Cum de a comunica cu pacienții cu afazie

Afazia afectează modul în care o persoană comunică. Cineva cu afazia știe ce vor să spună, dar nu pot să-i spună într-un mod pe care oamenii îl pot înțelege. Acest lucru se poate întâmpla uneori după ce o persoană a avut un accident vascular cerebral și poate fi foarte frustrant pentru persoana respectivă. Vorbind cu cineva care are afazia poate fi o provocare, dar nu este imposibil. Efectuarea unor schimbări simple în modul în care discutați cu persoana vă poate ajuta să vă faceți mesajul dvs. și să aflați ce trebuie să spună, de asemenea. Aveți grijă să evitați greșelile obișnuite pe care oamenii le fac atunci când sunt comunicate cu cineva care are afazia, cum ar fi vorbirea la ei, corectarea discursului sau ignorându-le în conversații.

Pași

Metoda 1 din 2:
Ajustarea modului în care comunicați
  1. Imaginea numită comunică cu pacienții cu afazie Pasul 1
1. Obțineți atenția persoanei înainte de a începe să vorbiți. Întotdeauna salutați persoana cu titlul preferat atunci când intrați în camera lor sau vedeți-le, cum ar fi spunând: "Bună ziua, domnule. Abers!"Sau" Bună, Carla!"Apoi, asigurați-vă că vă privesc înainte de a spune altceva.
  • Dacă sunteți undeva zgomotos, intrați într-o cameră liniștită pentru a vorbi. Opriți tot ce ar putea face greu să audă, cum ar fi un televizor sau un radio. Stai sau stai astfel încât să vă confruntați cu persoana.
  • Dacă persoana are o audiere grea, este bine să vorbești mai tare decât în ​​mod normal. Cu toate acestea, dacă auzul lor este bun, nu strigați sau nu vorbiți la un volum mare.
  • Imaginea intitulată comunica cu pacienții cu afazie Pasul 2
    2. Întrebați întrebările "da" sau "nu" ori de câte ori este posibil. Întrebările "da" și "nu" sunt adesea mai ușoare pentru cineva cu afazia să răspundă, astfel încât să le folosiți atât de ori de câte ori este posibil. Acest lucru poate necesita întrebarea mai multor întrebări decât în ​​mod normal, ar putea să-și dea seama ce vrea persoana sau nevoile. Cu toate acestea, poate fi utilă dacă aveți probleme cu identificarea a ceea ce doresc sau au nevoie.
  • De exemplu, dacă persoana încearcă să vă spună ceva, ați putea începe cu o întrebare simplă ca: "Ești foame?"Sau" Ai nevoie de mine să vă aduc ceva?"
  • Apoi, restrângeți ceea ce persoana vin cu întrebări suplimentare "da" sau "nu", cum ar fi "Vrei un sandwich?"Sau" Ai nevoie de ochelari?"
  • Imaginea intitulată comunica cu pacienții cu afazie Pasul 3
    3. Oferiți opțiuni pentru a simplifica alegerile pentru acestea. Când trebuie să le întrebați ceva pe care nu îl puteți pune într-o întrebare "da" sau "nu", oferind opțiuni este următoarea cea mai bună modalitate de a comunica cu ei. Oferiți-le 2-3 opțiuni pentru a evita copleșirea lor.
  • De exemplu, ați putea întreba ceva de genul: "Vrei să purtați cămașa roșie sau cămașa albastră?"Sau" Doriți vii din Turcia, Ham sau Carne de vită de friptură pe sandwich-ul dvs?"
  • Asigurați-vă întotdeauna că confirmați răspunsul lor după ce îl dau. De exemplu, dacă persoana răspunde că vor să poarte cămașa roșie, spuneți: "Cămașa roșie?"Și apoi așteptați ca ei să ia la cap sau să spună da.
  • Imaginea intitulată comunica cu pacienții cu afazie Pasul 4
    4. Utilizați indicii vizuale pentru a le face mai ușor pentru a-și exprima nevoile. Indicațiile vizuale vă pot ajuta să clarificați când nu sunteți sigur ce cere persoana sau spuneți. Cereți persoanei să facă uz de indicii vizuale ori de câte ori este posibil să vă ajute să înțelegeți ceea ce doresc sau au nevoie. Unele moduri puteți face acest lucru includ:
  • Indicând
  • Desenând imagini
  • Folosind gesturi de mână
  • Scris
  • Folosind expresii faciale
  • Imagine intitulată comunica cu aphazia Pacienți Pasul 5
    5. Explicați instrucțiunile în termeni simpli cu pași mici. În loc să dai persoanei un set complex de instrucțiuni, rupeți ceea ce aveți de spus. Spuneți persoanei un lucru la un moment dat și o pauză după fiecare instrucțiune pentru a le oferi o șansă de a absorbi informațiile.
  • De exemplu, în loc să spună: "În primul rând, vă voi ajuta să vă îmbrăcați și să mâncați micul dejun și apoi să vă numiți un doctor la ora 9:00", ați putea spune: "Te voi ajuta să te îmbraci, "Atunci pauza. Apoi spuneți: "Apoi, vom merge la sala de mese pentru micul dejun" și vom opri. Apoi spuneți: "După aceea, veți merge la numirea Doctorului 9:00."
  • Imagine intitulată comunica cu pacienții cu afazie Pasul 6
    6. Verificați că voi și persoana înțeleg unul pe altul. Neînțelegerile se pot întâmpla cu ușurință atunci când comunicați cu cineva cu afazia. Când persoana vă spune ceva, rezumă principalele puncte înapoi la ei și spuneți: "Este corect?"Dați-le șansa de a confirma sau de a-și clarifica punctul. În mod similar, încercați să confirmați că vă înțeleg. De exemplu, ai putea spune: "Asta are sens?"
  • Încercați să verificați înțelegerea, dar nu-l împingeți prea tare sau persoana ar putea deveni frustrată. Luați o pauză sau dați-le mai mult timp dacă le simțiți agitați.
  • Metoda 2 din 2:
    Evitând problemele comune
    1. Imaginea intitulată comunica cu pacienții cu afazie Pasul 7
    1. Utilizați limba adultă și evitați să vorbiți la persoana respectivă. Nu folosiți niciodată baby să vorbească sau să vorbească cu cineva cu afazia într-o manieră asemănătoare copilului. Acest lucru este condescendent și probabil îi va supăra. Vorbiți cu ele folosind același tip de limbă pe care ați dori-o cu alt adult.
  • Imagine intitulată comunica cu pacienții cu afazie Pasul 8
    2. Permiteți persoanei să termine ceea ce au de spus pe cont propriu. Nu încercați să le grăbiți sau să terminați propozițiile persoanei pentru ei. Acest lucru va fi frustrant pentru ei și nu le va da ocazia de a practica să vorbească pe cont propriu.
  • Rețineți că poate dura ceva timp pentru cineva cu afazia să se exprime pe deplin. Încercați să fiți răbdători în timp ce fac acest lucru.
  • Dacă sunteți scurt la timp, încercați să spuneți persoanei că vă veți întoarce să discutați cu ei mai târziu și să vă asigurați că faceți acest lucru.
  • Imaginea intitulată comunica cu pacienții cu afazie Pasul 9
    3. Încurajați persoana în eforturile lor de a vorbi. Lăudați persoana și asigurați-i că fac o treabă bună, chiar dacă se luptă. Acest lucru va ajuta la construirea încrederii lor și de a le oferi motivația de a continua să încerce.
  • Dacă persoana începe să se frustrate în timp ce încearcă să comunice, încercați să spuneți ceva de genul: "Știu că știți. Continuați să-mi spuneți "sau" faceți bine! Nu vă grăbiți."
  • Bacsis: Evitați corectarea persoanei dacă își amintesc ceva incorect sau face o greșeală. Ascultați și permiteți-i să spună ce vor să spună pe cont propriu.

  • Imaginea intitulată comunica cu pacienții cu afazie Pasul 10
    4. Implicați persoana în conversații așa cum ați fi în mod normal. Nu le ignorați sau încercați să vorbiți pentru ei. Cereți persoanei ce gândesc și le dau oportunități de a vorbi în timpul conversațiilor. Dacă discutați o problemă importantă, cereți contribuția lor. Arătați-le că apreciați părerea lor și că doriți să auziți ce au de spus.
  • Asigurați-vă că vă aflați cu persoana ocazional în timpul conversațiilor pentru a vă asigura că înțeleg. De exemplu, ați putea spune ceva de genul ", a făcut acest sens, Charlie?"Fiți atenți să nu faceți acest lucru prea des sau persoana poate deveni supărată.
  • Bacsis: Încercați să luați persoana pentru a socializa mai mult, deoarece înțelegerea lor se îmbunătățește. Acest lucru poate ajuta la construirea încrederii lor și de a le oferi oportunități suplimentare de a practica vorbirea.

  • Imaginea intitulată comunica cu pacienții cu afazie Pasul 11
    5. Treceți la o altă activitate dacă persoana devine prea frustrată. Uneori, conversațiile vor fi prea frustrante pentru ca persoana să le continue. Dacă se întâmplă acest lucru, găsiți altceva de făcut cu persoana sau lăsați-le în pace dacă doresc ceva liniștit. Asigurați-vă că le întrebați dacă doresc o pauză fără a atrage atenția asupra frustrării lor.
  • De exemplu, ai putea spune ceva de genul: "Gregory, e 5:00. Doriți să urmăriți știrile?"Sau" Am câteva lucruri de făcut. Te superi dacă te las singur pentru o vreme?"
  • Partajați pe rețeaua socială:
    Similar