Cum să evitați dezinformarea covid-19

O mulțime de dezinformare despre focarul Covid-19 se răspândesc online, ceea ce poate duce uneori la o mulțime de panică inutilă și îngrijorare. Înainte de a citi și împărtăși informații despre Coronavirus, luați ceva timp pentru a căuta sursa informațiilor dvs. Chiar dacă starea lumii este copleșitoare, este cu siguranță posibil să stați un pas înainte prin revizuirea faptelor, maximizarea șanselor dvs. de a găsi informații exacte și de a vă ține răspunzător pentru informațiile pe care le distribuiți cu alții.

Pași

Metoda 1 din 3:
Analizând informații noi
  1. Imagine intitulată Evitați COVID 19 Dezinformarea Pasul 01
1. Examinați sursa informațiilor. Uitați-vă mai atent la posturile sau povestirile sociale, care se răspândesc prin cuvânt-de-gură. Verificați dacă o organizație de renume, cum ar fi Organizația Mondială a Sănătății (OMS) sau Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) a verificat informațiile sau dacă este doar un zvon. În plus, țineți-vă cei dragi responsabili, întrebându-i când și unde au auzit ceva, în loc să-și accepte cuvintele ca fiind un adevăr instant.
  • De exemplu, puteți spune ceva de genul: "Aceasta este o perspectivă interesantă despre modul în care Covid-19 se răspândește. Vrei să-mi spui unde ați auzit pentru prima dată asta?"
  • Unele motoare de căutare, cum ar fi Google sau platforme sociale, cum ar fi Facebook și Instagram vă vor îndruma mai multe surse autoritare cu o alertă specială.
  • Imagine intitulată Evitați COVID 19 Dezinformarea Pasul 02
    2. Scufundați în acreditările autorului. Dacă articolul nu este scris de o organizație guvernamentală sau de sănătate stabilită, căutați autor pe un motor de căutare. Verificați dublu Ce tipuri de articole au fost scrise autorul sau jurnalistul în trecut. Dacă în mod obișnuit scriu articole cuprinzătoare, legate de sănătate, probabil că aveți încredere în informațiile pe care le împărtășesc. Dacă nu au experiență acreditată sau fundal în subiecte legate de sănătate, obțineți informațiile dvs. dintr-o altă sursă.
  • De exemplu, dacă articolul este scris de un jurnalist tabloid, nu ar trebui să consideri că este autoritar.
  • Imagine intitulată Evitați COVID 19 Dezinformarea Pasul 03
    3. Fapte de verificare încrucișată cu surse multiple. Încercați să nu obțineți toate informațiile dvs. dintr-o singură sursă, chiar dacă această sursă este credibilă. În schimb, trimiteți mai multe surse de înaltă calitate pentru a obține o înțelegere mai bine rotunjită și informată a evenimentelor actuale din jurul Covid-19. Relațiile și declarațiile proprii vor suna mult mai autoritar dacă sunt susținuți de mai mulți experți.
  • De exemplu, utilizați surse precum CDC, cine și Organizația Națiunilor Unite (ONU) pentru a vă susține pretențiile.
  • Imagine intitulată Evitați COVID 19 Dezinformarea Pasul 04
    4. Distribuiți site-uri factuale cu prietenii și familia ta. Adresați-vă prietenilor și membrilor familiei, unde primesc actualizările despre COVID-19. Dacă învățați informații noi "prin intermediul grapevinei", încurajați-i să verifice site-uri informative, de fapt, cum ar fi infographicile Mythbuster (pe care le puteți găsi aici: https: // care.int / urgențe / boli / roman-coronavirus-2019 / sfat-for-busters / mit-bustre). Încercați să vă mângâiați pe cei dragi și să le vorbiți din orice isterie pe care ar putea să o simțiți.
  • Unele surse autoritare și fiabile pe care le puteți referi și partaja includ: Cine, CDC, ONU, Institutele Naționale de Sănătate (NIH), Pagini web ale guvernului de stat și resurse universitare.
  • Surse mai puțin fiabile includ posturi sociale de socialitate neobișnuite, tabloide sau articole senzaționale, site-uri de moară de zvon, site-uri de știință junk și site-uri de satire.
  • Amintiți-vă prietenilor și familiei că este perfect bine să vă simțiți neliniștiți și nerăbdători.
  • Metoda 2 din 3:
    Concentrându-se asupra faptelor
    1. Imagine intitulată Evitați COVID 19 Dezinformarea Pasul 05
    1. Rețineți că oricine se poate îmbolnăvi de la COVID-19. Ignorați orice posturi de social media sau bârfele de inactivitate spunând că oamenii din anumite medii sau geografii sunt mai susceptibile de a contracta sau răspândi virusul. Oricine poate obține COVID-19, indiferent de etnia lor.
    • De exemplu, dacă cineva spune ceva xenofob sau prejudiciat împotriva unui anumit grup, cu privire la COVID-19, puteți spune ceva de genul: "Nu ar trebui să spuneți așa ceva. Este un fapt dovedit că oricine poate prinde coronavirus, indiferent de fundalul lor."
  • Imagine intitulată Evitați COVID 19 Dezinformarea Pasul 06
    2. Examinați simptomele comune ale COVID-19 pentru a evita panica inutilă. Rețineți că romanul coronavirus (COVID-19) are o mulțime de asemănări cu alte boli comune. Dacă tu sau un iubit devine o febră, dureri de cap, dureri în gât, tuse sau alte simptome similare, nu panică sau nu-și asumă cel mai rău. Covid-19 se manifestă în moduri diferite, în funcție de persoană.
  • De exemplu, dacă aveți febră, acest lucru nu înseamnă automat că aveți COVID-19. Apelați medicul dumneavoastră sau furnizorul medical la primul semn de simptome. Pentru orientări specifice, discutați întotdeauna cu un medic sau medical de asistență medicală înainte de a alege un plan de tratament.
  • Imagine intitulată Evitați COVID 19 Dezinformarea Pasul 07
    3. Nu face discriminări față de cineva care a fost recent în carantină. Este perfect normal să vă simțiți speriat și neliniștiți în timpul acestor vremuri incerte - de fapt, nenumărați oameni împărtășesc aceleași sentimente, inclusiv persoanele care au părăsit recent carantină. Amintiți-vă că oamenii care părăsesc carantina sunt considerați sănătoși de către profesioniștii din domeniul medical și sunt perfect sigure pentru a fi în jur.
  • După carantină, acei indivizi vor avea nevoie de multă sprijin, deoarece au fost izolați atât de mult timp.
  • Imagine intitulată Evitați COVID 19 Dezinformarea Pasul 08
    4. Amintiți-vă că pantofii dvs. nu sunt probabil să se răspândească Covid-19. S-ar putea să fi citit online sau ați auzit undeva că fundul pantofilor dvs. pot urmări Covid-19 în casa dvs. Deși aceasta este o preocupare valabilă, organizațiile credibile precum Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au debunat acest lucru. Dacă doriți să fiți cu adevărat atenți, lăsați-vă pantofii în garaj sau în altă zonă separată, în loc să le purtați înăuntru.
  • Puteți desemna o anumită parte a casei dvs. ca "zonă de încălțăminte", care va împiedica răspândirea oricăror germeni.
  • Imagine intitulată Evitați COVID 19 dezinformare Pasul 09
    5. Clasificați Covid-19 ca un virus, nu ca un fel de bacterii. Rețineți că tratamentele antibacteriene nu vor funcționa împotriva nouului coronavirus, deoarece boala este cauzată de un virus. Utilizați numai antibiotice și alte tratamente dacă boala dvs. este determinată să fie o infecție bacteriană.
  • Imagine intitulată Evitați COVID 19 dezinformarea Pasul 10
    6. Purtați cârpă și măști medicale fără teama de a respira în orice CO2 suplimentar. Stofa și / sau măștile medicale pot fi un subiect dificil de navigat, mai ales că există atât de multe opinii diferite. Ignorați pe oricine spune că măștile duc la inhalarea dioxidului de carbon sau împiedică respirația în suficientă oxigen. Este perfect sigur să purtați măști pentru o perioadă lungă de timp!
  • Imagine intitulată Evitați COVID 19 Dezinformarea Pasul 11
    7. Rămâneți calm, realizând că marea majoritate a pacienților COVID-19 se recuperează. Nu mergeți pe valul de panică, chiar dacă auziți niște statistici înfricoșătoare despre știri. Dacă bănuiți că coborâți cu romanul coronavirus (COVID-19), sunați la un profesionist medical pentru sfaturi și rămâneți acasă, astfel încât să nu răspândiți infecția altora.
  • La nivel global, COVID-19 are un 3.Rata mortalității 4%. Chiar dacă nu este fatală, COVID-19 poate provoca impacturi de lungă durată pe care le învățăm încă. Cele mai bune lucruri pe care le puteți face pentru a vă proteja și comunitatea dvs. sunt: ​​Ascultați experții, practică distanțarea socială, spălați-vă mâinile și purtați o mască.
  • Metoda 3 din 3:
    Ignorând cererile false
    1. Imagine intitulată Evitați COVID 19 dezinformarea Pasul 12
    1. Ignorați pretențiile despre noile "tratamente" pentru COVID-19. Puteți auzi o mulțime de zvonuri sau alte povestiri extraordinare despre cum puteți preveni sau vindeca de la COVID-19. În timp ce un vaccin este încă dezvoltat, nu există nici un tratament oficial pentru virus. În schimb, consultați rapid medicul pentru a obține sfaturi și urmați planul lor de tratament
    • De exemplu, unii oameni cred că consumul de alcool poate reduce riscul de COVID-19, când vă face de fapt mai predispuși la problemele de sănătate viitoare, ca un sistem imunitar slăbit și o tensiune arterială ridicată.
  • Imagine intitulată Evitați COVID 19 Dezinformarea Pasul 13
    2. Nu mâncați piper ca o modalitate de a preveni COVID-19. Nu luați în considerare orice zvonuri că stropirea piperului fierbinte în mâncarea dvs. va vindeca COVID-19 sau vă vor împiedica să o prindeți. Nu există nici o știință pentru a sprijini aceste revendicări - în schimb, continuați să consumați o dietă sănătoasă, echilibrată și să faceți tot posibilul să vă exercitați în mod regulat.
  • În prezent, nu există medicamente sau alimente care se dovedesc a vindeca sau preveni coronavirusul.
  • Imagine intitulată Evitați COVID 19 Dezinformarea Pasul 14
    3. Rețineți că goalele și țânțarii nu pot răspândi coronavirusul. Nu vă puneți în panică dacă o zboară începe să bâzâie în jurul casei dvs. sau dacă observați o mușcătură de țânțari undeva pe corpul vostru. Ca pesky ca aceste bug-uri, ei nu vor răspândi COVID-19 sau nu vor crește riscul de ao prinde.
  • Totuși, țânțarii pot răspândi alte boli cum ar fi malarie, virusul Nilului de Vest sau Jamestown Canyon Virus.
  • Imagine intitulată Evitați COVID 19 dezinformarea Pasul 15
    4. Nu vă injectați cu alcool sau înălbitor pentru a preveni COVID-19. Niciodată nu injectați sau nu beți bleach, chiar dacă ați auzit afirmații recomandând acest tratament. Bleach este foarte toxic și va crea o serie de noi probleme, cum ar fi leziunile potențiale ale organului.
  • Dacă bănuiți că coborâți cu Covid-19, programați un test sau sunați la un doctor pentru sfaturi. Este posibil să aveți o altă boală diferită!
  • Imagine intitulată Evitați COVID 19 Dezinformarea Pasul 16
    5. Ignorați informațiile provenite din grupurile de margine, al terților. Rețineți că există o mulțime de teorii de conspirație care izvorăsc despre COVID-19, cum ar fi cum a fost fabricat virusul sau că rețelele de telefonie 5G răspândesc boala. Nu oferi prea mult credit la orice teorii cuvânt-din gură care nu se bazează pe dovezi - în aceste vremuri incerte, este foarte ușor pentru fapte false să se răspândească repede.
  • Unele revendicări populare includ că virusul se răspândește prin rețelele de 5G - pe care anumiți indivizi bogați sunt responsabili - că virusul a fost fabricat într-un laborator - că armata americană a introdus COVID-19 în China - sau că Covid-19 nu este real. Toate aceste afirmații se dovedesc a fi false, dar sunt încă discutate despre multe.
  • Imagine intitulată Evitați COVID 19 dezinformarea Pasul 17
    6. Corectați-vă cei dragi dacă împărtășesc dezinformarea. Nu lăsați fapte false să controleze narativ-în schimb, interdicționează politicos și clarifică orice dezinformare pe măsură ce o auziți. Încearcă să fii bun și delicat pe măsură ce îți corectezi membrii familiei, reamintind că există o mulțime de informații confuze care merg în jur.
  • De asemenea, puteți să reiterați necesitatea informațiilor bazate pe fapte și subliniați nevoia de vigilență prin înscrierea campaniei verificate a ONU la https: // partajat.COM / EN.
  • sfaturi

    Ignorați oricine susține că rețelele de telefonie de 5G într-un fel covid-19, deoarece acest lucru este complet fals. În schimb, întăriți că virusul este răspândit prin picături fizice, cum ar fi strănezele sau tusea.
  • Din păcate, o baie caldă relaxantă, nu va încetini răspândirea COVID-19.
  • Utilizați prosoape de hârtie în loc de uscătoare de mână pentru a vă asigura că mâinile dvs. sunt complet curate.
  • Puteți da bani fondului de răspuns la solidaritate Covid-19, care ajută la susținerea multor lucrători esențiali, împreună cu persoanele care au contractat COVID-19.
  • Avertizări

    Atât vremea caldă, cât și rece nu va ucide automat sau diminuează răspândirea covid-19.
  • Evitați utilizarea oricărui tip de lampă UV pentru a vă usca mâinile sau pielea.
  • Partajați pe rețeaua socială:
    Similar