Ce trebuie să știți despre vaccinurile cu covide: faptul vs. Fictiune

S-ar putea să fi auzit multe lucruri diferite despre noile vaccinuri COVID-19 - unele bune, unele discutabile. Pentru mulți, vaccinurile sunt o descoperire medicală strălucitoare care ne va ajuta să ne scoatem din pandemie, dar există și o grămadă de dezinformare despre ei. Cu atât de multe informații care sunt împărtășite online, poate fi greu să dai seama ce este adevărat și ce nu este. Am pus împreună o listă a unor mituri comune care plutesc în jurul valorii de vaccinuri, astfel încât să puteți separa faptele de la ficțiune.

Pași

Metoda 1 din 10:
Mit: Vaccinurile covide au fost grabate.
  1. Imaginea intitulată vaccinuri covid_ fapt vs. ficțiune pas 1
1. Fapt: Anii de cercetare anterioară au ajutat la accelerarea procesului. Viteza remarcabilă a dezvoltării vaccinului COVID-19 nu este magică sau un miracol. Este rezultatul de ani și ani de muncă grea și de cercetare anterioară privind alți viruși, inclusiv coronavirusuri precum SARS și MERS. Folosind cercetarea anterioară, oamenii de știință au reușit să vină rapid cu vaccinuri eficiente și sigure.
  • Ambele vaccinuri Pfizer / Biontech și Moderna folosesc aceeași tehnologie ARNm, dar au diferențe minore. De exemplu, vaccinul Pfizer / Biontech este aprobat pentru persoanele cu vârsta de 16 ani și peste, este de 95% eficient la prevenirea infecției cu COVID-19 și necesită 2 fotografii livrate 21 de zile distanță. Vaccinul de modelare este aprobat pentru persoanele cu vârsta de 18 ani și peste, este de 94.1% eficace și necesită 2 fotografii livrate la 28 de zile distanță.
Metoda 2 din 10:
Mit: Vaccinurile nu au fost testate corespunzător.
  1. Imagine intitulată vaccinuri covide_ fapt vs. ficțiune Pasul 2
1. Fapt: Toate vaccinurile trebuie să adere la standarde stricte de siguranță. Administrația federală a medicamentelor (FDA) stabilește orientări riguroase de siguranță și eficacitate pentru toate vaccinurile, inclusiv cele pentru COVID-19. Un nou vaccin trebuie să treacă prin etapele de testare și încercări în care se acordă unui grup de persoane care sunt apoi studiate pentru a se asigura că este eficientă și sigură. Fiecare vaccin covid care a fost aprobat a îndeplinit aceste standarde și este considerat sigur și eficient.
  • În timpul proceselor, sunt studiate efecte secundare negative. FDA nu va aproba un vaccin care nu este sigur pentru publicul larg.
Metoda 3 din 10:
Mit: Puteți obține COVID-19 de la vaccinuri.
  1. Imagine intitulată vaccinuri covid_ fapt vs. ficțiune pas 3
1. Fapt: Vaccinurile aprobate nu conțin nici un virus viu în ele. Fiecare vaccin COVID-19 aprobat este un vaccin ARNm. Aceste tipuri de vaccinuri lucrează prin predarea corpului dvs. pentru a recunoaște proteinele specifice pe suprafața COVID-19, astfel încât sistemul imunitar să poată lupta împotriva virusului. Ei nu au de fapt coronavirusul în ele, deci nu există o șansă ca vaccinul să vă poată da vreodată virusul.
  • Unele vaccinuri pentru alte boli, cum ar fi rujeola, oreionul și rubeola, folosesc o tulpină slăbită sau moartă a virusului live - nici unul dintre vaccinurile curente Covid-19.
Metoda 4 din 10:
Mit: Vaccinul covidul afectează fertilitatea.
  1. Imagine intitulată vaccinuri covid_ fapt vs. ficțiune Pasul 5
1. Fapt: Vaccinul Covid-19 nu afectează deloc fertilitatea. Vaccinurile ARNm Covid-19 predau, în esență, sistemul imunitar al corpului dvs. cum să luptați împotriva virusului. Dar nu afectează fertilitatea femeilor.
  • De fapt, în timpul studiilor vaccinului Pfizer, 23 de voluntari femei au rămas însărcinați. Doar o femeie a suferit o pierdere de sarcină, dar ea a fost de fapt dată placebo, ceea ce înseamnă că nu a primit vaccinul covid-19.
Metoda 5 din 10:
Mitul: Dacă ați avut COVID-19, nu aveți nevoie de un vaccin.
  1. Imagine intitulată Vaccinuri Covid_ Fact vs. Ficțiune Pasul 6
1. Fapt: Puteți să vă reintroduceți cu COVID-19. Adevărul este că oamenii care s-au îmbolnăvit cu virusul pot beneficia cu adevărat de a obține vaccinul. Aceasta poate ajuta la prevenirea reinfecției potențiale, iar în timp ce vă puteți proteja din nou virusul pentru o perioadă de timp, nu există suficiente dovezi disponibile pentru a ști cât va fi.
  • Oamenii de știință nu vor ști exact cum imunitatea produsă de vaccin durează până când avem mai multe date și informații despre asta.
Metoda 6 din 10:
Mit: Vaccinurile ARNm schimbă ADN-ul.
  1. Imagine intitulată vaccinuri covid_ fapt vs. ficțiune Pasul 7
1. Fapt: ARNm nu interacționează niciodată cu ADN-ul dvs. Messenger ribonucleic acid, a.K.A. ARNm, este, în principiu, un set de instrucțiuni care vă indică sistemului imunitar să recunoască "proteinele spike" care există pe suprafața COVID-19, astfel încât corpul dumneavoastră să poată lupta cu oricare dintre ele. ARNm nu intră niciodată la nucleul celulelor organismului, care este în care ADN-ul este stocat. Pentru că nu interacționează niciodată unul cu celălalt, nu există nici o modalitate de a vă schimba ADN-ul.
Metoda 7 din 10:
Mit: Vaccinurile COVID-19 provoacă efecte secundare severe.
  1. Imagine intitulată vaccinuri covid_ fapt vs. ficțiune Pasul 9
1. Fapt: Cele mai multe efecte secundare sunt foarte ușoare. Unii oameni pot avea efecte secundare care sunt similare cu alte vaccinuri, cum ar fi durerea musculară, frisoane și dureri de cap. Acestea sunt de fapt semne normale că corpul tău construiește protecție și ar trebui să dispară în câteva zile. Deși este extrem de rar, unii oameni pot avea reacții alergice la ingrediente utilizate într-un vaccin. Dacă aveți o istorie de reacții alergice severe, cum ar fi anafilaxia, discutați cu medicul dumneavoastră. Ei pot recomanda ca nu obtineti vaccinul.
  • Deși oamenii de știință nu sunt siguri, o reacție alergică poate fi cauzată de antigenul vaccinului, proteinele animale reziduale, agenții antimicrobieni, conservanți, stabilizatori sau alte componente de vaccin.
Metoda 8 din 10:
Mit: Vaccinurile provoacă autism la copii.
  1. Imagine intitulată vaccinuri covid_ fapt vs. ficțiune Pasul 10
1. Fapt: Nu există dovezi că orice vaccinuri provoacă autism. Acest mit a fost asociat și cu alte vaccinuri, cum ar fi vaccinul rujeolei, oreionului și rubeolului (MMR). Aceasta provine dintr-un studiu discreditat care a fost legat incorect vaccinurile la autism la copii. Există dovezi zero că vaccinurile COVID-19 cauzează autism la copii sau adulți.
Metoda 9 din 10:
Mitul: virusul sa mutat și vaccinurile nu vor funcționa.
  1. Imagine intitulată vaccinuri covide_ fapt vs. ficțiune Pasul 11
1. Fapt: Nu există dovezi că vaccinurile disponibile nu vor funcționa. În timp ce este adevărat că există noi tulpini de coronavirus care se răspândesc rapid și pot fi mai contagioase, nu există date convingătoare care sugerează că vaccinurile disponibile în prezent vor fi ineficiente. Virușii se mută adesea și vaccinurile curente par să fie eficiente împotriva noilor tulpini.
  • În timp ce vaccinurile curente pot fi eficiente împotriva noilor tulpini ale virusului, producătorii de vaccinuri caută crearea unei împușcături de rapel care va ajuta la protejarea împotriva lor și mai mult.
Metoda 10 din 10:
Mit: Imunitatea naturală este mai puternică decât vaccinul.
  1. Imagine intitulată vaccinuri covid_ fapt vs. ficțiune Pasul 12
1. Fapt: Imunitatea de la vaccin este probabil mai puternică decât imunitatea naturală. Nu numai că este imunitatea de la vaccin mai sigură și mai puțin riscantă decât de fapt, de fapt, să primească virusul, dar poate fi și mai eficient. Cercetările sugerează că, pentru că primiți 2 doze de vaccin, probabil că veți fi imun pentru o perioadă mai lungă de timp decât ați fi contractat și recuperați de la virus. Opțiunea cea mai bună este să obțineți vaccinul, nu virusul!
  • Mai multe cercetări sunt necesare pentru a afla cât de mult timp imunitatea de la un vaccin durează. Dovezile actuale sugerează că imunitatea de la virusul în sine durează doar aproximativ 90 de zile.

Video

Prin utilizarea acestui serviciu, unele informații pot fi împărtășite cu YouTube.

sfaturi

Stick la sursele legitime de informații referitoare la COVID-19, cum ar fi OMS și CDC.
  • Informațiile din acest articol se aplică Statelor Unite. Alte regiuni pot avea diferite programe de vaccinare sau sfaturi.
  • Avertizări

    Verificați întotdeauna sursa de informații înainte de a le partaja în locuri precum social media pentru a ajuta la prevenirea răspândirii dezinformării.
    Partajați pe rețeaua socială:
    Similar