Cum să diagnosticați fibroza hepatică

În funcție de stilul dvs. de viață sau de istoria familiei, fibroza hepatică sau cicatrizarea, poate fi o preocupare foarte reală și valabilă pentru dvs. Încercați să nu vă faceți griji - deși este o stare gravă, fibroza hepatică pe cont propriu nu este amenințătoare de viață. Cu precauțiile și sfaturile adecvate, fibroza hepatică este într-adevăr ușor de înțeles și de identificat. Pentru a vă ajuta să începeți, aici sunt câteva răspunsuri la unele dintre întrebările dvs. frecvente.

Pași

Întrebarea 1 din 8:
Ce este fibroza hepatică?
  1. Imagine intitulată Diagnosticarea fibrozei hepatice Pasul 1
1. Fibroza hepatică se întâmplă atunci când o mulțime de țesut cicatricial crește pe ficat. Ficatul se repară ori de câte ori se deteriorează. Când ficatul devine deteriorat din nou și din nou, țesutul cicatricial crește în loc de țesut obișnuit, sănătos - acest lucru este cunoscut sub numele de fibroză.
  • Din păcate, țesutul hepatic nu funcționează, precum și țesutul sănătos.
Întrebarea 2 din 8:
Ce cauzează fibroza hepatică?
  1. Imagine intitulată Diagnosticarea fibrozei hepatice Pasul 2
1. Abuzul de alcool poate provoca fibroză hepatică. Una dintre lucrările principale ale ficatului se descompune și clarifică orice toxine din sângele vostru. Ori de câte ori vă bucurați de o băutură alcoolică, ficatul dvs. filtrează alcoolul din sângele dvs. Dacă o persoană bea prea mult, celulele hepatice pot fi distruse, ceea ce duce la cicatrizare. Din acest motiv, abuzul de alcool este strâns asociat cu fibroza hepatică.
  • 2. Hepatita virală C poate duce la fibroză hepatică. Hepatita C se răspândește prin sânge infectați și provoacă o infecție hepatică, care poate duce la cicatrizare. Nu vă faceți griji - în timp ce nu există un vaccin pentru acest virus, este mult mai puțin probabil să o prindeți atâta timp cât nu împărtășiți ace și alte obiecte personale cu oamenii.
  • De exemplu, acele de droguri, tatuajul sau acele piercing, rasorii și monitoarele de glucoză pot fi răspândite cu potențial hepatită C.
  • Hepatita B poate duce, de asemenea, la fibroza hepatică.
  • 3. Ficatul gras nealcoolic poate cauza fibroză hepatică. Această condiție este mai frecventă cu persoanele care sunt supraponderale, diabetice sau prediabetice, precum și persoanele cu colesterol ridicat. Uneori, persoanele cu ficat gras nonalcoolic dezvoltă inflamație hepatică, care se poate transforma în cicatrizare. Este bine - cu îndrumarea unui medic, această condiție este foarte ușor de gestionat și tratabilă.
  • Întrebarea 3 din 8:
    Care sunt simptomele fibrozei hepatice?
    1. Imagine intitulată Diagnosticarea fibrozei hepatice Pasul 5
    1. Fibroza pe cont propriu nu are simptome. În schimb, puteți observa simptomele din cauza reală a fibrozei dvs., cum ar fi excesul de alcool sau hepatita C.
    • De exemplu, pielea mâncărime, oboseala, icterul și urina întunecată sunt toate simptomele comune ale hepatitei C.
    Întrebarea 4 din 8:
    Care este cel mai expus riscului de fibroză hepatică?
    1. Imagine intitulată Diagnosticarea fibrozei hepatice Pasul 6
    1. Persoanele care iau anumite suplimente și medicamente ar putea fi în pericol. Pilule cum ar fi acetaminofen (tylenol), aloe vera, antidepresive, anticonvulsivante și multe altele pot duce la leziuni hepatice. Pentru a fi în siguranță, verificați întotdeauna cu un medic înainte de a lua orice medicamente sau suplimente noi.
    • Pentru o listă completă a suplimentelor și medicamentelor care pot afecta ficatul, verificați baza de date Livertox: https: // NCBI.NLM.NIH.Gov / Cărți / Nbk547852.
  • 2. Băut prea mult alcool vă pune în pericol. Băutura regulată poate duce la o afecțiune cunoscută sub numele de ficat alcoolic gras, care vă inflamat ficatul. Din păcate, acest lucru poate duce la cicatrici, cum ar fi fibroza și ciroza.
  • Dacă încetați să beți înainte ca orice cicatrizare majoră, ficatul de grăsime alcoolic se poate inversa singură.
  • 3. Anumite condiții de sănătate sau istorie familială pot juca o parte. Check-in cu rudele apropiate și vezi dacă cineva are o istorie de boală hepatică. Dacă un membru apropiat de familie a avut vreodată hemocromatoză, deficit alfa-1-antitripsină sau boala Wilson, s-ar putea să fiți mai expuși riscului de probleme hepatice.
  • La numirea dvs. anuală a medicului, cereți medicului dvs. să facă un test enzimatic hepatic. Aceasta este o modalitate excelentă de a vă ajuta să păstrați filele pe sănătatea ficatului dvs.
  • Întrebarea 5 din 8:
    Cum poate un medic să identifice fibroza hepatică?
    1. Imagine intitulată Diagnosticarea fibrozei hepatice Pasul 9
    1. Un radiolog poate efectua o elastografie cu ultrasunete sau RMN. În elastografia cu ultrasunete, radiologii studiază ficatul dvs. cu o sondă și valuri speciale de sunet, care îi ajută să determine unde este cicatrizarea. O elastografie RMN localizează cicatrici cu o mașină RMN și produce rezultate deosebit de precise.
  • 2. Un medic poate lua o biopsie. Într-o biopsie, un medic colectează eșantioane de ficat cu un ac subțire. În timpul procedurii, medicul dumneavoastră poate colecta până la 15 mostre din diferite părți ale ficatului, astfel încât acestea să efectueze o testare amănunțită mai amănunțită. Din păcate, această procedură poate fi destul de dureroasă și poate identifica numai fibroza în probele mici colectate - nu întregul ficat.
  • O biopsie este mult mai invazivă și mai dureroasă decât o elastografie.
  • 3. Alte teste de imagistică pot ajuta la identificarea fibrozei hepatice. Ultrasunetele abdominale și scanările de tomografie computerizată (CT) sunt alte modalități neinvazive de a identifica țesutul hepatic cicatric. Pe o ultrasunete abdominale și scanarea CT, ficaturile cicatrice arată puțin și mai mici decât un ficat sănătos.
  • Întrebarea 6 din 8:
    Fibroza hepatică se dezvoltă la o rată consecventă?
    1. Imagine intitulată Diagnosticarea fibrozei hepatice Pasul 12
    1. Nu, fibroza hepatică se poate dezvolta la rate diferite. Din păcate, fibroza hepatică nu urmează o cronologie exactă. Unii oameni dezvoltă fibroză încet peste câțiva ani, doar pentru a avea o accelerare cicatrică mai târziu. Alți oameni pot dezvolta fibroză hepatică foarte repede - chiar depinde de individ.
    Întrebarea 7 din 8:
    Care sunt etapele fibrozei hepatice?
    1. Imagine intitulată Diagnosticarea fibrozei hepatice Pasul 13
    1. Fibroza este a doua etapă a leziunilor hepatice. Deteriorarea hepatică este înregistrată în 4 etape: inflamație (etapa 1), fibroză (etapa 2), ciroză (etapa 3) și insuficiență hepatică (etapa 4). În timpul etapei 2, ficatul dvs. dezvoltă țesut cicatricial suplimentar, dar încă funcționează destul de normal. În ciroză, ficatul dvs. este stricat peste tot și nu poate funcționa corect.
    Întrebarea 8 din 8:
    Este reversibilitatea fibrozei hepatice?
    1. Imagine intitulată Diagnosticarea fibrozei hepatice Pasul 14
    1. Cercetările sugerează că fibroza hepatică ușoară sau moderată este reversibilă. Unele studii arată că, cu un tratament adecvat pentru hepatita C, pacienții se pot vindeca și se pot recupera complet din fibroză. Dacă aveți fibroză hepatică, discutați cu un medic pentru a afla a Planul de tratament specific.
    Partajați pe rețeaua socială:
    Similar