Cum să livrați un khutbah

Un Khutbah este o predică, iar cea mai importantă predică este vineri Khutbah, care se face înainte de rugăciunea Jumu`ah (rugăciunea de vineri). Este o componentă cheie a lui Jumu`ah și este considerată un înlocuitor pentru cei doi rak`ah care sunt de obicei citite pentru Zuhur (Rugăciunea Noon). Khutbah este obligatoriu, deci fără ea, rugăciunea de vineri este nevalidă în cele din urmă, spune Coranul, în ceea ce privește rugăciunea de vineri: O credincioși! Când apelul la rugăciune se face vineri, apoi mergeți cu sârguință la amintirea lui Allah și lăsați-vă afacerea. Asta e mai bine pentru tine, dacă doar tu ai știut.

Pași

Partea 1 din 2:
Pregătirea pentru Khutbah
  1. Imaginea intitulată Livrați un pas khutbah 1
1
Alegeți un subiect bun. Evitați subiectele controversate care vor provoca diviziuni în cadrul congregației. Pe măsură ce rugăciunea Jumu`ah este un moment pentru a veni împreună, ar trebui să alegeți un subiect care să unească congregația. De asemenea, evitați subiecte complicate, cum ar fi regulile de moștenire nitty, deoarece limita de timp nu vă va permite să acoperiți această profundă. Congregația ar trebui să poată părăsi rugăciunea cu o lecție învățată și, dacă explicăm ceva sau alegeți ceva confuz, congregația nu va fi învățat sau nu-și aducă aminte de nimic.
  • Încercați să alegeți un subiect relevant. De exemplu, dacă Ramadan, Eid sau sezonul Hajj se apropie în câteva săptămâni, vorbește despre virtuțile acestor evenimente.
  • Imagine intitulată Livrați un pas de khutbah 2
    2. Învăța Cum de a da o prezentare. În timpul rugăciunii de vineri, de obicei dublează cantitatea de oameni care vizitează de obicei moscheea, și există adesea un sentiment de dorință de a căuta cunoștințe. Având în vedere acest lucru, trebuie să știți că acești oameni au respectul pentru cunoaștere, astfel încât să fiți în stare să livrați cu ușurință și în mod coerent predica. Există multe modalități de a face acest lucru, de exemplu:
  • Uită-te la audiență. Când simt că vorbești direct la ei, se vor simți angajați.
  • Ridicați vocea pentru a accentua anumite puncte. Acest lucru va aduce înapoi orice atenție care ar fi putut fi pierdută.
  • Știți versurile și hadiths. Cel mai rău lucru de făcut atunci când livrarea unui khutbah nu este în imposibilitatea de a recita un anumit verset, greșit înaintea versetului sau uitarea unui verset.
  • Vino pregătiți înainte - revizuiți versurile sau narațiunile pe care le veți spune. Acest lucru este, de asemenea, deosebit de important pentru că nu doriți să vă uitați în mod constant la scriptul dvs. Aflați cât de mult din limba engleză, după cum puteți cu inima și, cu siguranță, memorați araba. Amintiți-vă: Dacă ați greșit greșit un verset, puteți schimba semnificația, deci aveți grijă și nu vă fie frică să aveți o privire rapidă la notele dvs. pentru a vă reaminti cuvintele.
  • Mergând peste limbă engleză este la fel de importantă ca trecerea peste arabă - dacă engleza nu este limba maternă, ar putea fi mai bine să evitați cuvintele pe care le aveți dificultate de pronunțare. Unii oameni s-ar putea distra, și chiar o găsiți amuzant, dacă ați greșit un cuvânt.
  • Partea 2 din 2:
    Livrarea Khutbah

    Există orientări specifice privind modul de desfășurare a predicii de vineri. De exemplu, predica este împărțită în două părți și există rugăciuni care trebuie să fie spuse la început și la sfârșitul predicării.

    1. Imaginea intitulată Livrați un pas de khutbah 3
    1. Du-te la amvon și salutați congregația. Vă așteptați să utilizați salutul islamic complet, "Asalamu `alaikum wa rahmatullah wa barakatuh" (Fie ca pacea, mila și binecuvântările lui Allah să fie cu tine). După ce a spus asta, stai jos.
    • După ce Khetheb (persoana care face predica) se așează în jos, Muaddhin (persoana care face chemarea la rugăciune) va face Adhan.
  • Imaginea intitulată Livrați un pas de khutbah 4
    2. Ridicați-vă și recitați-l pe Khutbat-ul-Haajjah. Profetul (pacea fie asupra lui) obișnuia să-l laude pe Allah înainte de a-și începe Khutbah. KHUTBAT-UL-HAAJJAH este citit în limba arabă și este:
  • Al-Hamdu Lillahi Nahmaduhu wa nasta`eenahu wa nastaghfiruhu, wa na`oodhu billahi min shuroori anfusinaa wa min minyi`aati a`Aalinaa. Omul Yahdih Illaahu Falaa Mudilla Lahu Wa Man Yudlil Falaa Haadiya Lahu. Wa ashhadu un laa Ilaaha rău-allah wahdahu la sharika lahu wa ashhadu anna muhammadan "abduhu wa rasooluhu.
  • إن الحمد لله, نحمده ونستعينه ونستغفره, ونعوذ بالله من شرور أنفسنا, ومن سيئات أعمالنا, من يهده الله فلا مضل له, ومن يضلل فلا هادي له, وأشهد أن لا إله إلا الله وحده لا شريك له, وأن محمدا عبده ورسوله
  • Lăudați-vă la Allah, căutăm ajutorul și iertarea lui. Căutăm refugiu cu Allah de la răul sufletelor noastre și de faptele noastre rele. Oricine, ghidurile Allah nu vor fi niciodată rătăcite, și oricine allah pleacă, nimeni nu poate ghida. Eu dau mărturie că nu există nici un Dumnezeu decât Allah, cel, fără partener. Și am mărturisit că Muhammad este sclavul și mesagerul său.
  • Imaginea intitulată Livrați un pas khutbah 5
    3. Recite versetele de taqwa (pietate). Puteți recita orice verset care va chema oamenii să fie teamă de Dumnezeu și pioasă. Versetele citite frecvent sunt 3: 102, 4: 1 și 33: 70-71.
  • Ya ayyu-hallatheena aama-nutta-qullaha haqqa tuqatihi wala tamootunna ila waaleum muslimoon (Tu care crezi, fii atent de Dumnezeu, ca și el, și asigurați-vă că v-ați dedicul lui, în momentul vostru. )
  • يأيها ٱلذين ءامنوا ٱتقوا ٱلله حق تقاته ولا تموتن إلا وأنتم مسلمون
  • Ya Ayyu Hannas Utaqoo Rabba Kumullathee Khala Qakum Min Nafsiw Wahidatiw Wakhalaqa Minha Zawjaha Wakaththa Minhuma Rijalan Katheeraw Wanisaa-Ah. Watta-Qullahallathee tasaa-aloasa Bihi Wal-Arhama Innallaha Kana `Alaykum Raqeeba (Oamenii, să fie atenți la Domnul vostru, care te-au creat dintr-un singur suflet și, de la ea și-a creat partenerul, și de la perechea lor a răspândit nenumărate bărbați și femei departe și largi - aveți grijă de Dumnezeu, în numele căruia îi faceți cereri unul de altul. Feriți-vă de a sever de legăturile de rudenie: Dumnezeu se uită mereu peste tine.)
  • يأيها ٱلناس ٱتقوا ربكم ٱلذى خلقكم من نفس وحدة وخلق منها زوجها وبث منهما رجالا كثيرا ونسآء وٱتقوا ٱلله ٱلذى تسآءلون به وٱلأرحام إن ٱلله كان عليكم رقيبا
  • Ya ayyu-hallatheena aama-nuttaqullaha wa qooloo qawlan Sadeeda. Yuslih lakum a`maalakum wayaghfir lakum thunoobakum. Wamay yuti`illaha wa rasoolahu faqad faaza fawzan "atheema (Credincioșii, fiți atenți la Dumnezeu, vorbiți într-o manieră directă și în scopuri bune și el va pune faptele dvs. corect pentru voi și vă va ierta păcatele voastre. Oricine se supune lui Dumnezeu și mesageriei lui vor atinge cu adevărat un mare triumf. )
  • يأيها ٱلذين ءامنوا ٱتقوا ٱلله وقولوا قولا سديدا. يصلح لكم أعملكم ويغفر لكم ذنوبكم ومن يطع ٱلله ورسوله فقد فاز فوزا عظيما
  • Imagine intitulată Livrați un pas de khutbah 6
    4. Recitați un alt du`a. În timp ce există multe cereri de citit, unul comun care este citit este, de obicei, despre Bideh (inovație în problemele religioase). Aceasta este la fel de relatată în Sahih Bukhari.
  • Amma Ba`d (أما بعد). Fie ca Yah di Hillahu Falaa Mudhila Lahoo, WAY Yudhlil Hu Falaa Haadiya Lahoo. InA Asdaqal Hadeethi Kitabullah, Wa Ahsanal Hadyi Hadyu Muhammadin, WA Sharal Umoori Muhda-Thaa-Tu-Haa, Wa Kulla Muhda-Tha-Tim Bid`ah, Wa Kula Bid`a-Tin Dhalaalah, Wa Kulla Dhalaala-Tin Fin-Naar.
  • من يهده الله فلا مضل له ومن يضلله فلا هادي له إن أصدق الحديث كتاب الله وأحسن الهدى هدى محمد وشر الأمور محدثاتها وكل محدثة بدعة وكل بدعة ضلالة وكل ضلالة في النار
  • "Oricine există ghiduri Allah, nimeni nu-l poate rătăci, și cine este allah să se rătăcească, nici unul nu poate ghida. Cel mai adevărat cuvânt este Cartea lui Allah și cea mai bună îndrumare este îndrumarea lui Muhammad. Cele mai grave lucruri sunt cele care sunt nou inventate - fiecare lucru nou inventat este o inovație și orice inovație se rătăcește și fiecare rătăcire este în foc."
  • Imaginea intitulată Livrați un Khutbah Pasul 7
    5. Începeți-vă Khutbah. Poate fi pe orice subiect, cum ar fi un anumit verset sau hadith, evenimente islamice sau probleme sociale recente.
  • Odată ce ați terminat prima parte a predicii, recitați Aqoolu Qawli Haa Dhaa Wa`asstagh Fi Rullaha Lee WA Lakum, care înseamnă "Spun aceste cuvinte ale mele și eu cer lui Allah pentru iertare".
  • أأول قولي هذا وأستغفر الله ولكم
  • Imagine intitulată Livrați un pas de khutbah 8
    6. Stai jos pentru o clipă sau două. Aceasta face parte din Sunnah.De data aceasta ar trebui să fie folosită pentru iertare, motiv pentru care recitați un scurt du`a înainte de a sta în jos, pentru a informa congregația să se pocăiască în acest timp.
  • Dacă gâtul dvs. este dureros sau uscat din tot vorbirea, simțiți-vă libertatea de a păstra o sticlă de apă lângă dvs. și aveți o sigă rapidă - nu lăsați amvonul.
  • Imaginea intitulată Livrați un pas de khutbah 9
    7. Stați din nou și laudă Allah. Așa cum ați făcut la începutul primei părți, trebuie să laudeți pe Allah și pe mesagerul său la începutul celei de-a doua părți. Recita Alhamdulilla a fost Salatu Wassalamu `Ala Rasulullah, care înseamnă "Mulțumirile mele și recunoștința aparțin lui Allah Domnul întregii omeniri, îi rog lui Allah să binecuvânteze și să dau pace pe profetul Muhammad". Continuați cu predica.
  • الحمد لله والصلاة والسلام على رسول الله
  • În loc să începeți un nou subiect, luați acest timp (a doua parte este mai scurtă decât prima parte și nu ar trebui să fie mai lungă de 5-10 minute) pentru a recapata asupra a ceea ce ați spus deja. Concentrați-vă asupra viitorului și sfătuiți congregația despre modul în care acestea pot implementa ceea ce sa spus în viața lor.
  • Imaginea intitulată Livrați un pas de khutbah 10
    8. Terminați predica cu du`as și salawat. Trimiteți binecuvântări asupra profetului și faceți du`a pentru congregație și pentru musulmani din întreaga lume. Unele du`as puteți spune sunt:
  • Rabbana ATINA FID-DUNYA HASANATAN WA FIL `AKHIRATI HASANATAN WAQINA` ADHABAN-NAR, sens "Domnul nostru, dă-ne bine în această lume și în cele din urmă și ne protejăm de chinul focului"
  • ربنآ ءاتنا فى ٱلدنيا حسنة وفى ٱلاخرة حسنة وقنا عذاب ٱلنار
  • Rabbana Wala Tuhammilna Ma La Taqata Lana Bihi Wa`fu Anna Waghfir Lana Wairhanna ANTA MAWLANA FANSURNA "ALAL-QAWMIL KAFIREEN, sens "Doamne, nu ne luați la sarcină dacă uităm sau facem greșeli. Doamne, nu ne împovărați în timp ce îi împovărați pe cei dinaintea noastră. Doamne, nu ne împovărați cu mai mult decât avem puterea de a purta. Iertați-ne, iertați-ne și aveți milă de noi. Sunteți protectorul nostru, deci ajutați-ne împotriva necredincioșilor"
  • ربنا لا تؤاخذنآ إن نسينآ أو أخطأنا ربنا ولا تحمل علينآ إصرا كما حملته على ٱلذين من قبلنا ربنا ولا تحملنا ما لا طاقة لنا به وٱعف عنا وٱغفر لنا وٱرحمنآ أنت مولىنا فٱنصرنا على ٱلقوم ٱلكفرين
  • Rabbana La TuZigh Quloobana Ba`da Idh Hadaytana WA Hab Lana Milladunka Rahmah Innaka Antal Wahhab, sens "Domnul nostru, nu lăsați inimile noastre să se abată după ce ne-ați ghidat. Acordați-ne mila: Tu ești vreodată".
  • ربنا لا تزغ قلوبنا بعد إذ هديتنا وهب لنا من لدنك رحمة إنك أنت ٱلوهاب
  • Alahumma Salli `Ala Muhammad Wa` Ala Ali Muhammad, Kama Sallaita `Ala Ibrahima Wa Barik` Ala Muhammad Kama Barakta `Ala Ali Ibrahim Fil -`alamin, Innaka Hamidun Majid, sens "O Allah, trimiteți binecuvântări asupra lui Mohamed și asupra familiei lui Mohamed, așa cum ați trimis binecuvântări asupra familiei lui Ibrahim și trimiteți binecuvântări asupra lui Mohamed și a familiei lui Mohamed, așa cum ați trimis binecuvântări asupra familiei lui Ibrahim printre națiuni. Ești într-adevăr vrednic de laudă, plin de slavă."
  • اللهم صل على محمد على محمد آآل محمد كما صليت على آل إبراهيم إنك حميد مجيد اللهم بارك على محمد وآل محمد كما باركت على آل إبراهيم إنك حميد مجيد
  • Imaginea intitulată Livrați un pas de khutbah 11
    9. Anunță rugăciunea. La sfârșitul du`as, pur și simplu spun WA Aqimas Salah (Stabiliți rugăciunea أأيموالصلاة). Congregația va fi apoi să se ridice și să stea pentru rugăciune.
  • Pe măsură ce mulți oameni se întorc pentru rugăciunea de vineri, moschei sunt, de obicei, ambalate cu închinători. Asigurați-vă că toată lumea încearcă să se potrivească și se află în mod corespunzător. Înainte de a începe, puteți spune:
  • Istawoo (استووا): îndreptați rândurile
  • Taraaso (تراصوا): Stați aproape împreună
  • Sawwoo sufoofakum (سووا صفوفكم): îndreptați rândurile
  • Aqeemoo sufoofakum (أأيموا صفوفكم): Faceți-vă rândurile drepte
  • "Saddul Khalal (سدوا الخلل): Completați golurile
  • Haathoo Bil Manaakib (حاذوا بالمناكب): Aliniați-vă umerii
  • I`adiloo (اعتدلوا): Păstrați drept
  • Cele de mai sus pot fi citite în limba engleză dacă doriți, atâta timp cât congregația înțelege. De exemplu, puteți spune "Asigurați-vă că nu există lacune. Stați drept, umăr la umăr.".
  • Nu trebuie să spui toate astea. Este comun să spun "Istawoo, Taraaso, I`Dadiloo" (Îndreptați rândurile, stați aproape, păstrați drept).
  • sfaturi

    O altă ocazie în care este dată un khutbah, este după Eid Salah. În acest caz, Khutbah vine după rugăciune, nu înainte - Khutbah se face în același mod, cu doi khutbași și o scurtă pauză între ele. Subiectul Khutbah dvs. va fi, în general, legat de ocazia lui Eid, hotărârile sale, lecțiile sale, care se deplasează de la Ramadan sau când să efectueze sacrificiul pe Eid al-Adha, etc.
  • Ar trebui să fiți curat și să purtați cele mai bune îmbrăcăminte.
  • Întotdeauna întoarce-te să faci congregație și să fii sincer cu memento-urile tale.
  • Face khutbah scurt. Acest lucru nu înseamnă totuși că ar trebui să fie mulțumit. Profetul (pacea fie asupra lui) a spus, "Un bărbat își prelungește rugăciunea și scurtarea lui Khutbah este un semn al înțelegerii sale (de religie), așa că faceți rugăciunile voastre lungi și pe Khutbahs, pentru că există farmec în discursul elocvent".15-20 de minute este ideal.
  • Dacă îl faceți pe Khutbah extrem de lung, atunci există o șansă mare ca oamenii să se plictisească și să piardă focalizarea.
  • Asigurați-vă că referințele dvs. sunt corecte. Cercetați versurile și Ahadeeth pe care doriți să le menționați și să studiați sensul și interpretarea pentru a obține o înțelegere completă.
  • Stick la nararea saheeh (autentic) sau hasan (bun) ahadeeth. Acestea au o fiabilitate mai mare decât narațiunile DA`Eef (slabe).
  • Avertizări

    Khutbah trebuie să vină înainte de rugăciune, nu după.
  • Majoritatea cercetătorilor sunt de acord că Khutbah nu poate fi dat în tăcere, deoarece învinge scopul lui Khutbah și trebuie să se facă cu voce tare, astfel încât toată lumea să poată auzi.
  • Este interzis să vorbim cu voce tare (Laghw) în timpul Khutbah.
  • Partajați pe rețeaua socială:
    Similar