Cum să găsiți pulsul popliteal

Pulsul popliteal, situat în partea din spate a genunchiului (artera popliteală), este cel mai provocator puls de găsit în corp. Este totuși un semn vital important, deoarece impulsul popliteal poate ajuta la evaluarea bolii arteriale periferice sau determinarea gravității și a naturii unui prejudiciu genunchi sau femur. Dacă nu simțiți pulsul, acest lucru nu înseamnă neapărat nimic este greșit. Persoana poate avea doar vase adânci sau mușchi groși care împiedică să simțiți ritmul din arteră. Este, de asemenea, foarte puțin probabil că veți putea să vă simțiți propriul impuls popliteal, așa că dacă doriți să vă verificați, să vă ajutați un prieten.

Pași

Partea 1 din 3:
Localizarea arterei popliteale
  1. Imaginea intitulată Găsiți Pulsul Popliteal Pasul 1
1. Ia pacientul să stea plat. Pulsul popliteal poate fi mai greu de detectat decât alte impulsuri, așa că doriți să vă asigurați că aveți acces bun la zonă. Începeți prin faptul că pacientul se află în jos pe spate, dacă este posibil.
  • Dacă nu este posibil ca aceștia să se întoarcă pe spate, să se așeze pe partea lor.
  • Relaxarea este esențială pentru detectarea impulsului popliteal. Lăsați pacientul să știe că ar trebui să permită piciorului să meargă la limpez. Dacă se luptă, poate ajuta să le ia prin unele respiri ghidate.
  • Imaginea intitulată Găsiți Pulsul Popliteal Pasul 2
    2. Flex genunchiul. Odată ce pacientul se culcă, îi ajută să-și flexeze genunchiul la un unghi de 45 de grade, ridicându-și piciorul în sus de părțile genunchiului.
  • Imaginea intitulată Găsiți Pulsul Popliteal Pasul 3
    3. Simt pentru artera. Plasați o mână sub genunchi pentru susținere și vă curățați degetele sub genunchi, cu cealaltă mână. Utilizați vârfurile degetelor pentru a vă simți artera. Artera se poate simți mai fermă decât zona înconjurătoare și va oferi o anumită rezistență când este presată.
  • Încercați să nu apăsați prea tare, deoarece acest lucru ar putea provoca disconfort pentru cealaltă persoană.
  • Partea 2 din 3:
    Luând pulsul
    1. Imagine intitulată Găsiți Pulsul Popliteal Pasul 4
    1. Compresia împotriva arterei. Utilizați vârfurile indexului dvs. și degetelor mijlocii pentru a comprima împotriva arterei. Împingeți încet și încet, senzație de impuls. Nu împingeți prea tare, deoarece acest lucru ar putea să vă pierdeți sentimentul pulsului. Împingeți doar până când simțiți bătăile în arteră.
    • Încercați să nu folosiți degetul mare pe măsură ce căutați pulsul, deoarece degetul mare are propriul impuls care poate împiedica citirea.
  • Imaginea intitulată Găsiți Pulsul Popliteal Pasul 5
    2. Simțiți-vă pentru rata pulsului. Rata pulsului este numărul de bătăi pe minut pe care îl simțiți în timp ce luați pulsul. Puteți conta fie pentru o perioadă de 60 de secunde completă pentru a obține viteza pulsului sau numărul timp de 30 de secunde și dublați numărul de bătăi pentru o estimare solidă.
  • Pentru un adult, un impuls de odihnă între 60 și 100 de bătăi pe minut este considerat într-o gamă normală. Dacă persoana a fost activă sau sub stres imediat înainte sau în timpul citirii, pulsul poate fi mai mare.
  • Prea mare sau prea scăzută o rată de impulsuri ar putea indica o problemă critică. Solicitați imediat ajutor medical dacă un impuls este în mod neașteptat în afara domeniului normal.
  • Imaginea intitulată Găsiți Pulsul Popliteal Pasul 6
    3. Acordați atenție ritmului. Un impuls sănătos ar trebui să aibă un ritm regulat și constant "lub-dublu". Dacă nu sunteți familiarizați cu ceea ce simte acest lucru, verificați propriul puls pe gât sau încheietura mâinii ca indicator. Pulsul popliteal ar trebui să aibă același ritm. Dacă ritmul este oprit, solicitați asistență medicală imediată.
  • Partea 3 din 3:
    Verificarea altor complicații
    1. Imaginea intitulată Găsiți Pulsul Popliteal Pasul 7
    1. Verificați pulsul Dorsalis Pedis (DP). Pulsul DP poate fi utilizat pentru a verifica unele dintre aceleași complicații ca pulsul popliteal. Ar putea fi un pic mai complicat să găsești la început, dar este util pentru a evalua, de asemenea, boala vasculară periferică sau trauma. Dacă nu puteți simți pulsul popliteal, căutați un puls în vasele de sânge care rulează în centrul piciorului. Simțiți-vă pentru un impuls ca pe orice alt vas.
    • Rulați-vă indexul și degetul mijlociu de la vârful mare al persoanei până la mijlocul piciorului pentru a simți dorsalis pedis puls. Se poate simți slab sau să fie greu de găsit, dar ar trebui să îl puteți găsi destul de ușor după o mică practică. Dacă aveți probleme cu senzație de puls, ar putea fi un semn al bolii vasculare periferice sau complicații din diabetul zaharat.
  • Imaginea intitulată Găsiți Pulsul Popliteal Pasul 8
    2. Căutați semne de infecție sau boală. Uită-te la picioarele pacientului și verificați semnele de complicații, cum ar fi ulcere, vene varicoase, schimbări în culori sau paloare și înnegrirea sau lipsa degetelor de la extremități. De asemenea, simțiți pentru căldură sau răcoare în picior. Senzație de fierbinte poate indica o problemă ca o infecție, în timp ce se simt rece poate indica o ocluzie. Aceste semne ar putea fi un indicator al problemelor medicale critice care necesită o atenție imediată.
  • Imaginea intitulată Găsiți Pulsul Popliteal Pasul 9
    3. Simțiți fermitatea arterei. Când luați pulsul, artera popliteală se poate simți mai fermă decât zona din jurul acesteia, dar nu ar trebui să fie greu. Dacă artera este tare sau prea fermă, permiteți unui medic să știe imediat.
  • sfaturi

    Pulsul popliteal este unul dintre cele mai dificile impulsuri din corp pentru a detecta. Poate fi imposibil să se găsească persoane foarte musculare sau foarte supraponderale. De asemenea, poate fi dificil de detectat pentru cei fără formare medicală. Căutați impulsul Dorsalis pedis dacă nu puteți găsi pulsul popliteal.
    Partajați pe rețeaua socială:
    Similar