Cum de a alege între arbitraj și mediere

Când nu doriți să mergeți în instanță pentru a rezolva o dispută, atunci ar trebui să luați în considerare soluționarea alternativă a litigiilor (ADR). Două dintre formele mai populare ale ADR sunt mediere și arbitraj. Ele sunt foarte diferite și fiecare are diferite puncte forte și puncte slabe. Pentru a vă ajuta să alegeți între cele două, trebuie să luați în considerare îndeaproape nevoile dvs. Dacă aveți întrebări, atunci ar trebui să contactați un avocat.

Pași

Partea 1 din 3:
Analizând arbitrajul și medierea
  1. Imagine intitulată Alegeți între arbitraj și mediere Pasul 1
1. Identificați punctele forte ale medierii. Medierea este un proces în care dvs. și cealaltă parte la litigiu se vor întâlni cu o terță parte neutră. Această terță parte este numită "Mediator."Mediatorul nu este un judecător - în schimb, ei încearcă să obțină fiecare parte să-și asculte reciproc. Mulți oameni găsesc următoarele lucruri de mediere:
  • Nu este adversar. În schimb, tu și cealaltă parte lucrează pentru a ajunge la o rezoluție pe care amândoi puteți trăi.
  • Permite rezoluții creative. De exemplu, ați putea dori o scuză. Sau ați putea dori să oferiți cealaltă parte o explicație pentru ceea ce sa întâmplat. Este posibil să se obțină astfel de rezoluții în mediere.
  • Este confidențial. Nimic pe care nu-l spuneți în mediere este dezvăluit, fie mai târziu în instanță, nici în presă.
  • Imagine intitulată Alegeți între arbitraj și mediere Pasul 2
    2. Luați în considerare punctele slabe ale medierii. În funcție de punctul dvs. de vedere, medierea ar putea să nu fie metoda ideală pentru rezolvarea disputei dvs. De exemplu, următoarele sunt caracteristici ale majorității medierii:
  • E voluntar. S-ar putea să găsiți acest lucru pentru a fi o forță sau o slăbiciune. Dacă doriți o rezoluție clară într-o dispută, atunci medierea ar putea să o furnizeze. În mediere, fiecare parte poate să se ridice și să pună capăt medierii.
  • Trebuie să compromiteți. S-ar putea să vă concentrați pe "câștigarea" și pe cineva - spuneți un judecător - spuneți cealaltă parte că au fost greșite. Acest lucru nu se va întâmpla în mediere. Dacă câștigătorul este important, atunci ați putea încerca arbitrajul.
  • De obicei trebuie să fii în aceeași cameră ca și cealaltă persoană. Dacă vă este frică de cealaltă parte sau dacă sunteți prea emoțional, atunci medierea nu este eficientă.
  • Medierea nu are de obicei un proces "Discovery" unde puteți solicita informații din cealaltă parte. În consecință, nu trebuie să alegeți medierea dacă nu sunteți sigur de exact ce sa întâmplat.
  • Imagine intitulată Alegeți între arbitraj și mediere Pasul 3
    3. Înțelegeți punctele forte ale arbitrajului. Arbitrajul este mai mult ca un proces. Tu și cealaltă parte prezintă dovezi și martori, iar arbitrul decide cine câștigă cazul. Arbitrul poate acorda o sumă de bani părții câștigătoare. Arbitrajul are o reputație pentru următoarele:
  • Este confidențial. Cum ar fi medierea, ceea ce se întâmplă în arbitraj nu este dezvăluit public.
  • Arbitrajul este un proces formal. Dacă vă este frică de cealaltă parte, atunci ați putea găsi siguranță în formalitate.
  • Poti castiga. Nu trebuie să compromiteți în arbitraj. În schimb, puteți face o cerere de compensare a banilor și, dacă vă dovediți cazul, arbitrul vă va acorda o sumă de bani.
  • Este de obicei obligatorie. Decizia arbitrului are același efect ca decizia unui judecător.
  • Există, de obicei, un proces de descoperire limitat. Deși nu la fel de extinsă ca într-un proces, arbitrajul permite descoperirea. Puteți solicita documente din cealaltă parte și potențial au martori răspund la întrebările cu jurământ înainte de începerea arbitrajului. Discovery este o modalitate bună de a descoperi întreaga întindere a celeilalte părți.
  • Imagine intitulată Alegeți între arbitraj și mediere Pasul 4
    4. Analizați punctele slabe ale arbitrajului. Arbitrajul nu este potrivit pentru toată lumea. Are câteva caracteristici comune pe care ar trebui să le cunoașteți înainte de a alege între ea și medierea. De exemplu, luați în considerare următoarele:
  • S-ar putea să aveți nevoie de un avocat pentru a vă pune în considerare cazul cel mai eficient. De asemenea, puteți utiliza un avocat în mediere. Cu toate acestea, deoarece medierea nu este adversarială, există mai puțin nevoie de una.
  • Ar putea fi un proces lung. Arbitrajul are o reputație de a fi o alternativă mai rapidă la un proces. Cu toate acestea, arbitrajul a devenit în mod constant un proces mai lent de-a lungul anilor. Probabil va fi mult mai lent decât medierea.
  • Ai putea pierde. Dacă sunteți inculpatul într-o dispută ridicată, atunci trecerea la arbitraj și pierderea este aceeași cu pierderea în instanță. Dacă mediați disputa, atunci puteți reduce suma de bani pe care trebuie să o plătiți în cealaltă parte.
  • Imagine intitulată Alegeți între arbitraj și mediere Pasul 5
    5. Comparați costurile. Costurile sunt probabil o preocupare pentru majoritatea oamenilor. Atât medierea, cât și arbitrajul sunt în general mai ieftine decât un proces în instanță. Cu toate acestea, acestea ar putea avea costuri diferite, în funcție de situația dvs. Ar trebui să încercați să estimați costurile înainte de a alege între cele două.
  • În cazul în care Curtea sau Baroul Asociația oferă servicii de mediere sau arbitraj, atunci ar trebui să le numiți și să verificați cât de mult costă, în general,.
  • Puteți închiria mediatori după ora. În general, acestea percep 70-400 de ore pe oră. Puteți apela un mediator și puteți explica disputa dvs. Cereți Mediator să estimeze cât timp cred că va dura pentru a rezolva problema.
  • Puteți obține o estimare pentru costurile arbitrajului vorbind cu cineva care a arbitrat o dispută similară.
  • Partea 2 din 3:
    Alegerea între mediere și arbitraj
    1. Imagine intitulată Alegeți între arbitraj și mediere Pasul 6
    1. Identificați prioritățile dvs. Înainte de a putea alege în mod corespunzător între mediere și arbitraj, trebuie să înțelegeți ce este important pentru dvs. Dați ceva timp să vă gândiți la următoarele și să le clasați în importanță:
    • Cât de important este că nu trebuie să depuneți sau să fiți examinați încrucișat? Mulți oameni găsesc orice fel de dispută stresantă, iar arbitrajul ar putea fi mai stresant decât medierea.
    • Vrei doar bani sau vrei și o scuză? Din cauza flexibilității sale, medierea ar putea fi o opțiune mai bună dacă doriți altceva decât banii.
    • Nu sunteți sigur de ceea ce doriți? În această situație, medierea voluntară este o alegere mai bună decât arbitrajul obligatoriu, deoarece puteți opri procesul de mediere în orice moment.
    • Doriți că disputa soluționată cu cât mai puțin hassle posibil? Dacă da, medierea este un pariu bun. Mediatorul va ajuta la ghidul de discuții, să păstreze toată lumea pe cale și să ajute la proiectarea unui acord de decontare dacă medierea are succes.
    • Ești riscați și frică de pierdere? Dacă da, atunci medierea este cea mai bună alegere.
  • Imagine intitulată Alegeți între arbitraj și mediere Pasul 7
    2. Analizați cât de angajați trebuie să faceți compromisuri. S-ar putea să credeți că medierea este cea mai bună alegere, deoarece este adesea mai ieftină și mai puțin adversară. Cu toate acestea, medierea nu va avea succes decât dacă vă angajați să faceți munca procesului. De fapt, medierea va fi un dezastru dacă nu sunteți dispus să compromiteți.
  • Fi onest cu tine insuti. Nu toată lumea vrea să compromită și să rezolve disputa într-o manieră prietenoasă. Dacă cineva te-a deranjat teribil, atunci probabil că nu vei fi angajat să mediere.
  • Cu toate acestea, puteți avea întotdeauna un avocat încearcă să negocieze o înțelegere. Dacă cazul dvs. este puternic, atunci suma de decontare ar putea fi aproape de ceea ce cereți într-un proces.
  • Imagine intitulată Alegeți între arbitraj și mediere Pasul 8
    3. Verificați cât de mulți bani aveți. Nu trebuie să alegeți o tehnică de soluționare a litigiilor dacă nu vă puteți permite. Analizați dacă aveți banii pentru a trece prin mediere sau arbitraj.
  • Imagine intitulată Alegeți între arbitraj și mediere Pasul 9
    4. Luați în considerare relația dvs. cu cealaltă parte. Dacă doriți să continuați să lucrați cu cealaltă parte, atunci medierea va fi cea mai bună opțiune pentru dvs. Deoarece medierea nu este confruntată, puteți părăsi procesul cu relația dvs. intactă.
  • Cu toate acestea, arbitrajul ar putea fi o opțiune acceptabilă dacă nu planificați niciodată să vedeți sau să faceți afaceri cu cealaltă parte din nou.
  • Imagine intitulată Alegeți între arbitraj și mediere Pasul 10
    5. Analizați puterea cazului dvs. S-ar putea să aveți un caz etanș. În această situație, arbitrajul ar putea avea mai mult sens, deoarece puteți câștiga și nu va trebui să compromită. Ar trebui să vă analizați dovezile cât mai cinstit posibil.
  • Un arbitru, ca un judecător, se concentrează asupra legii. Ar trebui să cercetați legea care va fi utilizată în cazul dvs. De exemplu, dacă vă înlătuiți pentru malpraxis medical, atunci puteți citi opiniile instanțelor din statul dvs. pe Google Scholar. Citiți opiniile relevante pentru a afla ce dovadă va trebui să vă câștigați cazul.
  • De asemenea, puteți solicita un avocat să vă evalueze neutralizarea și să explicați dacă este posibil să câștigați în conformitate cu legea.
  • Imagine intitulată Alegeți între arbitraj și mediere Pasul 11
    6. Faceți cunoștință cu un avocat. Este posibil să vă confundați dacă să alegeți mediere sau arbitraj. Dacă da, atunci ar trebui să primiți o trimitere la un avocat și să programați o consultare. Puteți obține o trimitere de la asociația dvs. de bare locale sau de stat.
  • La consultarea dvs., ar trebui să vorbiți, în general, cu avocatul despre litigiul dvs. și despre ceea ce este important pentru dvs. Avocatul vă poate ajuta să decideți dacă arbitrajul sau medierea este mai bună pentru dvs.
  • Partea 3 din 3:
    Pornirea procesului
    1. Imagine intitulată Alegeți între arbitraj și mediere Pasul 12
    1. Găsiți un mediator. Puteți găsi mediatori într-o varietate de locuri. De exemplu, tribunalul local ar putea păstra o listă de mediatori aprobați de instanțe. De asemenea, puteți găsi mediatori în următoarele locuri:
    • Asociația Baroului Local. Mulți avocați sunt, de asemenea, mediatori. Puteți obține o trimitere la cineva prin contactarea Asociației Baroului.
    • Un centru comunitar de mediere. Opriți-vă în biroul orașului și întrebați dacă este disponibil ceva.
    • Pe net. Puteți căuta mediatori în orașul sau statul dvs. făcând o căutare generală pe Internet.
    • Centre private de mediere. Unele dintre cele mai mari includ asociația de arbitraj american, gemuri / endispute și judecați.
  • Imagine intitulată Alegeți între arbitraj și mediere Pasul 13
    2. Cercetarea fundalului mediatorului. Tu și cealaltă parte trebuie să fiți de acord cu mediatorul. Cereți informațiile de bază ale mediatorului, cum ar fi experiența sau un CV. Împărtășiți aceste informații cu cealaltă parte și asigurați-vă că sunteți de acord cu ambii înainte de angajarea persoanei.
  • Nu uitați să obțineți un citat pentru taxa orară a mediatorului.
  • Imagine intitulată Alegeți între arbitraj și mediere Pasul 14
    3. Decideți ce fel de arbitri doriți. Arbitrii vin în multe forme și dimensiuni. De exemplu, puteți obține un arbitru care este un specialist în subiectul litigiului. De exemplu, dacă aveți o dispută de construcție, atunci puteți găsi un arbitru care are experiență ca arhitect sau inginer.
  • De asemenea, puteți avea un grup de trei arbitri (deși acest lucru costă mai mult). De exemplu, ați putea alege un arbitru și adversarul dvs. ar putea alege unul. Apoi cei doi arbitri vor alege al treilea arbitru.
  • Imagine intitulată Alegeți între arbitraj și mediere Pasul 15
    4. Găsiți un arbitru. Există mulți arbitri independenți, care ar fi putut fi foști judecători sau avocați curenți. Există, de asemenea, multe agenții naționale și internaționale care oferă servicii de arbitraj.
  • Cu toate acestea, s-ar putea să fi fost deja de acord să lucrați cu un arbitru particular. De exemplu, multe contracte comerciale conțin o clauză de arbitraj. Această clauză ar putea afirma că sunteți de acord să utilizați un arbitru dintr-o anumită asociație de arbitraj, cum ar fi gemurile sau asociația americană de arbitraj. Citiți contractul dvs. pentru a vedea dacă ați fost de acord să lucrați cu o anumită asociere.
  • Dacă contractul nu menționează o asociație de arbitraj particulară, atunci vă puteți alege propria dvs.
  • Partajați pe rețeaua socială:
    Similar