărul în factorii pătrați perfect.
  • Să folosim un exemplu. Vrem să găsim rădăcina pătrată de 400 de mână. Pentru a începe, am împărți numărul în factori pătrați perfecți. Din moment ce 400 este un multiplu de 100, știm că este chiar divizibil cu 25 - un pătrat perfect. Divizia rapidă mentală ne permite să știm că 25 intră în 400 de 16 ori. 16, coincidență, este, de asemenea, un pătrat perfect. Astfel, factorii pătrați perfecți de 400 sunt 25 și 16 deoarece 25 × 16 = 400.
  • Vom scrie acest lucru ca: SQRT (400) = SQRT (25 × 16)
  • Imaginea intitulată Calculați o rădăcină pătrată cu mâna 2
    2. Luați rădăcinile pătrate ale factorilor pătrați perfect. Proprietatea produsului de rădăcini pătrate afirmă că pentru orice numere date A și B, SQRT (A × B) = SQRT (A) × SQRT (B). Din cauza acestei proprietăți, acum putem lua rădăcinile pătrate ale factorilor noștri perfecți și le multiplicați împreună pentru a obține răspunsul nostru.
  • În exemplul nostru, vom lua rădăcinile pătrate de 25 și 16 ani. Vezi mai jos:
  • SQRT (25 × 16)
  • SQRT (25) × SQRT (16)
  • 5 × 4 = 20
  • Imaginea intitulată Calculați o rădăcină pătrată cu mâna 3
    3. Reduceți răspunsul dvs. la cele mai simple termeni, dacă numărul dvs. nu face acest lucru perfect. În viața reală, mai des decât nu, numerele pe care le veți avea nevoie pentru a găsi rădăcini pătrate nu va fi numere rotunde frumoase, cu factori pătrați evidenți, cum ar fi 400. În aceste cazuri, este posibil să nu fie posibilă găsirea răspunsului exact ca număr întreg. În schimb, prin găsirea unui factor pătrat perfect pe care îl puteți, puteți găsi răspunsul în ceea ce privește o rădăcină pătrată mai mică, mai simplă și mai ușoară. Pentru a face acest lucru, reduceți numărul dvs. într-o combinație de factori pătrați perfecți și factori pătrați non-perfecți, apoi simplifică.
  • Să folosim rădăcina pătrată de 147 ca exemplu. 147 nu este produsul a două pătrate perfecte, astfel încât nu putem obține o valoare întregă exactă ca mai sus. Cu toate acestea, este produsul unui pătrat perfect și al unui alt număr - 49 și 3. Putem folosi aceste informații pentru a scrie răspunsul nostru în condiții mai simple după cum urmează:
  • SQRT (147)
  • = Sqrt (49 × 3)
  • = Sqrt (49) × sqrt (3)
  • = 7 × SQRT (3)
  • Imaginea intitulată Calculați o rădăcină pătrată cu mâna 4
    4. Estimați, dacă este necesar. Cu rădăcinile dvs. pătrate în condiții mai simple, este, de obicei, destul de ușor să obțineți o estimare brută a unui răspuns numeric prin ghicitul valorii oricăror rădăcini pătrate rămase și înmulțirea prin. O modalitate de a ghida estimările dvs. este de a găsi pătratele perfecte de pe ambele părți ale numărului din rădăcina pătrată. Veți ști că valoarea zecimală a numărului din rădăcina dvs. pătrată este undeva între aceste două numere, astfel încât veți putea să ghiciți între ele.
  • Să revenim la exemplul nostru. Deoarece 2 = 4 și 1 = 1, știm că SQRT (3) este între 1 și 2 - probabil mai aproape de 2 decât la 1. Vom estima 1.7. 7 × 1.7 = 11.9 Dacă ne verificăm munca într-un calculator, putem vedea că suntem destul de aproape de răspunsul real al 12.13.
  • Acest lucru funcționează pentru numere mai mari, de asemenea. De exemplu, SQRT (35) poate fi estimat a fi între 5 și 6 (probabil foarte aproape de 6). 5 = 25 și 6 = 36. 35 este între 25 și 36 de ani, astfel încât rădăcina pătrată trebuie să fie între 5 și 6 ani. Din 35 35 este la doar unul de la 36 de ani, putem spune cu încredere că rădăcina sa pătrată este doar mai mică de 6. Verificarea cu un calculator ne oferă un răspuns de aproximativ 5.92 - Am avut dreptate.
  • Imaginea intitulată Calculați o rădăcină pătrată cu mâna 5
    5. Reduceți numărul dvs. la acesta cei mai mici factori comuni ca un prim pas. Găsirea unor factori pătrați perfecți nu este necesară dacă puteți determina cu ușurință factorii primari ai unui număr (factori care sunt și numere prime). Scrieți numărul dvs. în ceea ce privește cele mai scăzute factori comuni. Apoi, căutați potrivirea perechilor de numere prime printre factorii dvs. Când găsiți doi factori primii care se potrivesc, eliminați ambele numere din rădăcina pătrată și la locul unu a acestor numere în afara rădăcinii pătrate.
  • De exemplu, să găsim rădăcina pătrată de 45 folosind această metodă. Știm că 45 = 9 × 5 și știm că 9 = 3 × 3. Astfel, putem scrie rădăcina noastră pătrată în ceea ce privește factorii săi: SQRT (3 × 3 × 5). Pur și simplu scoateți 3 și puneți unul 3 în afara rădăcinii pătrate pentru a obține rădăcina pătrată în condiții mai simple: (3) SQRT (5). De aici, este simplu de estimat.
  • Ca o singură problemă finală, să încercăm să găsim rădăcina pătrată de 88:
  • SQRT (88)
  • = Sqrt (2 × 44)
  • = Sqrt (2 × 4 × 11)
  • = Sqrt (2 × 2 × 2 × 11). Avem mai multe 2 în rădăcina noastră pătrată. Din moment ce 2 este un număr prime, putem elimina o pereche și putem pune unul în afara rădăcinii pătrate.
  • = Rădăcina noastră pătrată în condiții mai simple este (2) sqrt (2 × 11) sau (2) SQRT (2) SQRT (11). De aici, putem estima SQRT (2) și SQRT (11) și găsim un răspuns aproximativ dacă dorim.
  • Metoda 2 din 2:
    Găsirea unor rădăcini pătrate manual

    Utilizarea unui algoritm lung de diviziune

    1. Imaginea intitulată Calculați o rădăcină pătrată cu mâna 6
    1. Separați cifrele numărului dvs. în perechi. Această metodă utilizează un proces similar cu diviziunea lungă pentru a găsi un corect Digit de rădăcină pătrată. Deși nu este esențial, puteți găsi că este mai ușor să efectuați acest proces dacă vă organizați vizual spațiul de lucru și numărul dvs. în bucăți de lucru funcționale. În primul rând, trageți o linie verticală care separă zona de lucru în două secțiuni, apoi trageți o linie orizontală mai scurtă în partea superioară a secțiunii din dreapta pentru a împărți secțiunea dreapta într-o secțiune superioară mică și o secțiune inferioară mai mare. Apoi, separați cifrele numărului dvs. în perechi, pornind de la punctul zecimal. De exemplu, după această regulă, 79.520.789.182.47897 devine "7 95 20 78 91 82. 47 89 70". Scrieți numărul dvs. în partea de sus a spațiului stâng.
    • De exemplu, să încercăm calcularea rădăcinii pătrate de780.14. Desenați două linii pentru a împărți spațiul de lucru ca mai sus și a scrie "7 80. 14" În partea de sus a spațiului stâng. Este O.K. că bucata din stânga este un număr singuratic, mai degrabă decât o pereche de numere. Veți scrie răspunsul dvs. (rădăcina pătrată de 780.14.) în spațiul din dreapta sus.
  • Imaginea intitulată Calculați o rădăcină pătrată cu pasul 7
    2. Găsiți cel mai mare număr întreg n al cărui pătrat este mai mic decât sau egal cu numărul cel mai din stânga (sau pereche). Începe cu partea din stânga "bucată mare" din numărul dvs., indiferent dacă acesta este o pereche sau un singur număr. Găsiți cel mai mare pătrat perfect, care este mai mic sau egal cu această bucată, apoi luați rădăcina pătrată a acestui pătrat perfect. Acest număr este n. Scrieți N în spațiul din dreapta sus și scrieți pătratul n în cvadrant din dreapta jos.
  • În exemplul nostru, din stânga "bucată mare" este numărul 7. De când știm că 2 = 4 ≤ 7 < 3 = 9, putem spune că n = 2 pentru că este cel mai mare număr al cărui pătrat este mai mic sau egal cu 7. Scrieți 2 în cvadrantul din dreapta sus. Aceasta este prima cifră a răspunsului nostru. Scrieți 4 (pătratul de 2) în cvadrantul din dreapta jos. Acest număr va fi important în pasul următor.
  • Imaginea intitulată Calculați o rădăcină pătrată cu pasul 8
    3
    Scădea numărul pe care tocmai l-ați calculat de la perechea din stânga. Ca și în cazul diviziei lungi, următorul pas este să scăpăm pătratul pe care tocmai l-am găsit de la bucată pe care tocmai am analizat-o. Scrieți acest număr sub prima bucată și scăderea, scrierea răspunsului dvs. dedesubt.
  • În exemplul nostru, am scrie 4 sub 7, apoi vom scădea. Acest lucru ne dă un răspuns 3.
  • Imaginea intitulată calculează o rădăcină pătrată cu mâna 9
    4. Dați jos perechea următoare. Mutați următorul "bucată mare" În numărul a cărui rădăcină pătrată pe care o rezolvați în jos lângă valoarea subtrată pe care tocmai ați găsit-o. Înscrieți-vă numărul în cvadrantul din dreapta sus cu două și scrieți-l în cvadrantul din dreapta jos. Lângă numărul pe care tocmai l-ați scris, lăsați spațiu pentru o problemă de multiplicare pe care o veți face în următorul pas scris ""_ × _ ="".
  • În exemplul nostru, următoarea pereche din numărul nostru este "80". Scrie "80" lângă cei 3 din cvadrantul din stânga. Apoi, înmulțiți numărul în partea dreaptă sus cu două. Acest număr este 2, deci 2 × 2 = 4. Scrie ""4""în cvadrantul din dreapta jos, urmat de _ × _ =.
  • Imaginea intitulată calculează o rădăcină pătrată cu mâna 10
    5. Completați spațiile goale în cvadrantul potrivit. Trebuie să completați fiecare spațiu gol pe care tocmai l-ați scris în cvadrantul potrivit cu același număr întreg. Acest număr întreg trebuie să fie cel mai mare număr întreg care permite rezultatul problemei de multiplicare în cvadrantul drept să fie mai mic sau egal cu numărul actual din stânga.
  • În exemplul nostru, umplerea spațiilor goale cu 8, ne dă 4 (8) × 8 = 48 × 8 = 384. Acest lucru este mai mare de 380. Prin urmare, 8 este prea mare, dar 7 va funcționa probabil. Scrieți 7 în spațiile goale și rezolvați: 4 (7) × 7 = 329. 7 verifică deoarece 329 este mai mică de 380. Scrieți 7 în cvadrant de sus. Aceasta este a doua cifră din rădăcina pătrată de 780.14.
  • Imaginea intitulată Calculați o rădăcină pătrată cu pasul 11
    6. Scade numărul pe care tocmai l-ați calculat de la numărul curent din stânga. Continuați cu lanțul de subtracție al diviziei lungi. Luați rezultatul problemei de multiplicare în cvadrantul potrivit și scădeți-l de la numărul curent din stânga, scrieți răspunsul de mai jos.
  • În exemplul nostru, am scădea 329 de la 380, ceea ce ne dă 51.
  • Imaginea intitulată Calculați o rădăcină pătrată cu pasul 12
    7. Repetați pasul 4. Puneți următoarea bucată a numărului pe care îl găsiți rădăcina pătrată. Când ajungeți la punctul zecimal al numărului dvs., scrieți un punct zecimal în răspunsul dvs. în cvadrantul din dreapta sus. Apoi, multiplicați numărul din partea dreaptă sus cu 2 și scrieți-l lângă problema multiplicării goale ("_ × _") ca mai sus.
  • În exemplul nostru, deoarece acum întâlnim punctul zecimal în 780.14, scrieți un punct zecimal după răspunsul curent în partea dreaptă sus. Apoi, plasați următoarea pereche (14) în jos în cvadrant din stânga. De două ori numărul din partea dreaptă sus (27) este de 54, deci scrieți "54 _ × _ =" în cvadrantul din dreapta jos.
  • Imaginea intitulată Calculați o rădăcină pătrată cu pasul 13
    8. Repetați pasul 5 și 6. Găsiți cea mai mare cifră pentru a completa golurile din dreapta care oferă un răspuns mai mic decât sau egal cu numărul curent din stânga. Apoi, rezolvați problema.
  • În exemplul nostru, 549 × 9 = 4941, care este mai mic sau egal cu numărul din stânga (5114). 549 × 10 = 5490, care este prea mare, deci 9 este răspunsul nostru. Scrieți 9 ca următoarea cifră în cvadrantul din dreapta sus și scădea rezultatul multiplicării de la numărul din stânga: 5114 minus 4941 este de 173.
  • Imaginea intitulată Calculați o rădăcină pătrată cu mâna 14
    9. Continuați să calculați cifrele. Aruncați o pereche de zerouri în stânga și repetați pașii 4, 5 și 6. Pentru o precizie suplimentară, continuați să repetați acest proces pentru a găsi sutia, mii, etc. Locuri în răspunsul dvs. Continuați prin acest ciclu până când găsiți răspunsul dvs. la locul zecimal dorit.
  • Înțelegerea procesului

    1. Imaginea intitulată Calculați o rădăcină pătrată cu pasul 15
      1. Luați în considerare numărul pe care îl calculați rădăcina pătrată ca suprafața unui pătrat. Deoarece zona unui pătrat este L unde este lungimea uneia dintre laturile sale, prin urmare, încercând să găsim rădăcina pătrată a numărului dvs., încercați să calculați lungimea L de partea laterală a acelui pătrat.
    2. Imaginea intitulată Calculați o rădăcină pătrată cu mâna 16
      2. Specificați variabilele de litere pentru fiecare cifră a răspunsului dvs. Alocați variabila A ca prima cifră a L (rădăcina pătrată pe care încercăm să o calculăm). B va fi a doua cifră, C a cel de-al treilea și așa mai departe.
    3. Imaginea intitulată Calculați o rădăcină pătrată cu pasul 17
      3. Specificați variabilele de scrisori pentru fiecare "bucată mare" din numărul dvs. de pornire. Atribuiți variabila SAla prima pereche de cifre în S (valoarea dvs. de pornire), SB a doua pereche de cifre etc.
    4. Imaginea intitulată Calculați o rădăcină pătrată cu mâna 18
      4. Înțelegeți conexiunea acestei metode la Divizia Long. Această metodă de a găsi o rădăcină pătrată este, în esență, o problemă lungă de divizare care îți împarte numărul de pornire prin rădăcina pătrată, astfel dăruire rădăcina pătrată ca răspuns. La fel ca într-o problemă de diviziune lungă, în care sunteți interesat doar de următoarea cifră la un moment dat, sunteți interesat de următoarele două cifre la un moment dat (care corespund următoarei cifre la un moment dat pentru rădăcina pătrată ).
    5. Imaginea intitulată Calculați o rădăcină pătrată cu mâna 19
      5. Găsiți cel mai mare număr al cărui pătrat este mai mic sau egal cu SA. Prima cifră a în răspunsul nostru este atunci cel mai mare număr întreg în care pătratul nu depășește sA (adică o astfel încât A² ≤ SA < (A + 1) ²). În exemplul nostru, SA = 7 și 2² ≤ 7 < 3², deci A = 2.
    6. Rețineți că, de exemplu, dacă doriți să împărțiți 88962 cu 7 prin diviziune lungă, primul pas ar fi similar: veți privi la prima cifră de 88962 (8) și ați dori cea mai mare cifră care, atunci când este înmulțită 7, este mai mică sau egală cu 8. În esență, găsiți D astfel încât 7 × d ≤ 8 < 7 × (D + 1). În acest caz, D ar fi egal cu 1.
    7. Imaginea intitulată Calculați o rădăcină pătrată cu mâna 20
      6. Vizualizați piața a cărei zonă începeți să rezolvați. Răspunsul dvs., rădăcina pătrată a numărului dvs. de pornire este L, care descrie lungimea unui pătrat cu zona S (numărul dvs. de pornire). Valorile dvs. pentru A, B, C reprezintă cifrele din valoarea l. Un alt mod de a spune acest lucru este că, pentru un răspuns din două cifre, 10A + B = L, în timp ce pentru un răspuns de trei cifre, 100A + 10B + C = L, și așa mai departe.
    8. În exemplul nostru, (10A + b) ² = l = s = 100a² + 2 × 10A × B + B². Amintiți-vă că 10A + B reprezintă răspunsul nostru L cu B în poziția unităților și o poziție în poziția de zeci. De exemplu, cu A = 1 și B = 2, 10A + B este pur și simplu numărul 12. (10A + B) ² este zona întregului pătrat, în timp ce 100A² zona celui mai mare pătrat din interior, este zona celui mai mic pătrat și 10A × B este zona fiecăruia dintre cele două dreptunghiuri rămase. Prin efectuarea acestui proces lung, convoluat, găsim zona întregului pătrat prin adăugarea zonelor de pătrate și dreptunghiuri în interiorul acestuia.
    9. Imaginea intitulată Calculați o rădăcină pătrată cu pasul 21
      7. Scăderea A² de la SA. Picătură o pereche (sB) de cifre din S. SA SB este aproape suprafața totală a pătratului, pe care tocmai ați scăzut zona din piața interioară mai mare de la. Restul este poate fi, deși numărul N1, pe care l-am obținut la etapa 4 (N1 = 380 în exemplul nostru). N1 este egal cu 2 × 10A × B + B² (zona celor două dreptunghiuri plus suprafața pieței mici).
    10. Imaginea intitulată Calculați o rădăcină pătrată cu mâna 22
      8. Căutați N1 = 2 × 10A × B + B², scris și ca N1 = (2 × 10A + B) × B. În exemplul nostru, știți deja N1 (380) și A (2), deci trebuie să găsiți b. B nu va fi cel mai probabil un număr întreg, deci trebuie de fapt Găsiți cel mai mare număr al B, astfel încât (2 × 10A + B) × B ≤ N1. Deci, aveți: N1 < (2 × 10A + (B + 1)) × (B + 1).)
    11. Imaginea intitulată Calculați o rădăcină pătrată cu mâna 23
      9. Rezolva. Pentru a rezolva această ecuație, multiplicați A cu 2, deplasați-l în poziția de zeci (care este echivalentă cu multiplicarea cu 10), locul B în poziția unităților și multiplicați numărul rezultat de b. Cu alte cuvinte, rezolvați (2 × 10A + b) × b. Acesta este exact ceea ce faceți atunci când scrieți "N_ × _ =" (cu n = 2 × a) în cvadrantul din dreapta jos din pasul 4. În pasul 5, veți găsi cel mai mare număr întreg B care se potrivește pe subliniere, astfel încât (2 × 10A + B) × B ≤ N1.
    12. Imaginea intitulată Calculați o rădăcină pătrată cu mâna 24
      10. Scăderea zonei (2 × 10A + B) × B din suprafața totală. Acest lucru vă oferă zona S- (10A + B) ² Nu a fost încă contabilizată (și care va fi utilizată pentru a calcula următoarele cifre într-un mod similar).
    13. Imaginea intitulată Calculați o rădăcină pătrată cu mâna 25
      11. Pentru a calcula următoarea cifră C, repetați procesul. Puneți următoarea pereche (SC) de la S pentru a obține N2 pe stânga și căutați cel mai mare C, deci aveți (2 × 10 × (10A + b) + c) × C ≤ N2 (echivalent cu scrierea de două ori numărul de două cifre "A B" urmată de "_ × _ =" . Căutați cea mai mare cifră care se potrivește în spațiile care oferă un răspuns mai mic sau egal cu N2, ca înainte.

    Video

    Prin utilizarea acestui serviciu, unele informații pot fi împărtășite cu YouTube.

    sfaturi

    În exemplul, 1.73 poate fi considerat a fi a "rest" : 780.14 = 27.9² + 1.73.
  • Această metodă funcționează pentru orice bază, nu doar în baza 10 (zecimal).
  • Mutarea punctului zecimal cu o creștere a două cifre într-un număr (factor de 100), deplasează punctul zecimal prin incremente de o singură cifră în rădăcina pătrată (factor de 10).
  • Simțiți-vă liber să prezentați calculul oricum sunteți mai confortabil. Unii oameni scriu rezultatul deasupra numărului de pornire.
  • O metodă alternativă utilizând fracțiunile continue poate urma această formulă: √z = √ (x ^ 2 + y) = x + y / (2x + y / (2x + y / (2x + ...)). De exemplu, pentru a calcula rădăcina pătrată de 780.14, întregul al cărui pătrat este cel mai apropiat de 780.14 este 28, deci z = 780.14, x = 28 și y = -3.86. Conectarea și efectuarea estimării la doar x + y / (2x) deja randamente (în cele mai mici termeni) 78207/2800 sau aproximativ 27.931 (1) - Următorul termen, 4374188/156607 sau aproximativ 27.930986 (5). Fiecare termen adaugă aproape 3 zecimale de precizie la precedent.
  • Avertizări

    Asigurați-vă că separați cifrele în perechi din punctul zecimal. Separarea 79.520.789.182.47897 ca "79 52 07 89 18 2.4 78 97" va da un număr inutil.

    Calculator

    Calculator de rădăcini pătrat
    Partajați pe rețeaua socială:
    Similar