Cum să faci un examen de sine

Self-examenele de sân sunt un instrument de screening opțional pentru a verifica semnele timpurii ale cancerului de sân. Efectuarea acestor examene lunare vă poate ajuta să vă familiarizați cu privire la aspectul și simțul sânilor dvs., astfel încât să puteți detecta mai ușor schimbările. Deși auto-examenele de sân au fost odată considerate a fi esențiale pentru a examina cancerul de sân, sunt acum considerate un instrument util, opțional.

Pași

Partea 1 din 2:
Înțelegerea examenelor de sân
  1. Imaginea intitulată face un examen de sine de sân Pasul 1
1. Aflați de ce să le faceți. Unii oameni preferă să efectueze auto-examene regulate de sân. Examinările regulate vă permit să detectați modificările pe care nu le-ați putea observa altfel, ceea ce vă poate ajuta să detectați orice cancer - cu toate acestea, ar trebui să fie auto-examenul nu ia locul mamografiilor, deoarece acestea sunt considerate un test mai precis.
  • Când faceți un examen, căutați leziuni precanceroase sau semne timpurii de cancer înainte de a se răspândi. În acest stadiu, îl puteți trata înainte de a crește pentru a pune viața în pericol, ceea ce reduce riscul de deces din cancerul de sân. În plus față de auto-examene, medicii utilizează examen manual și / sau screening folosind o mamografie, care este un fel de raze X utilizate în mod specific pe sânii care pot arăta mase, calcificări sau alte semne de cancer.
  • Nici un studiu nu a demonstrat că auto-examenele de sân reduc riscul de deces al cancerului de sân, motiv pentru care mulți experți nu le recomandă. Din acest motiv, mulți aleg să nu le facă, dar pot fi încă de ajutor.

Cine ar trebui să efectueze auto-examinări de sân? Toată lumea ar trebui să efectueze examene de sân, indiferent de sex. În timp ce riscul de cancer de sân este mai mic la bărbați, poate apărea la o vârstă ulterioară pentru ei și poate fi descoperită mai târziu când este mai dificil de tratat.

  • Imaginea intitulată face un examen de sine de sân Pasul 2
    2. Știți dacă sunteți în pericol. Există grupuri de persoane care sunt mai expuse riscului de cancer de sân. Există motive genetice și evenimente în istoria medicală care vă pot pune mai mult la risc. Acestea includ:
  • O mutație într-o genă de cancer de sân BRCA (la femele) sau BRCA2 (la bărbați)
  • Istoria anterioară a cancerului de sân în istoricul dvs. medical.
  • O istorie familială a cancerului de sân, în special la o vârstă mai mică
  • Persoanele care au avut radiații ale pieptului între 10 și 30 de ani.
  • Imaginea intitulată face un examen de sine de sân Pasul 3
    3. Începeți la momentul potrivit. Auto-examenele de sân ar trebui să înceapă încă de la vârsta de 20 de ani. Ar trebui să vă verificați sânii o dată pe lună, astfel încât să puteți nota modificările în timp. În plus față de auto-examenele de sân, proiectele de mamografie anuale ar trebui să înceapă cel târziu la vârsta de 45 de ani, deși puteți începe încă 40 de ani.
  • Puteți continua mamografiile anuale începând de la 55 sau puteți merge la o dată la doi ani.
  • Dacă sunteți un risc mai mare de cancer de sân, puteți începe screening-ul la vârsta de 40 de ani. Medicul dumneavoastră poate comanda mai frecvent teste dacă sunteți mai expuși riscului de a dezvolta cancer de sân.
  • Imaginea intitulată face un examen de sine de sân Pasul 4
    4. Au un examen clinic de sân (CBE). În plus față de auto-examenele dvs. lunare, medicul dumneavoastră trebuie să efectueze un examen de sân cel puțin o dată pe an în timpul verificării dvs. fizice sau ginecologice anuale. Medicul dvs. va efectua mai întâi o inspecție vizuală atât a pieptului, cât și a sfarcurilor. Ei vor face apoi o examinare fizică a acestora similare cu auto-examenul dvs., simțind tot țesutul mamar și țesutul de nod limfatic sub ambele brațe.
  • Ei caută orice puckering sau schimbări ale pielii în jurul pieptului, descărcarea anormală sau orientarea mamelonului sau a oricăror bucăți, care ar putea semnala cancerele subiacente.
  • Imaginea intitulată face un examen de sine de sân Pasul 5
    5. Obțineți teste speciale. Uneori, un examen de auto-examen nu va fi de ajuns. Dacă sunteți deosebit de mare risc, cum ar fi o istorie familială crescută și lungă a bolii, medicul dumneavoastră poate recomanda un RMN de sân. RMN-urile sunt teste mai sensibile și prezintă scanări mai detaliate. Cu toate acestea, ei duc adesea la mai multe pozitive false, ceea ce poate duce la biopsii nedorite.
  • Partea 2 din 2:
    Efectuarea unui auto-examen de sân
    1. Imaginea intitulată face un examen de sine de sân Pasul 6
    1. Efectuați testul lunar. Dacă efectuați auto-examene de sân, încercați să le faceți o dată pe lună, în același timp al lunii. Cel mai bun moment pentru a face acest lucru este de aproximativ o săptămână după încheierea perioadei. Atunci când sânii tăi sunt cel mai puțin delicați și lustruiți. În timpul perioadei voastre, sânii dvs. pot fi îngroșați din cauza fluctuațiilor hormonale.
    • Dacă nu aveți perioade regulate, faceți auto-examenul pe același cuvânt în fiecare lună.
    • Dacă nu doriți să o faceți lunar, puteți face un examen mai rar. Depinde doar de ceea ce vă simțiți confortabil.
  • Imaginea intitulată face un examen de sine de sân Pasul 7
    2. Efectuați un examen vizual. O modalitate de a căuta probleme cu sânii dvs. este să căutați schimbări în aspectul lor. Stați în fața unei oglinzi fără cămașă și sutien. Puneți-vă mâinile pe șolduri. Apăsați ferm pe șolduri pentru a angaja mușchii, ceea ce vă va ajuta să observați modificări. Luați notă de orice roșeață sau scalare a pielii și a sfârcurilor, orice modificare a dimensiunii, conturului sau a formei și a oricărei diminuări sau a puckeringului în zonă.
  • Verificați și sub sânii dvs. Întoarceți-vă pe partea laterală, ridicându-vă sânii în sus, astfel încât să puteți vedea dedesubt și pe părțile laterale ale acestora.
  • Arătați, de asemenea, sub brațul dvs., ținându-vă brațul doar o parte din calea în sus. Acest lucru va împiedica mușchii din subținătorul dvs. de a contracta prea mult, ceea ce vă va distorsiona percepția asupra zonei.
  • Imaginea intitulată face un examen de sine de sân Pasul 8
    3. Intrați în poziție. Cea mai bună poziție de a efectua un auto-examen fizic este culcat. Acest lucru se datore modului în care țesutul mamar se aplecă în mod egal peste piept, făcând țesuturile mai ușor de examinat. Se întinde pe pat sau pe canapea cu brațul drept ridicat deasupra capului tău.
  • Unii experți sugerează să fac examenul în timp ce stau sau să facă una în plus față de culcare pentru a se asigura că fiecare strat de țesut este examinat cu atenție. Acest lucru se poate face cu ușurință în sau după un duș. O mână de săpun face mai ușor să alunece peste piele. Puteți alege care funcționează cel mai bine pentru dvs.
  • Imaginea intitulată face un examen de sine de sân Pasul 9
    4. Porniți examinarea. Folosind mâna stângă, simțiți-vă în jurul pieptului dvs. drept. Începeți sub armpita dreaptă și apăsați ușor, dar ferm la început. Acest lucru vă va ajuta să simțiți primul strat de țesut sub piept. Faceți cercuri mici cu cele trei degete mijlocii folosind tampoanele degetelor, nu degetele. Mutați cercurile degetului în jos în țesutul mamar și înapoi, un fel ca un model pe care îl faceți să cosi un gazon, până când acoperiți întreaga zonă de sân și subțire.
  • Imaginea intitulată face un examen de sine de sân Pasul 10
    5. Repetați cu mai multă forță. Odată ce ați mutat peste tot sânul dvs., mutați din nou același model, asigurându-vă că apăsați mai greu de data asta. Aceasta va ajunge mai departe în țesutul dvs. și va ajunge la straturile de țesuturi.
  • Este normal să vă simțiți coastele pe măsură ce faceți acest lucru.
  • Este normal să simțiți o zonă mai groasă mai apropiată și sub sfârcurile dvs. în care conductele de lapte mințesc.
  • Imaginea intitulată face un examen de sine de sân Pasul 11
    6. Verificați mamelonul. Odată ce ați terminat catalogarea sânilor, trebuie să vă verificați sfarcurile pentru orice nereguli. Folosind o presiune ușoară, dar fermă, stoarceți mamelonul între degetul mare și arătătorul. Rețineți orice bulgăre sau dacă elimină orice descărcare.
  • Imaginea intitulată face un examen de sine de sân Pasul 12
    7. Treceți la celălalt sân. Odată ce ați făcut calea dvs. de pe întregul dvs. piept și mamelonul dvs., repetați procedura de la început pentru a termina pe pieptul stâng. Porniți brațele în spatele capului și utilizați mâna dreaptă pentru a vă examina pieptul stâng.
  • Aceeași procedură poate fi utilizată pentru a efectua o examinare în timp ce este în picioare.
  • Imaginea intitulată face un examen de sine de sân Pasul 13
    8. Contactați medicul dumneavoastră. Dacă simțiți niște bucăți, simțiți pentru textura lor. Bulgări anormale de îngrijorare tind să se simtă ferm sau pietriș, au margini neregulate și se pot simți ca și cum ar fi blocate la piept. Dacă simțiți ceva care se simte așa, vă apelați la doctor pentru o întâlnire cât mai curând posibil pentru a fi verificat.
  • Mulți oameni au greu să știi ce bulgări într-un sân sunt normale și care nu sunt. Un scop al examenelor de sine regulate este de a obține o înțelegere a căror bucăți sunt normale și care sunt noi. Dacă aveți probleme în a vă imagina, adresați-vă medicului dumneavoastră să vă arate ceea ce este normal și ce nu este. Medicul dumneavoastră poate avea un model de plastic sau cauciuc în biroul lor care demonstrează acest lucru.
  • Dacă bucura este mică și nu se simte în acest fel, trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră pentru a vă asigura că nu este nimic rău. Nu este nevoie să se panică. Opt din zece bucăți nu sunt canceroase.
  • sfaturi

    Auto-examenele singure nu sunt suficiente pentru a detecta în mod corespunzător cancerul de sân. Acestea ar trebui să fie întotdeauna combinate cu proiecții regulate de mamografie. Amintiți-vă că mamografiile pot detecta cancerul de sân înainte de o bucată vizibilă poate fi simțită sau văzută.Mamografiile sunt adesea urmate cu ultrasunete.
  • Cancerul de sân are loc la bărbați, de asemenea, astfel încât bărbații ar trebui să efectueze, de asemenea, aceste auto-proiecții - totuși, cancerul de sân este de 100 de ori mai frecvente la femele.
  • Persoanele transgender ar trebui să efectueze, de asemenea, auto-examinări. În timp ce bărbații transgender pe testosteron au un risc mai mic (dar totuși existent) pentru cancerul de sân în comparație cu femeile cispensoare, femeile transgender pe estrogen au un risc ușor crescut în comparație cu bărbații cisgander.
  • Partajați pe rețeaua socială:
    Similar