Cum să ajustați rapid suspensia pe o bicicletă de murdărie (și să ridici furcile din față)

Suspendarea pe bicicleta de murdărie este un multitastar eroic. Acesta menține o tracțiune bună a roților, netezi călătoria dvs. și reacționează într-o clipă la toate entuziasmul o pistă de curse sau o potecă poate arunca la ea. Pentru a obține toate drepturile de lucru, începeți cu fundamentele: verificați Rider Sag, apoi SAG static. Odată ce acestea sunt setate, puteți ajusta rapid compresia și rebound între plimbări pentru a se potrivi cu diferite terenuri. Ajustați suspensia furcii pentru a schimba modul în care mânerele roților din față și șocul dvs. pentru a afecta spatele.

Pași

Întrebarea 1 din 7:
Cum măsoară călărețul meu?
  1. Imaginea intitulată Reglați suspensia pe o bicicletă de murdărie Pasul 1
1. Începeți prin a obține bicicleta de pe teren. Rider Sag (numit și Laden Sag sau Race Sag) este suma comprimă de suspensie din greutatea bicicletei și a călărețului. Pentru a măsura că, mai întâi trebuie să știți cum arată bicicleta fără nici o greutate pe ea. Puneți bicicleta pe un stand cu ambele roți de pe pământ - și obțineți un prieten, deoarece aceasta este o slujbă cu două persoane.
  • Începeți aici ori de câte ori faceți o verificare detaliată a suspensiei - este mai bine să obțineți acest drept, apoi ajustați totul în jurul acestuia.
  • Nu verificați SAG imediat după călărie. Aceste măsurători sunt doar corecte atunci când bicicleta dvs. este răcită în jos.
  • Veți avea nevoie de un suport de ridicare sau un suport hidraulic care pune roțile în aer, nu pe sol sau pe o platformă. Dacă nu aveți una, aveți pe cineva să ridice spatele bicicletei până când nu există greutate pe roata din spate.
  • 2. Luați o măsurătoare dreaptă de la șurubul din spate. Obțineți măsura de bandă cât mai verticală din centrul roții din spate. Alegeți orice punct în care măsurați banda se intersectează cu corpul bicicletei și faceți o marcă acolo. Notați această măsurătoare.
  • Utilizați o măsură de bandă metrică cu marcaje milimetrice. Acest lucru vă oferă precizia de care aveți nevoie și ar trebui să potriviți unitățile din manualul proprietarului dvs.
  • Punctul exact nu contează, atâta timp cât îl marchează. Veți folosi această măsurătoare ca o comparație pentru a vedea cât de mult se află bicicleta cu greutatea pe ea.
  • 3. Au o măsură de prietenie din nou în timp ce sunteți pe bicicletă. Întoarceți bicicleta la pământ și obțineți-o pe ea. Repetați aceeași măsură între șurubul axei spate și marcajul pe care l-ați făcut. Riderul Sag este suma pe care această distanță sa schimbat. Cu alte cuvinte, prima dvs. măsurătoare minus cea de-a doua măsurare este egală cu Rider Sag. Urmați aceste sfaturi pentru cele mai exacte rezultate:
  • Du-te pe bicicletă în poziția dvs. reală de echitatie cu picioarele pe cârlige, în timp ce purtați sau țineți viteza.
  • Săriți pe suspensia din spate înainte de măsurare. Un mic Jostle ajută la depășirea situației și să soluționeze suspendarea în poziția sa naturală.
  • Întrebarea 2 din 7:
    Care este Riderul Ideal Sag?
    1. Imagine intitulată Reglați suspensia pe o bicicletă de murdărie Pasul 4
    1. Acesta este de obicei în jur de 100 mm, dar manualul proprietarului dvs. știe cel mai bine. Cel mai bine este să vă păstrați Rider Sag în intervalul stabilit de producătorul dvs. sau "Fereastra SAG." Dar, ca regulă generală, majoritatea bicicletelor de murdărie cu o dimensiune a motorului de 125cc și în sus sunt proiectate pentru un Rider Sag între 95 și 105 mm. Bicicletele tipice din gama de 85 la 100cc funcționează cel mai bine cu un Rider SAG între 80 și 90mm, iar majoritatea bicicletelor din gama de 50 până la 65cc funcționează cel mai bine cu un călăreț SAG de aproximativ 70mm.
    • De asemenea, vă puteți gândi la SAG ca procent de călătorie sau la distanța verticală totală suspensia dvs. este capabilă să se miște. Riderul ideal SAG este de obicei în jur de 30% din călătorie.
  • 2. Alegeți puțin mai puțin SAG pentru control sau mai multe SAG pentru stabilitate. Care punct alegeți în fereastra SAG depinde de modul în care și unde intenționați să faceți biciclete. Mai puțin SAG (o bicicletă mai înaltă) face bicicleta mai ușoară să se întoarcă, dar poate fi puțin mai puțin stabilă cu o activitate mai activă, "Kicky" şoc. Mai multe Sag (o bicicletă inferioară) face bicicleta dvs. mai stabilă, dar "Squatty"- Scăderea scăzută la sol în cazul în care este mai greu să se întoarcă și să absoarbă impactul.
  • Nu vă fie frică să vă modificați SAG-ul. Este logic să folosiți mai puțin SAG pentru o cursă închisă decât pentru o traseu dur sau să utilizați mai puțin Sag ca abilitățile dvs. îmbunătățite și călătoriți mai repede și mai greu.
  • Întrebarea 3 din 7:
    Cum îmi ajustez călărețul?
    1. Imagine intitulată Reglați suspensia pe o bicicletă de murdărie Pasul 6
    1. Schimbați preîncărcarea arcului de șoc spate la Tweak Rider Sag. Strângeți gulerul de șoc pentru a comprima arcul și adăugați mai multă preîncărcare - aceasta împinge cu mai multă forță și reduce SAG. Slăbiți gulerul de șoc pentru a reduce tensiunea în primăvară, creșterea SAG și făcând suspendarea mai ușoară.
    • Cele mai multe izvoare de șocuri de biciclete de murdărie sunt ținute în poziție de două gulere metalice sau piulițe de blocare în partea de sus. Pentru a ajusta preîncărcarea arcului fără un instrument special, slăbiți mai întâi gulerul de sus sau piulița de blocare prin plasarea unui instrument de pumn sau o daltă blunt împotriva acesteia, apoi lovind sfârșitul cu un ciocan. Odată ce acest lucru este slăbit, reglați gulerul inferior sau piulița cu mâna pentru a strânge sau slăbiți arcul. Strângeți din nou gulerul de sus după ce ați terminat.
    • Rotiți un guler în sensul acelor de ceasornic (căutați de sus) pentru a strânge sau în sens invers acelor de ceasornic pentru a slăbi.
    • Ca regulă de bază, o rotație completă a unei piulițe de blocare este de 2 sau 3 mm de ajustare SAG. Marchează o margine a piuliței pentru a urmări acest lucru.
  • 2. Căutați șuruburi sau butoane de prindere dacă nu există guler. Verificați aceste instrucțiuni dacă șocul dvs. nu are configurarea tipică a guler-și-arcului sau dacă are adjupe suplimentare instalate:
  • Pe majoritatea bicicletelor de murdărie KTM sau Husqvarna, slăbiți șurubul de prindere cu o tastă hexagonală, apoi ajustați piulița unică din plastic pentru a regla preîncărcarea arcului. Strângeți din nou șurubul de prindere când ați terminat.
  • Cele mai multe regulile de preîncărcare hidraulice au un buton simplu pe șoc sau atașat de el de un furtun. (Dacă nu ați avut unul dintre aceste instalate, orice roată de pe șocul dvs. este mai probabil să ajusteze compresia sau rebound, să nu preload.)
  • 3. Schimbați bobina dacă trebuie să faceți ajustări mari. Reglarea preîncărcării arcului vă poate obține numai până acum dacă bobina de pe șocul dvs. nu este corectă pentru greutatea dvs. O bobină rigidă cu o rată mai mare de arc va reduce SAG-ul dvs., în timp ce o bobină mai moale cu o rată inferioară a arcului va crește.
  • Puteți verifica bobina prin măsurarea SAG-ului dvs. static după efectuarea acestor ajustări. Aceasta este distanța verticală pe care bicicleta dvs. se află sub greutatea proprie, comparativ cu când este pe un stand cu ambele roți în aer. Dacă SAG static este în afara domeniului recomandat în manualul de utilizare, obțineți o nouă bobină.
  • Întrebarea 4 din 7:
    Cum măsoară și cont pentru SAG static?
    1. Imagine intitulată Reglați suspensia pe o bicicletă de murdărie Pasul 9
    1. Măsurați suma chiuvetă de bicicletă sub propria greutate. Începeți cu bicicleta pe un suport care pune greutatea zero pe roți. Măsurați distanța în milimetri de pe șurubul din spate direct în sus în orice punct de pe corpul bicicletei și marcați acest punct cu un stilou. Acum puneți bicicleta pe pământ, fără călăreț sau unelte pe ea și măsurați între aceleași două puncte. Suma pe care această măsurare sa schimbat este STATIC SAG.
    • De exemplu, dacă măsurați 580mm în aer și la 540 mm pe sol, SAG static este de 580 - 540 = 40mm.
    • Dacă ați măsurat deja Rider SAG (care este recomandat înainte de a face acest lucru), aveți deja prima măsurare.
  • 2. Verificați manualul proprietarului dvs. pentru SAG static țintă. Ca o regulă de bază, o bicicletă de murdărie cu un motor de 125cc sau mai mare dorește, de obicei, o SAG statică între 25 și 30 mm, în timp ce bicicletele mai mici pot avea un SAG static țintă la fel de scăzut ca 8 până la 10 mm. Acestea fiind spuse, este întotdeauna cel mai bine să verificați manualul proprietarului pentru modelul dvs.
  • 3. Schimbați bobina de șoc pentru a vă repara SAG-ul static. Dacă ați setat corect călărețul dvs. corect, dar SAG-ul dvs. static este în afara domeniului dorit al modelului, apoi bobina de pe șocul dvs. nu este corectă pentru greutatea dvs. Alegeți o bobină cu o viteză mai mare de primăvară dacă aveți nevoie să reduceți SAG static sau o viteză mai mică de arc pentru a crește SAG.
  • Dacă bicicleta dvs. trebuie să se ocupe de o gamă largă de încărcături (de exemplu, este utilizat de doi călăreți de greutăți diferite), puteți instala adjuperi de preîncărcare și / sau o bobină cu o viteză reglabilă de arc.
  • Dacă obiectivul dvs. este de a obține mai mult spațiu de sol, luați în considerare o suspensie mai înaltă, cu mai multă călătorie totală, în loc să faceți ajustări extreme la preîncărcarea dvs. Puteți apoi să setați călărețul în apropierea setării recomandate de 30% din călătoria totală a suspensiei, dar bicicleta dvs. va fi mai mare de pe teren.
  • După înlocuirea bobinei, măsurați și reglați din nou călărețul dvs., apoi măsurați din nou STAG static.
  • Întrebarea 5 din 7:
    Cum mă întăresc sau înmoaie furculițele din față?
    1. Imagine intitulată Reglați suspensia pe o bicicletă de murdărie Pasul 12
    1. Rotiți clockerul de compresie pentru a regla rigiditatea furcii. Căutați șurubul cu cap "C" sau "Comp" în partea de sus sau de jos a furcilor. Acest "clicker" Controlează compresia furcii sau cât de repede furculița scurtează în timpul impactului. Ajustați acest lucru sau două "Clicks" La un moment dat între plimbări de testare, folosind o șurubelniță platformă.
    • Vânt în sensul acelor de ceasornic spre "H" pentru compresie mai dificilă. Compresia rigidă este mai bună pentru terenul moale, cum ar fi nisipul și pentru umflături mari și de dealuri.
    • Vânt în sens invers acelor de ceasornic spre "S" pentru compresie mai moale. Acest lucru este cel mai bun pentru terenul dur plin de mici lovituri.
    • Dacă clicurile dvs. sunt nemobvenite, verificați manualul proprietarului dvs. pentru a le identifica.
  • 2. Aerul de evacuare din furcile dvs. înainte de fiecare plimbare pentru a menține această setare. Aerul din interiorul furcilor dvs. face parte din sistemul de suspensie, amortizând mișcarea lor în timp ce comprima. Pe măsură ce călăriți, fricțiunea construiește presiunea aerului și face compresie aspru. Pentru a preveni această încurcare cu setările dvs. înainte de o plimbare, ridicați rotița din față de pe bicicletă pentru a scoate greutatea de pe furcă, apoi slăbiți șurubul de sângerare din partea superioară a furcii. Strângeți-l din nou înainte de a pune bicicleta înapoi pe pământ.
  • Cel mai bine este să faceți acest lucru înainte de fiecare plimbare, când bicicleta dvs. este rece. Sângerarea aerului fierbinte, cu presiune superioară, după o plimbare, va scăpa de prea mult aer și vă va lăsa cu o compresie prea moale odată ce aerul răcește răcește.
  • Întrebarea 6 din 7:
    Cum ajusta compresia șocului spate?
    1. Imagine intitulată Reglați suspensia pe o bicicletă de murdărie Pasul 14
    1. Reglați compresia cu viteză redusă pentru a modifica simțul de echitație. Această setare este aproape întotdeauna controlată de clockerul de compresie din partea de sus a șocului: un șurub plat, care face clic pe când se întoarce. Această comprimare cu viteză redusă sau setarea LSC controlează modul în care se comportă suspensia în timpul compresiei treptate: conducerea pe dealuri, frânarea sau accelerarea.
    • Rotiți șurubul în sensul acelor de ceasornic spre "H" pentru o comprimare mai dificilă sau în sens invers acelor de ceasornic spre "S" Pentru o compresie mai moale.
  • 2. Schimbați compresia de mare viteză pentru impact. Pe o bicicletă tipică, compresia de mare viteză (HSC) este controlată de o piuliță setată în jurul șurubului LSC sau printr-o piuliță separată în apropiere. Întorcând această piuliță modifică modul în care amortizarea funcționează în timp ce șocul comprimă rapid, de exemplu de la un impact după un salt. Utilizați o cheie pentru a transforma acest ceasornic pentru o comprimare mai rigidă în timpul impactului sau în sens invers acelor de ceasornic pentru unul mai moale.
  • Spre deosebire de clicuri, acest lucru se transformă fără probleme în loc de a face clic pe setările discrete. Desenați o linie de-a lungul marginii piuliței și șocului pentru a urmări poziția de pornire. HSC este destul de sensibil: o turn 1/2 face o diferență considerabilă.
  • Încercați să vă ridici HSC dacă fundul roții din spate sunt greu asupra impactului (lovind fața frontală a unui salt, aterizarea unui salt, călărind pe o serie de umflături pătrate).
  • Încercați să vă înmuiați HSC dacă suspendarea dvs. nu utilizează cursa deplină la aterizarea unui salt ridicat sau dacă bicicleta dvs. lovește sau deflectează când atinge o lovitură de frânare.
  • Întrebarea 7 din 7:
    Cum ajusta rebound-ul?
    1. Imaginea intitulată Reglați suspensia pe o bicicletă de murdărie Pasul 16
    1. Transformați clicurile de rebound pe furcile dvs. Căutați șurubul cu cap "R" în partea de sus sau de jos a furcilor. Răsuciți acest lucru "clicker" unul sau două clicuri la un moment dat între plimbări de testare utilizând o șurubelniță platformă. Acest lucru controlează cât de repede se ridică furcile după comprimarea.
    • Vânt în sensul acelor de ceasornic spre "H" (greu) pentru o revenire mai lentă. Bicicleta dvs. se va ocupa mai bine de dealurile de rulare și de mari lovituri dacă revenirea sa este suficient de lentă pentru a lăsa roata să îmbrățișeze pământul, în loc să se dea în sus și în jos.
    • Vânt în sens invers acelor de ceasornic spre "S" (moale) pentru o revenire mai rapidă. O revenire rapidă permite ca furculița să se deplaseze rapid pentru a se adapta la schimbări rapide pe terenul bumpy.
    • Verificați manualul dvs. de proprietari dacă clike-urile dvs. nu sunt etichetate.
  • 2. Ajustați clickerul de rebound de șoc. Acum căutați un șurub similar din spatele bicicletei, aproape întotdeauna pe fundul șocului. Acest lucru funcționează la fel ca și clockerul de rebound frontal, controlând rebound-ul peste roata din spate.
  • Pe niște biciclete, veți avea nevoie de un prieten să împingeți în jos pe scaunul bicicletei pentru a schimba lucrurile și pentru a face acest clicker accesibil.
  • Unele biciclete au o roată simplă de mână în jurul bazei șocului în loc de un șurub.
  • 3. Schimbați-vă rebound dacă bicicleta dvs. sau săriți. Nu este întotdeauna intuitivă cum să vă stabiliți clicerile. Dacă bicicleta nu manipulează lovituri, încercați aceste abordări:
  • Dacă roata dvs. din spate devine scăzută peste sol tăiat, atunci se bucură brusc, înmoaie reboundul de șoc. Acest lucru vă permite șocul să se extindă din nou între umflături, în loc de "ambalare"- să fie forțată mai jos și apoi să vă bucurați de călătoriile complete.
  • Dacă terenul accidentat face ca roții din față sărit sau ghidul dvs. de ghidare, înmoaie rebound furculița.
  • Dacă ajustarea clicurilor rebound nu remediază aceste probleme, modificați compresia. Fiți atenți la modul în care se simte bicicleta dvs .: o roată care se îndepărtează atunci când accelerați are o compresie prea moale. O roată care trece peste lovituri în loc să îmbrățișeze pământul, este prea rigid o compresie.
  • sfaturi

    Dacă bicicleta dvs. nu a fost deservită într-un timp, o verificare profesională pentru identificarea și fixarea problemelor de suspendare este o idee bună. Nu totul poate fi rezolvat prin eliminarea setărilor.
  • Țineți echipamentul și bagajele încărcate cât mai departe posibil pentru a minimiza sarcina pe șocuri.
  • Avertizări

    Lăsând clicurile dvs. de compresie la o duritate maximă nu este mare pentru furculița dvs. pe termen lung. Furcile dvs. trebuie să se poată deplasa pentru a absorbi impactul. Dacă sunt prea rigizi, o mulțime de energie va zbura prin bicicletă.
    Partajați pe rețeaua socială:
    Similar