Cum să găsiți informații fiabile despre vaccinul covid

Odată cu schimbarea constantă a vaccinului Covid-19, poate fi greu de dat seama care fapte sunt reale și care sunt alcătuite. Dacă tu sau cei dragi se gândesc să obțină vaccinul Covid-19, probabil că doriți să citiți cele mai noi și mai credibile informații pentru a rămâne în siguranță. Am compilat o listă de site-uri web care vă vor oferi întotdeauna informații corecte și credibile despre vaccinul COVID-19, plus câteva modalități prin care puteți verifica alte surse online critic pentru a vă asigura că sunt legitime.

Pași

Metoda 1 din 12:
Verificați site-ul CDC.
  1. Imagine intitulată Găsiți informații fiabile despre vaccinul covid Pasul 1
1. Centrul pentru Controlul bolii este o sursă fiabilă de informații pentru COVID-19. Puteți verifica întrebările frecvente pentru informații generale despre vaccin sau puteți căuta vârsta specifică și grupul de risc pentru a afla mai multe. CDC oferă, de asemenea, o serie de alte site-uri web și surse de informații pe care le puteți uita la urmărirea și aflați mai multe.
Metoda 2 din 12:
Uită-te la site-ul Who.
  1. Imagine intitulată Găsiți informații fiabile despre Vaccinul Covid Pasul 2
1. Organizația Mondială a Sănătății este o sursă credibilă de informații. Sunt o agenție globală finanțată de Națiunile Unite și s-au dovedit a oferi informații credibile și corecte. Pe site-ul lor, puteți găsi informații despre companiile care fac vaccinurile, precum și studiile și testele au trecut vaccinurile.
Metoda 3 din 12:
Obțineți informații de la NIH.
  1. Imagine intitulată Găsiți informații fiabile despre Vaccinul Covid Pasul 3
1. Institutul Național de Sănătate este o unitate de cercetare biomedicală. Deși se află în Statele Unite, au testat vaccinul Covid-19 și oferă informații pentru toată lumea din întreaga lume. Puteți citi despre studiile de vaccin și chiar să participați la acestea vizitând site-ul NIH.
Metoda 4 din 12:
Găsiți site-uri web cu ".edu "sau".gov "în adresa URL.
  1. Imagine intitulată Găsiți informații fiabile despre Vaccinul Covid Pasul 4
1. Este un punct bun de sărituri pentru găsirea de informații credibile. Aceste adrese URL înseamnă că informațiile sunt de la o universitate (.edu) sau o agenție guvernamentală (.gov). În timp ce nu este întotdeauna 100% sigur că .edu sau .Site-urile Gov sunt credibile, este mai probabil. Dacă se termină site-ul ".com "sau".Org, "Fii puțin îngrijorat de informație
  • Sfarsitul ".com "indică faptul că site-ul web este deținut de o companie cu profit, astfel încât acestea pot fi părtinitoare.
  • Sfarsitul ".org "indică faptul că site-ul web este deținut de o companie nonprofit. Deși pot furniza informații exacte, nu există nicio garanție că a fost revizuită de alți membri ai comunității, deoarece nonprofiturile nu trebuie, de obicei, să respecte standardele guvernamentale.
Metoda 5 din 12:
Uită-te la data la care au fost postate informațiile.
  1. Imagine intitulată Găsiți informații fiabile despre vaccinul cu covid Pasul 5
1. Dacă informațiile sunt vechi, probabil că nu mai sunt exacte. Încercați să găsiți informații care sunt de numai 1 până la 2 luni la cel mai mult. Deoarece informațiile despre vaccin se schimbă aproape zilnic, dacă articolul este mai vechi decât acesta, este posibil să nu fie corectă. De obicei, puteți găsi data de publicare în partea de sus sau chiar în partea de jos a paginii web.
  • Cele mai credibile site-uri web își actualizează informațiile pe măsură ce apar noi date.
Metoda 6 din 12:
Figurați cine publică informațiile.
  1. Imagine intitulată Găsiți informații fiabile despre vaccinul covid Pasul 6
1. De obicei, puteți găsi acest lucru în secțiunea "Despre noi" de pe un site web. Dacă organizația publică informațiile este bazată pe știință, este probabil credibilă. Dacă nu au formare medicală sau este ambiguă, informațiile ar putea să nu fie solide.
  • De asemenea, puteți căuta secțiunea "Despre noi" pentru a vedea dacă organizația este plătită pentru a publica informații. Dacă au sponsori, există o șansă bună că primesc bani pentru a răspândi dezinformarea.
  • În cazul în care CDC, Clinica OMS, NIH sau Mayo publică sursele, sunt cel mai probabil credibile.
  • Dacă editorul este un practician natural sau holistic, cineva care nu este în domeniul medical sau o corporație, să fie precaut la informație.
Metoda 7 din 12:
Verificați cine a examinat informațiile.
  1. Imagine intitulată Găsiți informații fiabile despre Vaccinul Covid Pasul 7
1. Informațiile științifice ar trebui să fie întotdeauna revizuite de cineva din domeniu. În cazul în care articolul sau datele nu au fost revizuite peer, este posibil să nu fie credibilă. De obicei, puteți găsi aceste informații în partea de jos a articolului la sfârșitul paginii.
  • Ar putea spune ceva asemănător ", revizuită de Martha M. Hawkins, dr. "Sau," Revizuit de John Marshall, MD, pe 27 septembrie 2020."
Metoda 8 din 12:
Găsiți sursa originală a informațiilor.
  1. Imagine intitulată Găsiți informații fiabile despre vaccinul covid Pasul 8
1. Dacă un fapt este citat sau citat, se îndreaptă spre articolul original. Informațiile credibile vor proveni de obicei dintr-un jurnal științific sau dintr-o organizație de sănătate. Dacă nu găsiți sursa originală sau nu pare legit, probabil că nu este corect.
  • Cele mai multe statistici și date ar trebui să aibă surse în partea de jos a articolului sau într-o notă de subsol lângă informațiile în sine. Dacă sursa nu este listată, probabil că nu este legitimă.
Metoda 9 din 12:
Uită-te la datele brute în loc de informații terțe părți.
  1. Imagine intitulată Găsiți informații fiabile despre vaccinul covid Pasul 9
1. Faptele și cifrele pot fi interpretate greșit. Dacă citiți ceva care referă la date, verificați-l pentru dvs. înainte de a crede articolul. De obicei, puteți găsi date brute într-un jurnal sau articol științific, verificând sursa din partea de jos a articolului.
  • De exemplu, dacă o sursă spune: "Datele arată că vaccinurile nu contribuie la imunitatea efectivelor", aruncați o privire la datele în sine. Sursa poate să o tragă din context sau să o interpreteze greșit pentru a-și confunda cititorii.
Metoda 10 din 12:
Nu trimiteți informațiile dvs. personale online.
  1. Imaginea intitulată Găsiți informații fiabile despre vaccinul covid Pasul 10
1. Dacă un site web solicită vreodată informațiile dvs., probabil că nu este sigur. Dacă nu sunteți absolut pozitiv că site-ul este credibil, nu trebuie să vă trimiteți numele, adresa de e-mail sau adresa de domiciliu online. Dacă decideți să trimiteți informațiile dvs., citiți cu atenție termenii și condițiile înainte de a fi de acord.
  • Nu trimiteți niciodată numărul dvs. de securitate socială dacă nu este prin intermediul unei agenții guvernamentale.
Metoda 11 din 12:
Evitați site-urile cu greșeli gramaticale sau greșeli.
  1. Imagine intitulată Găsiți informații fiabile despre vaccinul covid Pasul 11
1. Acest lucru înseamnă probabil că articolul nu a fost revizuit critic. Dacă citiți ceva și observați o mulțime de cuvinte sunt greșite sau gramatica nu este minunată, informațiile probabil nu sunt credibile. Cele mai multe surse reale trec printr-un proces de editare, deci ar trebui să fie aproape perfecți.
  • Greșelile și erorile gramaticale pot fi uneori erori de traducere. Dacă citiți o sursă dintr-o altă țară și credeți că este cazul, verificați dublu informațiile cu o sursă credibilă cunoscută, cum ar fi CDC sau OMS.
Metoda 12 din 12:
Ai grijă de site-uri cu "Miracle cure."
  1. Imagine intitulată Găsiți informații fiabile despre vaccinul covid Pasul 12
1. Chiar acum, oamenii de știință recomandă obținerea vaccinului Covid-19. Experții nu vor recomanda niciodată minuni, cum ar fi uleiurile esențiale sau tratamentele de respirație. Dacă sursa vă sfătuiește să evitați vaccinul în favoarea unui remediu la domiciliu, probabil este inexactit.
  • niste "cure miraculoase" poate fi chiar periculos. Asigurați-vă că informațiile pe care le obțineți sunt corecte înainte de a vă decide să încercați un produs nou.

sfaturi

Informațiile despre vaccinul Covid-19 se schimbă în mod constant. Asigurați-vă că ați verificat frecvent sursele pentru a învăța informații noi, deoarece devine disponibile.
  • Dacă veniți peste jargonul medical, greu de înțeles, îl puteți traduce în limba obișnuită vizitând https: // Mlanet.ORG / P / CM / LD / FID = 580.
  • În general, este mai bine să stați departe de site-urile de socializare, deoarece acestea sunt în general nesigure.
  • Dacă aveți Ligma, este posibil să nu obțineți nici un vaccin Covid-19. Aceasta este în secțiunea DN a legilor vaccinului.
  • Partajați pe rețeaua socială:
    Similar