Cum să frâne pe gheață

Conducerea de iarnă necesită o răbdare și o atenție deosebită, în special pentru cei neinițiați. Snowfall și gheață pot limita vizibilitatea și pot face condiții de conducere periculoase. Este mult mai greu ca anvelopele să prindă gheața decât trotuarul, mai ales dacă nu au canelurile adânci ale anvelopelor de iarnă. Dacă nu sunteți obișnuit să conduceți în aceste condiții, este mai bine să evitați conducerea cu totul. Dacă nu puteți evita conducerea pe drumurile înghețate, este important să știți dacă mașina dvs. are un sistem de frânare anti-blocare sau nu. Acest lucru va decide ce tehnică folosiți atunci când încercați să vă frânați pe gheață.

Pași

Metoda 1 din 3:
Evitând o situație de frânare de urgență
  1. Imagine intitulată Frână pe gheață Pasul 1
1. Păstrați o distanță sigură de alte mașini. În timp ce hayonul este întotdeauna o practică proastă, este deosebit de periculos în condiții de gheață. Rămâneți cel puțin 8 secunde în spatele vehiculului înainte de dvs. Dacă nu sunteți obișnuit cu conducerea de iarnă, stați la 10 secunde în urmă.
  • Pentru a măsura următoarea distanță, alegeți un punct fix înaintea vehiculului pe care îl urmăriți. Semnele stradale funcționează cel mai bine pentru acest lucru. Păstrați un ochi în fața mașinii și începeți să numărați odată ce nasul încrucișează punctul fix pe care l-ați ales. Numărați până când nasul mașinii dvs. traversează același punct. Dacă sunteți în intervalul 8-10, veți ști că mențineți o distanță sigură.
  • Nu toate condițiile de gheață au nevoie de aceeași distanță de oprire. La 0 ° Fahrenheit (-18 ° Celsius), aveți nevoie de două ori mai multă distanță de oprire, cât doriți la 32 ° Fahrenheit (0 ° Celsius).
  • Imagine intitulată Frână pe gheață Pasul 2
    2. Achiziționați anvelopele potrivite. Dacă sunteți într-o zonă care vede o mulțime de zăpadă și gheață, având anvelope de iarnă pe vehiculul dvs. va face condusul mai puțin periculos. Acestea sunt concepute special pentru a vă ajuta mașina să mențină tracțiunea în condiții de iarnă - canelurile sunt de obicei mai profunde și mai înclinate în diagonală.
  • Dacă locuiți într-un climat mai cald, dar sunteți preocupat de drumurile înghețate, ar trebui să obțineți cel puțin anvelope.
  • Imagine intitulată Frână pe gheață Pasul 3
    3. Încetini. Ați putea avea cele mai bune anvelope de iarnă de pe piață, dar totuși trebuie să utilizați prudență. Dacă conduceți pe drumuri înghețate, nu ar trebui să mergeți mai repede de 45 mph (72 kmh), chiar și pe autostradă. Conducerea mai lent vă oferă mai mult timp să reacționați, oferindu-vă mai multă distanță pentru a vă imobiliza vehiculul.
  • Metoda 2 din 3:
    Folosind frâne ABS
    1. Imagine intitulată Frână pe gheață Pasul 4
    1. Confirmați că mașina dvs. are frâne ABS. De obicei, puteți face acest lucru, verificând specificațiile mașinii dvs., fie pe Internet, fie cu un dealer. Cu cât vehiculul dvs. este mai recent, cu atât este mai probabil să aveți frâne ABS. Dacă sunteți într-adevăr nesigură, puteți verifica întotdeauna cu un mecanic data viitoare când vă serviți mașina.
  • Imagine intitulată Frână pe gheață Pasul 5
    2. Păstrați o prindere fermă pe volanul dvs. Deoarece frânele ABS fac cea mai mare parte a lucrării care împiedică blocarea roților, vă ușurează să vă îndreptați când trebuie să vă frânați pe gheață. În loc să vă păstrați mâinile fixate la pozițiile de 10 și 2, ar trebui să vă amestecați mâinile, astfel încât acestea să rămână întotdeauna pe partea lor a volanului. Aceasta înseamnă că, chiar dacă aveți nevoie să întoarceți volanul aspru, brațele nu vă traversează niciodată, oferindu-vă mai mult control.
  • Acest lucru este foarte asemănător cu aderența multor șoferi de mașini de curse.
  • Imagine intitulată Frână pe gheață Pasul 6
    3. Frâna cât mai curând posibil. În timp ce fac o treabă excelentă de a vă împiedica roțile din blocare, frânele ABS nu funcționează atât pe gheață și zăpadă, așa cum fac pe trotuar. Ca atare, este important să reacționați rapid, apoi să lăsați sistemul să funcționeze. Este crucial să rămâi în alertă și să-ți păstrezi întotdeauna ochii pe drum.
  • Imagine intitulată Frână pe gheață Pasul 7
    4. Împingeți ferm pe frâne. Cu frâne ABS, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la pomparea frânelor sau aplicarea unei presiuni constante. Doar împingeți pedala de frână greu. S-ar putea să simțiți ușor pedala și să vă întoarceți ușor piciorului. Acest lucru este normal - ABS-ul este lovit, ameliind o parte din presiunea de la roți pentru a le împiedica să blocheze. Nu scoateți piciorul sau pompați frânele, lăsați sistemul să funcționeze.
  • Imagine intitulată Frână pe gheață Pasul 8
    5. Cu atenție pentru a evita obstacolele. Uneori, frânarea nu este suficientă și este posibil să aveți nevoie să vă îndepărtați de o posibilă coliziune. Dacă aveți nevoie să conduceți, faceți mișcări netede și precise. Jerking volanul poate provoca mașina dvs. să scadă și să alunece. Roțile își vor pierde tracțiunea și veți pierde controlul asupra vehiculului dvs.
  • Metoda 3 din 3:
    Folosind frânarea pragului
    1. Imagine intitulată de frână pe gheața Pasul 9
    1. Verificați dacă mașina dvs. are un sistem de frânare anti-blocare (ABS). Pragul de frânare este utilizat cu vehicule care nu au ABS. Acest sistem împiedică blocarea roților într-o situație de frânare de urgență, astfel încât să puteți încheia blocarea roților dacă mașina dvs. nu are ABS. Acest lucru poate face ca autovehiculul să se alunece.
    • Folosirea pragului sau frânarea de stoarcere permite mașinii să încetinească cât mai mult posibil fără blocarea roților.
    • Verificați manualul proprietarului sau adresați-vă mecanicului dacă mașina dvs. are abs.
    • În timp ce cele mai moderne vehicule au ABS, mașinile mai vechi nu.
  • Imagine intitulată Frână pe gheață Pasul 10
    2. Stai calm. Deși acest lucru este greu de făcut într-o situație de urgență, panickingul este o modalitate sigură de a pierde controlul asupra vehiculului dvs. Este important să vă păstrați răcoarea dacă aveți nevoie să vă frânați pe gheață.
  • Dacă sunteți îngrijorat de modul în care veți reacționa într-o situație de urgență, puteți încerca mâna la conducerea pe gheață la anumite școli de șoferi.
  • Imagine intitulată Frână pe gheață Pasul 11
    3. Păstrați călcâiul pe podea în timp ce împingeți pedala de frână. Păstrarea călcâiului la podea vă permite să utilizați mușchii din picior pentru a împinge frânele mai degrabă decât mușchii din picior. Acest lucru vă oferă mai mult control.
  • Evitați lovirea frânelor. Acest lucru va face ca roțile să se blocheze, iar mașina dvs. este probabil să piardă tracțiunea și va începe să deterioreze.
  • Imagine intitulată Frână pe gheață Pasul 12
    4. Împingeți constant cu piciorul. Aceasta este cheia pentru frânarea pragului. Aplicați o presiune fermă și constantă la pedala de frână. Mașina dvs. ar trebui să înceapă încet decelerarea în timp ce împingeți frânele. Păstrați chiar și presiunea și opriți-vă puțin de blocarea roților.
  • Veți simți feedback în pedala de frână, un anumit prag în timp ce frânați. Aceasta este atunci când puteți obține cea mai decelerare din frânele dvs. - dacă treceți prin aceasta, roțile dvs. se vor bloca și veți pierde tracțiunea.
  • Imagine intitulată de frână pe gheața Pasul 13
    5. Încetați încet frânarea dacă simțiți că mașina începe să scadă. Dacă treceți pragul, roțile dvs. se pot bloca și mașina poate începe să scadă. Pentru a opri alunecarea, veți dori să ușurați doar un pic de presiune din frânare prin curățarea picioarelor de la picioare. Odată ce simțiți mașina care începe să câștige tracțiune, puteți aplica fără probleme presiunea la frânare până când ajungeți la prag.
  • Dacă mașina dvs. are tracțiune pe roți din față, va intra, de obicei, într-o treaptă frontală, cu capul mașinii de departe de direcția pe care doriți să o faceți. Cu vehicule cu tracțiune din spate, partea din spate a mașinii va începe să deterioreze mai întâi.
  • Imagine intitulată Frână pe gheață Pasul 14
    6. Direcția în direcția pe care doriți să o faceți. Dacă mașina dvs. se deplasează și nu puteți să o corectați cu aplicarea frânelor, va trebui să direcționați foarte atent. Rămân calm, deoarece jerking roata va face doar locul de muncă. Indiferent dacă sunteți într-o parte din față sau spate, îndreptați mașina spre direcția în care doriți să mergeți cu mișcarea mică, controlată a volanului.
  • sfaturi

    Cea mai bună modalitate de a evita o situație de frânare de urgență pe gheață este de a conduce cu atenție suplimentar.
  • Dacă trebuie să conduceți în mod regulat în zăpadă și gheață, este mai bine să vă dotați vehiculul cu anvelope de iarnă.
  • Avertizări

    Nu loviți frânele dacă mașina dvs. începe să alunece sau pești. Vă va face mai probabil să pierdeți controlul.
    Partajați pe rețeaua socială:
    Similar