Cum de bandaj o rană în timpul primului ajutor

Bandajarea unei rani este o parte integrantă a tratamentului de prim ajutor. Niciodată nu știi când tu sau un iubit va suferi o rană care are nevoie de prim ajutor. Deși răni profunde care sângerează profund, au nevoie de îngrijire medicală de urgență imediată, cele mai multe tăieturi și răni minore pot fi gestionate și bandajate la domiciliu. Odată ce opriți sângerarea și curățați rana, bandajul este de fapt o procedură destul de simplă.

Pași

Partea 1 din 2:
Curățarea plăcii
  1. Imagine intitulată bandaj o rană în timpul primului ajutor Pasul 1
1. Știți când rana are nevoie de asistență medicală imediată. Deși cele mai multe răni minore pot fi bandate cu un ajutor de bandă și cele mai moderate răni cu pielea cu pansamente și bandă medicală, unele sunt prea grave pentru îngrijirea la domiciliu. De exemplu, rănile pielii care implică, de asemenea, oase grase serioase necesită o atenție medicală imediată, la fel ca și rănile majore pentru vasele de sânge care nu vor opri sângele. Răni la brațe și picioare care provoacă amorțeală sau pierdere de senzație sub rănire pot indica daune nervoase, care este, de asemenea, o indicație de a solicita îngrijiri medicale.
  • Pierderea severă a sângelui vă va face rapid să vă simțiți slabi și obosiți (și poate treceți), așa că spuneți cineva din jurul tău de gravitatea rănirii dvs. imediat sau Sunați serviciile de urgență pentru ajutor.
  • Dacă aveți o piele adâncă a pielii la abdomen, organele dvs. pot fi rănite și sângerări interne, așa că încercați să ajungeți la o unitate medicală de urgență cât de repede puteți - dar să obțineți pe cineva să vă conducă pentru că ați putea pierde conștiința sau să sunați la un ambulanță.
  • Imagine intitulată bandaj o rană în timpul primului ajutor Pasul 2
    2. Controlul sângerării. Înainte de a vă curăța și bandaj o rană, încercați să obțineți orice sângerare sub control. Folosind un bandaj curat, uscat (sau orice cârpă absorbantă curată), aplicați o presiune foarte ușoară asupra plăgii pentru a controla sângerarea. În majoritatea cazurilor, presiunea asupra plăgii va promova coagularea sângelui, iar sângerarea trebuie să se oprească în decurs de 20 de minute, deși poate continua să o înghiți puțin timp de până la 45 de minute. Bandajul sau cârpa va contribui, de asemenea, la prevenirea introducerii bacteriilor la rană și provoacă infecții. În cazuri severe, un turnichet poate fi făcut prin utilizarea unei cravate de gât sau o bucată lungă de pânză pentru a lega un nod strâns chiar deasupra plăgii.
  • Dacă sângerările semnificative continuă chiar și după ce aplicați presiune timp de 15-20 de minute, rana poate necesita asistență medicală imediată. Continuați aplicarea presiunii și accesați la un medic, camera de urgență sau la centrul de îngrijire urgentă.
  • Dacă sângerarea este dificil de controlat, persoana poate fi pe diluanți de sânge sau are probleme de coagulare subiacente. În aceste cazuri, persoana ar trebui adusă în atenția unui profesionist medical.
  • Înainte de a intra în contact cu rana, puneți mănuși medicale dezinfectate dacă sunt disponibile. Dacă mănușile nu sunt disponibile, împachetați-vă mâinile într-un fel de barieră curată, cum ar fi o pungă de plastic sau mai multe straturi de cârpă curată. Utilizați mâinile goale pentru a aplica presiune directă la rană numai ca o ultimă soluție, deoarece contactul cu sânge poate răspândi bolile infecțioase.
  • În plus, utilizați săpunul și apa pentru a vă dezinfecta mâinile înainte de a contacta rana, dacă este posibil. Acest lucru va reduce la minimum posibilitatea de a transfera bacteriile din mâinile dvs. la rănirea expusă.
  • Imagine intitulată bandaj o rană în timpul primului ajutor Pasul 3
    3. Îndepărtați orice resturi vizibile. Dacă există bucăți mari de murdărie, sticlă sau alte obiecte încorporate în rană, încercați să le eliminați cu un set curat de pensete. Clătirea pensetării în frecare a alcoolului va ajuta la prevenirea transferului de bacterii și a altor microbi. Aveți grijă să nu faceți deteriorarea suplimentară prin împingerea pensetelor în rană în sine.
  • Dacă aveți de-a face cu o rănire a focului de foc, nu sondă în jurul rana și încercați să scoateți glonțul - lăsați-l pentru profesioniștii din domeniul medical.
  • Dacă vă luptați să eliminați bucăți mari de resturi de pe site-ul de vătămare, luați în considerare lăsarea pentru profesioniști din domeniul sănătății, mai degrabă decât să încercați să vă descurcați singur. Tragând resturile mari care sunt încurcate cu vase de sânge pot declanșa mai multă sângerare.
  • Unii experți de prim ajutor recomandă să aștepte eliminarea tuturor resturilor până după ce ați clătit rana. Dacă vedeți numai biți mici de murdărie sau murdărie, aceasta ar putea fi cea mai bună modalitate de a aborda situația, deoarece clătirea va spăla probabil lucrurile mici.
  • Imagine intitulată bandaj o rană în timpul primului ajutor Pasul 4
    4. Îndepărtați sau tăiați îmbrăcămintea departe de rană. Pentru a obține un acces mai bun la rană, odată ce sângerarea este sub control, îndepărtați orice îmbrăcăminte și bijuterii din zona generală a vătămării. Acest lucru ar trebui făcut astfel încât, dacă zona rănită se umflă, îmbrăcămintea sau bijuteriile strânse nu vor afecta fluxul sanguin. De exemplu, dacă aveți de-a face cu o rană de mână sângerând, scoateți ceasul încheieturii deasupra rănii. În ceea ce privește îmbrăcămintea, dacă nu o puteți elimina din jurul ranăului, atunci luați în considerare tăierea acesteia cu foarfece de siguranță bont (în mod ideal). De exemplu, dacă aveți de-a face cu o rănire a coapsei, scoateți pantalonii sau tăiați-le departe de rană înainte de a încerca să curățați și să-l bateți.
  • Dacă nu puteți obține sângerarea sub control, este posibil să trebuiască să utilizați hainele sau centura ruptă pentru a face un turnichet, care pune presiune asupra arterelor de deasupra plăgii. Cu toate acestea, turnichetele ar trebui să fie utilizate numai în situații de urgență care pune viața în pericol și pentru perioade scurte de timp, deoarece țesutul începe să moară în câteva ore de a nu obține sânge.
  • Odată ce hainele sunt îndepărtate pentru a curăța și bandaja rana, pot fi necesare pentru a fi folosite ca o pătură improvantă pentru a acoperi persoana vătămată și păstrarea lor caldă.
  • Imagine intitulată bandaj o rană în timpul primului ajutor Pasul 5
    5. Clătiți bine rana. În cel mai bun scenariu de caz, spălați bine rana cu soluție salină timp de cel puțin câteva minute până când pare fără murdărie și resturi. Soluția salină este ideală deoarece scade sarcina bacteriană prin clătirea lui departe și este de obicei sterilă atunci când cumpărate ambalate. Dacă nu aveți acces la soluție salină, utilizați apă potabilă curată sau apă de la robinet, dar asigurați-vă că lăsați-o să ruleze peste rană timp de câteva minute. Stoarcerea ei dintr-o sticlă de apă funcționează bine pentru acest lucru sau țineți rana sub robinet, dacă este posibil. Nu utilizați apă caldă, utilizați apa călduță sau rece.
  • Soluția salină poate fi achiziționată comercial.
  • Unii experți recomandă utilizarea unui săpun blând, cum ar fi lichidul de spălare a farfurii de filtru, pentru a obține rana cât mai curată posibil, dar uneori săpunul poate irita țesutul rănit.
  • Dacă curățați o rană lângă ochi, aveți grijă să nu faceți un săpun în ochi.
  • Imagine intitulată bandaj o rană în timpul primului ajutor Pasul 6
    6. Curățați rana cu o cârpă sau o altă cârpă moale. Folosind o presiune foarte blândă, Pat pe rana cu o cârpă curată pentru a vă asigura că este complet curată după ce ați spălat-o cu soluție salină sau apă curentă regulată. Nu împingeți prea tare sau curățați prea viguros, dar asigurați-vă că ați eliminat resturile rămase. Rețineți că spălarea blândă poate provoca un pic mai multă sângerare, astfel încât să reaplicați presiunea la rană după curățare.
  • Aplicați o cremă antibacteriană la rană în această etapă înainte de bandajare, dacă este disponibilă. Creme antibacteriene sau unguente, cum ar fi neosorina sau poliporia, ajută la prevenirea infecției. Crema va păstra, de asemenea, dressingul de a lipi la rană.
  • Alternativ, este posibil să doriți să adăugați un dezinfectant natural la rană, cum ar fi soluția de iod, peroxid de hidrogen sau argintul coloidal (care este singurul care nu se va stinge).
  • Evaluați rana după curățare. Unele răni au nevoie de cusături pentru a se vindeca în mod corespunzător. Dacă observați oricare dintre următoarele semne, solicitați asistență medicală, mai degrabă decât să încercați să faceți bandajul singur: rana pare să fie destul de adâncă, are muchii jagged și / sau nu va opri sângerarea.
  • Partea 2 din 2:
    Bandajarea plăcii
    1. Imagine intitulată bandaj o rană în timpul primului ajutor Pasul 7
    1. Găsiți un bandaj adecvat. Alegeți un dezinfectat (încă în ambalajul său) și bandajul de dimensiuni adecvate pentru rană. Dacă este o tăietură mai mică, atunci un bandaj cu adeziv auto (cum ar fi un ajutor de bandă) este probabil cel mai bine pentru slujbă. Cu toate acestea, dacă este o tăiere mai mare, nu este potrivită pentru un ajutor de bandă, va trebui să utilizați o bucată mai mare de dressing. Este posibil să trebuiască să pluiți sau să tăiați dressingul, astfel încât să acopere doar rana. Aveți grijă să nu atingeți partea inferioară a pansamentului (partea care va pune pe rană) pentru a reduce riscul de infecție. Dacă nu aveți un bandaj adeziv și planificați să atingeți pansamentul în poziție, lăsați un mic material suplimentar pe margini, astfel încât banda să nu respecte direct la rană.
    • Dacă nu aveți panouri și bandaje reale disponibile, puteți improvizaliza folosind orice cârpă curată sau îmbrăcăminte.
    • Aplicarea ușoară a rană cu crema antibiotică este benefică nu numai pentru a descuraja infecția, dar va împiedica bandajul sau pansamentul să se prăbușească direct la rană. Un bandaj sau un pansament pe care bastoanele ar putea provoca mai multă sângerare când este îndepărtată.
    • Bandajele de fluture sunt utile pentru menținerea marginilor unei răni împreună. Dacă aveți un bandaj de fluture, plasați-o peste tăietură (mai degrabă decât în ​​lungime) și trageți marginile rănii mai strânse împreună.
  • Imagine intitulată bandaj o rană în timpul primului ajutor Pasul 8
    2. Asigurați-vă dressing-ul și acoperiți-l. Utilizați banda medicală non-stretch, rezistentă la apă pentru a atașa pansamentul la piele pe toate laturile. Asigurați-vă că banda contactează pielea sănătoasă, neinvurată. Evitați utilizarea benzii industriale, cum ar fi banda de conducte sau banda electricianului, care poate rupe pielea când îl eliminați. Odată ce dressingul este înregistrat peste rană, acoperiți complet pansamentul cu o folie elastică curată sau un bandaj puternic pentru o protecție suplimentară. Asigurați-vă că nu înfășurați bandajul prea strâns și tăiați circulația la rană sau la orice parte a corpului persoanei rănite.
  • Asigurați bandajul exterior elastic cu cleme metalice, știfturi de siguranță sau bandă.
  • Luați în considerare plasarea unui strat de plastic între dressing și bandajul exterior dacă există o probabilitate puternică ca zona rănită să se udă. Stratul suplimentar de plastic va oferi, de asemenea, protecție suplimentară împotriva bacteriilor și a altor agenți infecțioși.
  • Dacă rana este localizată pe cap sau față, este posibil să trebuiască să înfășurați bandajul în jurul unui bandan și să-l legați suficient de bine pentru ao păstra în poziție
  • Imagine intitulată bandaj o rană în timpul primului ajutor Pasul 9
    3. Schimbați dressing zilnic. Înlocuirea vechii îmbrăcăminte cu una proaspătă în fiecare zi păstrează rana curată și promovează vindecarea. Dacă bandajul exterior elastic elastic rămâne curat și uscat, atunci îl puteți reutiliza. Dacă tăierea dvs. a fost suficient de mică pentru a utiliza un ajutor de bandă, apoi schimbați și acel zilnic. Pe parcursul unei zile, dacă îmbrăcămintea și / sau bandajul dvs. se udă, apoi schimbați-o imediat și nu așteptați ziua următoare. Pansamentele umede și bandajele promovează infecția, așa că încercați întotdeauna să le păstrați curat și uscat. Dacă un dressing sau un ajutor de bandă este blocat la o scabie nou formată, apoi înmuiați-o în apă caldă pentru a înmuia scaba și pentru a face pansamentul sau bandajul mai ușor de îndepărtat. Pentru a preveni această problemă, utilizați un bandaj nonstick dacă este disponibil.
  • Semnele de vindecare includ inflamația și umflarea redusă, mai puțin sau deloc dureri și formarea unui scab.
  • Vindecarea celor mai multe răni ale pielii are loc în câteva săptămâni, dar reducerile mai profunde pot dura până la o lună pentru a vindeca pe deplin.
  • Imagine intitulată bandaj o rană în timpul primului ajutor Pasul 10
    4. Păstrați un ochi pentru semne de infecție. În ciuda eforturilor de a vă menține rănile curate și uscate, uneori se poate infecta. Acest lucru este comun dacă ați fi tăiat profund de ceva ruginit sau murdar sau dacă ați fost mușcat de un animal sau o persoană. Semne care indică faptul că rana de piele este infectată include: umflarea și durerea crescută, descărcarea sau gălbui sau verzui, pielea devine roșie și este foarte cald la atingere, febră mare și / sau un sentiment de stare de rău. Dacă observați oricare dintre aceste semne în câteva zile de la vătămare, consultați imediat un medic. Probabil că vor prescrie antibiotice sau alte tratamente pentru a lupta împotriva infecției.
  • Orice lovitură roșie a pielii în jurul plăgii poate indica o infecție în sistemul limfatic (sistem care scurge lichidul din țesuturi). Această infecție (limfangită) poate fi amenințarea vieții, astfel încât ar trebui să se solicite îngrijirea medicală promptă.
  • Luați în considerare o lovitură de tetanos. Tetanus este o infecție bacteriană gravă care se poate dezvolta de la o rană infectată, mai ales dacă ați fost punctat de un obiect murdar. Dacă nu ați primit un booster tetanos în ultimii 10 ani, ar trebui să vedeți un medic și să vă prindeți fotografiile.
  • sfaturi

    Cele mai multe răni care au nevoie de cusături ar trebui tratate în termen de șase până la opt ore după leziunea de a reduce riscul de infecție. Răni deosebit de murdar nu pot fi cusute pentru a evita riscul de infecție.
  • Rețineți că, în timp ce rezultatele cosmetice sunt importante, nu este considerația principală pentru repararea rănilor. Vindecarea fără infecție este.
  • Piele rănite cel mai probabil să se infecteze sunt răni de puncție - de obicei cauzate de un obiect ascuțit ascuțit care intră în piele, cum ar fi ace, cuie, cuțite și dinți.
  • Avertizare

    • Evitați să intrați în contact cu sângele persoanei rănite pentru a preveni faptul că este infectat de acesta. Utilizați întotdeauna mănuși de latex dacă sunt disponibile.
    • TETANUS Shot ar trebui să fie obținut la fiecare 10 ani. Tetanus este o infecție bacteriană gravă care afectează sistemul dvs. nervos. Provoacă contracții musculare dureroase ale mușchilor maxilarului și a gâtului și interferează cu capacitatea dvs. de a respira.
    • Sângerarea dificil de controlat ar trebui să fie adusă la asistență medicală.
    Partajați pe rețeaua socială:
    Similar