Cum să-mi cer scuze

O scuză este o expresie a remușcării pentru ceva ce ați făcut greșit și servește ca o modalitate de a repara o relație după această greșeală. Iertarea are loc atunci când persoana care a fost rănită este motivată să repare relația cu persoana care a provocat rănirea. O scuză bună va comunica trei lucruri: regret, responsabilitate și remediu. Cer scuze pentru o greșeală ar putea părea dificilă, dar vă va ajuta să vă reparați și să vă îmbunătățiți relațiile cu ceilalți.

Pași

Exemple de scuze

Exemplu de scuză de e-mail

Suport WikiHow și Deblocați toate probele.

Exemplu de mesaje text scuză

Suport WikiHow și Deblocați toate probele.

Partea 1 din 3:
Pregătiți-vă scuzul
  1. Imagine intitulată își cere scuze pasul 1
1. Renunță la ideea de a fi "drept."Susținerea detaliilor unei experiențe care implică mai mult de o persoană este, de obicei, frustrant, deoarece experiența este foarte subiectivă. Cum experimentăm și interpretăm situațiile este unică pentru noi, iar doi oameni pot experimenta aceeași situație foarte diferită. O scuze trebuie să recunoască adevărul sentimentelor celeilalte persoane, indiferent dacă credeți că sunt "dreptate" sau nu.
  • De exemplu, imaginați-vă că ați ieșit la filme fără partenerul dvs. Partenerul tău sa simțit lăsat și rănit. În loc să se certe dacă sunt "dreptate" să simtă astfel sau dacă ați fi "dreptate" să ieșiți, să recunoașteți că s-au simțit răniți în scuze voastre.
  • Imagine intitulată își cere scuze pasul 2
    2. Utilizați -Tatemente "I". Una dintre cele mai frecvente greșeli de a cere scuze este utilizarea "dvs." în loc de declarații "I". Când vă cereți scuze, trebuie să vă acceptați responsabilitatea pentru acțiunile dvs. Nu împingeți responsabilitatea pentru infracțiunea de la cealaltă persoană. Păstrați concentrarea asupra a ceea ce ați făcut și evitați să sunedeți ca și cum ați vlubați cealaltă persoană.
  • De exemplu, o modalitate foarte frecventă, dar ineficientă de a cere scuze este de a spune ceva de genul: "Îmi pare rău că sentimentele tale au fost rănite" sau "Îmi pare rău că ai atât de supărat."O scuză nu trebuie să-și ceară scuze pentru sentimentele celeilalte persoane. Trebuie să vă recunoască responsabilitatea. Aceste tipuri de declarații nu - împing responsabilitatea înapoi pe persoana care a fost rănită.
  • În schimb, păstrați focalizarea pe tine. "Îmi pare rău că ți-am rănit sentimentele" sau "Îmi pare rău că acțiunile mele vă deranjează" exprimați răspunderea pentru rănirea pe care ați cauzat-o și nu întâlniți ca vina pe cealaltă persoană.
  • Imaginea intitulată își cere scuze pasul 3
    3. Evitați să vă justificați acțiunile. Este natural să doriți să vă justificați acțiunile atunci când le-ați explicat unei alte persoane. Cu toate acestea, prezentarea justificărilor va neglige adesea sensul unei scuze, deoarece cealaltă persoană poate percepe scuzeul ca fiind nesincer.
  • Justificările pot include afirmații că persoana pe care ați rănit-o greșit v-ați înțeles, cum ar fi "ați luat-o în mod greșit."Ele pot include, de asemenea, negarea rănirii, cum ar fi" Nu a fost într-adevăr atât de rău ", sau o poveste tristă, cum ar fi" Am fost deteriorat, așa că nu am putut să o ajut."
  • Imaginea intitulată își cere scuze pasul 4
    4. Utilizați scuze cu prudență. O scuză poate exprima că infracțiunea dvs. nu a fost intenționată sau a vizat rănirea persoanei. Acest lucru poate fi util în liniștea persoanei pe care o ai grijă de ele și nu înseamnă să provoace rău. Cu toate acestea, trebuie să fiți atenți că motivele pentru comportamentul dvs. nu alunecă să justifice răul pe care l-ați făcut.
  • Exemple de scuze ar putea include negarea intenției dvs., cum ar fi "Nu am vrut să vă rănesc" sau "A fost un accident."Scuzele pot include, de asemenea, negarea voinței, cum ar fi" Am fost beat și nu știam ce spuneam."Utilizați cu atenție aceste tipuri de declarații și asigurați-vă că întotdeauna recunoașteți răul pe care l-ați făcut primul înainte de ao urmări cu orice motiv pentru comportamentul dvs.
  • Persoana care a fost rănită este mai probabil să vă ierte dacă oferiți scuze, mai degrabă decât justificări. Ei sunt chiar mai probabil să vă ierte dacă oferiți scuze în combinație cu acceptarea responsabilității, recunoscând rănirea, recunoscând comportamentul adecvat și asigurarea unui comportament adecvat în viitor.
  • Imaginea intitulată își cere scuze Pasul 5
    5. Evitați "Dar."O scuză care include cuvântul", dar "nu va fi niciodată înțeleasă ca o scuză. Acest lucru se datorează faptului că "dar" este ceea ce este cunoscut ca o "radieră verbală."Se schimbă concentrarea din ceea ce ar trebui să fie punctul de scuze - recunoașterea responsabilității și exprimarea regretului - pentru a vă justifica. Când oamenii aud cuvântul "dar" au tendința de a opri ascultarea. Tot ce aud de la acel punct este "dar A fost cu adevărat totul ta Defecțiune."
  • De exemplu, nu spune ceva de genul: "Îmi pare rău, dar am fost doar obosit."Acest lucru subliniază scuza dvs. pentru infracțiune, mai degrabă decât să vă concentrați asupra regretului dvs. pentru rănirea celeilalte persoane.
  • În schimb, spuneți ceva de genul: "Îmi pare rău că te-am rupt la tine. Știu că ți-a rănit sentimentele. Am fost obosit și am spus ceva ce regret.."
  • Imaginea intitulată își cere scuze pasul 6
    6. Luați în considerare nevoile și personalitatea celeilalte persoane. Studiile sugerează că "auto-construcția" afectează modul în care cealaltă persoană vă acceptă scuze. Cu alte cuvinte, modul în care o vede cealaltă persoană - sau ea însăși în raport cu dvs. și cu alții afectează ce tip de scuze va fi cel mai eficient.
  • De exemplu, unii oameni sunt foarte independenți și valorifice lucruri precum drepturile și drepturile. Acești oameni sunt mai probabil să fie receptivi la o scuză care oferă o anumită remediu pentru o rănire.
  • Pentru persoanele care își apreciază foarte mult relațiile personale strânse cu ceilalți, pot fi mai probabil să fie receptivi la o scuză care exprimă empatia și regretă.
  • Unii oameni apreciază foarte mult regulile și normele sociale și își imaginează ca parte a unui grup social mai mare. Oamenii ca acesta ar putea fi cel mai probabil să fie receptivi la o scuză care recunoaște că valorile sau regulile au fost încălcate.
  • Dacă nu cunoașteți foarte bine persoana, scopul de a încorpora un pic de tot. Aceste scuze sunt mai susceptibile de a recunoaște ceea ce este cel mai important pentru persoana pe care o cereți scuze.
  • Imagine intitulată își cere scuze Pasul 7
    7. Scrieți-vă scuze, dacă vă place. Dacă aveți un timp greu de gândim cuvintele pentru o scuză, luați în considerare scrierea sentimentelor. Acest lucru vă va ajuta să vă asigurați că exprimați cuvântul și sentimentele drepte. Luați-vă timpul și sortați exact de ce vă simțiți obligați să vă cereți scuze și ce veți face pentru a vă asigura că greșeala nu se va mai întâmpla din nou.
  • Dacă vă faceți griji că veți deveni foarte emoțional, vă puteți aduce notele cu dvs. Cealaltă persoană poate aprecia chiar că ați luat o astfel de îngrijire pentru a pregăti scuzele.
  • Dacă sunteți îngrijorat, vă veți împiedica scuze, luați în considerare lucrarea cu un prieten apropiat. Nu doriți să practicați atât de mult încât scuze-ul dvs. pare forțat sau a fost repetat. Cu toate acestea, poate fi util să vă exersați scuzele cu cineva și să obțineți feedback despre el.
  • Partea 2 din 3:
    Ne cerem scuze la momentul și locul potrivit
    1. Imaginea intitulată își cere scuze Pasul 8
    1. Găsiți momentul potrivit. Chiar dacă regreți imediat ceva, o scuze nu poate fi eficientă dacă vine în mijlocul unei situații extrem de emoționale. De exemplu, dacă sunteți încă în mijlocul unui argument, scuza dvs. nu poate fi eficientă. Acest lucru se datorează faptului că este foarte greu să ascultați în mod semnificativ ceilalți atunci când suntem depășiți cu emoții negative. Așteptați până când amândoi ați răcit înainte de a vă face scuze.
    • În plus, dacă vă cereți scuze în timp ce emoțiile dvs. se grăbește, este posibil să aveți probleme cu transmiterea sincerității. În așteptare până când te-ai adunat te va ajuta să spui ce vrei să spui și să te asiguri că scuzele tale este semnificativă și completă. Doar nu așteptați prea mult timp. Zilele de așteptare sau săptămâni pentru a-și cere scuze pot face și deteriorarea.
    • În setările profesionale, este o idee bună să vă faceți scuze cât mai curând posibil după greșeala posibil. Acest lucru va ajuta la evitarea întreruperii fluxului de lucru la locul de muncă.
  • Imaginea intitulată își cere scuze Pasul 9
    2. Faceți-o în persoană. Este mult mai ușor să transmitem sinceritate atunci când vă faceți scuze în persoană. O mare parte din comunicarea noastră este nonverbală, prin lucruri precum limbajul corpului, expresiile faciale și gesturile. Ori de câte ori este posibil, cereți scuze în persoană.
  • Dacă vă cereți scuze în persoană, nu este o opțiune, utilizați telefonul. Tonul vocii tale va ajuta să comunice că ești sincer.
  • Imaginea intitulată își cere scuze Pasul 10
    3. Alegeți un cadru liniștit sau privat pentru scuze. Ne cerem scuze este adesea un act foarte personal. Găsirea unui loc liniștit, privat pentru a vă cere scuze vă va ajuta să vă concentrați asupra celeilalte persoane și să evitați distragerile.
  • Alegeți un spațiu care se simte relaxant și asigurați-vă că aveți suficient timp să nu vă simțiți grăbit.
  • Imaginea intitulată își cere scuze Pasul 11
    4. Asigurați-vă că aveți suficient timp pentru a avea o conversație completă. Scuzele s-au descurcat adesea ineficiente. Acest lucru se datorează faptului că o scuză trebuie să îndeplinească mai multe sarcini. Trebuie să recunoașteți pe deplin infracțiunea dvs., să explicați ce sa întâmplat, să vă exprimați regretul și să arătați că veți face diferit în viitor.
  • De asemenea, ar trebui să alegeți un timp când nu vă veți simți gratat sau stresat. Dacă te gândești la tot ce trebuie încă să faci, accentul tău nu va fi pe scuze, iar cealaltă persoană va simți acea distanță.
  • Partea 3 din 3:
    Făcând scuze
    1. Imaginea intitulată își cere scuze Pasul 12
    1. Să fie deschise și ne-amenințătoare. Acest tip de comunicare se numește "comunicare integrativă" și implică discutarea în mod deschis a problemelor și într-un mod ne-amenințat de a ajunge la înțelegerea reciprocă sau "integrare."Tehnicile integrative s-au dovedit a avea efecte pozitive pe termen lung asupra relațiilor.
    • De exemplu, dacă persoana pe care o răniți încearcă să aducă un model de comportament trecut, pe care ei îl cred că este legat de greșeala dvs., permiteți-i să termine. Întrerupeți înainte de a răspunde. Luați în considerare declarațiile persoanei și încercați să vedeți situația din perspectiva celeilalte persoane, chiar dacă nu sunteți de acord. Nu bateți, strigați sau insultați cealaltă persoană.
  • Imaginea intitulată își cere scuze Pasul 13
    2. Utilizați limbajul corpului deschis, umil. Comunicarea nonverbală pe care o dați în timp ce vă cereți scuze este la fel de importantă ca ceea ce spui, dacă nu mai mult. Evitați suferința sau slăbiciunea, deoarece acest lucru ar putea indica faptul că sunteți închis la conversație.
  • Faceți contactul vizual în timp ce vorbiți și ascultați. Scopul pentru cel puțin 50% din timp în timp ce vorbiți și cel puțin 70% din timp în timp ce ascultați.
  • Evitați traversarea brațelor. Acesta este un semn pe care îl simțiți defensiv și sunteți închis la cealaltă persoană.
  • Încercați să vă mențineți fața relaxată. Nu trebuie să forțezi un zâmbet, dar dacă simți o expresie acră sau grimasă pe față, luați o clipă pentru a relaxa acei mușchi.
  • Utilizați palmele deschise, mai degrabă decât mâinile închise dacă doriți să gestiați.
  • Dacă persoana este aproape de dvs. și este potrivită, utilizați atingeți pentru a vă transmite emoțiile. O îmbrățișare sau o atingere blândă pe braț sau mână, poate comunica cât de mult înseamnă cealaltă persoană pentru dvs.
  • Imaginea intitulată își cere scuze Pasul 14
    3. Precizați regretul dvs. Exprimați-vă empatia față de cealaltă persoană. Recunoașteți rănirea sau daunele pe care le-ați făcut. Recunoașteți sentimentele celeilalte persoane ca fiind reale și evaluate.
  • Studiile au arătat că atunci când scuze par a fi motivate de sentimente de vinovăție sau de rușine, sunt mai susceptibile de a fi acceptate de persoana rănită. În schimb, scuze motivate de milă sunt mai puțin susceptibile de a fi acceptate, deoarece par mai puțin sinceri.
  • De exemplu, ați putea începe o scuză spunând: "Regret profund rănesc sentimentele dvs. ieri. Mă simt groaznic de a vă provoca durerea."
  • Imaginea intitulată își cere scuze pasul 15
    4. Acceptați responsabilitatea. Să fie cât mai specific posibil când acceptați responsabilitatea. Scuzele specifice sunt mai susceptibile de a fi semnificative celeilalte persoane, deoarece arată că ați acordat atenție situației care îi rănește.
  • Încercați să evitați excesulenizarea. Spunând ceva de genul "Sunt o persoană teribilă" nu este adevărată și nu este atentă la comportamentul sau situația specifică care a provocat rănirea. Overgeneralizarea face ca abordarea problemei să pară imposibilă - nu puteți rezolva o "persoană teribilă" la fel de ușor ca și cum puteți repara "nu acordați atenție nevoilor altcuiva."
  • De exemplu, continuați scologia afirmând ce, în mod specific, a provocat rănirea. "Regret profund rănirea sentimentelor tale ieri. Mă simt groaznic de a vă provoca durerea. N-ar fi trebuit să te scot niciodată să mă iau târziu."
  • Imaginea intitulată își cere scuze Pasul 16
    5. Afirmați cum veți remedia situația. Scuzele sunt probabil să fie cele mai de succes dacă oferiți o sugestie despre modul în care veți face lucrurile în mod diferit în viitor sau veți repara rănirea într-un fel.
  • Găsiți problema subiacentă, descrieți-o persoanei fără a îndrepta degetele la nimeni altcineva și îi spuneți ceea ce intenționați să faceți pentru a rezolva această problemă, astfel încât să puteți evita greșeala în viitor.
  • De exemplu, "regret profund rănit ieri. Mă simt groaznic de a vă provoca durerea. N-ar fi trebuit să te scot niciodată să mă iau târziu. În viitor, mă voi opri să mă gândesc mai atent înainte de a spune lucrurile."
  • Imaginea intitulată își cere scuze Pasul 17
    6. Ascultați cealaltă persoană. Cealaltă persoană ar putea dori să-și exprime sentimentele. El poate fi încă supărat. Ei pot avea mai multe întrebări pentru dvs. Faceți tot posibilul pentru a rămâne calm și deschis.
  • Dacă cealaltă persoană este încă supărată de tine, el poate reacționa într-un mod nefavorabil. Dacă persoana vă strigă sau vă insultă, aceste sentimente negative pot împiedica apariția iertării. Fie luați un interval de timp, fie încercați să redirecționați conversația la un subiect mai productiv.
  • Pentru a lua un timp de expirare, exprimați-vă empatia pentru cealaltă persoană și oferiți-le alegerea. Încercați să evitați să vă arătați că vă dați vina pe cealaltă persoană. De exemplu, "Vă rănesc în mod clar și se pare că sunteți supărat chiar acum. Ar fi de ajutor să faceți o scurtă perioadă de timp? Vreau să înțeleg de unde vii, dar vreau să te simți confortabil."
  • Pentru a redirecționa conversația de negativitate, încercați să învățați comportamente specifice pe care celelalte persoane dorește că ați făcut în loc de ceea ce ați făcut de fapt. De exemplu, dacă cealaltă persoană spune ceva de genul "nu mă respectați niciodată!"Ați putea să răspundeți întrebându-vă" ce vă va ajuta să simțiți respect în viitor?"Sau" Ce sperați că voi face o dată în mod diferit?"
  • Imaginea intitulată își cere scuze Pasul 18
    7. Sfârșit cu recunoștință. Exprimați-vă aprecierea pentru rolul pe care îl joacă în viața voastră, subliniind că nu doriți să puneți în pericol sau să deteriorați relația. Acesta este momentul să povestească pe scurt ceea ce a creat și a suferit legătura în timp și spune celor dragi că sunt într-adevăr iubiți. Descrieți ce ar fi lipsit viața dvs. fără încrederea și compania lor.
  • Imaginea intitulată își cere scuze pasul 19
    8
    Fii răbdător. Dacă o scuză nu este acceptată, mulțumiți cealaltă persoană pentru a vă auzi și lăsați ușa deschisă în cazul în care vor să vorbească mai târziu. De exemplu, "Înțeleg că sunteți încă supărat, dar vă mulțumesc că mi-ați dat șansa de a-mi cere scuze. Dacă vă schimbați vreodată mintea, vă rog să-mi dați un apel." Uneori oamenii vor să ierta tu, dar ei încă mai au nevoie de puțin timp să se răcească.
  • Amintiți-vă, doar pentru că cineva acceptă scuzele dvs. nu înseamnă că vă vor ierta pe deplin. Poate necesita timp, poate o lungă perioadă de timp, înainte ca cealaltă persoană să poată lăsa complet să plece și să aibă încredere pe deplin din nou. Nu puteți face nimic pentru a accelera acest proces în sus, dar există modalități nesfârșite de a fi în jos. Dacă persoana este cu adevărat importantă pentru dvs., merită să le dea timpul și spațiul de care au nevoie pentru a se vindeca. Nu vă așteptați ca ei să meargă înapoi la acționarea în mod normal imediat.
  • Imaginea intitulată își cere scuze Pasul 20
    9. Stați la cuvântul dvs. O scuză adevărată include o soluție sau exprimă că sunteți dispus să remediați problema. Ați promis să lucrați la rezolvarea problemei și trebuie să vă îndepliniți promisiunea pentru ca scuze să fie sinceră și completă. În caz contrar, scuzele dvs. își vor pierde semnificația, iar încrederea poate dispărea dincolo de punctul de a nu se întoarce.
  • Verificați cu cealaltă persoană ocazional. De exemplu, după câteva săptămâni sau așa au trecut, ați putea întreba "Am auzit cum comportamentul meu cu câteva săptămâni în urmă, și eu lucrez cu adevărat să fac mai bine. Cum fac?"
  • Video

    Prin utilizarea acestui serviciu, unele informații pot fi împărtășite cu YouTube.

    sfaturi

    Dacă persoana este dispusă să vorbească cu dvs. despre a face modificări, a vedea acest lucru ca o oportunitate. Dacă ați uitat ziua de naștere a soțului sau aniversarea dvs., de exemplu, ați putea decide să sărbătorim o altă noapte și să o faceți foarte minunat și romantic. Acest lucru nu înseamnă că puteți uita din nou, dar arată că sunteți dispus să puneți efortul de a vă schimba mai bine.
  • O scuză va provoca adesea un altul, fie de la tine pentru altceva pe care ți-ai dat seama că îți pare rău, sau de la cealaltă persoană pentru că își dau seama că conflictul a fost reciproc. Fi pregătit să ierte.
  • După ce ți-ai cerut scuze, luați-vă timp pentru tine și încercați să vă gândiți la o modalitate mai bună pe care ați fi putut-o manipula situația. Amintiți-vă, o parte a scuze se angajează să devină o persoană mai bună. În acest fel, data viitoare când apare o situație similară, veți fi gata să o ocupați într-un mod care să nu rănească sentimentele nimănui.
  • Uneori încercarea de scuze se transformă într-un rehash de același argument pe care doriți să-l modificați. Fiți foarte atenți să nu re-argumentați subiecte sau să deschideți răni vechi. Amintiți-vă, vă amintiți că nu înseamnă că ceea ce ați spus a fost complet incorect sau fals - înseamnă că vă pare rău pentru modul în care cuvintele dvs. au făcut pe cineva să se simtă și ați dori să vă reparați relația cu acea persoană.
  • Dacă puteți, trageți persoana deoparte, astfel încât să vă puteți cere scuze în timp ce sunteți singuri. Nu numai că acest lucru va reduce probabilitatea altor persoane care influențează decizia persoanei, dar vă va face, de asemenea, puțin mai puțin nervos. Cu toate acestea, dacă ați insultat persoana publicului și l-ați făcut să pierdeți fața, scuza dvs. ar putea fi mult mai eficientă dacă este făcută în mod public.
  • Lăsați cealaltă persoană să se răcească mai întâi, ceașcă (odată agitat) va avea nevoie de ceva timp pentru a încetini. De asemenea, persoana va fi în continuare destul de supărată, astfel încât să nu fie gata să ierte.
  • Chiar dacă simțiți că conflictul a fost parțial din cauza necorespunzătoare a celeilalte persoane, nu încercați să vină sau să indice degetele în mijlocul unei scuze. Dacă credeți că o comunicare mai bună va ajuta la îmbunătățirea lucrurilor dintre voi doi, puteți menționa că, ca parte a modului în care vă veți asigura că conflictul nu se va mai întâmpla din nou.
  • Partajați pe rețeaua socială:
    Similar