Cum de a diagnostica hemofilia

Hemofilia este o tulburare genetică în care sângele unei persoane nu coagulează din cauza lipsei de proteine ​​de coagulare. Este adesea trecut de la părinți la copii, dar poate să apară pe cont propriu datorită unei mutații genetice. Hemofilia este adesea diagnosticată în timpul copilăriei. Dacă tu sau copilul tău sângerează excesiv și că sângerarea durează mult timp să se oprească, atunci hemofilia poate fi cauza. Pentru a obține corect diagnosticat, va trebui să evaluați simptomele și factorii de risc și apoi să mergeți la un profesionist medical pentru a obține testarea medicală.

Pași

Partea 1 din 3:
Identificarea semnelor de hemofilie
  1. Imagine intitulată Diagnosticarea hemofilie Pasul 1
1. Identificați problemele cu sângerări excesive și lipsa de coagulare. Principalul simptom al hemofiliei este că aveți o coagulare dificilă după ce începeți sângerarea. Coagularea nu se întâmplă de obicei instantaneu, dar dacă aveți o tăietură mică sau o mică nazală, ar trebui să înceapă în câteva minute. Dacă nu puteți părea chiar și o mică tăiere pentru a opri sângerarea, atunci puteți avea hemofilie.
  • Pentru a obține o tăietură Opriți sângerarea, aplicați presiune pentru el cu un bandaj steril. Odată ce sângerarea încetinește, nu scoateți bandajul. Pur și simplu continuați presiunea și păstrați bandajul astfel încât cheagul să nu se retragă de la rănire.
  • Imagine intitulată Diagnosticarea hemofilie Pasul 2
    2. Gândiți-vă la factorii de risc genetici. Deoarece hemofilia este o tulburare genetică, este de obicei trecută de la părinți la copii. Dacă părinții dvs. au hemofilie, aveți un risc mai mare de ao obține. În plus, hemofilia are loc la bărbați mai des decât la femei.
  • Întrebați părinții dvs. dacă o au sau dacă vreunul dintre rudele lor o au. În multe cazuri, veți ști deja dacă părinții dvs. au hemofilie. Dacă o fac, este mai probabil să o aveți.
  • Hemofilia este o mutație care apare pe cromozomul X. Bărbații au două cromozomi x și y, iar femeile au două cromozomi X. Aceasta înseamnă că a avea hemofilie, bărbații au nevoie doar de o mutație în cromozomul X, în timp ce femeile ar necesita două - unul pe fiecare cromozom x. Deci, în timp ce hemofilia pare mai des la bărbați decât femeile, femeile pot purta gena și le pot transmite pe fiii lor.
  • Imagine intitulată Diagnosticarea hemofilie Pasul 3
    3. Exclude alți factori care ar putea face sânge subțire. Există câteva motive pe care le puteți sângera foarte mult care nu au nimic de-a face cu hemofilia. Înainte de a vă presupune că aveți această condiție, ar trebui să excludeți posibile alte cauze.
  • De exemplu, dacă luați medicamente anticoagulante, care limitează coagularea, veți sângera mai mult. Există multe medicamente care vă pot face sânge subțire și vă pot inhiba capacitatea de a coagra, inclusiv warfarina (coumadin, enoxaparină (iubitox), clopidogrel (plavix), ticlopidină (Ticlid), aspirină și AIND, cum ar fi ibuprofenul. Alte tipuri de anticoagulante includ inhibitori ai factorului XA (Xarelto, Eliquis, Arixtra) și inhibitori de trombină (Angiomax, Pradaxa). Consultați-vă cu medicul sau farmacistul cu privire la faptul dacă medicamentele pe care le luați ar putea să vă subțire sângele și să limitați coagularea.
  • Dacă aveți sângerări inexplicabile, se poate datora alimentelor care conțin salicilat, care în mod natural scade sângele sau chiar consumul excesiv de alcool. Doze mari de usturoi, ghimbir, ulei de pește și suplimente de vitamina E pot, de asemenea, să acționeze ca anticoagulante.
  • Partea 2 din 3:
    Obținerea unui diagnostic profesional
    1. Imagine intitulată Diagnosticarea hemofilie Pasul 4
    1. Faceți o întâlnire cu medicul dumneavoastră. Dacă sunteți preocupat de faptul că ați putea avea hemofilie, atunci ar trebui să vă consultați cu medicul despre el. Nu presupuneți doar că puteți gestiona un pic de sângerare excesivă pe cont propriu. Hemofilia trebuie să fie gestionată din punct de vedere medical, deci obțineți un plan de diagnostic și de tratament profesional.
    • Hemofilia poate fi o condiție foarte gravă, așa că atunci când apelați pentru a face numirea, spuneți personalului medical ceea ce credeți că se întâmplă. Ar trebui să vă aducă să-l vadă pe doctor relativ repede.
  • Imagine intitulată Diagnosticarea hemofilie Pasul 5
    2. Discutați cu medicul dumneavoastră. Explicați-vă simptomele și de ce credeți că ar putea fi conectate la hemofilie. Fiți pregătiți să discutați alte motive posibile pentru sângerarea excesivă cu medicul dumneavoastră.
  • Dacă aduceți hemofilie cu medicul dumneavoastră, este probabil să facă o istorie de familie extinsă cu dvs. pentru a vă afla dacă aveți o istorie a stării din familia dvs. Acest lucru se datorează faptului că starea este conectată atât de conectată la moștenirea genetică.
  • Faceți o listă cu toate simptomele dvs. și când au apărut înainte de a merge la biroul medicului. Aduceți lista respectivă când vedeți medicul. Simptomele includ gingii de sângerare, urină întunecată, nas sângeros, sânge în scaun și vânătăi ușoare.
  • Imagine intitulată Diagnosticarea hemofilie Pasul 6
    3. Au testat. Dacă medicul dumneavoastră crede că este justificat, veți avea testarea făcută pentru a evalua cât de repede sunt cheagurile de sânge, ceea ce este nivelul dvs. de factori de coagulare și dacă aveți factori de coagulare ca toți. Testele vor arăta dacă aveți hemofilie, ce tip aveți și cât de severă este.
  • Obținerea unui diagnostic de hemofilie necesită un test de sânge. Testul de sânge se uită la nivelurile de factor VIII și factorul IX din sânge, care sunt factorii de coagulare din sânge.
  • Dacă testele inițiale de sânge indică niveluri scăzute de factori de coagulare, atunci medicul dumneavoastră va trece cel mai probabil la testarea genetică pentru a identifica mutația hemofilie.
  • Există două tipuri de hemofilie. Tipul A, care reprezintă aproximativ 80% din cazuri, este o deficiență a factorului de coagulare a sângelui VIII în timp ce tipul B este o deficiență a factorului de coagulare a sângelui IX. Ambele au simptome identice, dar un test de sânge poate determina ce tip aveți.
  • Partea 3 din 3:
    Trăind cu hemofilie
    1. Imagine intitulată Diagnosticarea hemofilie Pasul 7
    1. Obțineți un tratament adecvat. Odată ce ați fost diagnosticat cu hemofilie, va trebui să obțineți tratament pentru boală. Hemofilia poate provoca sângerări excesive în afara și în interiorul corpului, astfel încât tratamentul este important pentru sănătatea dumneavoastră.
    • Tratamentul principal pentru hemofilie este terapia de înlocuire. Acesta este un proces în care sângele uman de la donatori este procesat și are factorii de coagulare eliminați. Acești factori de coagulare sunt apoi introduși în fluxul de sânge al hemofiliacului.
    • Terapia de schimb poate fi făcută în mod regulat pentru a preveni sângerarea la persoanele cu hemofilie severă. De asemenea, poate fi folosit o dată în timp util pentru a opri sângerarea la persoanele cu condiții mai puțin severe.
  • Imagine intitulată Diagnosticarea hemofilie Pasul 8
    2. Face schimbarea stilului de viață. Odată ce sunteți diagnosticat cu hemofilie, este important să faceți schimbări în stilul dvs. de viață care să împiedice problemele de sângerare. În plus față de tratament, va trebui să evitați activitățile care ar putea face rău corporală și de a evita medicamentele și alimentele care ar putea promova sângerarea.
  • Luând măsuri de precauție pentru a evita rănirea este o mare parte din modificările care vor fi necesare. Evitați sporturile sau activitățile care ar putea duce la o vânătăi sau o tăietură. Pentru un hemofilian, aceste lucruri pot fi amenințate în viață.
  • Evitați, de asemenea, luați medicamente sau consumul de alimente care pot subțiri sângele. Medicamentele care subțiri sângele includ AINS (ibuprofen), aspirină și anticoagulante, cum ar fi warfarina. Alimente care pot subțiri sângele, inclusiv usturoi și ghimbir.
  • Imagine intitulată Diagnosticarea hemofilie Pasul 9
    3. Monitorizați starea. Urmați planul de tratament al medicului, inclusiv obținerea terapiei de înlocuire și asigurați-vă că obțineți îngrijiri medicale și monitorizări regulate. Dacă aveți hemofilie, este important să vă țineți la curent cu starea dvs., în loc să o ignorați și să sperăm că va dispărea singură.
  • O parte din îngrijirea în curs de desfășurare este prevenirea bolilor care ar putea fi o amenințare la adresa sănătății voastre. Va trebui să aveți vaccinări regulate și îngrijire preventivă pentru a reduce riscul de boli care ar putea fi foarte grave pentru cineva cu hemofilie. De exemplu, obțineți o lovitură de gripă anuală pentru a vă asigura că nu obțineți gripa.
  • Partajați pe rețeaua socială:
    Similar