Cum se dizolvă cheaguri de sânge

Atunci când căptușeala unui vas de sânge este deteriorată, sângele va forma un grup de cheaguri împreună pentru a forma un blocaj în pereții vasului, iar organismul eliberează substanțe chimice pentru a activa factorii de coagulare. În mod normal, acesta este un răspuns sănătos care împiedică sângerarea excesivă, în timp ce organismul se repară și restabilește funcția normală a sistemului circulator și cheagul se dizolvă în mod natural de îndată ce vătămarea vindecătoare. Ocazional, totuși, cheagul nu se dizolvă, sau apare un cheag când nu este necesar. În aceste cazuri, cheagul poate obstrucționa parțial sau complet fluxul sanguin, ducând la o condiție care pune viața în pericol.

Pași

Metoda 1 din 5:
Recunoscând simptomele cheagurilor de sânge
  1. Imagine intitulată Se dizolvă cheaguri de sânge Pasul 1
1. Știți că cheagurile din zona abdominală pot produce dureri severe și probleme gastro-intestinale. Simptomele unui cheag de sânge variază în funcție de locația cheagului în corp. Dacă artera afectată este responsabilă pentru furnizarea de sânge în intestin, simptomele includ de obicei dureri abdominale ascuțite, îngrozitoare. În plus, puteți observa următoarele simptome:
  • Vărsături. Cheagurile de sânge abdominale irită căptușeala stomacului și corpul răspunde prin vărsături.
  • Diaree. Lipsa de alimentare cu sânge modifică funcția sistemului digestiv și duce adesea la diaree.
  • Scaunul sângeros. Orice iritare a grinzilor sistemului digestiv poate provoca sângerări. Puteți observa, prin urmare, sângele în mișcările intestinului.
  • Imagine intitulată Se dizolvă cheagurile de sânge Pasul 2
    2. Înțelegeți că cheagurile din membre pot produce dureri, umflături și alte simptome distincte. Formarea cheagurilor de sânge în brațe sau picioare poate bloca fluxul sanguin care se întoarce la inimă. Va provoca și inflamația venei. Puteți observa o durere bruscă, ascuțită, cauzată de privarea de oxigen din cauza pierderii alimentării cu sânge. În plus, este posibil să aveți următoarele simptome:
  • Umflătură. Când o venă este blocată, va provoca retenție fluidă și umflarea în zona cheagului.
  • Sensibilitate. În plus (sau în loc de) dureri ascuțite, este posibil să aveți un disconfort general sau o sensibilitate generală în zonă. Acest lucru se întâmplă din cauza inflamației din zonă.
  • Decolorare. Codul blochează alimentarea cu sânge în zonă, astfel încât pielea brațului sau piciorului poate deveni albastră sau roșie.
  • Un sentiment de căldură. Când apare inflamația, organismul crește fluxul sanguin în zona deteriorată. Sângele transportă căldura corpului din nucleul corpului, provocând o senzație caldă în zona afectată.
  • Imagine intitulată Se dizolvă cheagurile de sânge Pasul 3
    3. Înțelegeți că cheagurile pot fi în interiorul sau în afara unei veneli sau artere. Când un cheag se află în interiorul unui vas de sânge, acesta blochează parțial sau complet fluxul sanguin sau poate deveni dislocat și duce la complicații cum ar fi accident vascular cerebral, embolism pulmonar sau un atac de cord. Când cheagul este în afara vasului de sânge, acesta blochează încă parțial sau complet fluxul de sânge prin punerea presiunii pe vasele din apropiere.
  • Imagine intitulată Se dizolvă cheagurile de sânge Pasul 4
    4. Fiți conștienți de faptul că cheagurile din creier pot duce la o varietate de simptome înfricoșătoare. Creierul controlează funcțiile corpului. Dacă un cheag împiedică fluxul de sânge în creier, acesta poate afecta vedere, vorbire și practic toate celelalte funcții ale corpului. Acest lucru poate duce la o accident vascular cerebral. Ca rezultat, puteți experimenta:
  • Tulburări vizuale.
  • Slăbiciune.
  • Paralizie.
  • Convulsii.
  • Insuficiență de vorbire.
  • Dezorientare.
  • Imagine intitulată Se dizolvă cheagurile de sânge Pasul 5
    5. Recunoașteți durerea toracică, scurtarea respirației, și transpirația poate însemna un cheag de sânge în inimă. Când cheagurile se dezvoltă în inimă, poate provoca un ritm neregulat și blochează fluxul de sânge. Acest lucru duce la dureri toracice (care pot radia la brațe, spate, gât sau maxilar), scurtarea respirației și transpirația.
  • Cheagurile din inimă pot duce la probleme care pun în pericol viața, cum ar fi un atac de cord.
  • Imagine intitulată Se dizolvă cheagurile de sânge Pasul 6
    6. Știți că cheagurile de sânge din plămâni pot provoca dureri în piept și o varietate de alte simptome. Ca și în cazul cheagurilor din inimă, cheagurile din plămâni pot provoca dureri toracice severe, ascuțite, care pot radia la brațe, spate, gât sau maxilar. În plus, puteți experimenta:
  • Pulsul rapid. Inima compensează bătând rapid pentru a furniza un sânge suficient pentru corp. Ca rezultat, pulsul tău se ridică.
  • Tusea sângeroasă. Un cheag vă poate irita plămânii, provocând sângerări. Puteți tuse sânge.
  • Dificultăți de respirație. Un cheag poate bloca trecerea aerului în plămâni, ceea ce duce la dificultatea respirației.
  • Metoda 2 din 5:
    Înțelegerea cauzelor cheagurilor de sânge
    1. Imagine intitulată Se dizolvă cheaguri de sânge Pasul 7
    1. Ia în considerare pericolul imobilității prelungite. Cheagurile de sânge uneori formează pentru nici un motiv discertabil, dar anumite condiții și situații măresc riscul. Primul dintre acestea este imobilitate prelungită. Dacă sunteți în pat de odihnă sau stați și traversați picioarele pentru o perioadă lungă de timp, puteți crește riscul de formare a cheagurilor de sânge, în special în brațe și picioare.
    • Călătoria extinsă într-un avion sau o mașină poate minimiza mișcarea musculară, sporind riscul de formare a cheagurilor de sânge în venele.
  • Imagine intitulată Se dizolvă cheaguri de sânge Pasul 8
    2. Fiți conștienți de creșterea riscului asociat cu sarcina și perioada postpartum. La femeile însărcinate, uterul în creștere încetinește curgerea sângelui înapoi în inimă. Acest lucru poate crește riscul de formare a cheagurilor de sânge, în special în picioare sau pelvis. Femeile care au livrat copiii foarte recent rămân la un risc crescut.
  • Imagine intitulată Se dizolvă cheagurile de sânge Pasul 9
    3. Știți că deshidratarea poate provoca cheaguri. Aveți nevoie de apă suficientă în corpul dvs. pentru a face ca circulația sângelui să fie eficientă. Dacă deveniți deshidratat, sângele dvs. poate deveni mai gros, făcându-l mai ușor pentru formarea cheagurilor.
  • Imagine intitulată Se dizolvă cheagurile de sânge Pasul 10
    4. Recunoașteți riscurile de control al nașterii și al terapiei hormonale. Estrogenul și progesterul pot crește factorii de coagulare, conducând la un risc crescut de cheaguri. Contracepția hormonală (cum ar fi pilula de control al nașterii) și terapia hormonală introduc atât acești hormoni în organism.
  • Imagine intitulată Se dizolvă cheagurile de sânge Pasul 11
    5. Înțelegeți că utilizarea pe termen lung a cateterului intravenos poate duce la cheaguri. Cateterele intravenoase sunt corpuri străine. Când cineva este introdus într-o venă, acesta poate afecta circulația sângelui, ducând la un cheag.
  • Imagine intitulată Se dizolvă cheaguri de sânge Pasul 12
    6. Amintiți-vă că anumite condiții medicale pot duce la cheaguri. Anumite condiții pot irita căptușeala vezicii urinare, provocând sângerări și dezvoltarea de cheaguri, care pot fi trecute prin urină. Aceste condiții includ:
  • Cancer.
  • Boală de ficat.
  • Boală de rinichi.
  • Imagine intitulată Se dizolvă cheaguri de sânge Pasul 13
    7. Luați în considerare rolul operațiilor și rănilor recente. Când corpul este rănit, fie printr-o vătămare accidentală, fie printr-o procedură chirurgicală, poate rezulta sângerări excesive (și coagulare). În plus, perioada extinsă de odihnă care urmează, de obicei, intervenții chirurgicale și leziuni crește riscul de formare a cheagurilor.
  • Imagine intitulată Se dizolvă cheagurile de sânge Pasul 14
    8. Știți că obezitatea crește riscul. Oamenii care sunt semnificativ supraponderali sau obezi au adesea o acumulare de colesterol in organism. Ca rezultat, arterele înguste, provocând formarea de cheaguri de sânge.
  • Imagine intitulată Se dizolvă cheagurile de sânge Pasul 15
    9. Să recunoască pericolul de fumat. Fumatul cauzează ca placa să se formeze în vasele de sânge, îngusându-le și ducând la cheaguri.
  • Imagine intitulată Se dizolvă cheaguri de sânge Pasul 16
    10. Fiți conștienți de istoria familiei dvs. Dacă aveți o istorie personală sau familială a tulburărilor de coagulare, sunteți la un risc crescut de a dezvolta cheaguri. O tulburare de coagulare poate determina ca vasele de sânge să fie înguste sau nivelurile de anticoagulante naturale pot fi scăzute, în ambele cazuri care duc la cheaguri de sânge.
  • Metoda 3 din 5:
    Diagnosticarea cheagurilor de sânge
    1. Imagine intitulată Se dizolvă cheagurile de sânge Pasul 17
    1. Solicitați imediat tratamentul medical. Dacă aveți simptome de cheag de sânge, obțineți imediat ajutor medical. Cheagurile de sânge pot duce la condiții medicale care pun în pericol viața.
  • Imagine intitulată Se dizolvă cheagurile de sânge Pasul 18
    2. Dați medicului dumneavoastră o istorie de sănătate completă. Medicul dvs. ar trebui să pună întrebări despre simptomele dvs., stilul dvs. de viață, istoricul personalului personal și istoricul familiei dvs. de sănătate. Răspundeți la aceste întrebări cât mai detaliat posibil pentru a crește șansele unui diagnostic rapid și precis.
  • Imagine intitulată Se dizolvă cheagurile de sânge Pasul 19
    3. Au un examen fizic. Medicul dvs. ar trebui să efectueze un fizic complet, căutând semne sau simptome care ar putea indica cheaguri de sânge.
  • Imagine intitulată Se dizolvă cheagurile de sânge Pasul 20
    4. Respectați orice teste de laborator comenzile medicului dumneavoastră. În funcție de simptomele dvs., medicul dumneavoastră va comanda probabil lucrări de sânge standard, precum și teste care pot ajuta la detectarea coagulării sângelui. În plus, el sau ea poate recomanda:
  • Ecografie. Folosind o mașină cu ultrasunete, medicul dumneavoastră poate fi capabil să detecteze formarea de cheaguri de sânge în venele.
  • Venografie. În venografie, un colorant de contrast este injectat într-o venă mică în mână sau picior. Folosind fluoroscopia, medicul poate observa apoi calea colorantului, caută cheaguri posibile.
  • Arteriografie. În arteriografie, un colorant este injectat direct într-o arteră. Similar cu venografia, arteriografia va permite medicului dumneavoastră să respecte calea colorantului și să confirme prezența unui cheag.
  • Imagine intitulată Se dizolvă cheagurile de sânge Pasul 21
    5. Obțineți teste de imagistică sau perfuzie de ventilație pentru a diagnostica un cheag de sânge în plămâni. Dacă medicul dumneavoastră suspectează un cheag de sânge în plămâni (cunoscut și ca o embolie pulmonară), el sau ea va recomanda o perfuzie de testare și / sau de ventilație pentru a vă verifica plămânii. Testele de imagistică pot fi folosite și pentru a vedea cheaguri în creier sau în arterele carotide. Acest lucru poate implica:
  • Raze X-Rays. Razele X nu pot detecta prezența cheagurilor. Cu toate acestea, ei pot dezvălui anumite condiții, declanșate de cheaguri, care duc la durerea toracică și scurtarea respirației.
  • Electrocardiogramă (EKG). Un EKG este un test fără durere. Pur și simplu înregistrează activitatea electrică a inimii, dezvăluind anomalii asociate cu o embolie pulmonară.
  • Tomografie computerizată (CT) Scanare. Într-o scanare CT, un colorant de contrast este injectat într-o venă, iar plămânii sau creierul sunt scanați pentru semne de cheaguri.
  • Angiografie cerebrală. Acest test implică un cateter, imagistică cu raze X și un colorant de contrast injectat pentru a obține imagini clare ale vaselor de sânge din creier.
  • Ultrasunete carotide. Aceste imagini de testare fără durere arterele carotide cu valuri de sunet pentru a căuta blocaje sau îngustări, ceea ce poate crește riscul unui accident vascular cerebral.
  • Perfuzie de ventilație. Perfuzia de ventilație este un test în care este utilizată o substanță chimică pentru a identifica aerul inhalat în plămâni. Aceasta este apoi comparată cu fluxul sanguin din artere pentru a dezvălui prezența unui embolism pulmonar.
  • Imagine intitulată Se dizolvă cheagurile de sânge Pasul 22
    6. Obțineți un diagnostic specific. Odată ce toate testele corespunzătoare sunt efectuate, medicul dumneavoastră ar trebui să vă poată diagnostica cu un anumit tip de cheag. Tratamentul va depinde, într-o oarecare măsură, pe tipul și locația cheagului tău. Tipurile majore de cheaguri includ:
  • Trombus. Un trombus este un cheag de sânge care se dezvoltă în venele sau arterele.
  • Embolus. Un embolus este un tromb care sa mutat din sânge la o altă locație.
  • Tromboză venoasă profundă (DVT). DVT este un cheag comun și periculos, de obicei format într-o venă majoră în picior (deși uneori, care apare și în brațe, pelvis sau în alte părți ale corpului). Blochează fluxul sanguin și provoacă dureri și umflături.
  • Metoda 4 din 5:
    Tratarea cheagurilor de sânge medical
    1. Imagine intitulată Se dizolvă cheaguri de sânge Pasul 23
    1. Începeți imediat tratamentul. Cheagurile de sânge sunt amenințarea vieții, astfel încât acțiunile medicale trebuie luate pentru a le dostra cât mai repede posibil.
  • Imagine intitulată Se dizolvă cheagurile de sânge Pasul 24
    2. Luați anticoagulante. Medicamentele anticoagulante întrerup procesul de formare a cheagurilor. Există mai multe tipuri diferite pe piață, inclusiv:
  • Enoxaparină (Lovenox). Enoxaparina este un medicament injectat pentru a subțiri imediat sângele. Doza tipică pentru adulți este de 40 mg injectată într-o zonă grasă a corpului, cum ar fi brațul sau abdomenul.
  • Warfarină (coumadin). Warfarin este o pastilă anticoagulantă, care acționează ca un diluant de sânge. Dozajul depinde de pacientul particular. Pentru a determina doza și administrarea, medicul dumneavoastră poate efectua un test pentru coagularea sângelui cunoscută sub numele de raportul internațional normalizat sau INR.
  • Heparin. Heparina este un medicament tradițional anticoagulant, administrat intravenos pentru a preveni creșterea cheagurilor de sânge. Doza depinde de circumstanțele dvs. particulare - de medicul dumneavoastră trebuie să efectueze măsurători de testare a sângelui pentru a determina dozajul.
  • Imagine intitulată Se dizolvă cheaguri de sânge Pasul 25
    3. Discutați cu medicul dumneavoastră despre medicamentele trombolitice. Drogurile trombolitice, cunoscute și sub numele de "bustre de cheag", dizolvați firele de fibrină care dețin cheaguri împreună. Dozajul variază în funcție de circumstanțele dvs. particulare și de protocoalele spitalicești. Discutați cu medicul dumneavoastră despre dozajul potrivit pentru dvs.
  • Imagine intitulată Se dizolvă cheagurile de sânge Pasul 26
    4. Luați în considerare operația. Dacă singur medicamentul nu poate elimina cheagul, veți avea nevoie de intervenție chirurgicală. Există câteva tipuri de intervenții chirurgicale care s-ar putea aplica:
  • Cateterizarea cardiacă. Pentru cheagurile de sânge din inimă, cateterizarea cardiacă este efectuată pentru a localiza cheagul. Un balon este introdus pentru a deschide blocajul, apoi este plasat un stent pentru a menține vasul adecvat deschis. Presiunea din balon și stentul rupe cheagul de sânge în bucăți mai mici, restabilind fluxul de sânge.
  • Cateter-direcționat tromboliză. O tromboliză direcționată la cateter este o procedură chirurgicală în care un cateter este introdus direct la cheagul de sânge, eliberând medicamentele pentru ao draf.
  • Trombectomie. O trombectomie este pur și simplu îndepărtarea chirurgicală a cheagului de sânge în sine. Este adesea efectuată cu tromboliză este ineficientă, sau când există o stare de urgență care necesită tratament imediat.
  • Metoda 5 din 5:
    Efectuarea modificărilor dietei și a stilului de viață
    1. Imagine intitulată Se dizolvă cheagurile de sânge Pasul 27
    1. Exercițiu timp de cel puțin 30 până la 45 de minute pe zi. Studiile sugerează că exercițiul de aerobic regulat poate preveni și inversa formarea cheagurilor de sânge prin creșterea fluxului sanguin. Încercați mersul pe jos, ciclism, canotaj, alergare, înot sau coardă de sărituri, indiferent ce vă deplasați în fiecare zi. Verificați cu medicul dumneavoastră despre ce fel de exercițiu este cel mai sigur pentru dvs.
  • Imagine intitulată Se dizolvă cheagurile de sânge Pasul 28
    2. Bea multa apa. Deshidratarea îngroșează sângele și poate duce la complicații. Asigurați-vă că beți multă apă, deoarece starea hidratată poate împiedica formarea cheagurilor.
  • Imagine intitulată Se dizolvă cheagurile de sânge Pasul 29
    3. Mănâncă alimente bogate în Nattokinaza. Nattokinaza este o enzimă care descompune fibrinul, ceea ce poate împiedica formarea cheagurilor de formare și dizolvare a celor care au început să se formeze. Nattokinaza se găsește în Natto (un aliment japonez fermentat din soia), fasole neagră fermentată, pastă de creveți fermentată și tempeh.
  • Imagine intitulată Se dizolvă cheagurile de sânge Pasul 30
    4. Adăugați alimente bogate în rutină. Rutin vizează izomeraza de proteine ​​disulfură, o enzimă implicată în coagularea sângelui. Se găsește în mere, portocale, lămâi, grapefruit (notă că grapefruitul interacționează cu niște diluanți de sânge), limes, hrișcă, ceapă și ceai. Au unul din aceste fructe ca desert după fiecare masă sau le încorporează în mesele în sine.
  • Imagine intitulată Se dizolvă cheaguri de sânge Pasul 31
    5. Obține o mulțime de bromelain. Bromelain interacționează cu fibrinogenul pentru a ajuta la îndepărtarea fibrinului care deține cheaguri de sânge împreună. Bromelain se găsește numai în ananas. Dacă sunteți la un risc crescut de cheaguri de sânge, luând în considerare includerea ananasului în desert după cât mai multe mese posibil.
  • Imagine intitulată Se dizolvă cheagurile de sânge Pasul 32
    6. Includeți usturoiul în dieta ta. Usturoi inhibă producția de tromboxan, care este implicată în cheaguri de sânge. De asemenea, conține ajoene și adenozină, care ajută la prevenirea și dizolvarea cheagurilor de sânge.
  • Ceapa includ, de asemenea, adenozina, astfel încât să le includeți și în dieta dvs.
  • Imagine intitulată Se dizolvă cheaguri de sânge Pasul 33
    7. Concentrați-vă pe peștele pentru porțile dvs. de proteine. Prea multă proteină (în special a produselor roșii și produse lactate) pare să stimuleze formarea cheagurilor de sânge. Încercați să mâncați în schimb o mulțime de pește. Acizii grași omega-3 pot reduce colesterolul, subțiri sângele dvs. și pot reduce coagularea, deși dovezile curente sunt neconcludente.
  • Pentru cele mai bune rezultate, concentrați-vă pe somon, ton, hering, macrou și sardine.
  • Video

    Prin utilizarea acestui serviciu, unele informații pot fi împărtășite cu YouTube.

    Avertizări

    Dacă credeți că aveți un cheag de sânge, nu așteptați. Solicitați imediat tratamentul medical pentru a evita condițiile potențial amenințătoare.
    Partajați pe rețeaua socială:
    Similar